Kedy po cisárskom reze plánovať druhé dieťa?

kukuckalucia
18. apr 2016

Ahojte. Vcera som bola na gynde, bezna kontrola po porode. Som 3 mesiac po cisarskom reze. Pytala som sa mojej gyndosky kedy mozem planovat druhe dieta po cisarskom reze, povedala mi, ze uz aj tento mesiac mozeme natom pracovat. Menzes sa mi este nedostavil, aj ked 3 tyzdne uz nekojim. Ake skusenosti mate s touto otazkou vy u svojich gyndosiek? Tiez Vam tak skoro povolili druhe dieta po cisarskom reze?

maruskamolny
18. apr 2016

určite nie...mám dobrého a skúseného gynekológa..a minimálne rok by nemala žena otehotnieť po sekcii....lebo tam hroí ruptúra maternice...

miruna
18. apr 2016

Aj mne gynekologička tu v Rakúsku povedala, že rok po sekcii nesmiem otehotnieť...

dionyzka
18. apr 2016

Moj lekar povedal takto:
- najskor po 6 mesiacoch, ale bolo by lepsie cakat rok. Ak mas plan rodit prirodzenou cestou a nie znova sekciou, tak treba cakat 2 roky.

tatka80
18. apr 2016

Mne lekár odporučil 2 roky a to nie je isté či mi rana (pri veľkom babatku a normálnom pôrode) nerupne 🙂. Tri mesiace sú trošku pritiahnuté za vlasy...

baska1
18. apr 2016

Ha,po 3m rozmyslat o druhom,odvaha😆minimalne rok cakat,idealne dva

skybaby
18. apr 2016

My sme sa začali snažiť ked mala starsia pol roka. Otehotnela som ked mala rok aj dva mesiace a tehotenstvo aj druhy pôrod boli bez problémov.

sowicka
18. apr 2016

mne doki povedal, že optimálne je ten rok počkať, nakoniec sa nám pošťastilo až po dvoch rokoch od sekcie otehotnieť a mala som problémové tehotenstvo, ktoré z časti aj súviselo s prvou sekciou... a chválabohu mám už aj druhú sekciu za sebou a všetko dobre dopadlo 🙂

sam2
18. apr 2016

Mne po cisarskom odporucila pockat aspon 2 roky ;)

slnecnica174
18. apr 2016

Minimalne rok. Cudujem sa, co to mas za gynekologicku, ze ti dava taketo sialene rady.

arwen88
18. apr 2016

Pocula som,ze aspon 2 roky treba pockat..my mame rozdiel medzi detmi 2,5 roka,prve sekciou,druhe prirodzene..ak sa velmi ponahlas mat druhe,pockaj aspon ten rok,nech sa to maternica poriadne zregeneruje,aby si sa nevystavovala zbytocne nebezpecenstvu

alexa358
18. apr 2016

Ja viem tak, že 3 roky...mala som to v papieroch, ktoré som dostala v nemocnici aj s prepúšťacou správou. Gynekologičky som sa nepýtala...no, počula som, že inak 15 mesiacov treba na to, aby sa ženské telo dalo do normálu po tehotenstve, že po tomto čase je maternica znova schopná dať všetko, čo bábo potrebuje 🙂

salome51
18. apr 2016

Čože? To je podľa mňa hlúposť. 3 mesiace po sekcii? Ja mám skúseného gnekológa, dokonca je dlhé roky primár ale mne povedal že minimálne rok ale najlepšie aj dva. Ale že keď sa pošťastí po roku tak ok, ale 2 roky by boli lepšie. Ja som otehotnela po roku a 7 mesiacoch. Netreba sa ponáhľať

cmulinko
18. apr 2016

ja mam 4 deti pod 9 rokov a z toho su 3x cisarsky rez a pri poslednom cisarskom reze mi povedali,ze mi nepotrebuju dat ziadnu stopku a kludne mozem mat dalsie dieta kedy uznam za vhodne lebo vsetko je v poriadku....ale toto by sa na SK nestalo.Pred par rokmi bolo v oblube gynekologov povedat mamicke po 2 cisarskych rezoch,ze uz nemoze mat deti a nastastie sme sa pohli troska dopredu a po 30 rokoch sa zacalo vyhrazat matkam az po 3 cisarskych rezoch...mozno po dalsych 30 rokoch sa zas posunie SK niekam inam a priblizi sa k zapadnemu priemeru kde uz teraz nie su nicim vynimocne mamicky s 4-5 cisarskymi rezmi.Samozrejme lekar vie posudit najlepsie stav a priebeh tehotenstva,ale mam pocit,ze porodnici na SK nemaju zatial gule na tie viacpocetne cisarske rezi a preto s oblubou vytahuju to velmi caste a omielane riziko ruptury maternice napriek tomu,ze svetove statistiky ukazuju nieco uplne ine a ta znama ruptura maternice je uz pomalicky argument nepodlozeny na faktoch resp castosti vyskytu.Mimochodom ruptura maternice moze vzniknut aj pri prirodzenom prvom vaginalnom porode.

kristinka86
18. apr 2016

Je veľmi dôležitý fakt, aké bolo prvé tehotenstvo a ako dopadla sekcia. Či bola maternica OK, alebo preťažená, či bolo tehotenstvo OK, alebo rizikové, atď.
So mnou bola v nemocnici (pri druhej sekcii) jedna pani, ktorá mala po 40tke a odrodila druhé dieťa na sekciu - prvé mala doma, ktoré malo presne rok. Teda, otehotenla ozaj 3 mesiace po prvej sekcii. Zotavila sa v pohode, rodila v termíne, tehotenstvo mala OK, nebola na rizikovom, ani zvlášť sledovaná. Všetko je teda možné. Ale ozaj sa mi 3 mesiace zdajú málo. Teda, ak by sa "pritrafilo" ako v jej prípade, tak sa človek s tým, myslím si, popasuje. Ale ak ide o plánovanie, tak fakt aspoň rok počkať je fajn nápad. 😉

veromaro
18. apr 2016

Ahoj 🙂 pred 2 rokmi som mala sekciu,kedze ani po dvoch dňoch vyvolávania som sa neotvorila a malú museli oživovať.. A doktor mi 2 mesiace na to povedal, že kľudne môžem mať ďalšie dieťa, ale odporúča počkať aspoň 2 roky.. Aj kvôli vonkajšej jazve. A niečo na tom pravdy bude.. Kamoška otehotnela po pol roku a mala problémy s vonkajšou jazvou, kt začala bolieť, krvácať.. Tak asi tak.. Navrhujem počkať 😉

siska53
18. apr 2016

Mne po druhej sekcii povedal,ze a co..kludne aj do roka.
Bola som.na kontrole po sestonedeli,kde mi oznamil,ze si mame davat pozor..ja ze aby som tu nebola do roka opat? On,ze nia keby aj,bez problemov.. Nakoniec sa mi cyklus obnovil az 22mesaicov po porode tym,ze som.dcere obmedzila dojcenie na jedno denne.

Inak druhe druhe dieta sme pocali,ked malo prve 16.m. Tam som sa ale doktora nic nepytala...

misel0806
18. apr 2016

Wau po troch mesiacoch cisaraku mozes kludne planovat dalsie??? Je to velmi velky risk za tri mesiace sa ti rany na maternici nezahoja akurat co by si si vyrobila problemy ze by sa ti stehy potrhali vnutri.... Mne doktor odporucil 2-3 roky.... Tvoj gynekolog,-icka..je cudny-a... Ja by som svoje zdravie takemuto riziku nevystavovala...😉

katy83
18. apr 2016

ja som otehotnela cca rok po sc, bolo to narocne aj ked som nemala problemove tehu, ale dcera este nechodila a musela som sa setrit. Od 5mes. ma bolela jazva po sc a trvalo to az do porodu ...

mirkami7
18. apr 2016

po 3 mesiacoch je veľmi odvážne, lekári odporúčajú aspoň rok, ja mám za sebou 3 cisárske,medzi 1 a 2 je rozdiel 2roky a 9 mesiacov a medzi 2 a 3 je rozdiel 3roky a 3 mesiace to som mala veľké obavy či to nieje málo, aj som si vypočula pripomienok od rôznych ludí, aj lekárov, že mám odvahu keď idem mať ešte tretie dieťa po dvoch cisarákoch

reni1512
18. apr 2016

ty 3 mesiace po porode uz rozmyslas o druhom?paanecku...uzi si to zena...ved si vychutnaj to prve dietatko, potom sa z toho zblaznis, vsetko naraz...mas caaas, odporuca sa minimalne rok pockat, netreba sa do nicoho hrnut 😉

spisiacka
18. apr 2016

gynekolog mi odporucal 2 roky.

katrin21
18. apr 2016

odporuca sa pockat dva roky.. ale minimalne rok by som urcite pockala so snazenim....

lorela
18. apr 2016

To tiež prvý krát počujem.
U každej ženy je to individuálne, pochopiteľne, ale odporúča sa skutočne 1 - 2 roky, dokonca až 3.

lucyto
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
19. apr 2016

nechápem, kam sa tak veľmi ponáhľaš, ved máš doma malinké bábatko ešte, určite by som počkala minimálne ten rok po prvom CS, čo ak bude druhé tehu rizikové a budeš musieť ležať v nemocnici? kto sa ti bude starať o to prvé bábo? nebude ti to ľúto? ani si ho neužiješ a hned budeš mať druhé

nikola090
16. apr 2021

Ahojte baby 😊môžete mi prosím poradiť? Mam rok a pol po sekcii keď som porodila tak som bola na rizikovom... Môžem mať sekciu keď tento rok v auguste čakám druhé babo??

lucyto
16. apr 2021

@nikola090 ahoj, to asi záleží na okolnostiach či bude potrebný 🙂 Lekári uprednostňujú prirodzený pôrod. Ja sama som po sekcii rodila prirodzene 😊

basska_b
16. apr 2021

@nikola090 Môžeš mať sekciu, lebo bez ohľadu na odstup pôrodov ta lekári do prirodzeného nemôžu nútiť, ak povies, že máš obavy z prasknutia maternice

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre