Ide o to, že doktor mi len potvrdil tehotenstvo. Mam prácu, kde som cely deň na nohách, naťahujem sa, hore dole a zdvyham ťažké veci. Preradiť na inú prácu sa u nás nedá lebo nie je na akú. A nechcem ísť ani na PN pokiaľ netreba. Preto rozmýšľam, ze v robote oznámim, svojim koleginiam, je nás 10 žien a striedame sa rôzne v práci, že čakám bábo, ale ze je to veľmi čerstvé, nech to neposuvaju ďalej, aj keď viem, že určite sa niektorá z nich niekde preriekne. Mame super vzťah, tak myslím, nedajbože, že by sa niečo zlé stalo, tak ci tak by som im to povedala. A viem, že keď im to poviem, budú ma šetriť a ja si budem môcť robiť ľahšie veci. Dozvedia sa to skôr ako niektorí členovia rodiny ale ani pred nimi to nebudem tajiť. Co si o tom myslite?
nehovorila by som to. Zeny aj ako kolvek navonok sudrzne ti mozu zacat robit zle, nikdy nevies co sa v ktorej skryva. Ked budes mat knizku, ofotis a das pisomne oznamenie zamestnavatelovi.
Najskor to oznam prvemu zamestnavatelovi ako svojim kolegyniam. Ja som sefovi oznamila tehu hned ako som dostala tehotensku knizku.
Urcite to neoznamuj skorej kolegyniam. V praci nie si chranena, pokial to nedas vediet vedeniu pisomne
Určite nie kolegyniam, zatiaľ.
Kolegyniam urcite nie..ja som to oznamila pisomne zamestnavatelovi ked som mala v ruke tehu knizku a to som robila v nakupnom centre kratky-dlhy tyzden 12-stky..a kedze som prve mesiace ani nevedela ze som tehu tiez som sa nadrapovala s plnymi krabicami a podobne..
Ja som zamestnávateľovi iba telefonický oznámila že som na pn koli tehotenstvu silné nevoľnosti a raz som už potratila tak ma,dala,doktorka na rizikové žiaden papier som nepísala že som tehotna za chvíľku mi končí pn a idem na materskú kde odovzdám všetky papiere ukončenie pn a následne prestup na matersku
Uplne hlupo rozmyslas. Daj to vediet pisomne zamestnavatelovi, aby si bola chranena pred zakonom. Naopak, kolegyniam nemusis hovorit nic a nesmie im to povedat ani zamestnavatel - su to osobne informacie, ktore nesmie rozsirovat. Kolegyniam to povies neskor, ked sa na to budes citit - napr. po 12tom tyzdni. Poznam zeny, co len tak povedali kolegyniam a kolegyne nabonzovali vedeniu a zena dostala vypoved. Nezmohla nic, lebo nemala oficialne oznamene a to, ze sa zverila kolegyniam jej praveze poskodilo.
treba len pisomne oznamit zamestnavatelovi ze si tehotna, potom uz vypoved dostat nemozes a aj kolegyne ta budu setrit. urcute to urob takto a nie tak ako planujes
Oznamis to ked dostanes tehu knizkj
Ak zamestnavatel nema pre teba inu vhodnu poziciu tak zostavas doma na platenom volne. Na ziadnu PN nepristup. Patri tu 100% zarobku. Ale az po pisomnom oznameni tehotenstva.
Ja som doniesla majsterke papier od gyn že som tehotná aby som nerobila nočné. Bol to doslova zdrap papiera bola som v piatom týždni čiže nemala som ešte ani tehotenskú knižku
Oznámiť môžeš hocijak ale papier maj ako istotu. Keď len oznámis môžu ťa vyhodiť lebo nemáš dôkaz a všetko si si mohla len vymyslieť.
Oznam to zamestnávateľovi, nemusíš čakať na materskú knižku, sú doktori, čo ju dajú až po prvom trimestri, ale dajú ti potvrdenie o gravidite. Keď sa cítiš dobre, je to na tebe, nemusíš ísť na PN, ale budes krytá, keby trebárs o pár dní prišli nevoľnosti, a podobne, alebo sa rozhodneš, že predsa len pôjdeš na PN.Nevieš, ako budeš to ďalej znášať, to, že na začiatku ti nič nie je, neznamená, že o pár dní ti nebude tak blbo, že budeš rada, že môžeš si sadnúť, samozrejme, neželám ti to, rozhodne nie, len upozorňujem🙂Bez toho oznámenia vôbec ti nemusí vedenie nijako vyjsť v ústrety, ani keby si mala brucho ako balón. 🙂Kolegyniam to naopak nevrav skôr, ako vedeniu.
Ja som to oznamila uz v 8tt, tehu knizku som vtedy nedostala, tak som si vypytala potvrdenie, ze som tehotna. Ako prvy by to mal vediet zamestnavatel, aby ti prisposobil podmienky, nebudes sa predsa nadrapovat s tazkymi vecami, ked si tehotna. Kolegyne to vediet nemusia.
V prvom rade nadriadenemu a hnet na to na personalne aby ta nenutili robit nadcasi a dali ta len na rannu smenu, ak nemas kbizku nech ti sestricka da na papier peciatku a v kolko tt si mne tak dala, a az to budu vediet na personalnom tak vtedy to povedz koleginiam skorej nie
Suhlasim s damami vyssie. Najprv zamestnavatelovi pisomne. Na tehu knizku netreba cakat (gyn da potvrdenie) . Šetriť sa treba uz skor!
Povedz to zamestnávateľovi keď budeš mat tehotensku knižku a písomne oznámenie, prepustiť ťa nemôžu máš tam ochrannú lehotu do príchodu materskej mne to nedávno oznámili. Ja som im to povedala keď som bola v treťom mesiaci a nič sa nestalo ale kolegyňam to povedz až bude to vedieť zamestnávateľ aby si sa nebála chodiť do práce áno ťažké veci nenosit treba sa šetriť oni to pochopia.
Ja som tiež oznámila zamestnávateľovi písomne a ešte som nemala knižku a doktor mi len dal potvrdenie o tehotenstve a orazil pre zamestnávateľa lebo som mala tiež ťažkú prácu
Ja som robila v dm a to nie je med lizat. 12h na nohach, cely den tovar, do toho ludia.. vydrzala som do 6.mesiaca a potom som proste musela na PN.. tiez sme mali medzi sebou velmi dobre vztahy, veducej som to povedala hned, ze uz mi 2tyzdne meskaju kramy a potom, ked som mala oficialne potvrdene ze som tehotna, veduca prefotila tehotensku knizku a papier od gynekologicky a poslala to na personalne..
no ja ked som otehotnela pracu som mala na dobu urcitu v praci som robila sos zapachajucimi lepidlami aj tazke dvihala hned este kim mi dr.potvrdila tehu som sa hodila na pn to bola jedina zachrana aj ked mi vo februari nepredlzili zmluvu ale bola som na pn ;)
Mala som mladucku kolegynu, ktora oznamenie o tehotenstve nikdy oficialne nepodala, asi v 4-5 mesiaci to zacalo byt vidno, sef sa jej pytal, zaprela, hoci bolo jasne ze klame. Ked uz isla rodit, pytala som sa jej, ze preco to nechcela oznamit, odpovedala ze naco, ved riadne makala. Neuvedomila si, ze moze dostat vypoved, neuvedomila si ze je to fer voci sefovi nech vie ze ma hladat zastup.... dodnes krutim hlavou nad tym.
No a k tebe - pripajam sa k nazorom ze pokial dvihas tazke bremena, treba oznamit oficialne
Ja by som sa na tvojom mieste radsej dala na tu pn, ved nemozes robit az do porodu. A este ked mas tazku pracu, kde sa natahujes a dvihas tazke veci. Zdravie a dieta je prednejsie.
oznam to hlavne vedeniu ja som mala tiez take dobre kolegyne co za mna robili tazke veci - vsetko ok a potom zistim ze sa stazovali nonstop veducej ze za mna musia liest na rebrik ked som bola v 5 mesiaci....cize ja som sa s bruchom mala stverat po rebriku pre velke krabice do 2-3m vysky..take to boli chapave PI.E..na dobry kolektiv sa neposliehaj a never! po tomto zisteni som sa hned dala na PN a hviezdy sa mohli prethnut :D
Ja hneď, ako som sa to dozvedela, povedala som o tom vedúcej a kolegom (pracujem so všetkými v kancelárii). Tá mi poradila, čo a ako. A bolo dobre. Síce som sa nenamáhala, zostala som na rizikovej doma a doktorka mi povedala, že som mohla zostať od začiatku hore nohami v nemocnici. Je lepšie, nech vedia vyššie osoby s tým, že dodatočne pošlete prefotený tehotenský preukaz, ako riskovať život dieťaťa na úkor práce... Rodina sa postupne bude tešiť zdravému bábu 😉
Ja som tiez tehotna makala ako fretka v kauflande a nadrapovala tazke ,mega tazke veci. Myslim ze ked ti len doktor potvrdil tehotenstvo a si zdrava zena,tak sa najblizsie tyzdne a mesiace nemusis este lutovat a robit lahsiu pracu.aspon nepriberes,.a co tak to najskor oznamit rodinke, a potom kolegynkam? Nie si trochu pomotana?
@oktobermimi ja robím aj na pobednej a som rada ze môžem robiť aspom sa vyspím ako na rannej áno treba im aj z teho hľadiska povedať aby si nemohla robiť nočné a nadčasy
@sasaka33 ano ale mala by si byt len na rannej...ale zalezi aku mas pracu ja som mala tazku takze u mna bolo lepsie ist na ranku
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Tak v prvom rade keď to chceš oznamovať kolegyniam a je šanca že sa prekecnú, to oznám aj zamestnávateľovi. Kým mu to neoznámiš, nie si braná za tehotnú zamestnankyňu a môže sa veľmi jednoducho stať, že dostaneš výpoveď.