Kedy je vhodný čas na tehotenstvo?

gr3tch3n
11. mar 2021

Ahojte, budem veľmi rada za každý názor a radu na moju situáciu.
Rozmýšľame s priateľom o bábätku, on by chcel aj teraz, avšak ja som v tomto nerozhodná.
V hre je viacero faktorov, ktoré má nútia rozmýšľať, či práve teraz je ten správny čas:
- bojím sa celej Corona situácie (čo ak ochoriem a ohrozím bábo, chcela som sa dať očkovať, ale termín v nedohľadne, situácia v nemocniciach....)
- budúci rok plánujeme svadbu (kto bude strážiť bábo? nechcem nikoho ukrátiť o zábavu a neviem ako by som zvládla celú noc bez dieťatka a ono bezo mňa...) Svadbu z viacerých dôvodov nemôžeme mať skôr.
- máme s priateľom na krku tridsiatku a bojím sa, že čím neskôr začneme plánovať, tým ťažšie to pôjde (mám v okolí veľa párov, ktoré majú problémy s počatím)
- posledná vec je úplná malichernosť, ale chcela som si ešte užiť letnú dovolenku a aj svadobnú cestu (plánujeme niečo exotické a neviem si predstaviť, že bábo odložíme starkým a myš si pôjdeme na dva týždne preč)

Čo myslíte? Máme počkať, alebo do toho praštiť čím skôr ?
Mám veľký strach, že čím neskôr, tým horšie 🥺
Veľmi ma stresujú tie páry v okolí, keď vidím ako sa trápia a vyčítajú si, že čakali po 30ke.

jaass
11. mar 2021

@gr3tch3n z celej správy som sa dozvedela, že sa stále niečoho bojíš. Začni žiť a nemaj zbytočne stresy z ničoho 🤦‍♀️

zuzuliennka1
11. mar 2021

ja som po svadbe tiez kalkulovala, pocitala, kedy, ako,.. a nakoniec sme do toho “prastili” a najlepsie tak. Cim dlhsie budes zvazovat a kalkulovat, tym horsie... ten “spravny cas” a “idealna situacia” nebudu nikdy, nikdy to tak nebudes citit, vzdy bude “nieco”... 🙂 rezonuje mi tam najviac ten vek - cim budes starsia, tym tazsie to bude, uz nemas tolko energie ako ked si mala 20

asia83
11. mar 2021

@gr3tch3n Počkať. Máte na to rozumné dôvody. Určite by teraz nebolo vhodné mať dieťa. Stojte si za svojím názorom, hovoria z vás pocity, ktoré sú vždy správne.

martanagy
11. mar 2021

vzhladom na momentalnu pandemicku situaciu tiez cakam ( my chceme druhe) do leta resp. po lete teraz je to este nebezpecne a nemocnice preplnene. Vsetko ostatne je v poho sa da zvladnut. Ale ked uz planujete svadbu preco nepockat po nej kludne aj pocas svadobnej noci sa da 🙂 nas maly sa narodil tyzden po prvom vyroci svadby

mikasz
11. mar 2021

@gr3tch3n nikto ti neda presnu odpoved co robit, ale ani nemas istotu ci vam to hned vyjde.
My sme chceli dieta, nakoniec sme mali aj krasmu svadbu a peniaze, co mali byt na exoticku svadobnu cestu isli na ivf, rodila som 4r po tom, co sme si povedali, ze chceme dieta.
Uzivaj si zivot, ked sa vam zadari, tak svadbu mozte odlozit o rok-dva. Mam kamosku, co mala svadbu, ked mal maly rok, potom isla bez problemov s muzom na svadobnu cestu, to by som ja nedokazala, mozno aj preto, ze maly bol vytuzeny a sme rodina. no v prvom rade si to musis utriast v hlave ty,nikdy nebude idealny cas, no cim dlhsie bude vahat a kalkulovat, tym viac casu stratis...

martinuska
11. mar 2021

Ist do toho hned. Vhodny cas nebude, lebo teraz svadba, dovolenka, nova praca, hypoteka. Dovolenky budu, svadba s dietatom sa da, cim mensie, tym lepsie. Korona raz prejde. Manzel stale hovori, ze jedine co vo svojom zivote lutuje je ,ze sme nemali deti skor. Ja som chcela, on nie. A to sme boli vo veku ako vy. Tak tkmu nechajte volny priebeh a uvidite.

evelyn246246
11. mar 2021

Nikdy tak uplne vhodna doba na dieta nebude .. no mladsi uz nebudete .. ale je to len na Vas.

viki_lv
11. mar 2021

My sme si tiež hovorili, že čo keď sa ani nam nebude dariť počať dieťa, že určite to nebude také ľahké 😁 poznali sme sa 2 mesiace, keď sme si povedali, že ideme preto do toho. Na 3. cyklus to vyšlo 😃 poznali sme sa 9 mesiacov, keď sme sa vzali 😃 užili sme si svadbu (ale svadobnu cestu sme mali o 2 mesiace skôr v Egypte). Pri druhom som zas bola na vážkach, že či je vhodná doba, tiež som sa nevedela rozhodnúť pre priority. Muž že čím skôr tým lepšie. Vravím ok, skúsme to, keď sa zadarí tak to tak malo byť, keď nie, tak nič. Vyšlo to hneď na prvý raz 😃 Teraz má staršia 5, mladší 2,5 a nemenila by som nič 😁

minesasubu
11. mar 2021

My sme mali tiež podobnú situáciu, v lete budem mať 32 po dieťati tuzim uz asi 2 roky, minuly rok v septembri sme sa s muzom zobrali tiez sme sa bali ze ci to vôbec bude kvoli corone na svadobnej ceste sme boli v banskej štiavnici kedze do exotiky ist bolo vylucene chceli sme si to vynahradit tento rok v lete lenze zase corona ockovanie v nedohladne , takze planujeme ze pojdeme na dovolenku buduci rok akoze svadobná cesta alebo to uz bude rocne vyrocie oslavime v exotike 🙂 dieta planuje zacat s pocatim v aprili kedze som chcela 2 mesiace pred tym brat kyselinu listovu a uz som absolvovala aj navstevu u gynelogicky aj endokrinologicky. Doktorka mi vravela ze po 35 r. zacinaju byt vacsie rizika ktore mozu nastatavsak nie je to pravidlo. Ja ti radím podla mojej skúsenosti že svadbu treba poriadne naplanovať je to aj stres a svadobný deň je potrebné si poriadne užiť a pri dietati by si to mala zložitejšie cize pockam s dietatom aj podla tvojho textu vidim ze sa na to ešte necítiš lebo je tu vela čo ak...

nikpa
11. mar 2021

@gr3tch3n nikdy nebude ten ,,spravny,, čas lebo vždy bude niečo co by si este predtym chcela stihnúť zažiť, vybaviť, dokončiť.... ak sa ľúbite, máte kde bývať a trúfate si živiť dieťa nad vecami typu ako si pisala by som nerozmýšľala. Budeš čakať rok, dva aby sa toto co ta teraz brzdí pohlo a prídu ďalšie veci ktoré bude treba prednostne vyriešiť a dookola....

petamich
11. mar 2021

myslim, ze si treba zoradit priority - co je to u teba? dieta, svadba, dovolenka? u mna napr. to bolo dieta a som prakticky priklad toho ako som sice otehotnela 2x na prvy krat, skoncilo to dvomi potratmi, 3-4 mesiace sme obiehali lekarov a 3x sa nam sice zadarilo opat hned ale uplynulo celkom dost casu - takze teraz som tehotna, to ze je korona mi je jedno, davam doraz na to, aby sme sa ne/stykali s ludmi (hlavne v prvom trimestri) a svadbu mame o tyzden a hostinu/chatovacku/grilovacku spravime neskor, dovolenku sme kvoli korone uz 2x rusili, tak pojdeme buduci rok s drobcom asi nie na Zanzibar ale bude stacit aj Turecko ale ako vravim u nas bola priorita dieta - co je to u teba? z toho co pises a je to len moj pocit, to u teba dieta nebude 🙂 vyzera to skor na svadbu a exoticku dovolenku, tak si to tak zorad

danieli
11. mar 2021

v tejto dobe takto planovat? po com najviac tuzis a ostatne pocka...zi iba dnes, bola som podobna, zivot ma naucil 🙂 hovorim za mna a to sa nemusi s tebou zhodovat, pre mna babatko, prave kvoli spominanym moznym tazkostiam, svadba? raz bude, ockovanie? raz bude, dovolenka? bude aj to...

ledgerka
11. mar 2021

ja na tvojom mieste s dietatom necakam. Vsetky ostatne veci na teba pockaju a svadobna cesta sa da v exotike aj s dietatom o par rokov. A ani pri tych vsetkych veciach nemas istotu aj ked to planujes o rok. Korona je stale tu a tak skoro nezmizne. Mozno ti nevyjde tak skoro ani ta svadba, ani dovolenka a dieta bude cakat kym budes mat mozno 35. Ked budes mat dieta, tvoj pohlad na vsetky tieto malichernosti sa zmeni.

lubina
11. mar 2021

@gr3tch3n nikdy nevies ci budes moct otehotniet a preto ani nevies kedy je vhodny cas....obavy budu vzdy, uz len napr. ci to zvladnete 😉. Treba do toho ist, najma ak mas uz 30, dovolenka je super aj s dietatom a aj s dvomi. Ako vies kedy sa bude dat robit svadba?? To mozes cakat este pekne dlhy cas.... mozno toto je ten spravny cas na babatko, uzit si ho, pekne doma, v pohode 🙂

xjakubikovak
11. mar 2021

@gr3tch3n veď sa začnite snažiť hneď po svadbe. Uzijes si leto, snáď už budeš aj zaočkovana, ak pôjdete hneď po svadbe na svadobnú cestu tak aj tu si uziješ a možno sa zadarí práve tam 🙂

diaalex
11. mar 2021

@gr3tch3n kamaráti mali min rok v lete (júli) svadbu, ženích chcel že nech sa začnú pokúšať už od mája veď to môžu, nevesta že až po svadbe... majú po svadbe a nedarí sa im 🙁 obaja majú po 30tke (on 35 a ona 33)
Ja som chcela babo po svadbe no otehotnela som v apríli, svadbu sme mali naplánovanú na august, bohužiaľ sa nekonala (zomrel mi ocko v júli), ale nakoniec sme mali obrad na úrade v októbri a len najbližšia rodina bola s nami 🤗 a bolo to fakt super 🤗
Toto sú len 2 skúsenosti, ale každopádne sa nemáš čoho obávať 😊

doda26
11. mar 2021

@gr3tch3n koronu neries, ta tu bude podla mna stale, a pridu aj ine choroby a vzdy bude nieco...co sa tyka svadby ti verim ze chces bez dietata, ale videla som kamosky co mali po dietati svadbu a bolo to krasne, aj fotky, aj mile to bolo ich vidiet ako sa uz tesia a tancuju aj s babom, tak to by som tiez neriesila nejak...a ta dovolenka to uz je uplna somarina, lebo na dobolenku mozete ist aj s dietatom, aj ked mozno uz vacsim kvoli exotike, ale su to len take malichernosti...my sme s muzom mali svadbubposledny vikend v septembri 2020, cize posledna svadba v roku co mohla mat hosti a teda na dovolenku ani len wellness pobyt sme sa nedostali a som tehotna cize uz sa asi ani nedostaneme pred narodenim dcerky, cize ja sa uz tesim na dofcu s nasou partackou malou 😊 a veru vela parom sa nedari otehotniet, tak by som to asi neodkladala 😊

katarina9593
11. mar 2021

@gr3tch3n ahojky no rozmýšľaš dobre ale na druhú stranu zrejme nejsi stotožnená s tým cces aj svadbu aj dovolenku ak dieťa a hra rolu aj vek ... Svadbu by ste nemohli mať takú malú len sa zobrať. A teda rieist bábätko ? Vieš vek máš a ako hovoríš že máš v okoli dosť párov ktorým sa nedarí tebe sa môže hneď na šupu ale aj nemusí ...neboj sa ničoho je to úžasné a keď to má prísť tak bude bábätko možno ešte skorej ako svadba a dovolenka 😉...ja som tiež nechcela dieťa lebo toto lebo hento a bum zostala som hneď tehotná takže všetko šlo bokom a poviem ti že možno by mi bolo fajn ale tá mala je moje všetko..až keď ešte trocha podrastie to bude lepšie 😉takže neboj sa ničoho 👍💪

kiki68
11. mar 2021

Ale neboj ja, my sme boli v juni 2019 na Maldives potapat, potom Benatky a Slovinsko v Auguste a 1. Oktobra sme na prvy sup stvorili mladeho juniora. V juli sa narodil. Este si trosku uzite, podla toho ako sa obaja citite.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gr3tch3n
autor
11. mar 2021

Ďakujem veľmi pekne všetkým za názory 🙂 Určite si z každého zoberiem niečo a sadneme si a preberieme to spolu aj s partnerom.

poopsie
11. mar 2021

Ak sa bojíš covidu, tak sa prosím dovzdelaj aj o iných virusoch hlavne o jednom, čo sa prejavuje ako soplik a plod úplne poškodí... Tak a teraz môžes žiť v panike...

poopsie
11. mar 2021
mariska1989
11. mar 2021

Moja zlata v 30 si už mala mať 2 deti nie ešte len plánovať 🤣 nie robím si srandu samozrejme .každý ako uzná za vhodné ja som zas chcela stihnúť tretie do 30 nebyť straty drobca tak aj by to tak bolo hold ako 30 ročná som bola tehotná ale stále som porodila ako 30 ročná 😁 popravde keď som mala 21 alebo pri druhej 24 som to zvládla lepšie 😁 ktomu ja som rodila a v prvej vlne ešte sa nevedelo ako to je u tehotných atď .

konikkon
16. mar 2021

@gr3tch3n vzhľadom na tvoju neistotu, zrejme najlepšie je nemať teraz dieťa. Hlavne pre to chúďa dieťatko, ak by sa postastilo, zrejme ešte nie je ten správny čas. .. Podľa toho, čo píšeš, chceš sa vydávať, cestovať, užívať si. Dieťa do toho nejak nezapadá, zatiaľ. Na druhu stranu, nikto ti nezaručí, že dieťa splodite na supu hneď, môže to byť až napr. po roku, po dvoch. Čiže vydať sa, upratať si hlavu a priviesť na svet dieťa vtedy, keď bude dieťa pre teba priorita a nie dovolenka ci zábava. Na otehotnenie máš vek akurát. A aj za 2 roky to stále bude akurát.

A Inak žasnem aké rôzne dôvody majú ľudia pri rozhodovaní o potomstve 😮 😮😮 neviem si predstaviť, že sa idem na koňa pýtať cudzích žien, kedy mám mať dieťa. Nie je ti to divne?

zuzuliennka1
16. mar 2021

@konikkon je uplne normalne, ze mame rozne dovody. cakala si nebodaj nieco ine? s druhou castou vety suhlasim - pytat sa na toto na nejakom fore, cudzich anonym. zien, je blbost, ale vsak v pohode. No len co zena - to nazor. Ale
ziaden nie je zly. Niektora si nevie predstavit mat dieta v 20tke, lebo chce stihnut to a tamto, ina zas chce mat radsej dieta skor, potom podrastie a bude samostatne a budu si s partnerom uzivat potom,... kazda mame uplne rozdielne situacie, je to normalne

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre