Dobrý deň..mame 17 mesačnú dcérku.. Veľmi by sme chceli druhé dieťa aby nebol medzi nimi veľký rozdiel. Aký máte na to názor?? JE lepšie mať hneď dieťa alebo je lepšie nechať väčší odstup ďakujem,
všetko má svoje výhody aj nevýhody... vo veku tvojej dcéry som už mala ďalšiu dcéru... 😉
@lenuskaa92 kazdemu ine vyhovuje, my sme chceli maly rozdiel, nakoniec som otehotnela ked mala dcera 18 mesiacov a to sa mne uz zdalo dost vela, pre ineho neni asi pat rocny rozdiel dost velky
Spravny cas nie je nikdy a vzdy... vzdy to zalezi od daneho paru...
@lenuskaa92 ahoj, tákže, dieťa zo psychologického hľadiska je od svojej matky (aj od jej vône) závislé do 6 rokoch. Psychológovia odporúčajú ďalšieho súrodenca od 3 rokoch po narodení prvého. Vysvetľujú to tým, že ak by do rodiny prišiel súrodenec skôr, prvorodené dieťa sa väčšinou cíti odsunuté na druhu koľaj. A to so psychikou tak malého dieťaťa nemusí urobiť dobre. Ale je to predsa len názor odborníkov, a skutočnosť môže byť iná. Veľa žien malo deti hneď po roku a nevedeli si to vynachváliť. Takže tu sa názori odborníkov a matiek krížia. Môj názor ? Podľa mňa ak túžite po ďalšom bábetku nie je čo riešiť 🙂
Ale samozrejme ako sa píše vyššie, všetko má svoje pre aj proti.
@lenuskaa92 záleží na tom, či máte na druhé dieťa podmienky, či môžeš a chceš byt niekoľko rokov v kuse na materskej, koľko máš ty rokov, aké je prvé dieťa...
Ja mám väčší odstup 5,5 roka a za mna super. Ale prvé som mala v 25 rokoch, takze som mala v pohode čas počkať. A isla som od prvého rýchlo do roboty, byt v prerábke, takze s druhým sme radšej počkali.
Na toto nie je univerzálna odpoveď, každému vyhovuje iné. Ja mam rozdiel 18 mes a je to super, čím sú väčší, tým sa lepšie spolu zabavia a ja nebudem doma dlho, mám to vybavené takpovediac naraz.
ja mám rozdiel 14 mesiacov..chceli sme počkať kým staršia nebude mať aspoň 3 roky ale dáko nám to nevyšlo🙂😂😉 a začiatky boli pestré..niekedy plakala len jedna a niekedy sme plakali všetky tri🙂😂 ale teraz je to už úplná pohoda majú 4roky a mladšia bude mať v júli 3 roky takže pohoda..🙂 vždy ako to menšie bábo rastie a je staršie tak je to lepšie🙂😉
@lenuskaa92 Napríklad ja som chcela väčší časový rozostup. Minimálne tri roky, maximálne štyri. Aby malá už dokázala byť aj bezo mňa, to je ukončené obdobie fixácie na matku, dieťa dokáže byť aj s rovesníkmi a v inom prostredí. Mne na tom veľmi záležalo. Tiež som chcela, aby už bola odplienkovaná. Ak všetko dobre dopadne, budeme mať rozdiel 3 roky a 3 mesiace.
Ahoj 🙂 syn má 4 roky,a čakáme druhé. Čiže keď sa narodí bude mať skoro 5 🙂 a už mám výhodu v Tom,že je aspoň v niečom samostatný. Mne to takto vyhovuje, aspoň som sa plne venovala doteraz malému,a mať dve detičky hneď za sebou je dosť náročné ;) ale 100 ľudí 100 chutí 😊
@lenuskaa92 my sme chceli rozdiel 4 roky a mame necele 3...a dakedy sa mi to zda malo, brala by som vacsi rozdiel
Treba si všetko dobre zvážiť pri rozhodovaní, u každého to môže byť inak. Ja som otehotnela keď mala malá 9 mesiacov. Keď mala 11 mesiacov začala som krvácať, bola som týždeň v nemocnici a potom som preležala dva mesiace a do konca tehotenstva som sa musela šetriť. Manžel teda ostal s malou na materskej, aby sme to nejako zvládli. Medzitým mu skončil pracovný pomer a ostal bez práce. To sú veci ktoré si nenaplánuješ, ale môžu sa stať... Teraz majú baby 22 mesiacov a 4. Nejako to zvládam, ale je to náročné... Verím že časom to bude fajn...
Ak sa na to citis, si zdrava, tak do toho kludne chod. My sme chceli hned po roku sa pokusit o dalsie, ale zo zdravotneho hladiska to nedam, takze este musime pockat. Dalsia vec je praca...mas sa kam vratit? Nechaju si ta alebo je predpoklad, ze bude pracovny pomer ukonceny? Ak skoncis bez prace, budes hladat novu, v novej nemusis dostat hned dobru zmluvu a na dostatocne dlhy cas, co moze oddialit dalsie babo....ako budes potom na tom s vekom ak bude prilezitost na dalsie az povedzme o 3-4 roky? Vsetko si treba zvazit....
@lenuskaa92 pre nas bolo lepsie hned.. ked mal.maly 16m.,som otehotnela. My sme sa tak rozhodli a tak to aj vyslo... Sice sa aj vadia,ale sa aj zahraju ( opacne pohlavia). Tazke boli len cca prve 3mesiace nez sme sa zladili a malej ustupili koliky. Potom to uz bolo fajn.
@lenuskaa92 to zalezi na tebe. Ale ja napr nechapem zeny co si v takych kratkych prestavkach robia deti. Potom tu vypisuju ako su uz zrele na paychiatriu, nununu chudatka....alebo ked napisu, ze aspon to budu mat za sebou...akoze wtf? Co za sebou? Si robia deti lebo ich musia mat alebo ako co?
Sprav si druhe kedy chces, ale uvedom si co vsetko sa tym zhorsi.
@nevludna a co tak pohlad tych deti? Myslim si, ze cim mensi vekovy rozdiel, tym viac si rozumeju...osobne som velkym rozdielom medzi mnou a sestrou trochu trpela zhruba medzi 5tym - 18tym rokom. Navyse cim mensi rozdiel tym lahsie vozenie do skolky, skoly, kruzky...ucenie...zaciatky mozno tazke ale o par rokov neskor to moze byt ulahcenie...zaroven clovek nevypadne z prace 2x ale len raz...potom uz moze riesit karieru v ramci moznosti...nemusi sa znova clovek vypracovavat viackrat...no na druhu stranu, uz si neda znova oddych o par rokov...vsetko ma pre a proti...
Ja mam zas taký problém že mám dvojtyzdnove dieťa a chcem hneď druhé aby nebol medzi nimi veľký rozdiel lebo mám ešte 5 ročnú dcérku a syna toho dvojtyzdnove a dosť veľký rozdiel medzi nimi a ak ďalšie by som mala náhodou O 2 roky ešte vecsi rozdiel by bol medzi nimi potrebujem radu
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Niekomu vyhovuje to, inemu to. Ak vies, ze zvládneš a túžiš mat dieta teraz, tak maj. 😉