Kedy je čas na druhé dieťa?

miirkka1
28. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa opýtať na skúsenosti žien, ktoré majú dve deti. Moja malá má teraz 5 mesiacov a chceli by sme samozrejme dve deti a nechceme,aby bol medzi nimi veľký vekový rozdiel, je predsa lepšie, keď sa môžu dve deti spolu hrať. Otehotnela niektorá z vás počas prvého roku prvého bábätka...??? Ak áno,aké to bolo, dalo sa venovať a stíhať dve malé deti? Ako ste to vyriešili s kočíkovaním?

maslenka
28. mar 2017

@miirkka1 každá mamina má iné skúsenosti. Niekedy sa deti spolu hrajú, aj keď je medzi nimi vekový rozdiel 5-6 rokov aj viac, niekedy nie, ani keď je dva roky alebo menej. Každé dieťa je iné. Teoreticky je lepšie, ak je rozdiel okolo dvoch, troch rokov, ale prakticky to vôbec platiť nemusí. To staršie je vtedy totiž v období vzdoru a môže veľmi na mladšie žiarliť. Ber ho úvahy skôr iné stránky, či máte vytvorené podmienky pre deti, pozor, môže sa stať náhodička, že budú dvojčatá 😎, či ste po každej stránke pripravení na každú alternatívu. Ja osobne by som si chcela prvé dieťa užiť. Aspoň do tých dvoch rokov, kým začne rozumieť, rozprávať. Ale najlepšie je asi veľmi o tom nerozmýšľať, ak ste rozhodnutí ďalšie dieťa prijať, nech sa vám darí a ono príde vtedy, kedy má.

lelia
28. mar 2017

@miirkka1 ja mam rozdiel 1,5 roka.Teraz su vo veku 4 r a 3 mesiace a 2 r.9 mesiacov.Ziarlivost som nezazila,pretoze ked sa narodila druha,tak ju starsia brala ako nejaku babu a neskor ako prirodzenu sucast.Snazili sme sa im rovnako venovat. Teraz su uz vacsie,ako pisem vyssie a cca 1 rok sa vedia pekne hrat.Jasne,ze sa aj hadaju,ale vystacia si na hranie aj same.Ja som mala brata o 10 rokov starsieho a ked mal 14 odisiel na internat a vyrastala som ako jedinacik.Vobec neviem,ake je to hrat sa so surodencom ako sa hraju moje baby.

zbruna
28. mar 2017

@miirkka1 Mame 3 deticky vzdy s rozdielom 1,5 roka, tak sme planovali, da sa to myslim normalne zvladnut ... zavisi, do akej miery pomoze manzel (u nas v pripade potreby vstava v noci k 2 starsim on, ja zase som s babatkom). Stiham aj navarit, hrat sa s nimi, ist von (najstarsia 3,5 rocna na odrazadle, 2 rocny na auticku, ktore taham, alebo na stupienku na kociku a babatko v kociku). Ti starsi dvaja su uz poriadni partaci, maju sa radi a samozrejme, aj si zle robia 🙂

siska53
28. mar 2017

@miirkka1 spravny cas je vtedy,ked sa podari. My mame 2rocny rozdiel.
Ale suseda,ked sme boli male,ma dve deti s rozdielom 13mesiacov. Nejak stihala mala velmi kludne deti (to tretie po 5rokov bolo za 5 tych starsich 🙂 ). Ale co viem,vela sa im nevenovala,lebo mala muza despotu,musela mat vypulirovane a pripravenu zakazdym teplu veceru pre neho.

Ja som bola rada,ze sa podaril tento rozdiel,lebo tie prve dva rocky som si prve babo vychutnala. Ako narocne to bolo,lebo starsi je a bol temperamentne dieta,co nepotrebuje az tak vela spat a mladsie bolo do 3,5m.kolikove a revajuce. Potom to bolo lepsie. Teraz je to zzs tak,ze bud si strasne rozumeju a krasne sa hraju,alebo so az tak rozumeju,ze sa extremne rozblaznia,ci naopak,sa pohadaju tak,ze ich musime krotit. Su opacneho pohlavia,takze na niektore hry maju trosku iny nazor,preto to vznika. Teda..myslim si to.. Hoci..so segrou sme sa tiez vedeli paradne hadat a bit, a to medzi nami je 4,5roka.

Zas ono ked je mensi rozdiel,to starsie este nevie ziarlit,co pri vacsom rozdiele moze hrozit (u nas nastastie sa nevyskytlo,to skor teraz obcas jeden na druheho,co je zas dzco ine ako ked mas babo).

laurika1432
29. mar 2017

@miirkka1 osobne si myslím že sa dá všetko zvládnuť keď sa chce a to kočikovanie je najmenej. Jeden kočiar zoberieš ty a druhý tvoj manžel alebo kúpite nejaký taký pre dve deti. Aj keď, ja som skôr zástancom že až po nejakom roku sa snažiť o ďalšie bábätko

bale1rinka
29. mar 2017

@miirkka1 pokiaľ si rozdelíte s partnerom úlohy a na začiatku sa dohodnete čo kto bude robiť, tak to budete zvládať. Napr. u nás to fungovalo tak, že keď bol muž v robote, tak som nakúpila, navarila, riad som nechala tak, upratovala som hračky, nahádzala do práčky,poobede spala s nimi a keď prišiel o 17.00 zobrali sme obaja deti a išli von, k starkej, na návštevu, pokiaľ nepršalo ak sme boli doma, tak sa s nimi hodinu hral, vysával občas, s ocikanými matracmi sa iba on zaoberal, v noci ak sa zobudili tak aj on išiel hľadať plyšáka...napr...keď sme prišli domov tak on umýval riad a vešal prádlo, pripravil mi na druhý deň zemiaky a nakrájal mäso, poprípade načistil zeleninu, vyniesol smeti, v podstate som večer iba deti osprchovala a dala uspať, 2x do týždňa čítal rozprávky a ja som sa v kľude mohla venovať sebe a nášmu večeru spolu osamote v obývačke...všetko je to o vzájomnej komunikácii a porozumení, že deti niesú len tvoje ale aj JEHO zato, že muž chodí do práce neznamená, že všetko doma musíš robiť ty a je to iba tvoja robota... tak isto raz aj ty budeš chodiť do práce a to automaticky bude znamenať, že po príchode z práce nebudeš robiť nič? nemôže nikto od teba chcieť aby si sa po príchode z práce na deti vyprdla s tým, však muž urobí všetko...alebo naopak. všetky ženy sa rozvádzajú hlavne kvôli takýmto veciam, všetko muži nechávajú na ich pleciach ONY hrdinky im chcú niečo dokázať a potom to má dopad na to, že sú unavené a nemajú chuť napr. na sex a už to ide 1,2,3, dolu vodou, hádky, neporozumenia...netreba sa báť, ak máš schopného partnera a pomáhať ti bude-👏 druhé dieťa zvládnete.

san_dra11
29. mar 2017

povedala by som, ze po takom roku je to lepsie ako do roka. To dietatko je uz aspon trosku samostatne. Aj ked su zeny co maju problem to zvladat pretoze stoji na nich aj mnozstvo inych povinnosti, takze je dobre si aj s polovickou rozdelit, kto co bude mat na starosti, aby si sa ty nezodrala 😉

tina1988
29. mar 2017

Nam sa podarilo otehotniet, ked mal syn 2 roky. Tak je medzi nimi rozdiel 3 roky ale nemenila by som. Prveho som si uzila prve dva roky a teraz je vacsi, samostatny, zahra sa v pohode sam a ja mam dost casu venovat sa malej. Syn velmi rad pomaha so starostlivostou o mladsiu sestru. Kazdy den chodime von, maly sa zahra na ihrisku a ona si zasa pospi v kociku. Vsetko sa da zvladnut . A samozrejme, manzel pomaha ako sa da 🙂

shia
29. mar 2017

nasa ma teraz 4,5 roka a o dva mesiace ak vsetko dobre dopadne, pribudne surodenec, a javi sa mi to lepsie, ako ked bola mensia, nemam pocit ze by som sa jej nevenovala kym nesla do skolky tak ako som chcela, a je uz zodpovedna, na babatko sa velmi tesi, pomoze mi - sama sa oblecie, nachysta sa, neuteka mi kade-tade, pochopi ked jej nieco vysvetlim, preco to a ono moze/nemoze...uvidime ako to bude, ked sa babatko narodi, ci nezmenim nazor 😀 zalezi aj ake su pohlavia, napr ja mam so sestrou 1,5r rozdiel, a odhliadnuc od toho, ze sme ine povahy a stale sme sa dotahovali 😀 tak vekovo si rozumieme, a s bratom mam 10,5r rozdiel a toho uz napriek tomu ze je teraz "velky" stale vnimam ako "maleho brata", skor tak rodicovsky 🙂

zuanach
29. mar 2017

Ked sa "zadari", vtedy je uplne najlepsi cas 🙂

womankc
29. mar 2017

@miirkka1 ja mám prvé dve s rozdielom 16mesiacov a bolo to úplne super , boli ako dvojičky v podstate s odstupom som mala ešte jedno dieťa 10 rokov je medzi najstaršou a síce ju milujú ale hrať sa s ňou už nehrali .... skôr tak do školy úlohy ešte sú ochotní urobiť so synom sa nevie zahrať vôbec , furt proti sebe bojujú , mladý chce ukázať autoritu a malá si to nechce dať , má silnú povahu ....... takže za mňa jednoznačne malé odstupy, zládala som to myslím si bez nejakých väčších problémov

bienennest
29. mar 2017

@miirkka1 Ahoj, je to vsetko o tom ake mas deticky a kde su tvoje priority. Ak su kludne a vela spinkaju tak sa urcite daju zvladnut aj 2 po sebe. Moji chlapci najskor preplakali pol roka kvoli kolikam a su celkovo strasne temperamentny.. som rada, ze som mala medzi nimi dostatocny odstup. Treba si zvazit, ze ak je aj tvoje prve dietatko kludne neznamena to, ze aj druhe podedi tie iste geny a potom je to uz tazsie sa obom rovnako venovat ked si novorodenec vyzaduje sustavnu pozornost (staci ked vela place a nespinka v noci nehovoriac o tom, ak maju nejake choroby).

Moji chalani maju 4-rocny odstup a hraju sa spolu super.. niekedy aj zabudnem ze je medzi nimi tolko rocny odstup 🙂. Ja som rada, ze som pri kazdom mohla plne vychutnavat ich prve rocky predtym nez sa pozornost obratila na novorodeneho 🙂. Moja kamaratka mala deti s rocnym odstupom a sama hovori, ze jej to strasne ubehlo.. ani nevedela ako uz zrazu prvy chodil a potom aj druhe (sa smeje ze nama skoro ziadnu fotku ked boli mali lebo stale bolo co robit). Pre mna by to nic nebolo, ja milujem proste tie prve mesiace s babankom a nechcem ich len mat rychlo za sebou ale si ich aj vychutnat, ale kazdy je iny. Univerzalny postup proste nenajdes.. vsetko je to o tom, po com tuzis. Drzim palce nech to vyjde podla tvojich predstav.

evittam
29. mar 2017

@bienennest Presne suhlasim-treba si to uzit zakazdym. My mame rozdiel skoro 6rokov a nemenila by som a presne sme to tak aj chceli a planovali.😉

miirkka1
autor
29. mar 2017

Ďakujem za skúsenosti, teda sme sa rozhodli, keď malá bude mať niečo okolo roka, budeme pracovať na ďalšom bábätku...je to asi tak akurát... 🙂

kondaska1
29. mar 2017

@evittam tiez sa s tym zhodujem, uzit si kazde dieta, ked su obe male tak to az tak nejde

alexandra206
29. mar 2017

Ja mam druhe po 2 rokoch a 3tie po roku

domcikiss
19. dec 2019

Ja mam zas taký problém že mám dvojtyzdnove dieťa a chcem hneď druhé aby nebol medzi nimi veľký rozdiel lebo mám ešte 5 ročnú dcérku a syna toho dvojtyzdnove a dosť veľký rozdiel medzi nimi a ak ďalšie by som mala náhodou O 2 roky ešte vecsi rozdiel by bol medzi nimi potrebujem radu

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre