Chcem sa spýtať na váš nestranný všeobecný názor, bez kadejakých dlhých diskusii.. Čo si myslíte o tom : " V tejto zvláštnej dobe plnej strachu a neistoty plánovať dieťatko alebo radšej počkať "? Ako to beriete vy? tak všeobecne...
Ďakujem za každý názor k otázke 😊
Každý reaguje na krízu inak. Niektorí ľudia sú úzkostliví a opatrní, iní zasa majú pocit, že keď ľudia hynú kvôli epidémiám a vojnám, že ich treba nahradiť a splodiť dieťa.
Nechať to na prírodu, správny čas nebude nikdy
@nikaika píšem čisto môj názor. mám 12-ročnú dcéru. nadovšetko ju zbožňujem (aj keď ona si to nemyslí - puberta). ALE.... keby som mala teraz uvažovať o dieťati, nešla by som do toho.. a to covid bol slabý odvar oproti nevyvinutému rozumu istého pána z východu... trhalo by mi srdce, ak by predsa len uskutočnil svoje hrozby a videla by som vlastné dieťa.... umierať :( deti, ktoré už máme, proste máme a sme za ne vďační. ale ja by som nemala tú trúfalosť a silu počať dieťa teraz, v tejto situácii, v dobe, ktorá sa momentálne odohráva :(
@nikaika Strach a neistota su sucastou zivota, co bude zajtra, to nevieme nikdy. Mne sa uz zivot parkrat vyrazne zvrtol pomaly behom par minut alebo dni. Takze pri rozmyslani o dietati som si skor kladla otazku, ci som ochotna zit rozne varianty buducnosti, nielen ten idealny. Usudila som, ze ano.
Na dieta by som ale nepomyslala, ak ta ten strach zo sucasneho diania prilis pohltil, trpis nejakymi tazsimi uzkostami, zle spis a podobne. Vtedy sa treba najskor zastabilizovat.
Behom roka mám teraz dve vnúčatká,ešteže moje dcéry tak nerozmýšľajú,že "doba"....to teraz ako ľudstvo vymrieme,lebo čo ak zajtra bude koniec sveta? nerodiť,lebo sú neisté časy je obyčajná výhovorka niekoho,kto dieťa až tak veľmi nechce
mladší už nebudete 😝 takže smelo do toho
Bohužiaľ nikdy nevieme čo nás čaká, taký je zivot.. každý kto má dieťa je v riziku že sa niečo stane.. nie je to len dobou, spoločenskou situáciou, ale aj individuálnym životom.. u každého je nejaké riziko že sa môže čosi stať.. keby sme však podľa tohoto plánovali deti, nikto ich nikdy nemá a ľudstvo by už dávno vyhynulo..
@vlcik1 opytaj sa nejakych 85+ co su stasni, ze sa narodili. Narodili sa pocas vojny a myslim si, ze su stasni. Vojna netrva desiatky rokov.
zivot ide dalej bud sa budes strachovat rax toho raz onoho a zostarnes sama bez zazitkov alebo zacnes zit teraz v tejto chvili naplno a uzijes si zivot je to na kazdom z nas
@lilope veru Fico je pre nás ešte niečo horsie
@vlcik1 presne ako píše @amelie2017. Moji starí rodičia vojnu prežili v predškolskom až školskom veku. Dedkovho otca odvliekli a v lese popravili. Napriek tomu dedko prežil, vyrástol, vyštudoval, našiel si manželku, mal dve deti, štyri vnúčatá. Ja ako jedno z tých vnúčat, si ho pamätám ako šťastného, spokojného, skromného a pokorného človeka. Česť jeho pamiatke 🙏❤️ O vojne nám veľa rozprával. Utiekli pred ňou preč z mesta. Niektoré zážitky boli smutné, niektoré veselé. Niektoré dnes smiešne ale ich prežitie v minulosti smrteľne nebezpečné. Napríklad, keď prababka v totálnom strese naliala vojakovi, ktorý im so zbraňou vbehol do domu, že sa chce niečoho napiť (alkoholu), petrolej.
Dedkova manželka, moja drahá babička, síce nikoho z rodiny nestratila ale vojaci uniesli jej staršiu sestru. Na veľké šťastie sa ju podarilo zachrániť skôr ako jej niekto ublížil.
Cez to všetko spolu prežili krásny život, naplnený šťastný. Som rada, že cez to všetko čo prežili, dali šancu svojim deťom, tie deti svojim deťom a ja v dnešnej dobe tým svojim. Snáď aj oni dostanú šancu.
ak takto budes premyslat nebudes mat bejby nikdy.
Pred dvoma rokmi korona: Otazky boli je dobre mat dieta teraz ked tu zuri korona?
Teraz Ukrajina: Je dobre planovat dieta ked na Ukrajine je vojna?
O dva roky: je dobre mat dieta ked financny trh je v krize a nevieme ci budeme mat dieta z coho vychovat?
Vzdy sa najde nieco co bude v mediach vyzerat tak kriticky ze sa toho ludia budu bat ale neznamena to ze zivot nema pokracovat dalej. 😉
Som tehotná a 2 deti nám doma. Áno, bojím sa o ne. Ale aj keby bola neviem aká super doba nikto mi nezaručí že sa to zo dňa na deň nezmení. Ak ste pre dieťa rozhodnutí tak pre čo nie.
vies co keby mna sa teraz niekto spytal ci chcem dieta tak urcite nechcem....do tejto sialenej doby..esteze som deti porodila skor ako prislo toto sialenstvo lebo by som ich asi nikdy nemala :D
inac by ste sa cudovali kolko malo deti sa teraz rodi ( robim na novorodeneckom) ale oproti minulemu roku je to o polovicu menej ale nielen u nas aj v inych nemocniciach citia pokles tak asi sa vela ludi zlaklo tejto situacie
Súhlas, každá doba je nejaká, a do kedy vlastne by človek čakal, kým by aj ,,táto doba" prešla? 🙂
@nikaika Podľa veku a síl. Ja už sa vekom a silami na to necítim.
No poviem ti príbeh zo včera. Cestovala som busom. Vzadu sedel chlapec - školák, ktorý sa celú cestu hral hry na mobile. Dnešné deti (nehovorím, že všetky) si ani nevšímajú, čo sa okolo nich deje. Proste keď v buse je wifi, tak pre nich okej. Ostatné ich nezaujíma.😲
A príbeh z minulosti, cca 3-4 roky dozadu.Školkari išli na prechádzku s učiteľkou. Jeden začal, že ja mám kalaniškov a ďalší sa pridali a vymenúvali všetky možné zbrane a ich možnosti streľby, jasné že z hry, ale kopec názvov som ani ja nepoznala, jak oni boli v tom zbehlí. A teda ešte bonus, že majú viac životov.😲
@nikaika 3deti uz mam,4cakam. Nebojim sa v tejto dobe este rodit😉
@nezabudka3391 vsak vojna je 2 mesiace neviem ako to ovplyvnilo porodnost deti uz teraz? Podla mna to najskor zistime o 9 mesiacov
@vlcik1 no uz sa nespytam, uz nie je medzi nami, moj krstny, zomrel v 2002 na rakovinu. Narodil sa mojej starkej pocas druhej svetovej vojny, bol ako babatko vazne chory, nemecky lekar bol u nich v krcme a dal starkej lieky. Potom vyrastol, vystudoval stavbarinu, mal 2 deti, ktore maju uz dospele deti. Myslim si, ze prezil pekny zivot a po sebe nieco zanechal. Asi by nelutoval, ze zil...
To su take hypoteticke otazky toto.
Alebo moja starka bola jedinacik v dobe, ked bolo bezne mat cez 10 deti. Mala len mladsieho brata, ktory ako 9 rocny umrel na tyfus, vela deti v dedine vtedy na to zomrelo. Taka bola doba vtedy. Dnes uz ba taketo choroby neumierame, teraz je tu nieco ine.
Ja som mala neplanovane tretie dieta v roku 2020, rodila som cez druhu vlnu. Je to nase stasticko a som rada, ze ho mame. Mozno prave deti "tejto doby" raz nieco velke dokazu, zmenia svet. Nerodime sa do sveta plneho stastia. Ja som sa narodila v roku 83, kedy tiez hrozilo, ze zacne jadrova vojna, nastastie, nestalo sa tak. Sestra mala necele 2 mesiace, ja 3 roky, ked vybuchol Cernobyl...no proste, vzdy je nieco, nejake hrozby.
Nikdy nie je nic absolutne idealne a vzdy moze nieco prist... druhe dieťa sa snazime uz 2 roky a nemienim s tym prestat,ale to je nase rozhodnutie...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ja nejako nezažívam obdobie plné strachu a neviem čoho. Boli obmedzenia boli, boli vždy choroby, vojny atď
..kto dieťa chce, nech ho má. Ja mám dve malé deti a nemienila som sa mojich pokladov dobrovoľne vzdať na základe hypotézy, čo bude o niekoľko rokov. Nikto nevie.
Nik z nás nikdy predsa ani len nevedel, či sa dožije zajtrajška, tak načo sa stresovať kvôli "niečomu", čo možno bude alebo nebude?
A čo na to tvoj partner?