Je skoro na túžbu po druhom dieťati?

4. jún 2022

Som 5 mesiacov po porode a mam neskutocnu tuzbu po dalsom tehotenstve a dietati. Moj maly je uzasny, kludny, ukazkovy. Tehotenstvo krasne, porod uzasny.
Pri sexe tomu uz nechavame volny priebeh, menstruaciu uz mam treti cyklus, ale chcem pocut ci robime “dobre”. Popripade napiste vase postrehy ohladom maleho vekoveho rozdielu. Mam pocit, ze puknem od tolkej lasky, potrebujem ju este niekomu dat ale bojim sa, ze to potom nedam.

elizabet173
4. jún 2022

počkala by som, ak by si otehotnela teraz, dieťa sa narodí v čase, keď staršie ešte nemusí vedieť chodiť, prípadne bude s chôdzou začínať, bude mu treba byť stále v pätách, všade vylezie a ty budeš mať ešte bábätko, možno uplakané, s kolikami. Nebudeš sa môcť venovať staršiemu, lebo budeš mať menšie zavesené na prsníku stále. Budú mať odlišný rytmus spánku, môžu sa navzájom budiť, ročnému nevysvetlíš, aby nevykrikovalo, lebo zobudí mladšie. Možno bude treba vstávať v noci ešte aj k staršiemu, ale nebudú sa budiť synchrónne. Stačí? Či mám ešte písať? Nikdy by som to takto nechcela, môžu byť parťáci a hrať sa spolu a môžu aj na seba neuveriteľne žiarliť a ubližovať si. Nežeň sa, máš čas

janickacrazy
4. jún 2022

Akože je to na tebe samozrejme. Ja by som taký malý vekový rozdiel nechcela. Ono teraz je malý zlatý, dobrucky, ale keď začne chodiť a všade ti vylezie, ty budeš do toho s veľkým bruchom behať za ním celý deň, no ako myslíš. Druhé tehotenstvo môže byť iné, môže ti byť zle, čokoľvek. Nikdy nevieš. Kamoška takto otehotnela neplánovane a bol to masaker. Prvé dieťa dobré, ale chcelo byť furt vonku, začínalo chodiť, keď sa druhé narodilo. Druhé spať len doma, kočík 0 bodov. Prvý rok bola hotová.

luccija
4. jún 2022

Daj prvému luxus, že sa aspoň 2,3 r budeš venovať len jemu a jeho potrebám.Druhe tehotenstvo môžeš prezvraciat, prelezat, a dvaja drobci každý so svojimi potrebami dajú zabrať.

ysseba
4. jún 2022

Panebože, to fakt potrebuješ počuť od Katky, Maťky, Janky z "koňa", či robíš dobre? A ako to myslíš, že sa bojíš, že to potom nedáš? Čo by si nedala - no musela by si, či by si "to horšie" dieťa potom dala do domova? 😀 No nie, zvládla by si si to, dala by si to.
Ale dobre - keď chceš počuť názor, tak tu je ten môj - pre mňa osobne by bolo skoro otehotnieť 5 mesiacov po prvom pôrode. Prečo? Pretože by sa mi nechcelo behať s bruchom za dieťaťom, ktoré sa práve učí chodiť, pretože by som musela kupovať súrodenecký kočík a kopec iných vecí - ale záleží na tom, na názore mňa a iných? Veď keď Ty a manžel cítite, že "áno", tak áno a na iných nezáleží 😉

mergimar
4. jún 2022

Malý mal 6 mesiacov, keď som znovu otehotnela. Bála som sa ako bude. Malá mala koliku, čiže rev vkuse, ale malému ani to nevadilo. Keď niekto zvýšil na malú hlas a ona sa rozplakala, malý plakal s ňou. A platilo to naopak. Boli a sú si veľmi blízky. Nehovorím, že to bolo vždy ľahké. Dnes už má chlapec 16( včera mal narodky) a dcérka v sept. 15. Poznajú si navzájom spolužiakov a kamarátia sa spolu. Pomáhajú si navzájom v učení a aj mimo učenia. Rozumejú si v hudbe, móde, v počitači. Nič lepšie sa nám stať nemohlo. Ja odporúčam.

elizabet173
4. jún 2022

@mergimar krásne, že majú taký vzťah, no môžu prísť naraz aj dve detičky a to je potom iná pesnička. Keď sa stane neplánovane, čo už, ale vedome by som do toho nešla

ankare
4. jún 2022

Fuuu, no ja by som pockala. Mala by som minimálne veľké výčitky voči staršiemu dieťaťu. Bábätko môže byť opak staršieho. Držím palce!

lilly2303
4. jún 2022

Ja by som asi počkala. Ja som dcérku mala úplne ukážkovú, spokojné a kľudné bábätko. Napapala sa, pohrala, hocičo ju dokázalo zaujať aj na 2 hodiny, pol dňa sa dokázala zaoberať rurkou od toaletného papiera. Teraz mám 9 mesačného drobca a poviem ti že som sa už minimálne rok nevyspala. Tehu hrôza, zvracala som do 3 mesiaca, od 30 tt som sa začala otvárat, musela som ležať. Posledné mesiace som nemohla spávať a to nemôžem do teraz, malý sa mi 3-4 krát v noci budí, cez deň už nechce spávat, stále si vyžaduje pozornosť, nebavia ho hračky ani kočík. Stále sa chce nosiť na rukách a obdivovať svet. Keď nie je niečo tak ako chce tak vrieska, spokojný je iba na rukách keď sa prechádzame a ja mu ukazujem veci a rozprávam čo je čo. Je to úžasné a múdre bábätko, ale aj neskutočne náročné bábätko. Neviem si predstaviť že by som toto mala absolvovať pri ďalšom malom dieťati. Pravdu povediac ani ja sama som nerátala s tým že malý bude tak náročný keďže pri malej to bola viac menej pohoda, čakala som že aj teraz to bude také, ale veru veľa krát si už od únavy aj poplačem. A to mi môj manžel pomáha najviac ako sa dá, vždy keď je doma z práce tak sa mu venuje na 120 %.

paris1813
4. jún 2022

Ja si neviem predstaviť mať čo i len myšlienku na druhé dieťa ak by som mala jedno 5 mesačné, však to som bola ešte pomaly stále ubolená a vystrašená z pôrodu 🙏 ale každá ako zvládne ...ja som sa odhodlala teraz skoro po 9 rokoch

autor
4. jún 2022

@ysseba ano, potrebujem pocut co si neuvedomujem a myslim, ze tu toho zaznelo dost ;)

svetlana16
4. jún 2022

Urob ako cítiš, ak ste na to pripravení, neber v úvahu negatívne ohlasy... My mame maly vekovy rozdiel medzi detmi (presne ked mal najstarší syn 5mesiacov tak som otehotnela) 🙂 aj keď boli dni náročné, ale to je vždy (niekomu sa zdá náročné mať 1dieta nie to 2 alebo viac)... Držím prsty 🙂 ja by som to nikdy nezmenila, my sme chceli mať deti vekovo pri sebe... Nechali sme tomu voľný priebeh, ako bude tak bude. 🙂

nevenka
5. jún 2022

My mame 21 mesacny rozdiel, teda o dost vacsi ako by ste mali Vy, ale bol to zaberak. So synom tazke zaciatky, kvoli hroziacej sepse na antibiotikach v nemocnici, so srdieckom problemy, nevedel sa mi prisat na prsnik, len mesiac trvalo, kym som ho nan dostala. A to bolo este pohodove babatko oproti dcere. Prvy mesiac krasa a potom to zacalo, koliky, navstevy lekarov, vrieskanie, nikde som sa od nej nemohla pohnut. Krmila som ju na jednej ruke v sede na zemi a syn v choditku a druhou rukou som krmila jeho. Po pol roku mi zacali brutalne padat vlasy, nevladala som malu preniest zo spalne do obyvacky, spotena, slaba, zacalo ma prehanat, vysoky tlak a pulz, uzkosti, zacala som rapidne chudnut. Diagnozu som ziatola nahodou, ked mi svokra zobrala krv na zelezo, kvoli malej, lebo ho ona mala malo a napadlo ju, ze mi tam zaskrtne aj stitnu zlazu, kedze mamina ma prolemy. A bum, hypertyreoza. Pravdepodobne stres a vycerpanie. Po dalsich 9 mesiacoch som bola ok uz relativne. Tretie babatko sme aj chceli, ale to sme odkladali, lebo proste...mali sme brzdu. Prislo nahodou pocas toho, ako zacala zurit korona, ku koncu vysoky tlak, pred Vianocami vyvolavacka, po 2 mesiacoch od porodu znova hypertyreoza, znova na lieky, problemy a kojenim mal tiez drobec, dlho mal silnu zltacku. Brala som lieky na tlak. Ked mal drobec rok, tak to bolo pred Vianocami, bolo mi tak zle, ze som skoro dostala infarkt, neprajem nikomu. Ale lieky pomohli, chvala Bohu som nohla kojit nadalej.
Ti dvaja starsi su partaci, braceka maleho lubia, v ramci svojich schopnosti mi pomahaju. Ale aj nosia zo skolu a skolky virozy, mame to 100x horsie ako bolo pri tych 2. A to som nespomenula este HO, distancne u prvacika, ked ame mali tretie babatko, to bola zabava.
Takze neviem, ja by som asi pockala. Mozno tak do roka a pol. A potom dat tomu volny priebeh. Laska sa Ti nestrati, si nabudena hormonmi. Tiez som bola taka, aj stvrte som si vedela predstavit. Ale prisli zuby, od 9 do 15 mesiavov som spala po 3 hodiny denne, on sa vedel zobudit a byt hore v noci aj 3 hodiny, mrncat, prehadzovat sa, nic nepomahalo. Musel sa unavit. Bola som ako zombik a rozbuska, nervozna, nevyspata, unavena, do toho ten tlak...Nic zabavne.
Pockaj aspon, kym mu vyjdu tie zuby, dobre Ti radim...😅

leuska1991
5. jún 2022

Ja som mala tiez potrebu mat dalsie dieta,to je normalne. Ja som do toho aj isla,nemusis okamzite otehotniet. Ja som po 3meiacoch otehotnela,maly mal pol rokam . Teraz som dva tyzdne pred porodom. Ja cakam uz 4babatko. Drzim palce🥰

stannkal
5. jún 2022

Je to len na tebe, ono to ma aj pozitíva, napr sa deti potom pekne spolu zahrajú, strávis menej času na MD/RD. Ja by som sa tam riadila pocitom. My sme sa začali snažiť až keď mala dcéra 9m ale dlho sa nedarilo takže aj s tým treba rátať.

81anina
5. jún 2022

@nevenka presne chcela som napisat ze mu zacnu ist zuby a hned ju napad na druhe prejde 😃 Nic v zlom ale zuby su brutaal zaberak pre dieta aj pre rodicov od 1,5 roka zacne vzdor a uz to idee😂

autor
5. jún 2022

@leuska1991 dakujem☺️

gertys
5. jún 2022

Aj ja som tu tuzbu mala. To su stale hormony. Nastastie tie moje uz su naporiadnu a nastupil zdravy rozum. To tehotenstvo o 9 mesiacov skonci a dietatko sa narodi a potom co. Budes prve odstrkovat? Lebo to druhe ta potrebuje viac ked sa narodi. Dieta si potrebuje svoju mamu trosku uzit a mat ju pri sebe ked ju potrebuje. A ked pojdu zuby? A mladsie by malo nedajboze koliky? Zvladnes pohlad na 2 trapiace sa deti? A ktore budes laskat? Co hodis si mincou? Neblazni. Tuzba ti zatemnuje zdravy rozum. Aspon pockaj to najhektickejsie obdobie. 5 mesiacov je velmi malo. No je to tvoja vec tvoje rozhodnutie len si osobne myslim ze teraz vidis len to krasne co bolo a zabudas na toe tazke dni ktore boli alebo pridu. Mozno sa mylim pozri moje dieta ma zuby a ani neviem ako. Spi hraje sa neplace vzdy sa smeje zuby idu same nema teploty neplace. Ale z vlastnej skusenosti to vravim prve tehotenstvo bolo bez problemove. Teraz mam brutalne silne nevolnosti toci sa mi vkuse hlava a je mi neskutocne zle proste extrem uz mesiac. A moje dieta myslis ze to zaujima? Alebo ze ked chce na ruky alebo postiskat ho poslem prec? Neni to sranda

autor
5. jún 2022

@gertys mas pravdu, nebojim sa ani toho, ze by som nezvladala koliky a zuby a pod. ale to, ze by som mojho prveho musela “odstrcit” a venovat sa mensiemu, je pre mna silny argument.

Asi este pockame. Aj na tie zuby teda😁

54tinka54
5. jún 2022

tak skoro by som zámerne do druhého dieťatka nešla. 😀
A celkovo buď rada že máš také dobré bábätko, užívaj si ho. 🙂 Nikde nemáš zaručené že druhé tehotenstvo a dieťa bude také ukážkové ako to prvé.
A darmo že máš prvé dieťa zlatíčko, bude si vyžadovať tvoju pozornosť a starostlivosť bez ohľadu na to ako ti bude alebo koľko budeš mať roboty s druhým.

luccija
5. jún 2022

Keď Ťa nesuri vek užívala by som si prvé.Je obrovský rozdiel mať jedno, jednému sa venovať a potom kolotoč prebaľovanie, kŕmenia, spánkov dvojkocikov, kočík odrážadlo jeden doľava, druhý plače v kočíku.Moja kamarátka to tak chcela 2 deti hneď po sebe je šikovná lieta od jedného k druhému, ale pomaly nie je reálne, aby išla s deťmi von spí jeden, s druhým sa hrá a tie detičky sú ešte malé hlúpe nevedia sa spolu hrať skôr si robia zle.
2 deti hneď po sebe Ta vystavia fyzicky aj psychicky

elementissa
5. jún 2022

Tak vieš, na druhé dieťa nikdy nie je správny čas- keď máš vekový rozdiel okolo roka, tak staršie sa akurát učí chodiť a ty sa za ním plazíš s bruchom alebo behas s novorodencom na rukách. Keď máš rozdiel rok a pol, tak staršieho trápia zuby+ vzdor a do toho novorodenec s kolikami napríklad. Keď máš rozdiel 2 roky, to už je zasa strašie svojhlave, úplne iný režim dňa ako bábätko, ešte stále vzdor a stupňuje sa. Ak máš rozdiel 2,5 roka, tak starší behá hore dole ako utrhnuty z reťaze, k novorodencovi sa správa ako k živej babike, začína sa rozvíjať žiarlivosť, u staršieho môže nastať regres, vidí že mladšie dieťa má viac pozornosti, tak opakuje po ňom- mnohé deti prestanú rozprávať, prestanú chodiť na nočník, majú oveľa viac amokov... To platí aj pre trojročný rozdiel. Ale tam už máš zasa dieťa v škôlke a teraz skĺb škôlkara, jeho večne choroby a novorodenca, škôlkar donesie každú pliagu od spolužiakov, nakazí ti novorodenca, neustály kolobeh chorôb, najprv starší, potom mladší a stále dokola. Ak máš 4 ročný rozdiel, tak z psychologického hľadiska už máš dvoch jedináčikov. Môžu mať síce pekný vzťah, ale už nič nikdy nebudú prežívať spoločne. Mladší ide do škôlky, starší do školy. Mladší ide do školy, starší už na druhý stupeň. Mladší ide na druhý stupeň, starší už na strednú. Mladší ide na strednú, starší už na vysokú. Mladší ide na vysokú, starší už končí, s veľkou pravdepodobnosťou už pracuje, zháňa si bývanie, možno si už zakladá vlastnú rodinu. Mladší si zakladá rodinu, starší už má aspoň škôlkara alebo aj staršie dieťa... takže ani tí bratranci sa moc nezahrajú, lebo 3rocak nemá potrebu sa hrať s novorodencom a školák nemá potrebu sa hrať so škôlkarom. Ak máš ešte väčší rozdiel ako 4 roky, tak sa tie rozdiely veľmi prehlbujú. Áno, môžeš mať aj 10, 15, 20 rokov rozdiel, ale ten starší bude brať toho mladšieho vždy ako člena rodiny, no nie je to skutočný súrodenec, s ktorým zdieľa detstvo. Niektorí si robia viac detí, aby v dospelosti mali ich deti súrodencov. Ja som dospela, mám so súrodencami rozdiel 15 a 20 rokov a nikto sa s nikým nekontaktuje, nie, že by sme boli rozhnevani... To nie, ale sme s proste cudzí. Pre mňa to je nejaká časť rodiny, s ktorou nemám nič spoločné. Mám priateľov v mojom veku s rovnakými problémami ako mám ja a na tých sa vždy viem spoľahnúť. Keď som mala cca 7, túžila som po súrodencovi, samozrejme sestre a samozrejme 7 ročnej. Nikdy som nechcela mať nejaké mimino pri sebe. Ja sama mám jedno dieťa a to je pre mňa optimum. Ale ak chceš dve, tak vedz, že neexistuje správny čas. Vždy je niečo. Takže ak chceš dve, tak si to druhé spravte a zariadite sa podľa situácie. Lebo ideálna situácia nie je nikdy

gertys
5. jún 2022

Viem ze by si to zvladla. O tom nemam v plane pochybovat ale som rada ze si ma pochopila. Chcel som tym presne to povedat ze ci by t cena nebola privysoka. Lebo to batola by ta zo zacitku potrebovali nonstop a to starsie po narodeni uz by malo cez rok a to uz deti v takom veku vnimaju. Ale myslim ze tak od tych 8-10 mesiacov uz by som asi do toho sla ak po tom tuzis to uz bude mat starsie 1,5roka zubky vcsinu vonku bude chodit rozprvat budes to mat lhsie. Vlacit tehotna babatko je fakt narocne

sintra
5. jún 2022

Niektore veci v zivote je lepsie brat racionalne, nie emocionalne. Toto je podla mna ten pripad.

marfikchov
5. jún 2022

Ja som presne v tomto čase druhýkrát otehotnela, avšak neplánovane. Plánované by som nikdy nič také neurobila a ani neporadila. Je to náročné, najmä na psychiku a reči, ako sa spolu vyhrajú tiež nie vždy paušálne platia. Ja by som na tvojom mieste počkala aspoň tri roky, staršie už socializované, všetko si s ním užiješ a potom to isté môžeš aj s druhým. Nebyť fotiek, videí a pripomienok Facebooku, aj by som zabudla, že takí boli.

leuska1991
5. jún 2022

@gertys rozum sa mi zastavi,ach😥

mergimar
8. jún 2022

@elizabet173 Píšeš z vlastnej skúsenosti? Lebo ja áno. Ešte dodám, že sme sa sťahovali do nového mesta, kde som nikoho nepoznala. Rodíčia z oboch strán na 100km od nás. Čiže pomoc asi tak 1x za 2 mesiace. Mm chodil do práce na smeny. Všetko sa dá. Síce u nás to bolo neplánovane. Plánovať niečo také ma nenapadlo. Ale nemala som z toho stresy. A vôbec to staršie odstrkované nebolo. Vždy som ich mala oboch pri sebe.

elizabet173
9. jún 2022

@mergimar nepíšem zo skúsenosti matky, ale z pracovnej skúsenosti, desaťročia sa zaoberám deťmi, v podstate ak ich rodičmi, zďaleka nie každá mama to zvládne tak, ako ty.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre