Je skoro na dieťa?

katarina6856
10. okt 2022

Ahojte, nevedela som ako nazvať diskusiu, tak vysvetlim o čo ide.
Mam 21 rokov, už takmer rok sme zasnúbení s priateľom a radi by sme mali dieťa. Chcem podotknúť, že máme svoje bývanie, auto a všetko potrebné. On pracuje na plný úväzok (popritom externe študuje posledný ročník VŠ), ja študujem (3. Ročník Bc.) a zároveň pracujem, čiže nás nezivia rodičia a o všetko sa starame sami. Minule ma ale zaskočila reakcia mojich rodičov keď som spomenula, že nechcem pokračovať v štúdiu (na Mgr.), nakoľko si chceme založiť rodinu. Ich reakcia nebola vôbec príjemná, pritom sami mali v cca tomto veku mňa. Vravia, že je na to čas, mám si dorobiť školu atď. Chápem, že chcu aby som mala vzdelanie, no dobru prácu si viem nájsť aj s titulom Bc. Aj teraz pracujem v zahraničnej firme, kde mám dobré miesto. A okrem toho nikde nie je napísané že si ten druhý stupeň nedorobim počas materskej (externe). Čo mám robiť? Mám si ísť za svojím a mať dieťa aj za cenu že s tým rodina nebude súhlasiť? Najviac sa bojím ich reakcie ak by som otehotnela. Okrem toho sa má vôbec nepýtajú na svadbu, ani nič s tým spojené. Jednoducho ako by ich zaujímala len škola a nič iné, a to celu moju rodinu...

lenuska9999
10. okt 2022

@katarina6856 rob tak , aby si bola šťastná ty

banderaska29
10. okt 2022

rozhodne držím s rodinou.. v dobrom - tiež som mladá mamka. lepšie je mat dokončenú VŠ a v tomto období ktoré je nemilé si v klude nájst robotu, nasporiť peniaze a vybudovať svoj domov.. potom to bude ešte krajšie všetko určite 🙂 je super že mas chlapa, že más s kým mať dieťatko. ver mi ja ti to hovorím v dobrom. bábatko je krásne moje deti su moje slnko, ale mala som to dosŤ náročné a rozhodne to bolo inak, ako som si predstavovala (s robotou, VŠ a tak...) ale rob ako ty cítiš, toto je iba moj názor ♥ každopádne vam prajem všetko dobre 🙂

deedaa
10. okt 2022

@katarina6856 si dospelá, sebestačná tak rob tak ako ty uznáš za vhodné. Keby ma človek robiť len to, s čím súhlasia rodičia tak by sa ďaleko nedostal 🤷

perdita11
10. okt 2022

@katarina6856 presne, na toto nie je spravna odpoved. Niektora zena sa citi skor a ina neskor. Zaroven je zodpovedne si uvedomit zivotnu situaciu partnerov - zazemie, financie a pod.

thereisabear
10. okt 2022

@katarina6856 podľa mňa je normálne, že rodičia očakávajú, že doštuduješ. Robí to tak väčšina a je to najlogickejší postup. To, že ty chceš niečo iné, je tiež v poriadku. Urob tak, aby si bola spokojná.

zuzka1_zuzka1
10. okt 2022

Ja by som na tvojom mieste myslela trochu aj na peniažky. Aby si mala materskú aj rodičák v sume ktorá vás uživí. Našetri si... 🙂

oblecenie99
10. okt 2022

@katarina6856 Ja dorabam advokátske skúšky, lebo mňa ešte zastihla ta dlhá (5 ročná prax) a povedali sme si, že na rodinu je už čas (mala som už 30) a presne, keď som bola tehotná, prišla správa, že ju zrusuju na 3 roky. Ale už som si povedala, že to niiiic, dorobim porom. Z materskej som sa vrátila pomerne skoro (malý ešte nemal ani rok) ale poviem ti to takto narovinu: ja osobne naozaj veľmi ľutujem, že som sa uz nedokopala k tým skúškam vtedy, pred tehotenstvom.. takto, bez trvalej sústavnej pomoci napr. Starých rodičov, ktorí tiež robia, je to mega náročné. Za mňa: si cieľavedomá, veď už teraz si zarobis, si mladá, dokončí tu školu jednoznačne, na zvyšok ešte máš čas. Nehovorím, že budeš ľutovať, ale ja osobne by som to takej sprostosti (dorobim veci v pohode popri dieťati) by som už nikdy naozaj nikdy viac nešla.

evica17
10. okt 2022

Ja som bol tiež taká že nechcem ísť n druhý stupeň a radšej rodinu,tiež som pracovala tam kde mi nebolo treba druhý stupeň a finančné to bolo veľmi dobre ohodnotené . Ale nakoniec som išla, a som tomu veľmi rada, lebo nie som odkázaná len na tú jednu robotu ale môžem aj inde skúsiť keby chcem,popri dieťati by som to veľmi ťažko robila ,externé školu. A len čo má mrzí,že som otehotnela v marci v 5tom ročníku a teda dieťa sa narodilo po škole ale nemala som žiadne positenie a tým pádom žiadnu materskú. Čiže teraz je to trošku ťažšie,aj keď máme nasporené dosť.

ajko2011
10. okt 2022

@katarina6856 ja som v tvojom veku mala 2 ročného syna 😁. Teraz po 11 rokoch čakáme druhé a áno, otec je jeden a ten istý. Ja som si tiež toho vypočula až-až, ale išla som si za svojim a neľutujem. 🙂
Takže toľko k tomu z mojej strany, že "máte čas". Urob tak ako ty uznáš za vhodné. 👏

h2
10. okt 2022

@katarina6856 Som možno vo veku tvojich rodičov, alebo ešte staršia, keď píšeš, že ťa tiež mali v mladom veku. Súhlasím s nimi. Možno práve preto, že oni ťa mali mladí, neviem, ako to majú oni so vzdelaním, o tom nepíšeš. Ale ak nemohli kvôli tomu doštudovať, tak asi chcú, aby si ty tú istú chybu neurobila. Ver mi, že ti chcú len a len dobre. Na druhej strane chápem aj teba, tiež som mala v tom veku vlastný rozum a nedala som na to, čo mi radili rodičia. Musela som sa poučiť z vlastnej chyby a napokon som aj tak urobila, ako mi oni dobre radili. Ale tam nešlo o dieťa. Dieťa je niečo, čo sa nedá vziať späť. Si mladučká, nič ti neujde, ak tie 2 roky počkáš. Ďalšia vec je, že dorábať si druhý stupeň VŠ popri dieťati je extrémne náročné.

koniarova
10. okt 2022

Nič ti neutecie. Máš 21 a život pred sebou. Nemáš sa kam ponáhľať. Dorobila by som školu.👍

veronika3110
10. okt 2022

@katarina6856 a nechcela by si hneď ísť na externe štúdium? To sa nevylučuje s rodinou… Ja mám 5 mesačnú a študujem 2. Ročník Mgr… kým je menšia, študuje sa lepsie.. napr jeden ročník stihnes aj počas tehotenstva viac menej…
Každopádne by som dorobila školu… neviem čo presne robíš, ale moja výplata sa odvíja od vzdelania, takze preto chcem určite študovať ďalej 🙂

wheel
10. okt 2022

V 21 je to skoro. Na materskej ziadnu skolu externe nedorobis, na to zabudni. Budes rada ak budes mat kedy dospat co cez noc zameskas. Ano sprav si skolu, spoznavaj svojho partnera a uvidis casom.

danulicek
10. okt 2022

za mňa - asi dosť záleží aj na tom, aký odbor študuješ. ja som študovala odbor, ktorý ma veľmi bavil, ale zrušili mu mgr. akreditáciu, tak som dorobila bc. a mgr. išla študovať príbuzný odbor - už len preto, aby som si "urobila na poriadok" školu, ako každý do mňa hučal. pracovala som popri tom , čím som mala odrobené aspoň kvôli materskej. za mňa - boli to dva úplne stratené roky školy, jednak preto, že som vyštudovala odbor, ktorý ma nebaví a ktorý v praxi vôbec nepoužívam. potom som išla na 2xmaterskú a po nej som začala pracovať v práci, kde som maximálne spokojná a hoci pôvodnou požiadavkou bola VŠ v odbore s praxou, vzali ma, aj keď som úplne z iného odboru, ale na pohovore som bola najlepšia.

je pravda, že mi neušlo v živote nič ani počas mgr štúdia, ale akosi podvedome mám v hlave, že 2. stupeň v mojom prípade bol premárneným časom, pretože som študovala už len "kvôli rodičom", absolútne ma to nenapĺňalo. ak by som však študovala niečo iné, napr. lekár, právnik, tak by som založenie rodiny asi zvážila. ale inak z môjho pohľadu - ak ste samostatní a je to vaše spoločné rozhodnutie, urob, ako to s partnerom cítite 🙂 niekto stále na niečo čaká a potom príde na to, že mu ušiel vlak. nie je žiadny predpis, kedy je "vhodný čas" na rodinu.

veronika3110
10. okt 2022

@veronika3110 ešte som zabudla.. tiež externe študujem a dá sa to zvládnuť v pohode… mám 24.. polovica spoluziacok majú malé deti a nie len jedno a zvládajú to… ak sa chce, tak sa dá.. určite nepočúvaj reci typu, že s dieťaťom sa to nedá… nehovorím, že je to jednoduché ako bez dieťaťa, ale dá sa… ak študuješ preto, že chceš, máš silnú vnútornú motiváciu, s ktorou to dokážeš 🙂 ak máš študovať len kvôli rodine…. Asi to pôjde ťažšie… horšie sa začína po nejakých rokoch ako keď si v jednom kole…

heln
10. okt 2022

@katarina6856 ahoj, nikde nie je napisane, ze keby ste aj hned chceli dieta, tak hned aj bude. ked mate pracu a byvanie, tak je to dobry zaklad. zase do kedy mas cakat? do 30ky? takze by som povedala, pokracuj v studiu a ked sa dieta zadari, tak bude. a popri materskej sa da dostudovat, moze to byt narocne, ale da sa, ked sa chce, ak by to bolo velmi narocne, mozes studium prerusit a pokracovat o rok. verim tomu, ze rodicia sa nakoniec vnucatu potesia a pomozu.

lenkadenisa
10. okt 2022

@katarina6856 dorob si školu, zamestnaj sa... potom bábo. Bc. titul pre mňa napr nie je žiadny titul... a to mám sama Bc. na 2 VŠ a na jednej VŠ Mgr., ten druhý ľutujem, že som nedorobila, lebo tiež bábo 🤦🏼‍♀️

gabika128
10. okt 2022

Teraz žijete spolu, priateľ platí všetky náklady? Rodičia ti pravdepodobne stále prispievajú, či? Na svadbu máte našetrene, alebo očakávate, že rodičia zaplatia?

ninusa221
10. okt 2022

Ja by som si VŠ dorobila. Za tie 2 roky by som ešte pobehala svet ak na to su financie a určite by som sa s priatelom aj zobrala. Keď už ste aj zasnúbený nak ste potom kompletná rodina všetci 3.

veronika3110
10. okt 2022

@veronika3110 a tiež nie je povedané, že sa vám dieťa podarí na prvý sup 🙂 ja som sa vydávala v 22 a nedarilo sa nám 1,5 roka ;) keďže teraz to nie je bežne, že sa dá počať bez problémov… tak aby si neľutovala, že uz si mohla mat vyštudované..
Prepáč že píšem na stokrát ale vieš.. myslienky 😁😁

veronika3110
10. okt 2022

@gabika128 veď píše, že nie a že všetko platia samy…

julie19
10. okt 2022

Ja ta nechcem odhovárať (lebo pôsobis zodpovedne a že to mas premyslene) ale úprimne ja som chodila školu externe ešte pred deťmi a aj popri práci to bolo dosť, pri dieťati si to reálne neviem predstaviť… áno, jasne dalo to už veľa žien tak prečo nie ty🤷‍♀️ No ale reálne ktorá taká mamina-študentka sa ti pochváli s tými momentami kedy mali dosť, keď sa mali učiť alebo odovzdávať prace ktoré nemali hotové lebo dieťa už týždeň nespí kvôli zubom alebo ma obdobie vzdoru a pri každej činnosti ho treba hodinu presviedčať aby spolupracovalo 🤷‍♀️… ja som mala dieťa v 27 rokoch, s odstupom času to hodnotím tak že mohla som mať skôr už by teraz bola veľká 😅 ale na druhej strane som rada že som na materskej a mám na starosti naozaj len to dieťa (čoskoro 2) nič mi neušlo v živote, školu mám odrobenú, prácu mám stálu, vyšla mi materska aj iné dávky ako napr tehotenské čo sa vždy hodí mať niečo “navyše” 🤷‍♀️… a k tvojim rodičom, ver mi, až budeš ty mamina pochopíš to… svojmu dieťaťu chceš vždy len to najlepšie či je to bábätko, školák alebo dospela žena/ muž … z ich pohľadu je pre teba najlepšie dokončiť školu, to neznamená že to tak je, len im to fakt nemaj za zle, celý tvoj život sa snažili dať ti možno to čo oni nemali všetky možnosti a zázemie, sú presvedčení že dorobiť si školu je pre teba lepšia voľba ale to im určite nemaj za zle, raz budeš tiež presvedčená že rozhodnutie tvojho dietata nie je práve to najlepšie a sama sa k tomu budeš musieť nejako postaviť ;)

katarina6856
autor
10. okt 2022

@gabika128 platíme si všetko spolu, rodičia mi neprispievajú. Pracujem aj ja aj partner a na svadbu šetríme tiež my

queen_mary
10. okt 2022

Boze dievca neblbni 😀 dorob si skolu, popracuj na kariere, precestujte svet. Uzite si co mozte a o takych 6-7 rokov mozte zacat riesit deti. S dietatom sa ti zivot totalne zmeni a uz to nikdy nebude to co to byvalo. Ta sloboda a tolko volneho casu.

My sme s muzom presne tak stravili cas do 28, kym som porodila, a vobec nic nelutujeme. Mame krasne spolocne spomienky, ja mam pracu, ktora ma naplna a bavi, a dieta, ktoremu mozme dat vsetko na svete.

gabika128
10. okt 2022

@veronika3110 tak v tom prípade je to ich " vec"., keď si už žijú sami. Mňa ako rodiča by však tiež mrzelo, že dcéra nedorobí školu.

mia_von_prag
10. okt 2022

Ja by som ti poradila, aby si si splnila najskôr svoje ciele študijné a pracovné a nekomplikovala si situáciu s dieťaťom.

Dieťa je veľký záväzok s partnerom, treba si dopredu s ním ujasniť ako by ste fungovali. Ak má on zarábať a ty máš byť na rodičovskej a študovať, kto by sa staral o dieťa, kym sa ty venuješ škole?

Škola vyžaduje čas, sústredenie, učenie, prednášky a dieťa potrebuje starostlivosť 24/7.
Skĺbiť sa to dá ale jedine s veľkou pomocou manžela a rodiny (ktorej predstavu poznáš).

lubina
10. okt 2022

@katarina6856 pises, ze vsetko s priatelom v podstate mate a chcete uz rodinu. To je fajn, ale si ozaj velmi mlada. Mozno pred 20-30 rokmi mali ludia v tvojom veku uz deti, teraz idu na deti neskor, proste to je tak. Nelaka ta trochu si uzit iba s priatelom, pocestovat, sami dvaja? V 21. je ozaj dost skoro na dieta. Nejdem ta odhovarat, iba ti poviem, ze s dietatom sa ti celkom zmeni svet, vo vsetkych smeroch, pridu radosti aj starosti, uplne ina zodpovednost...ja na tvojom mieste by som este urcite pockala s babatkom. A v skole by som si pokracovala urcite hned po Bc. Vies teraz mas super pracu, ale co ak raz by si mala postupit na vyssiu poziciu, len nebudem mat uplne vysokoskolske vzdelanie a nebudes vyhovovat, o tom si nepremyslala?? Si mladucka a s babatkom sa nemas kam ponahlat.Ale rozhodnut sa musite vy dvaja s partnerom.

katarina6856
autor
10. okt 2022

@lubina jasné, viem že sa veľa toho zmení. Ale cestovať sa dá aj s bábätkom, tým predsa nekončí celý život. A veľmi po dieťati túžime, nie je to len také rozhodnutie zo dňa na deň 🙂

queen_mary
10. okt 2022

@katarina6856 no to by som si pozrela ten rozdiel v cestovani bez dietata a s dietatom 😀 to len potvrdzuje, ze si nevies vobec predstavit, co ta s dietatom caka.

katarina6856
autor
10. okt 2022

@wheel poznám veľa ľudí, ktorý robili externé skolu aj s dvoma deťmi. Prečo by sa to nedalo?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre