Je neskoro na druhé dieťa ako 36-ročná?

3. jún 2024

Pekný deň.
Zaujíma ma váš názor žienky, či je podľa vás mať v 36 rokoch 2 dieťa s mužom o 11 rokov starším 🫣
Dcérka ma 8 rokov z prvého vzťahu vychovávala som ju sama do jej 5 rokov, kym som nespoznala terajšieho muža. Majú spolu krásny vzťah pre ňu je on jej ocko, vlastného ani nepozná.
Ale občas zatúžim mať druhé dieťa aby v budúcnosti dcérka nebola sama. No na druhej strane som aj rada, že ona je už školáčka, mám super prácu, môžme si dovoliť cestovať, mám viac voľného času pre seba a viem sa naplno venovať dcérke a mužovi.
On s dieťaťom problém nemá aj keď mu už ťahá na 50tku.
Aký je váš názor, poprípade neake skúsenosti
Ďakujem za vaše vyjadrenia 🌷

lonely66
3. jún 2024

môj názor - áno, je to neskoro. ty si však urob, ako to ty chceš.

elizabeth170
3. jún 2024

Ja som mala dcéru v 41 po 20 rokov od syna, takže kľudne si ešte môžeš užívať 😉

autor
3. jún 2024

@elizabeth170 po zdravotnej stránke je všetko v poriadku? Aj počas tehotenstva bolo všetko ok?

petamich
3. jún 2024

moj nazor, zena 36 sa mi zda este okej, otec 50-tnik sa mi uz okej nezda 🤷‍♀️ ale to je moj pohlad, ze by som chcela, aby to dieta stihlo mat aktivneho otca (vyznieva to hrozne ale snad vies ako to myslim)

ivik4
3. jún 2024

Za mna tiez vela ale som prekvapena ze sa pytas cudzich ludi a ze sa tu s touto temou roztrhlo vrece ale to je odveci.
Drzim palce , aj tak sa rozhodnes podla seba 🩷

andrejka2424
3. jún 2024

Často opakujúca otázka...odpovede vždy ako cez kopirák. Také, čo by do toho nešli, také, čo by šli, také, čo majú jedináčika a vyhovuje im to a aj také, čo chcú dať dieťaťu súrodenca. Každá to vidí zo svojho uhla pohľadu. Lenže vychovávať to dieťa budeš ty a len ty vieš, či sa na to cítiš a dopredu aj tak nevieš, aké to bude, keď sa to naozaj stane. Vysoko pravdepodobné, že budete šťastní a neoľutujete ,ale môže sa stať, že to úplne nebude prechádzka ružovou záhradou. Ale zvykneš si, lebo už nie je cesty späť. Osobne by som síce do toho nešla ,ale úplne rozumiem, že keď sa na to niekto cíti, nech rodí aj v 40,či v 50-tke. Každý je inak nastavený a aj zdravotný stav a choroby má každá žena úplne iné.

luciaruz
3. jún 2024

Ja mám 38 a doma novodenca. Za mňa nie je neskoro. Toto je najlepší vek 😊 sme finančne zabezpečení, psychicky maximálne pripraveni, ja som psychicky úplne ok, je nám proste super 😊 názor, že mať dieťa neskôr nie je dobré, patrí do minuleho storočia 😉 ak sa na to cítiš, tak choď do toho. Záleží len na tebe, či ti nebude vadit narušenie zabehnuteho rezimu. Radsej výborny ocko staršieho veku ako mlady "aktívny" ale nepripraveny.

petronelag
3. jún 2024

Podľa mňa nie je neskoro, ale dôležité je či je to muž alebo priateľ, či je to stabilný vzťah. Niektoré ženy majú v 36 rokoch prvé dieťa.
Keď by to zdrav.stav dovolil a obaja to chcete, tak by to mohlo byť, starali by ste sa oň všetci traja a bolo by takým novým krokom, spestrením.

moonlight1210
3. jún 2024

Do istej miery je to neskoro. Ale sa da to este zvladnut.
U teba urcite.
Skor manzel moze byt problematicky.

Hlavne mysli na to, ze u mnohych ludi vitalita ide s vekom rapidne dole. Niekedy sa to zvrtne rovno cez rok (moja skusenost, ze do jedneho veku som zvladala fakt vsetko ako v dvadsiatke a nejak som si myslela, ake mam stastie, dobre geny a ze to takto bude este dlho. A potom doslova pocas jedneho roka som pocitila, ze telo si zacalo pytat svoju dan za vsetky predchadzajuce roky. A ani zdravy zivotny styl, ani byt aktivny, ani nic s tym nepohlo. Proste, ked sa zacnu hlasit choroby, tak ich nezastavis.)
Aj u tych, co inak su sportovci a podobne. Clovek na regenarciu zrazu potrebuje viac casu, kludu.
Vypne sa k vykonom, behat s dietatom, zabavat ho, vstavat k nemu. Ale potom potrebuje viac casu na restart.
Takze tvoj muz nemusi byt taka opora. A v potomkovych 10 rokoch moze byt unaveny dochodca, co chce mat uz pokoj, nie riesit jeho nastupujucu pubertu, vzdor a potrebu vymedzit sa voci predchadzajucej generacii a najst seba (cim sme si presli vsetci).

janettdamian
3. jún 2024

Posledné dieťa som porodila ako 38 ročná, vtedy to bolo super, teraz mám 50+ a už to také super nie je. Ja som nad tým celým rozmýšľala, do kedy je ten "vhodný čas", podľa mojich životných skúsenosti do 30 rokov ideálne. Aj s ohľadom na menopauzu ženy, starostlivosť o svojich rodičov, budúce vnúčatá atď. Muž 47 rokov na dieťa záleží od jeho povahy, pýtala som s môjho (50r.) u neho jednoznačné NIE.

hederamonstera
3. jún 2024

Mne by vadilo ze manzel by mal 47 rokov, to uz by som nechcela takeho otca pre moje dieta.

hederamonstera
3. jún 2024

@andrejka2424 presne, to je tak strasne subjektivne pre kazdeho

tenerifka
3. jún 2024

Adriana Sklenarikova mala svoje prve a jedine dieta v 46.rokoch. Co riesis? Skratka, ak si dobre financne zabezpecena, mas dobru pracu, a mozes z nej aspoñ na rok "vypadnut", nic ti nebrani. 36 rokov - to si mlada zena. Otec babatka bude starsi, tak bude namieste urobit vsetky mozne chromozomove testy, najlepsie aj absolvovat amnio.

hederamonstera
3. jún 2024

@tenerifka ale tak sklenarikova bude mat celu gardu pomocnikov pri vychove ;)

tenerifka
3. jún 2024

@hederamonstera aj autorka je zda sa za vodou....

lonely66
3. jún 2024

@janettdamian presne na základe toho, čo píšeš ty, som dala svoj prvý príspevok. ja som rodila ako 32-ročná. vtedy super, paráda, zabezpečená a bla bla bla... potom z mesiaca na mesiac (doslova) prišli diagnózy (dieťa malo cca 4-5 rokov) a dnes som rada, že som. a to som bola 4 roky mladšia, než je autorka otázky. neriskovala by som. obzvlášť, ak už dieťa má. poznám paniu, ktorá mala syna ako cca 43-ročná, ale nikdy predtým deti nemala a veľmi túžila. bola aj s mužom zabezpečená, tak do toho šli. muža poznám - môj bývalý kolega. po rokoch mi trpko povedal, že síce miluje svoju ženu aj svojho syna, ale keby mohol vrátiť čas, rozhodol by sa inak. jeho syn má dnes 15, matka má vyše 58 a otec má 66 rokov.... ani jeden z nich už nevládze a syn je v tom "najlepšom" veku. za mňa jednoznačné nie, čo sa týka porodiť dieťa čo už len po 35-ke. nikdy nevieš, čo ťa čaká... kedysi bola normálna vec, že rodili ženy 20-30. medzi 40-50 rokom si užívali "druhú" mladosť, pomáhali deťom s vnúčatami, vychutnali si ich. teraz sa všetci ženú len za kariérou a postavením. potom myslia na rodinu. každého osobná vec, nie nadarmo sa hovorí, že človek sa učí na vlastných chybách.

lonely66
3. jún 2024

@tenerifka nič v zlom, ale že autorka je za vodou si usúdila z toho, že "nevlastný" ocko je super ocko? ono faktom ostáva, že ak fakt nie si brutálne, ale brutálne finančne zabezpečená, alebo nemáš veľkú rodinu, ktorá pomôže v čase núdze (či už finančnej, časovej alebo zdravotnej), tak sa môže veľmi ľahko stať, že to dopadne akože celkom zle.
ako hovorí osôbka z jedného seriálu: je mi jedno, čo veda dokáže, ale čo je veľa, to je veľa 😀

e1i
3. jún 2024

Prve som mala v 34, druhe v 37. Muz je o 7r starsi. Mam cerstvych 39 a uvazujeme o tretom. Drzim ti palce,ked sa rozhodnes ze ano

ktochytavzite
3. jún 2024

nie je neskoro len rozdiel 8 r medzi detmi je taky dost na nic.

lucia13022023
3. jún 2024

Za mňa je to neskoro. Ale je to len a len vaša vec.

dixitka
3. jún 2024

Za mňa v pohode, mňa mala mama v 36 a žiadny problém. Dôležité je, ako sa cítiš ty. Ja plánujem druhé bábo v cca 35 rokoch - a ak by sa náhodou nedarilo, tak asi až do 40-ky si viem ešte predstaviť skúšať, potom by som to už nechala tak asi.

evcagabi
3. jún 2024

Ak budem chciet druhe, tak budem mat urcite 36+ . Niektore baby sa po 30 uz pomaly pochovavaju ako vidim

caroline_
3. jún 2024

Ja vtedy plánujem mat ešte len 1.,takze za mna žiadne neskoro

tiezjedna
3. jún 2024

@autorka pre mňa je tvoj vek na druhé dieťa ok, ale jeho teda ani omylom... Bude proste starý tatko.

tenerifka
3. jún 2024

@lonely66 ja si myslim, ze si neobjektivna vo vela aspektoch, aplikujes svoje nazory, akoby sme boli v roku 1960. Dnes v roku 2024 je 36 rocna zena mlada zena, v najlepsom veku porodit zdrave dieta a vychovat uspesneho cloveka. Skor si myslim, ze nejaka 20-tnicka bez nicoho (bez vzdelania, bez zazemia, bez prijmu, bez moznosti venovat dietatu kvalitne straveny cas, ...) tomu dietatu neda ani smietky z toho, co ona

zuzanockamt
3. jún 2024

Nie, nie je to neskoro.

haley7897
3. jún 2024

Subjektívne, hlavne z hľadiska zdravotného stavu a celkovej kondície. Ale to platí v každom veku.
Ja som mala druhu dcéru práve v 36ke a tehotenstvo uplne super. Paradoxne lepšie ako prvé v 28 rokoch. Necítila som sa o nič viac unavená, žiadne komplikácie.

amelie2017
3. jún 2024

@lonely66 kedysi si zeny medzi 40-50 uzivali druhu mladost? Kedysi boli styridsiatnicky stare tetky, ktore sa tak obliekali a spravali. A niektore este rodili 8. dieta.. 50ticky uz boli dochodkyne.

betulinka1
3. jún 2024

Zalezi aj od neho. Lebo predsa len na par rokov to bude zataz. Ci je na to pripraveny. Aby to nebol pre neho sok a ty neostala sama s dvoma detmi.

dexemposupoplex
3. jún 2024

Je to vysoko individualne. Coskoro mam 35, druhe na ceste a je to katastrofa, problemy ovela horsie ako pri prvom, chrbtica v tahu, krcove zily neskutocne, bolest obliciek a problem s moc.mechurom. Citim sa uz naozaj stara na druhe dieta, cize ja by som uz nesla do toho, kedze problemy so zdravim narastaju.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre