Ahojte,
Ocitli sme sa v zlej situacii. Bud dieta cez ivf alebo cakat na zazrak, kratko alebo dlhe roky.
Ja som skor za ten zazrak ale nechce sa mi dlho cakat, ale radsej budem bez dietata ako pichat si hormony alebo ivf. Potrebujem vsetky nazory. Muz chce umele ale on si tym nemusi prechadzat. Ale nechcem ho stratit. Problem je na jeho strane. Co mam robit?:(
@10zabka dakujem za pekne postrehy....
Ja sa skor bojimtych negativ z umeleho oplodnenia...neviem ci mi za to dieta stoji...ale zato moj muz ano...
spýtam sa len jedno: akých negatív? (Je rozdiel brať to z náboženského hľadiska a z hľadiska "egoistického").
Napíšem ti príbeh mojej kamarátky. Bola vydatá, jedináčik. Krásna baba. Mali presne tento istý problém. Manžel takmer neplodný. Prešli si aj IVF, 2x a bezvýsledne. Chceli si dieťatko adoptovať, ale ona ten tlak a dlhý čas čakania na bábo nevydržala. Rozhodla sa mať vlastné dieťatko. Rozviedli sa. Vydala sa znova a má 3 vlastné deti. S mužom, ktorý bol do nej zamilovaný už roky. Je však rozdiel zamilovať sa a milovať. On asi milovať nedokáže. Je to fakt fešák a lámač ženských sŕdc, takže si je vedomý toho, že je žiadaný. A on to využíva. Moja kamoška mu to buď toleruje, alebo sa snaží to nevidieť.Tretie bábo mali vlastne z jej iniciatívy, možno preto, aby si ho udržala. Ona si to nepripustí, ale všetci naokolo to vieme... mám veľké obavy, že ho to nezmení a ona ostane s troma deťmi sama... teraz neviem, či by nebolo lepšie milovať adoptované dieťatko a muža, ktorý nemôže mať deti, alebo ostať sama s troma vlastnými deťmi...
Ty Mozno ani moc nechces deti ? Neviem az tak do detajlov ake negativa myslis. Su tam nejake hormony umele zasah do tela... ale s takym pristupom ako mas ty by sa nasli negativa aj na tom zazracnom tehotenstve. Mozes mat komplikacie mozes dostat teho cukrovku mozno Ta rozrežu atd . Iste negativa su tiez bude ti zle zmeni sa ti telo od bujnych snov po aknè opuchnute nohy ku koncu teho strach o babatko palenie žahy nevolnost kazdu hodinu cik pauza stlačene pluca atd vsetko toto za to stoji ženam ktore chcu byt mamou ktore chcu mat dieta. Jeho tuzba Po dietati je ocividne vacsia ako tvoja. Aj ked je to jednoduchšie prenho - len da spermie do nadobky a tebe to vajicko musia pracnejšie dostat z tela. Ale aj pri obycajnom zazraku splodenia to ma chlap jednoduche a vsetko musi zariadit ženske telo, Keby si velmi tužila po dietati Tak by ti bolo aj umele oppdnenie dobre na šancu mat svoje vlastne biologicke dieta s manzelom . ( neviem aka si nesudim Ta len dedukujem situaciu) urcite by si nemala podstuot tak podstatnu vec len pre to aby si vyhovela. Je to tvoje telo a zasadna volba je tvoja. Istotu nemas nikdy ( okrem toho ze vsetci raz umru) mozete ostat bez deti a rozidete sa lebo jeden z vas si to bio dieta zozenie inde. Alebo sa zadari budete mat dieta ale zmeni sa dynamika vztahu a za par rokov sa aj tak rozpadne lebo jedna vec je dieta chciet a druha sa onho starat. A Mozno budete spolu stastni do smrti ssmi ci s adopciou.. Mozno sa das zlomit na umele a bude to super. To nikto nevie. Ty musis mat jasno co chces a co chce tvoj partner. ( zda sa ze kazdy chcete nieco ine) Mozno by bolo lepsie pockat na ten zazrak - zalezi aj od veku ze kolko mate casu..
tiez som zazila neplodnost. takmer tri rokym nechcela som umele. chyba tiez u manzela. a vies co? spatne si vycitam ze som do umeleho nesla skor ;) da sa to zvladnut ;) jasne kadza sme ina kazde centrum je ine kazdy ivf cyklus je iny aj ten moj mal komplikacie aj velmi tazke chcile ale prekonali sme to spolu. a aja by som do toho isla znova. beriem ivf ako trenazer na vztah porod rodicovstvo. to su vsetko tazke skusky rozhodnutia takze myslim ze je fajn si skusit tazke casy. vravim jedine co lutujem ze sme sa taaaak dlho snazili prirodzene. naco. pokial s manzelom prezivate nadherne milovania to je podstatnejsie ako to ako pride babo. a v hlave som bola rozhodnuta aj ja aj manzel ak by som ivf nedala ak by nevyslo x pokusov tak on ma nebude tlacit a nicit to urcite nie. najhorsia predstava bola pokracovat v nasom krasnom spolocnom zivote vo dvojici.
Ahoj, napíšem ti môj príbeh. 5 rokov snaženia a nič. Obaja zdraví, 2xivf bez úspechu, 2x prirodzene mimomaternicove tehotenstvo. Tak sme adoptovali pred 2 rokmi dvojčatá a teraz po 8 rokoch, zmierena že nikdy neporodim som ostala tehotná. Dvojičky budú mať teraz 2 roky. Nik to nečakal.
tiež rovnaký problém, chyba na strane partnera.... v jednom centre my odporúčili dlhý protokol s mesačným pichanim hormonov z toho som bola psychicky velmi zle presne tie isté myšlienky nonstop stres, nespala som z toho a tak som si o tom čítala mnoho diskusií nakoniec som zmenila centrum ak peniaze nie sú problém sú aj iné metody síce sú štatisticky menej úspešné lebo cielom nieje vyprodukovať 10-20 vajíčok ale len pár - našťastie som mala výsledky že som mohla podstúpiť soft ivf - tabletky, par dni dopichávania hormonov - čiže ked to porovnam s prvým centrom tak tých hormonov bolo neporovnateľne menej - teraz čakame na výsledok - o dieťa sa snažíme 2 roky a dlhšie by som nečakala predsa len roky pribúdajú. ešte je aj nativ cyklus a ten je bez hormonov čísto iba sledujú..... skús si o tom prečítať aké sú možnosti naozaj mne to pomohlo sa cez to psychicky preniesť a musím povedať že ten soft som fakt zvládala bez paniky a stresu a v pohode... manžel ma podporoval vo všetkom a rozhodnutie bolo na mne...
My sme na tom rovnako - z druhého IVF máme syna, prvé a tretie sa nepodarilo. Mne to dieťa za tie 170 kilometrové cesty do BA (vtedy pred 12 rokmi bolo centrum len v BA a v KE), pichanie hormónov a ostatné vyšetrenia rozhodne stálo. Keby som mala menej rokov a viac preplácaných cyklov, tak do toho idem znova a znova. Bohužiaľ, vek aj peniaze nás trochu obmedzovali, tak sme sa rozhodli pre adopciu, aby syn nebol jedináčik. A verím, že aj toto bábo budem mať rada ako vlastné. Ja si určite neviem predstaviť život bez dieťaťa. Keby to bolo naopak a manžel by nesúhlasil, tak ja by som to asi nezvládla. Nevedela by som žiť s človekom, ktorý nechce deti rovnako ako ja.
Mne tiež jeden pán MUDr. povedal, že bude zázrak ak otehotniem. Snažíme sa už vyše 5 rokov z toho 2,5 roka už v centre. Prvé tehu - prirodzené skončilo veľmi rýchlo MA. dlhú dobu sa nám nedarilo, tak som z iniciatívy nás objednala do CAR. Problém je na strane manžela. Chceme rodinu spolu, nikdy by ma nenapdalo ho z tohto dôvodu opustiť. Teraz idems skúsiť 3-tí pokus IVF. Prvé nič, z druhého IVF som zostala tehu, ale znovu MA.
IVF je náročné aj po psychickej stránke. Treba sa stotožniť s tým, že nie je na 100%, že budete mať dieťatko.
Ak by si šla do IVF dajte si spraviť vyšetrenia - reprodukčnú imunológiu, genetiku páru, hematológiu. Síce sa môže zdať, že problém je v zlom spermiograme manžela, ale môže sa vyskytnúť aj iný.
Dakujem dievcata. Dieta urcite chcem, inak by sme to nezacali riesit uz v CAR. Ale ci za kazdu cenu ho chcem, to neviem. Jedine kvoli muzovi by som to podstupila ale bojim sa toho a tak stale rozmyslam. Predsa pichat do seba hormony ma naozaj odpudzuje, odber vajicok tiez. Neviem si to predstavit ako to skombinujem s pracou, vsak budem casto v tom CAR. Co poviem sefovi? Kolegovcom? Urcite si vsimnu, ze budem casto u lekara a nechcem, aby to vedeli.
Je pravda, ze tehotenstvo moze byt tiez komplikovane, ale je to prirodzene.
Nie som veriaca, v tom problem nie je.
Raz sa nam uz podarilo ale potratila som a je tu pravdepodobnost, ze to tak vzdy dopadne.
Ale zasa vek pribuda, tak neviem ci este pockat alebo uz ist naozaj do toho.
Neviem:(
@kova85 to ma mrzi:(
Koľko máš rokov?daj si limit koľko budete ešte skusat.U muža sa to môže liečbou zlepšiť.Podstupila by som všetko, aby som aspoň jedno dieťa mala.Mozes mať len IUI.Ale, keď píšeš radšej budem bez dieťaťa ako toto všetko podstúpiť, tak si rozhodnutá nie?Myslím, že tá skutočná túžba byť mamou u teba ešte neprisla.Pichat si hormóny?brala si niekedy antikoncepciu aj to je zásah....IVF nie je strašiak je to maly zázrak podľa mňa sa toho len bojíš.Je veľa žien, ktoré otehotneli hneď, nemali žiadne neg.ucinky vidíš to moc čierne.
Keď ho budeš chcieť bude posledne, aby Ťa trápilo čo povieš kolegom v práci.
@eliska13 mam 30
Nebrala som nikdy antikoncepciu, celkovo som ziadne lieky nikdy nebrala, ci uz som mala chripku a pod. Max acylpyrin. Preto mi to tak vadi.
Nie som este uplne rozhodnuta ci to podstupim alebo nie. Preto pisem tu, aby som videla nazory na to. Ako napr.tvoj. Vdaka
Čítala som jednu knihu Kým nás dieťa nerozdelí. Presne o tom bol príbeh manželov, ale tam ona neskutočne túžila po dieťati, on až tak nie. Áno, takmer sa rozišli, lebo to nešlo. Napokon ona sa vyspala s druhým a mužovi to nepovedala, čiže bude klamať celý život. To bola ale kniha... Nikto na svete ti nepovie, že chod do toho alebo naopak nechaj to tak.. To len ty a manžel môžte sa rozhodnúť. Áno, umelé oplodnenie je väčší zásah do tela, ale tak ako píšu viaceré ženy, aj antikoncepcia je kŕmenie sa hormónmi
Mnohe ženy aj v tehotenstve užívajú tabletkove hormóny (Duphaston) a podobne, aby sa to podporilo. Tiež tam chlap nič neurobi, lebo proste žena musí to od nosiť, vydržať nevoľnosti, bolesti, nepohodlie, nie je to len ružový krásny cas🙂. Ale poviem si, patrí to k tomu. Chápem, že sa obávas z rôznych dôvodov, ale zrejme na výber už veľmi toho nie je. Môžeš počkať, ale roky budú plynúť, a možno napokon sa rozpadne vzťah, pôjdete od seba.Tazko povedať, nik to nevie dopredu. Skôr to je tak, že ty až tak za každú cenu necítiš túžbu byť matka, to by ti bolo úplne jedno, akým spôsobom prídeš k dieťaťu. (obavy z hormónov, z reči kolegov, šli by bokom). Keď ťa to naozaj tak odpudzuje, zrejme nemáš na výber, predlož to tak mužovi, povedz mu všetko svoje obavy. A uvidís, čo na to on. A bud pripravená na všetky možnosti, či život bez dieťaťa, ci čakanie na zázrak, ale bohužiaľ, aj na tu, že on to nezvládne,a vzťah sa rozpadne.
Píšeš, že kvôli mužovi by si to podstúpila a záleží Ti na ňom, tak si si odpovedala😀ale pozor nebudeš to robiť kvôli mužovi, ale kvôli VAM.Asi to potrebuješ len spracovat.Vek máš super daj si čas.Asi pôjdete ešte na veľa vysetreni si predstav situáciu, že by bol problém na tvojej strane ty túžiš po rodine a muž povie, že sa bojí vyšetrení a nejde do toho.Je to veľmi nepríjemná situácia, ale určite to nerob len kvôli mužovi.Lebo potom každý diskomfort či vyšetrenie mu môžeš vytknúť, že je to kvôli nemu.Co zistili partnerovi?
No baby ťa tu podorujú skôr do toho ísť ako nie, ale ja ti poviem opačný názor. ak sa na to na 100% necítiš, nechoď do toho. tie hormóny sú reálny strašiak a určite by som to neporovnávala s antikonceciou. poznám žiaľ páry, ktoré sa aj rozpadli a verím že na základe týchto hormónov. to prežívanie ženy môže byť naozaj veľmi ťažké a pochopenie muža nedostatočné. nevravím že to tak bude aj vo vašom príade ale nebagatelizovala by som to porovnávaním s antikonceciou a pod. je to naozaj ťažký krok a ak sa na neho na 100% necítiš nechoď do toho, nakoniec môžeš mať pocit že si v tom sama, prípadne že ťa tvoj manžel dotlačil. myslím si že na adopcii nieje nič zlé, len tá cesta je trošku zdĺhavá....ale ak by ste chceli staršie dieťa, máte ho vpodstate hneď. a možno ak dáš tomu čas neskôr budeš aj umelé oplodnenie cítiť sama na isto a zvládnete to.
@adalmba gratulujem❤️
U nas adopcia zatial neprichadza do uvahy. Manzel nechce.
Muz by mal respektovat to co chces ty. A ak ho mas stratit kvoli tomuto, tak prepac, ale myslim si, ze to nie je prava laska z jeho strany. V tomto musite byt obaja na 100% lebo je to tazka cesta.
Ak sa tak obavas ivf, co keby si skusila trochu alternativu s muzom a zistili by ste najskor, ci v tehotenstve nebrani nejaka psychicka pricina? Dlhe roky chodim na rodinne konstelacie a poznam viac ludi, co si tak vyriesili veci a babatko sa bezprostredne potom podarilo. Pozri o tej metode na webe.
Vykasli sa na sefa a na kolegovcov. Nemusis im.nic vysvetlovat . Ja som na pn uz mesiac a povedala som ze mam zdravotne problemi a basta. Ide predsa o vaše šťastie. Ja mam 28 za sebou 2 ivf 2 vklady prvy neuspesny a druhy vypada na biechemicke. Ivf je narocny proces ale nic co by zena co tuzi po dietati nespravila. Len si vyber dobre car . Mozno bude stacit aj inseminacia. Halvne hladaj car ktore bude rieist problem nie ta tlacit do niecoho co ty nechces. Ja som tak zmenila po prvom neuspesnom IVF. Lepsie rozhodnutie som ani niemohla urobit... Držím palce
dieťa nikdy nemá byť splodené "kvôli partnerovi". Manžel odmieta adopciu (neviem ako to je u teba, či by to bola pre teba cesta), má niekde svoje hranice. Aj ty máš právo mať svoje hranice. Osobne by som do toho nešla kým nenájdete spoločnú reč, kým nenájdete spôsob, ktorý je pre vás oboch rovnako akceptovateľný. Ak je preňho dieťa (resp. možnosť mať dieťa) viac ako ty, tak je to na zamyslenie... Pretože ty do toho vkladáš nie len svoj čas, ale aj zdravie, svoje telo, všetky komplikácie, prípadné neúspechy a všetko okolo toho budeš znášať v prvom rade ty a nebude sa ti dať od toho utiecť kdesi na pivo alebo s kamošmi na chatu ako jemu... (netvrdím, že je tvoj muž taký, ale preňho bude vždy možnosť ísť aspoň do vedľajšej miestnosti ak nebude komfortný v tvojej prítomnosti, ty ale sama od seba neutečieš).
@mischelin89 pozriem
@dominikahr Dakujem, aj tebe drzim palce☘️☘️
@sissy27 Mne by adopcia nevadila, ale uz nad nou nerozmyslam, ked viem, ze drahy tymto smerom urcite nechce ist
Ono v podstate povedal, ze je to na mojom rozhodnuti, vie, ze velmi do toho nechcem ist, rozpravali sme sa uz o tom. Je kratka doba na to, aby som vedela ako to ovplyvni nas vztah. Ale dieta chcem a aj mojho muza, on to citi rovnako. Takze uz len ja sa musim rozhodnut.
mna na prispevkoch tohto druhu vzdy zaujme,ci ma autorka obavu, zeby sa naozaj toho babatka nemusela nikdy dockat? to je tetaz taka vysoka uspesnost ivf?ja ked som pred par rokmi ivf riesila (a riesila som ho fakt intenzivne a bezuspesne niekolko rokov nez sa podarilo),mala som intenzivny strach ze babo mat nikdy nebudem,preto som ivf podstupovala,aj ked mi uz bolo zo vsetkeho na grc. a niekolko bab co sme tu na MK riesili spolu v tom case ivf,su myslim, bez deti doteraz.
alebo je teraz uz ivf uplna tutovka,ze vsak v krajnom pripade pojdem na ivf a o devet mesiacov rodim?
Ahoj,neviem,koľko máš rokov,ale ja som ako čerstvá 30-nička dostala od vychyreneho super gynekológa na papieri,že deti budem mať len ak pôjdem na umelé oplodnenie. Predtým som podstúpila hormonálnu liečbu, laparoskopiu a povedala som si dosť! Som veriaca a tak som k téme um.oplodnenia povedala,že toto už si so sebou nenechám robiť. Nikoho neodsudzujem,ak to podstúpi,je to každého osobná vec(podľa mňa veľmi ťažká cesta k dieťaťu). Ale moja cesta to nebola. Začala som brať gynex a jačmeň +chlorelu, svoj postoj som si obhájila pre manželom (potom aj zvyškom rodiny) a vieš čo? O cca 3 mesiace mi bolo čudne zle a bola som tehotná. Otehotnela som celkom 3×,mám síce len 2 deti, ale na to,aké boli prognózy, som veľmi šťastná... Nepíšem ti to ako návod,že urob to takto,ale ako povzbudenie,že niekedy človek okrem lekárov musí počúvať aj svoj vnútorný hlas. Veľmi ti držím palce na tvojej ceste k vytúženému bábätku 😉🍀
@gagik samozrejme, ze viem, ze to nemusi byt uspesne🙂 ale je tam asi vacsia sanca ako splodit dieta prirodzene
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Vzťah je predovšetkým láska medzi vami. A samozrejme, lásku za ruku drží tolerancia. Je veľmi dôležité si uvedomiť, čo všetko dokážeme tolerovať, ktoré názory, skutky a čo je nám už nepríjemné a musíme ísť "cez čiaru". Zázraky sa väčšinou nekonajú. Netreba na ne spoliehať. IVF je spoľahlivejšie, ale určite nie stopercentné. Napísala si, že radšej budeš bez dieťaťa. Je toho istého názoru aj manžel? Bude ťa milovať aj bez toho, aby ste mali dieťa? Asi nie, keď si sem napísala. Čo je pre teba prijateľnejšie? Ísť na IVF a mať dieťa s mužom, ktorého podľa tvojich slov nechceš stratiť, alebo budeš radšej bez dieťaťa a pravdepodobne sa rozídete? Ak ťa núti do niečoho, čomu sa brániš, je to v poriadku? Iste, jemu ide o mnoho, nakoľko je chyba na jeho strane. Túži po dieťati a je si svojej chyby vedomý. Miluje ťa a dieťa chce mať s tebou, preto ťa núti ísť na IVF. A možno je to celé inak. Vie, že dieťa so žiadnou ženou prirodzeným spôsobom mať nebude a bojí sa stratiť ťa... možno si jeho jediná možnosť. Chceš byť jeho jediná možnosť? To si už musíš zodpovedať sama 🙂 Ty dieťa mať môžeš s kýmkoľvek iným, si vo výhode 🙂