Ahojte, prosím dievčatá, odpovedajte tie, ktorých sa to týka... viem, že každý má nejaký názor, ale potrebovala by som naozajstné skúsenosti, nie rady...
Viem, že ste tu mnohé, ktoré to beriete celkom inak, ale mňa zaujímajú názory tých, ktorí mali v sebe vnútorný rozpor, kde sú hranice, nedostala som totiž nikde jasné odpovede.
Rozprávali ste sa s nejakými kňazmi alebo veriacimi lekármi o inseminácii, resp. o umelom oplodnení? S čím ste sa stretli?
Píšte tie, ktoré ste ju z hľadiska viery nepodstúpili aj tie, ktoré áno...❤
@teressa30 keď som mala 30 rokov,dostala som od tým papier,že moja neplodnost sa dá riešiť len v centre asistovanej reprodukcie. Vnútorne som s tým nebola vyrovnaná,zdalo sa mi,že sa stanem súčasťou nejakej mašinérie a biznisu a to som nechcela. Som veriaca a spolahla som sa,že musím ešte čakať,lebo sme neboli "na rade". O 3mesiace som zistila,že som tehotná a potom som otehotnela prirodzene ešte 2 krát. Mám síce "len" 2 deti a 1 anjela,ale neľutujem,že som riesila veci s vierou. Samozrejme každý má svoju cestu a nikoho neodsudzujem za to,že ide na umelé oplodnenie alebo inseminaciu. Len myslím,že musíš byť s tým hlboko stotoznena,lebo to vôbec nie je ľahké a výsledok nie je zaručený. Ako nakoniec v každom tehotenstve. Držím palce k dobrému rozhodnutiu,ktoré ti prinesie to,po čom túžiš 🍀
my sme boli na inseminacii, toto dokonca schvaluje aj cirkev, lebo je to prirodzene otehotnenie, ktoremu je "ciastocne" dopomozene... ja mam teoriu, ze ak ma niekto problem s umelym oplodnenim a pri vsetkom sa spolieha len na vieru, tak nech nechodi ani k doktorovi, lebo Boh ho predsa vylieci (ano som veriaca) ale dostupne moznosti povazujem za normalne a je to na kazdom cloveku ako sa rozhodne, ziadny knaz/cirkev mi nebude diktovat ako mam zit, za dalsie, toto je zial choroba ludstva, ze je neplodnost a casom aj umele oplodnenie bude cirkvi vyhovovat, lebo inak sa deti rodit nebudu
@zdenka67 nemáš pravdu. Cirkev ho neschvaľuje 😉
@catherinah inseminaciu ano, nehovorim o umelom oplodneni
@zdenka67 IUI len v prípade, že spermie sú získané manželským aktom, nie masturbáciou. Aj to len vo výnimočných prípadoch. Ale povedzme si úprimne, také spermie sú oveľa ťažšie použiteľné.
Tu napríklad:
Katechizmus Katolíckej cirkvi hovorí že: Ak sa tieto techniky (homológna inseminácia a umelé homológne oplodnenie) používajú vnútri manželského páru, sú možno menej škodlivé, ale ostávajú morálne neprijateľné. Oddeľujú totiž pohlavný úkon od úkonu plodenia... Jedine rešpektovanie spojitosti medzi významami manželského úkonu a rešpektovanie jednoty ľudskej bytosti umožňujú také plodenie, ktoré je v zhode s dôstojnosťou ľudskej osoby.“[8]
@catherinah ano citam a nejdem sa tu rozculovat, toto je chore, nech si mysli kto chce, co chce, neviem preco by sa mal clovek zmierit s niecim, co sa da v podstate jednoducho riesit, to potom nechodte ani na operaciu, ked ste chora, lebo vsak, to je tak isto zasah... uplne scestne nazory, vsak casom bude vatikan hlasat, ako su stastni, ze mozu ludia aspon umelym oplodnenim prist k detom, tak isto, ako uz ani homosexualita nie je taky hrozny problem ako pred rokmi, cirkev prevracia kabaty ako jej to vyhovuje 🙂
@zdenka67 ja si to tiež len teraz čítam 🙂
Pre autorku, tu je to čierne na bielom:
http://www.katechizmus.sk/?action=getp&nazov=Um...
Hm.. Inseminacia ako hriech.
A masová Inseminacia u zvierat je potom tiež hriech? Keď sa prirodzene nepripúšťajú?
Chápem umelé oplodnenie ako niečo čo je v rozpore s vierou.. Vzhľadom na vznik viacerých embrii a otázku ktoré bude žiť a podobne.. Ale Inseminacia že je zla? To je už prehnane. 😂 Však aj muž keď používa kondóm, tak nedáva spermie do ženy - tajze akt nie je "úplný" (potom by aj toto bolo hriechom).
@lenkakravcova ano, aj to je hriech, presne pre ten dovod (kondom)
@lenkakravcova ale použitie kondomu je tiež hriech. Presne pre ten istý dôvod.
@tyrkysova_kobyla
@catherinah
Si robte srandu z niekoho iného. 😁 Ak by toto Boh zakázal, tak by to určite povedal..
Odporúčam toto
https://www.zenska-neplodnost.cz/novinky/asisto...
@lenkakravcova ano ved, to aj je hriech :D akakolvek antikoncepcia je hriech, lebo sex mas mat len za ucelom plodenia deti (ano presla som si takouto TRAPNOU naukou, ked sme mali svadbu v kostole) pocas plodnych dni mas hrat karty a nie sexovat, ked nechces deti.....
@zdenka67 preco chcu mat ludia sobas v kostole, ked je ta nauka pre nich trapna? A nie, nemas mat sex len za ucelom plodenia deti
@lenkakravcova Vatikán uznává za lidskou bytost již zygotu neboli právě oplozené vajíčko, a proto také absolutně odmítá zapojení těchto buněk do výzkumu. - takze moje dieta nebude ludska bytost podla Vatikanu :D nemusi teda platit ani dane? prepacte, ale toto je uz na smiech naozaj
@tyrkysova_kobyla lebo to tak bolo vysvetlene tou krasnou krestanskou rodinou, ktora nevedela uzivit tych 10 deti, ktore splodili a je trapne, aby ti v 21. storoci niekto kazal o sexe
Mne sa páči tento názor..
Síce Vám sa asi nebude páčiť že je to islam, ale podľa mňa je to oveľa rozumnejšie.
http://www.islamweb.cz/fatwy/fatwa.php?fatwaId=52
Kondómy tu zakázané nie sú, rovnako ani inseminacia a ani potrat v prípade ohrozenia života matky.
Podľa mňa inseminacia nie je hriech, je to len malinke dopomáhanie.. len na panu Bohu závisí či sa to podarí alebo nie
@misik14 presne toto si myslim aj ja, je to stale prirodzene otehotnenie, ale uprimne, keby u nas nestacila inseminacia, idem kludne aj na umele... rozdiel vidim uz len v darcovstve, toto som bola aj s manzelom rozhodnuta, ze nie, to mi pride uz divne, proste bud budeme mat svoje deti alebo budeme bezdetni, tak isto sa staviam aj k adopcii, nech si kazdy mysli, co chce, tak isto som za potrat, pokial ma ohrozit zenu/dieta a tak isto, ak dieta "vznikne" napriklad po znasilneni a nechapem ako moze o takomto niecom rozhodovat parlament a hlavne chlapi
@zdenka67 este si mi neodpovedala na moju prvu otazku 😁 Okrem toho na zaklade coho vies, ze tych 10 deti nevedia uzivit?
@tyrkysova_kobyla preco sa ludia beru v kostole? asi z presvedcenia, ale to, ze im bude knaz alebo niekto kazat ako sexovat, to podla mna v 21. st nepatri do nauky... niektore veci tam boli zaujimave, niektore mi prisli ako pre 10 rocne deti a co sa tyka tej rodiny? neviem, ukazovali nam krasne fotky, ako stastne ziju v 2 izbovom byte, tak to podla mna je na zamyslenie, ona nezamestnana, povazujem to za nezodpovednost
Kde je niečo o umelom oplodnení písané v biblii?
@zdenka67 k presvedceniu podla mna patri akceptovat celu nauku ako taku, inak v tom nevidim zmysel. Nezodpovedne by bolo, keby nemali kde byvat a co do ust, kamaratka bola tiez z piatich deti, z toho styria boli v jedne izbe v byte, a nikdy sa necitila ukratena. Kedysi zili ludia viac na kope a dnes, pokial kazdy clen rodiny nema vlastnu izbu, sa to berie ako nezodpovednost.
@tyrkysova_kobyla Presvedčenie môže byť i to, že Boh existuje.. a keďže na Slovensku je katolicizmus rozšírený, tak sobáš pred Bohom = v katolíckom kostole.
Nie každý je katolík i veriaci, ale veľa ľudí sa sobáši v kostole preto, lebo veria v Boha.
@tyrkysova_kobyla Píšeš ako keby si ty bola z tých 5 detí a tlačila sa v 4ici v 1 izbe a neprekážalo ti to.. jasné že sa ona sťažovať nebude - ale asi ani nemá 5 detí, a nemá 4 v jedenj izbe (lebo vie, že to ideálne nebolo).
@lenkakravcova rozumiem, len je to take trosku pokrytecke, kedze pri sobasi sa slubuje, ze manzelia budu deti vychovavat vo viere a prijmu kazde stvorenie. Potom sa na krestanov poukazuje tak ako sa poukazuje, ze su pokrytci, ze sa tak nespravaju ako by mali, co je pravda, lebo mnohi su len krestanmi naooko, alebo len ked im to vyhovuje, pri sobasi, pri krste deti...
@lenkakravcova nie, ja to nie som. A verim tomu, ze dobra kamaratka sa aj postazuje, ked sa jej nieco nepaci. Zatial ma len jedno.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Áno, rozprávali. Viac v IP