Hypotyreóza a snaha o tehotenstvo

veronika2194
21. okt 2021

Ahojte dievčatá . Prosím vás o radu s manželom sa snažíme o babetko 8 mesiacov mám 27 rokov a nepravidelne cykly .

Včera som bola u endokrinologa ,nakoľko mi gynekolog pri HP zistil zvýšené TSH.

Endokrinologicky záver je hypoterioza - znížená funkcia štítnej žľazy a predpísal mi euthyrox 50 . Hodnota TSH bola 5.430+ a FT4 14.13 .

Od gynekológa beriem už 5 cyklus Progestanelle 100 2x denne od 16 dňa cyklu .

+ beriem Inofolic 2x denne 2 cyklus poctivo každý deň cely cyklus .

Otehotnel niekto s takými hodnotami alebo je možnosť a aké mame šance alebo čo môžem ešte urobiť ? 😞

Čítala som , že ochorenie štítnej žľazy ,ktoré mám ja je vlastne dôvod toho prečo mám nepravidelný MS a asi aj anovulacne cykly . To potvrdiť neviem , keďže gynekolog mi nasadil hneď progesteron od 16DC a cykly mám cca 32-34 dni a 1x mi robil folikulometriu tento mesiac na 11DC a nasiel cystu 😞 ale musela sa vytvoriť tento cyklus ,nakoľko som bola na sono aj v septembri aj v auguste a vtedy cysta nebola aspoň o nej nehovoril .

Ďakujem za všetky odpovede 😊

cammeronka
21. okt 2021

@veronika2194 ahoj, ja som mala podobne hodnoty, ale dali mi euthyrox 25 (az ked som otehu 50ku)..asi rok som brala, kym sa podarilo, ale ze niekto po prvom cykle otehotnie..ja som ine nebrala nic

veronika2194
autor
21. okt 2021

@cammeronka ahoj aj môj endokrinológ mi včera povedal , že sa mám poradiť s gynekológom či je naďalej potrebné užívať Progestanelle ,tak uvažujem , že ho tento cyklus doberiem a na kontrole sa ho spýtam na možnosť vysadenia . A mávala si aj cysty zo štítnej žľazy je možné , že sa mi to vytvorilo z toho ?

cammeronka
21. okt 2021

@veronika2194 nie nemavala som cysty

sense
21. okt 2021

Liecim sa na stitnu dlho, a cystu som este nildy nemala. Euthyrox beriem tiez dlho a tehotba som bola uz viackrat,aj jed teda dieta mam len jedno

lucka_ke
21. okt 2021

tiež mám zníženú činnosť, 3 tehotenstvá, 1 dieťa
treba brať poctivo lieky a nech ťa gyn. sleduje hneď od začiatku a podporí prípadné tehotenstvo, dávaj na seba pozor, držím palce!
a cysty mám tiež, ale mne gyn. hovoril, že je to hormonálneho pôvodu a kým budem mať cyklus budú sami stále tvoriť

veronika2194
autor
21. okt 2021

Ďakujem Vám 😊 a mali ste aj podobný problém ako ja tie nepravidelne cykly atd ? Koľko Vám to trvalo pokial sa Vám zadarilo ? Čítala som , že je treba potom aj zvýšiť dávku euthoryxu počas tehotenstva . Mali ste aj nejaké komlikacie ?

simsalabim
21. okt 2021

@veronika2194 Ja len, ze je to hypothyreoza. Nie hypoterioza.

sense
21. okt 2021

@veronika2194 ja som mala cyklus pravidelný, 28dnovy, až teda po poslednom MA sa zmenil je síce pravidelný ale kratší.
A v tehu pravidelne kontrolovali z krvy a podla toho upravovali dávku euthyrox.

veronika2194
autor
21. okt 2021

@sense Ja mám cykly ešte aj nepravidelne jedine s progesteronom a inofolicom sa mi upravili na 32-34 dňové ,takze už neviem 😞 budúci mesiac idem ešte na folikulometriu ,ak sa po MS zbavím cysty 😕. Dufam ,že budem mat aspoň ovulaciu .

adrbat
21. okt 2021

@veronika2194 ahoj, ja som mala tiež problém s TSH a doktor mi nasadil euthyrox 25. Brala som ho prvý cyklus, (mávam iba 20,21,22 dňové ako kedy) - celý (akurát mi to vyšlo na začiatok ms). A v ten cyklus sa nám po roku podarilo 🙂 . Hneď som sa objednala na kontrolu a predpísal mi euthyrox 50 a každý mesiac chodím k nemu na odbery či netreba zvýšiť. Gynekológ mi akurát další mesiac chcel nasadiť lieky - neviem presne aké asi infolik nevyznám sa v tom. Ovu som podľa Dr. mala na 8DC - čo by som neverila, že sa udrží. Takže u nás stačila iba táto malá zmena a hneď na prvú šupu sa zadarilo. Verím že aj Vám sa podarí ❤️.

mischel218
22. okt 2021

Ja mám zníženú funkciu štítnej žľazy od narodenia a už cez 20 rokov beriem Euthyrox 150,175,200 ako kedy. S cyklom som veľa problémov nemala skôr po pôrode sa mi predĺžilo špinenie ale zväčša tak 25-30 dňový mávam. Nám sa nedarilo asi rok a pol bábo, potom mi zvýšila dr-ka dávku zo 150 na 200 a hneď prvý cyklus som otehotnela. A všetko o.k., častejšie som chodila na prehliadku ale inak nič. A druhé bábo sa podarilo na 1x bez predošlého zvyšovania/znižovania dávky

styrizuby
22. okt 2021

@veronika2194 Ja som mavala nepravidelne cykly, do roka som mavala menzes tak 3x, cysty som mala 3x (polycysticke ovaria), od 8-10cm mali, vsetky praskli same (raz som uz bola objednana na laparku, ale stihla prasknut pred zakrokom). Deti mam dve. Pri prvom som mala posledny menzes v septembri, v decembri som bola u gynekologa nech mi da vyvolavacku, lebo som uz bola cela spuchnuta, nafuknute brucho. Pozrel ma, ze vidi vystelku maternice hrubsiu, ze uz vyvolavacku neda, ze uz je menzes na spadnutie. V januari som zacala vracat prvu ligu (hyperemesis) a zistli sme, ze som v 8 tyzdni (podla velkosti plodu). Po prvom tehotenstve sa mi cyklus upravil a mam cyklus tak 30/35 dni. Druhe babo bolo na 1 supu.

luciannka83
22. okt 2021

@veronika2194 ja berem lthyroxinn125 a vsetky 3deti na 1 supu. Ak je liecba nastavena spravne, nemal by byt problem.

1lulu1988
22. okt 2021

@veronika2194 ahoj, liečim sa na zníženú funkciu štítnej žľazy už 9 rokov užívam L-thyroxin 75 čiže dosť silné... A otehotnela som, donoslila zdravé detičky mam dve... 💓 Neboj pôjde to...😉 Držím palce.

foxyfox
22. okt 2021

Ja mám mierne zníženú funkciu, euthyrox som začala užívať 3 roky pred tehotenstvom ked som na dieťa ešte ani nepomyslela. Vtedy sa mi aj cykly upravili z takých všelijakých, raz 25 dni, potom 35, potom 45 atď. Na pravidelné 30 dňové. A otehotnela som asi tak po 4 m, terat som zvedavá pri druhom. A áno už keď som bola u endokrinologičky a povedala som, že sa snažíme o dieťa, hneď mi zvýšila dávku eurthyroxu a po tehotenstve som ju opäť znížila na pôvodnú. Tehotenstvo bolo ukážkové. A pozor nie je to iba o otehotnení, aj počas tehotenstva treba dodržiavať liečbu, lebo dieťa potrebuje hormóny tvojej štítnej žľazy na správny vývin

ek1205
22. okt 2021

@veronika2194 ahoj, verím že sa vám podarí priviesť na svet potomka. My sme mali tŕnistú cestu ale nakoniec máme v postieľke našu príšerku. 4 x tehotenstvo 1 dieťa. Mám hypotyreozu. kým ma správne nastavili išla som od 25 euthyrox 50, 75, 100 a 125. Mám aj Endometriozu, histaminovu intoleranciu a intolerancieu na lepok. Kombinácia týchto diagnóz sa zdá strašiakom ale pod správnym dohľadom by malo byť aj riešenie. Nepravidelny cyklus bol tiež aj cysty a som aj po operácii cysty a Endometriozy. Prajem nech sa vám darí ❤️

goldmolly
22. okt 2021

Ahoj, mne po roku snazenia zistili zvysene TSH na 4,25. U endokrinologicky mi bola zistena netoxicka struma. V aprili mi nasadila liecbu - L-thyroxin 50, 2.7 som zistila ze som tehotna, prave som v 21tt 😊 kopec zien ma problem so stitnou. Mne povedal dr. Harbulak v Gyn-five , ze pri snahe otehotniet je dobre stlacit TSH pod 2,0. Sestra ma tiez rovnaky problem, po brani liekov otehotnela prirodzene a to bola predtym aj na IVF. Maly ma 2 mesiace. Drzim palce, treba dat tu stitnu na poriadok v prvom rade.

miskamicha
22. okt 2021

@veronika2194 stitna moze a nemusi byt jedina pricina nepravid.cyklu. Dolezite je odsledovat ci sa folikuly vobec tvoria a dostatocne rastú a progesteron nasadit az PO ovulácii, pretoze ju moze blokovat. Liecbu hypotyreozy bude mat pod dphladom endokrinolog a verim ze sa euthyroxom napravi.

maris5
22. okt 2021

@veronika2194 ja som v tehotenstve brala L-thyroxin 100 az 150. 2 tehotenstva, 2 deti, vsetko ok. Ked som otehotnela dlhodobo som brala duphaston.

lusika33
22. okt 2021

Ja sa liečim na štítnu od 15 rokov mám 4 deti a každé na prvý šup neviem či môže spôsobovať neliečenie nepravidelný cyklus keď ja vlastne od začiatku beriem euthyrox momentálne 137 mala som aj 150 počas tehu je dobré že sa na to prišlo a lieči sa to

ivett29
22. okt 2021

Opravte si názov príspevku na Hypothyreoza

holubicka28
22. okt 2021

@veronika2194 Ahoj, mne tsh zvysene zistili na zaciatku tehotenstva. No urcite som mala aj pred nim, kedze nepravidelne cykly, obcas vynechany. Otehotnela som ale bez problemov do 2m od zaciatku snazenia. V tehotenstve som brala euthyrox 25.
Momentalne mam tsh 5,68 a t4 13,6, ale som bez liekov od porodu (2,5 roka). Len na kontrolne odbery mam chodit.

graft
22. okt 2021

@veronika2194 spravne je to hypotyreóza...tiez som mala rovnaky problem, na zaciatku mi nasadili Euthyrox 25, mala som este k tomu diagnostikovane PCO polycystycke vajecniky...1x mi vyberali cystu laparoskopicky, ...ostatne sa, nastastie vstrebali...na zaciatku padli slova, ze nebudem moct mat deti...a ajhla, mam 4 zdrave deticky🙂
Nevesaj hlavu, nadej je tu vzdy!
Drzim ti palce🙂

veronika2194
autor
22. okt 2021

Ďakujem Vám všetkým za podporu a vaše odpovede 😊 dodalo mi to nádej ,že bude všetko v poriadku .

zuzka227
22. okt 2021

Ja mám inú diagnózu ako vy, ale bolo mi povedané gynekológom, že veľa žien s touto mojou diagnózou nebude môcť mať deti. Ťažko som to znášala, vždy som túžila mať veľkú rodinu. ... A to som si prešla pri inej gynekologičke x hormonálnymi liekmi a x rôznymi vyšetreniami. Po rokoch som zmenila gynekologičku za gynekológa, lebo som sa necítila z liekov, čo som u nej brala dobre. Nabrala som z nich cez 20 kg v pomerne krátkom čase a už to nešlo dole nijakým spôsobom. ... A nový gynekológ sa doslova zhrúzil, čo som za lieky brala a že som vôbec takú liečbu nemala absolvovať. Zle mi predošlá gynekologička určila diagnózu a nastavila zlé lieky, hneď mi kázal vysadiť úplne všetko od nej a o mesiac som už išla k nemu pod nože a on osobne mi robil laparoskopiu. Žiaľ s verdiktom, že som prišla neskoro a pravdepodobne už nebudem môcť mať deti. Nastavil mi inú liečbu a rovno ma poslal na kliniku reprodukovanej asistencie. Ak tam bude možnosť, pomôžu mi jedine oni. .... My sme nemali deti 5 rokov manželstva a už som mala vtedy 29 rokov. ... Jediná podmienka kliniky bola, že ak neotehotniete za rok normálnou cestou, je možnosť to skúsiť u nich. Tam mi znova robili komplet vyšetrenia, nastavili ma znova hormonálne pod ich dohľadom a za účasti skvelého tímu sa mi podarilo nakoniec otehotnieť a donosiť krásne dievčatko. Po nej som mala žiaľ 4 potraty a teraz sa mi znova podarilo otehotnieť za ich pomoci a už začínam 5 mesiac tehu a vypadá to na dobrej ceste. ... Len som Vám chcela dodať nádej, že nie každé tehotenstvo sa zadarí na prvý šup. U niekoho to ide rýchlejšie, u niekoho pomalšie. Ale nevzdávajte sa. Je to beh na dlhšiu trať. Ale dôležité je, že aj krokom sa dá dostať do cieľa. 🙂 Teraz je už medicína na vysokej úrovni. ... A viete, nie vždy môže byť chyba iba v žene. Teraz je aj veľa pánov, ktorý môžu mať tiež problém. Treba urobiť vyšetrenie Vám obom. ..... Držím Vám palčeky nech to skoro vynde a prajem pekný deň. 🙂

luckynat
22. okt 2021

@veronika2194 chod do CAR, tam ti pomozu…nebudu ta tlacit rovno do umeleho oplodnenia, ale pomozu ti s nastavenim liekov a budes mat vacsiu sancu, ze otehotnies co najskor.
Taky bezny gynekolog je fajn na mykozy, antiku, preventivky, ale ak uz je realny problem chod za poriadnymi odbornikmi (toto vediet tak neprezijem 6 hnusnych rokov plnych sklamani ze vsetci tehotneju len ja nic)

clori
22. okt 2021

@veronika2194 Euthyrox potrebuje aspon 6-8 tyzdnov, kym zacne stitna reagovat. aj ja mam hypotyreozu, cysty mavam. teraz uz pomenej, lebo mam aj nizke AMH (u mna sa tvoria cysty po ovulacii - cysta zlteho telieska, takze ked neni ovu, cysta sa mi nevytvori). cysta moze, ale nemusi byt dosledok hypotyreozy. nechaj si zmerat hladinu AMH a tiez nech ti gyn spravi hormonalny profil pocas menstruacie. samotny progesteron ti ale v anovulacnych cykloch nepomoze. treba zistit pricinu anovulacie. moze byt za to zodpovedna aj hypotyreoza, ale treba to dokladne vysetrit. tiez by som sla cestou centra asistovanej reprodukcie (CAR), spravia ti vsetky mozne vysetrenia tebe aj partnerovi. ak by si do 3-4 cyklov neovulovala, bude vhodnejsie, aby si uzivala hormonalne lieky na stimulaciu vajecnikov. bez ovulacie neotehotnies. zacni merat bazalnu teplotu. v domacoch podmienkach potom lahko zistis, ci dochadza k ovulacii. samozrejme, v tom pripade by som progesteron vynechala, ten ovplyvnuje bazalku.

veronika2194
autor
22. okt 2021

@clori Manžel je objednaný na spermiogram 6.12.2021 opakovaný ,nakoľko mal pomalšie spermie v auguste ale nie veľmi ( podľa CAR ) ,takze mu odporučili folandrol ten berie poctivo a uvidíme ( manžel už dieťa má ale je tomu 10 rokov už ) . Čo sa týka HP robil mi ho gynekolog teraz v októbri konečne 1x a mala som tam cystu ,takze zas som sa o ovulácii nedozvedela nič poslal má domov ,že kontrola po MS či cysta zmizla a od 16DC zas beriem progesteron a už som z toho dosť na nervy lebo ho beriem asi 5 /6cyklus a až teraz mi 1x začal robit folikulometriu ( ale možno je postup správny ,neviem ) 😕 no čo sa štítnej žľazy týka aj to som si vybojovala cez obvodnu lekárku a pritom som gyn hovorila ,že som sa v puberte na ňu liečila 3 roky kvôli nepravidelným cyklom a nevidel za potrebné na k endokrinologovi posielať ale ,že keď chcem môžem ale mám si to poriešiť s obvodnou. Takze teraz čakám na MS a idem ku gyn na kontrolu a uvidíme 😕 hádam sa už dozviem či ovulujem vlastne a rozmýšľam ,že skúsim vysadiť aj progesteron .

clori
22. okt 2021

@veronika2194 progesteron si nechaj este. ale skus ovulacne testy. a este folikulometriu aj v dalsom cykle. to uz snad cysta nebude.

veronika2194
autor
22. okt 2021

@clori skúsim a hlavne uvidím čo mi povie gyn pri najbližšom vyšetrení ale čítala som zevraj hormóny na podporu ovulácie sa nemôžu brať popri euthoryxu 🤷🏻‍♀️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre