Hodnoty spermiogramu

pariska512
24. apr 2017

Ahojte kočky, boli sme na spermiograme lebo sa nám nejako nedarí a pravdupovediac moc tým hodnotám nerozumiem:
objem ejakuátu 3ml, ťažnosť ejakuátu 26mm, ph ejakuátu 7,5, počet spermií 10 mil v 1ml ejakuátu, motilita spermií
a, rýchla motilita dopredu /lineárna/ 40% b, pomalá motilita dopredu /pomalá lineárna/ 30%, c, motilita bez pohybu /nelineárna/ 20%, d, nepohyblivé spermie 10%, morfológia spermií /patológia/ cca 90% patológia, leukocyty ojed. Na záver napísal: Oligoastenoteratozoospermia ľahkého stupňa. A dodal k tomu že nemusí brať žiadne vitamíny /ja som mu mesiac predtým naordinovala bio macu, selezin, koenzým Q10 a vit.E/ a má si dať večer pohár červeného vína a že manželka nemá stresovať. A ak by sa nám do pol roka nepodarilo otehotnieť máme prísť na kontrolu. Čo si o tom myslíme? Mne to príde akoby to bral na ľahkú váhu.

zloba666
24. apr 2017

Ahoj 😊@pariska512
Ja by som tiež potrebovala poradiť zo spermiogramom 🤔 .. tiež neviem ake maju byť hodnoty .. ale tebe tam vela popisali .. my mame taky dost stručny 😀 ..
Objem 1ml
Počet sperm. 35 x 10/ml
Motilne 21x10/ml
Motilita B 80%
Patologia 90%
Liquifikacia +
Budem rada ak sa najdu žienky ktore by nam poradili 😗🙃

A ako dlho sa už snazite ?? 🙄

lilyianka
24. apr 2017

@pariska512 v podstate podla diagnozy co si uviedla ma menej spermii,pomalsie a nizky pocet morfologicky normalnych....sa divim,ze mu na to nic neodporucil,lebo velmi radi davaju folandrol

lilyianka
24. apr 2017

@pariska512 inak objem a ph ma v pohode

pariska512
autor
24. apr 2017

@lilyianka no ja sa tiež divím, že nič nepredpísal alebo neodporučil. Ako keby ho mal 100tný. No asi teda vyskúšame ten folandrol. A tie vitamíny čo som neordinovala manželovi že to je zbytočné brať. Ale uškodiť hádam nemôžu.

pariska512
autor
24. apr 2017

@zloba666 no my sa snažíme niečo vyše trištvrte roka /aj keď niektoré mesiace sme to prešvihli/ ale mám už 37 rokov, tak to nechceme odkladať aj keď už takmer dvojročného chlapca máme. O mesiac idem na preventívku tak uvidím, či som ja ok. A vy sa ako dlho snažíte?

lilyianka
24. apr 2017

@pariska512 skus,ale podla mna folandrol je zbytocne predrazeny a nepomaha...nam nepomohol absolutne aspon podla spg... tak ho muz vysadil....a kto ti povedal ze vit.E,maca a ostatne je blbost brat? Moj to tiez berie...este aj zinok som dokupila....ci pomaha alebo nie neviem...ale spg moze mat jeden mesiac zly a dalsi mesiac lepsi...najhlavnejsi dovod je stres a tomu sa vyhnut neda

zloba666
24. apr 2017

@pariska512
Budem držať palce nech sa vam to čim skor podari 😊 ..
My sa snažime už rok .. k doktorkovy som išla v januari a porobil mi všetky vyšetrenia .. ja som v poriadku .. len priatela nie a nie dostat na spermiogram.. 🙃 .. ale už mi pohrozil doktorko že ďalej to nebudeme riešiť bez spermiogramu ..tak zajtra idem aj so spermiogramom k nemu... tak som veeeelmi zvedava .. čo dalej 😊🤗

pariska512
autor
24. apr 2017

@zloba666 tak držím palce. Ja idem o mesiac na preventívku k doktorke, tak som zvedavá že čo a ako. No ja som myslela že manžel bude mať katastrofálny spermiogram lebo si dá aj pivo, aj pálenku, fajčí, ovocie a zelenina nič moc a urolog mu dnes povedal že ten spermiogram má v pohode. No nejako sa mi to nezdá, som zvedavá čo povie moja gynekologička keď jej donesiem tie výsledky. Tiež tam máme ako vy tú patologiu 90% a nemôžem nikde nájsť, že čo to znamená.

pariska512
autor
24. apr 2017

@lilyianka manžel bol dnes na tom spermiograme a hovoril urologovi že aké vitamíny berie. Ten mu hneď povedal že vyhodené peniaze, že to netreba brať a má si dať každý večer pohár červeného vína. Ale aj tak bude aj naďalej brať tie vitamíny, no uškodiť mu podľa mna nemôžu len pomôcť. No neviem že či tie výsledky boli až také dobré. Nevieš čo znamená "morfologia spermií cca 90% patológia? Nikde sa k tomu nemôžem dopátrať.

lilyianka
24. apr 2017

@pariska512 nic v zlom,ale urolog bol nafajceny ked povedal,ze spermiogram ma v pohode??? Hlavne ked dal diagnozu oligoastenoteratozoospermia....vyssie som ti nspisala co to znamena...patologia znamena,ze ma podla mna 90%zlych spermii resp takych co nezodpovedaju norme...cize nemaju bicik,hlavicku a pod.

lilyianka
24. apr 2017

@pariska512 aby som ta nevylakala...pozri podarit da vam moze aj prirodzene 🤗 clovek nikdy nevie....
Kamaratkin priatel mal patologiu cez 90% a hned ich odporucali na umele...

pariska512
autor
24. apr 2017

@lilyianka no veď práve to sa mi nezdá tá patologia a on povie že je to v norme. Asi skúsime ten spermiogram zopakovať niekde inde.

zibi
24. apr 2017

@pariska512 objem - 3ml je celkovo dost (ked je objem ejakulatu ok, tak vacsinou tvrdia, ze nie je problem v semenikoch ani v tom aby tam bola nejaka prekazka , ze sa menej tvoria) , ale ani objem nie je taky podstatny, podstatne je mnozstvo spermii v tom objeme, co sa tyka viskozity - no ked je v norme tak sa netrap, niekto tvrdi ze zvysena vyskozita moze sposobit zly pohyb, ale nei je to uplne dokazane - vacsinou pri zvysenej viskozite maju aj zhlukovanie chlapi a jemu to asi nerobili, ph sa mi vidi ze ok- cize ziadna infekcia by tam nemala byt.Mnozstvo - tych 10 mil v nednom ml - nei je ideal, ale nie je to az tak hrozne ...
zo 100 percentnej motility - tzn. pohyb ma pohybliych rychlo 40 a pomaly 30 - spolu 70 cize slusne , podla tabuliek ste v norme co sa tyka motility mate 40 co je norma a spolu a+b ked tvoria aspon nad 35 tak super..
pocet normalne morfologickych spermii 4 percenta ...
no ta patologia moze byt problem - ale ono sa to zvykne zlepsit
na patologiu je dobre brat ten pycnogenol - ten je naj 200 mg asi dva mesiace kazdy den
kyselinu listovu - acidum folicum vie predpisat aj lekar
a vitamin C 2000 mg
to je vsetko kura na dva tri mesiace - pomaha to na tu morfologiu a aj pohyb a mnozstvo sa moze zlepsit
tiez by osm poriesila tie leukocyty - nech ide k urologovi a skontrolovat moc a vsetko, lebo leukocyty ked su podla toho ako su premnozene mozu sposobovat zapal - nemali by byt vobec a to vyjadrenie ojedinele - nic nemusi znamenat ale moze ..
cize by som to poriesila
cielene vitaminy vyssie davky kratkodobo - aby to malo efekt
cervene vino urcite nie - obcas ano ale nie kazdy den

a ono skuste to tak lahko brat
ty mas nejake vysetrenia? si ok?

zibi
24. apr 2017

@zloba666
tieto typy spermiogramov nemam rada lebo potrebujem aj referencne hodnoty na to
Objem 1m
celkovo objem by mohol byt vyssi - cim vacssi objem tym viac spermosov v nom, norma je od 1,5
pri patologii plati co som pisala kocke vyssie
a motilita b 80 percent nmie je zla
na ten pocet a motilitu by bolo dobre referencne hodnoty podla ktorych to hodnotil ..nemas? inak mohol by byt aj obsirnejsie spermiogram..toto je dost slabe a dost vseobecne

pariska512
autor
25. apr 2017

@zibi joj si zlatá že si mi to takto rozpísala. Idem hneď objednať ten Pycnogenol. Ja nemám porobené žiadne vyšetrenia. O mesiac som objednaná ku mojej gynekologičke na preventívku, tak uvidím. Naposledy som tam bola na bežnom vyšetrení pred rokom a nič nevravela, že by bol nejaký problém. Ja som v r.2014 dvakrát otehotnela, v apríli to skončilo v 7.tt spont.potratom a v novembri 2014 som znovu otehotnela /to máme 20mesač.chlapca/, to bolo po trojmesačnom snažení. A teraz sa snažíme už takmer rok a zatiaľ nič. Cyklus aj ovulku mávam pravidelnú, tak uvidíme čo povie doktorka. Ale každopádne ten spermiogram si manžel zopakuje tak o tri mesiace, nech vieme načom sme. Akurát ma prekvapil prístup urológa keď na jeho spermiogram povedal že je v norme a nepotrebuje nič užívať.

zloba666
25. apr 2017

@zibi
Ahoj 😊 .. no však zaplatili sme 20e a čakala som toho viacej napisane na papieri .. ale každopadne som dnes bola u moj ho doktora 😘 .. a vyjadril sa .. že ideme skusiť iui 😍 .. kedze mame malo pohyblivych alebo lepšie povedane pomale spermie 🙄 .. tak dufam že nam to vinde 😊😊 ..
A budem už aj ja konečne mamina 😙..

zibi
25. apr 2017

@zloba666 drzim palce..neboj .hlavne ze mate dobry pohyb , na iui hlavne to treba, ono tie spermie sa povyberaju, vycistia atd...treba mysliet pozitivne a treba verit ...

zibi
25. apr 2017

@pariska512 no skuste ..nieikedy treba dlhsie ..a najma pri druhom , ze to trva ovela dlhsie niekomu ako prve babo ... ten pycnogenol by mal 200 mg inak to nema zmysel a nech skusi aj to 2000 mg cečko s listovkou - chlapi mozu tak vela cečka, im to nic nerobi..keby ze dlhsie sa nedari tak napis IP , daco poradim, vysetreia, doplnky atd..drzim palce

pariska512
autor
25. apr 2017

@zibi ahoj zibi, si strašne zlatá že takto poradíš. Vidím že si v tomto veľmi skúsená tak sa chcem ešte niečo spýtať, našla som článok v ktorom sa píše:
Aby boli hodnoty spermiogramu normálne, mal by ejakulát spĺňať nižšie uvedené normy (WHO, 2010).

objem ejakulátu: minimálne 1,5 ml
pH: 7.2-8.4
koncentrácia spermií: minimálne 15 miliónov spermií/ml
celková pohyblivosť spermií: minimálne 40% pohyblivých spermií
počet progresívne sa pohybujúcich spermií (WHO trieda a+b): minimálne 32 %.
počet morfologicky normálnych spermií: minimálne 4% morfologicky normálnych spermií.*
Mňa zaujíma ten posledný riadok, tzn.že keď nám v spermiograme vyšlo že máme morfologiu 90%patologických, rozumiem tomu dobre že tým pádom máme 10%spermií morfologicky normálnych?? Ak by to tak bolo tak to nám ten doktor povedal dobre že sme v norme, keď v tom vyššie uvedenom článku sa píše že minim.4%morfol.normálnych spermií sa berie ako optimálna hodnota. Dobre tomu chápem?

zibi
25. apr 2017

@pariska512 ano dobre chapes..nemate nejaky hrozny spermio
no skus vitaminky, ono to casto moze zabrat
treba brat radsej cielene vyssie davky, ako dlhobo podprahove
skusajte castejsie a ono sa zadari..pripadne sa potom skus dat ty vysetrit, ci hormony, vytery, pripadne stitka alebo reporodukcna imuno - niekedy nejaky zapal spusti v tele bunky, ktore zabranuju otehotneniu..cize zatial skusat a ked sa nezadari , tak treba to zacat riesit

inak ja som si az teraz vsimla, ze som zle preciala patologiu a napisala som ti 4 percenta.neviem som asi rychlo pisala a nevsimla som si ze mate 90 %
ono aj 96 este nie je tak hrozne ..hlavne ze je pohyb dopredu 🙂

pariska512
autor
26. apr 2017

@zibi ďakujem ti veľmi pekne, takto som potrebovala povzbudiť. Lebo niektoré ženy písali pri takej morfologii že už ich posielali automaticky na umelé a to ešte nechceme riešiť, zatiaľ nie. Dúfam že sa nám zadarí. Ozvem sa, keď budem mať po vyšetrení u gynekologičky. Ak by som ešte potrebovala poradiť, tak ťa budem otravovať, ak teda môžem. Ešte raz VEĽKÉ VĎAKA. Si zlatá osôbka keď takto pomôžeš.

zibi
26. apr 2017

@pariska512 kludne napis, napis radsej IP, lebo upozornenie si nie stale vsimnem
no ono sa to neda s urcitostou povedat ze otehu alebo neotehu..ale nemate tu morfo az taku zlu ...su ovela horsie a tam naozaj uz len icsi
inak pri zlej alebo horsej morfo odporucaju castejsiu ejakulaciu ...ze je to pre spermie dobre, je 3 mesacny vyvoj spermii , kym sa uplne nove obnovia to iste aj foliky - preto skuste tie vitaminky co som poradila a ono sa to spravi, vitamin C potrebuje vela muzov a vies ako chlapi vseobecne nejedia vela ovocia a zeleniny, a cecko potrebuju a aj spermie, aby boli dobre, tak preto treba az tych 2000 mg, rano a vecer rozdeli, a listkovka tiez pomoze a pycnogenol pomoze tej fragmentaciia morfologii lebo to je gro celeho kumstu, aby boli morfologicky spermie sprave a vobec sa dokazali dostat do toho vajicka..takze kludne pis IP

pariska512
autor
26. apr 2017

@zibi ahoj zibi, ešte mám jednu otázočku k tým vitamínom. Manžel užíva Bio macu - 2xráno a 2xvečer, selezin-1x, koenzym Q10 s vit.E-1x. Berie to niečo vyše mesiaca, takže ešte sa to určite nemohlo odzrkadliť na tomto spermiograme. Ešte chcem dokúpiť ten pycnogenol. Myslíš že pomôže aj kotvičník? Ešte by si mi niečo odporučila? Kyselinu listovu????

zibi
26. apr 2017

a este neviem ako muz dodorzuje zivotospravu, ale naozaj ked je nadvaha schudnut, trochu sportovat, ziadne cigarety, alkohol prilezitostne, mobil nenosit vo vrecku, nedavat na nohy notas, lebo skodi, neprehrievat zbytocne semeniky - nosit volnejsie trenky, pripadne doma nenosit slipy, len kratasy a na holo 😀, nekupat a nesprchovat sa v horucej vode, nechodit to sauny, pary, viac ovocia , zeleniny..skusit zdravsi zivotny styl @pariska512

zibi
26. apr 2017

@pariska512 ja by som mu odporucila cielene vitaminy aspon dva tri mesiace a vysie davky.
Bio maca ok, len nie je maca ako maca, niektore nemaju take ucinky ako sa o nich pise. Koeznym, cecko, a selen ok, ked to doberie, tak skor mu kup nejaky ACE selesin, nech to ma v jednej tabletke a zbytocne neberei vela. Pycnogenol bud dmka, alebo v lekarni - ale musi mat ych 200 mg, jednej babe z kona sa tak zlepsila morfologia o 2 alebo 3 percenta, tym pycnogenolom. Kyselinu listovu by mohol. To by si mohla aj ty - napr. obvodak ti vie predpisat acidum folikum na jeden mesiac. je tam az 10 mg, mohli by ste obaja brat obden , lebo toho je dost vela. Ale je jedna z naucinejsich. Potom naozaj kup to Cecko 1000 mg a davaj 2x denne, a kotvicnik mu netreba - niekedy kotvicnik sposobuje to , ze telo si zvykne a ako keby zabudne vyrabat svoj testosteron, lebo dostava pridel v kotvicniku, takze aj ten sa odporuca mesiac brat a pauza. A tvoj ho nepotebuje, nema zle mnozstvo a ani pohyb, tak naco zbytocne, radsej doplnit tie antioxidanty a pycnogenol, to by mu mohlo stacit , a spravna zivotosprava, a caste vyprazdnenie 😀 😝🙊

pariska512
autor
26. apr 2017

@zibi ok, zajtra idem dokúpiť vitamíny. Ešte ho donútiť skončiť s tými cigaretami, ostatné je ok- aj športuje, nadváhu nemá....ale hlavne to časté vyprázdnenie - pravdupovediac sme sa teraz zamerali len na obdobie ovulácie a potom aj dva týždne nič, čo je asi chyba.

druzuz
26. apr 2017

@pariska512 Ahoj, vo vysledku by mali byt vzdy uvedene limity podla ktorych hodnoty stanovuju.My sme sa napriklad v Reprogene dozvedeli, ze na Slovensku centra aspon Ginfiv, robia spermiogram podla starych metod a nie novych.Takze tam bolo vsetko ok a v Brne a v Reprogene uz tak nie.Takze by som sa urcite zaujimala, podla akych noriem.a postupov vam spermiogram robili.Ale 10% normalnych je super vysledok😉 a nam povedali, ze na morfologiu je dobre brat specialne upraveny koenzym s Vitaminom e plus c, mozem pozriet doma, ako sa vola, ale je to dost drahe.Plus manzel na este vitamin C, zinok, kyselinu listovu a vitamin D.

zibi
26. apr 2017

@druzuz asi ubiqinol ze? ten je super

zibi
26. apr 2017

@pariska512 ti napisem IP

druzuz
27. apr 2017

@zibi ano, len je to uz spolu s E a C vitaminom ten konkretny vyrobok.Len si neviem zapamatat meno 😀

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre