Fitness suplementácia, plodnosť a príprava na tehotenstvo

catita
5. mar 2017

Ahojte, rada by som vedela, či sa tu nachádza nejaká mamička, ktorá sa pred otehotnením vážne venovala tréningom v posilke - ťažké váhy, časté tréningy, suplementácia (proteín, synefrín, kofeín, zelený čaj, omega 3, multiminerály, HCA, BCAA, magnézium)... ja som jedna z nich a rada by som vedela názory vás, ako ste riešili tréningy, suplementáciu v tehotenstve... Zaujíma ma najmä, či ste pred otehotnením vysadili suplementáciu alebo ako ste postupovali. Určite sa poradím aj s lekárom, rada by som však čerpala informácie aj z Vašich skúseností, mamičky. Ďakujem za každú reakciu.

amoremio26
5. mar 2017

Ahoj.ja. fitness sutazne.vyradila som vsetky doplnky.nic z toho nie je vhodne v tehotenstve

ksebejka
5. mar 2017

Ahoj ja som nie až súťažne trénovala, ale nejaké doplnky som brala. Hneď som však so všetkým stopla - vrátane cvikov na brucho (prvý trimester no-go) a tiez rýchly beh kvôli šialene vybiehajucemu tepu (neviem preco ale uz pri rychlejsej chodzi som mala 140). Písala som aj do Kompavy kde si objednávam veci a odpisali mi že maximálne rybí tuk a ostatné by som už radšej nemala... Zelený čaj určite môžeš - kávy max 2 do dňa - samozrejme ak ti nebude vyslovene prekážať jej chuť tým sa dilema vyriesi hneď ;) no a magnézium sa odporúča - tehotným dokonca aj zvyšujú dávky keď treba

catita
autor
6. mar 2017

@ksebejka Ďakujem veľmi pekne za odp.
Zatiaľ to nerobím súťažne, ale plánujeme čosi s trénerom na jeseň.. samozrejme v príp., ak sa nám s partnerom nezadarí.. Akonáhle by sa zadarilo, stopla by som s doplnkami, nerada by som však skôr.. nejak neverím, že nám to pôjde až tak ľahko.. to by som už dávno bola tehu.. :-/
Skúsim osloviť aj Gymbeam, objednávam u nich.. tréner povedal, že nič z toho, čo berem, nevplýva na hormonálnu sústavu.. ale určite si to preverím..
Ešte raz ďakujem krásne 🙂

ksebejka
6. mar 2017

@catita Celý problém je v tom, že žiadne prípravky, lieky alebo doplnky sa netestujú z etického hľadiska na tehotných. V princípe, napríklad taký proteín, ak je zloženie čisto prírodné, by Ti uškodiť nemal. Ale firma, ktorá ho vyrába, aj keď si za zložením stojí, Ti nedá zelenú, že "všetky tehotné môžete to užívať..." lebo je to citlivé... Riziko skrátka na seba preberáš sama, na obale nájdeš odporúčanie pre tehotnú len ťažko...

Uvidíš ale ako sa budeš cítiť, keď to príde - keď si v dobrej kondícii možno otehotnieš rýchlejšie ako si myslíš - držím palce, aby sa tak stalo! 🙂 Ja som chodievala 3x do týždňa cvičiť no a od 4 týždňa tehotenstva som začala 3x do dňa zvracať a zvládala som len ležať - pričom môj sen bol cvičiť do poslednej chvíle aspoň cviky ktoré sa budú dať, aby som ostala v kondičke a v zdravotnej pohode... Nakoniec to u mňa skončilo zle, som po MA, takže keď mi uplynie môj 6 týždňový nútený odpočinok, tak sa vrátim späť do posilky a opäť budem cvičiť, až kým sa to nepodarí druhý raz.

ckatka
30. júl 2020

Ahoj. Je to síce stará téma, ale obnovujem, lebo ma to zaujíma a možno autorka medzitým otehotnela a ozve sa.

Takže. Ja cvičím rekreačne...ale presne...váhy, kettlebell, sebaobrana a podobne. Dosť doplnkov používam, či už preto, lebo radšej si ráno mixnem koktejl ako nejesť nič alebo nejaké bebe keksy, a zároveň keď som si chvíľu vypĺňala.kaloricke tabuľky, tak som mala malo bielkovín. Čiže proteín používam dosť často aj do varenia do dezertov, do jogurtov a podobne. Takisto beriem kolagén s vitamínmi (mam po 35 takže pochopiteľne).

Co sa týka výživy a doplnkov...za tie roky mam toho naštudovaneho a vyskusaneho fakt dosť. Môj amatérsky názor je, že koktejl namiešaný v labaku z čistých a certifikovaných surovín, kde máš garantovaný obsah jednotlivých zloziek, je určite telu nutrične vhodnejší ako antibioticke kuracie prso z tesca, ktovie čím striekala rajčina zo Španielska alebo mäso s univerzálnou hnedou omáčkou v kantine....(Kľudne si doplňte ďalšie nechutne príklady podľa vlastnej skúsenosti).

Ten koktejl/proteín, čokoľvek...však treba naozaj starostlivo vyberať. Co sa týka tehotenstva...no...ja som nemohla otehotnieť roky. A mohla som jest co som chcela..skúšať co som chcela. Vlani som zacala s tou sebaobranou tak vážnejšie, viacej som začala používať tie proteíny a pridala som od januára ten kolagén...no a na veľkú noc sa to podarilo.
Priznam sa...co sa týka výživy, koktejlov proteínov a kolagénu, nevysadila som nič. Keď sú pre moje telo dobré natoľko, že sa mi s touto výživou podarilo po tých rokoch otehotnieť, neverím, že by ublížili bábätku. Skôr mam strach vrátiť sa k obyčajnej strave, aby som seba nejako nerozhodila.
Upozorňujem však ze všetko čo používam je top kvalita a niektorých výrobcov dokonca osobne poznám. A roky mam odsledované a s lekármi otestované, pri akej strave mam aké krvné výsledky. Čiže u mňa je to fakt skúsenosť a lekársky podložené dôkazy. Za mňa športová výživa a doplnky áno, ale!!! Starostlivo vyberať podľa zloženia. Akonáhle obsahuje nejakú rizikovu zložku...preč s tým.

Mne napríklad prvý trimester...blbý proteínovy koktejl asi zachránil život...lebo iné mi žalúdok proste nepustil.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre