Emetofóbia - strach z vracania

5ka_es
10. apr 2016

Ahojte mamičky. S manželom sa chceme od budúceho mesiaca (od svadobnej cesty :D) začať snažiť o bábätko. Po bábätku túžime a tešíme sa naň. Problém je, že ja mám od malička strach z vracania. Keď som bola malá, mala som nejakú žalúdočnú neurózu a bývalo mi často zle a ja som sa strašne bála, že sa povraciam. Zostalo mi to až do teraz a aj keď mi býva ťažko a mávam problémy s bolesťami žalúdka, bude robiť všetko, len aby som nevracala (dýchať z hlboka, tabletka, pitie bublinkovej vody po dúškoch.... ). Týmto spôsobom som sa dopracovala k tomu, že som nevracala už nejakých 15 rokov. Pred pár mesiacmi mi meškala mrcha a už sme si mysleli, že som tehu a keď som si už začala myslieť, že je to naozaj tak, tak som celú noc nespala, úplne som znervóznela a to nie z myšlienky, že budem musieť prežiť pôrod, alebo že ako bábätko uživíme, ale z toho, že možno budem mať nevoľnosti. Dali by ste mi rady ako s nevoľnosťami bojovať? Alebo máte nejaké rady, skúsenosti, ktoré ma ukľudnia, že to nie je také zlé ?

zuzik307
10. apr 2016

Potesim ta, nemusis mat nevolnosti vobec 🙂 prve tehotenstvo som ich nemala, teraz zatial tiez nie...

candii
10. apr 2016

Presne ako pise pani nado mnou.. vsak pre tehotenstvo neplati ze budes automaticky zvracat .. vela zien nezvracalo vobec .. 🙂

jatamido
10. apr 2016

Nemusíš sa báť,je to individuálne...ja mám dve deti a vôbec mi nebývalo zle,nezvracala som ani pri jednom tehotenstve 🙂

babulka82
10. apr 2016

@5ka_es moja sestra nezvracala vobec a ja pri prvom tiez a pri druhom strašne asi si to nevyberieš a ked sa budes bat tak ti to nepomože ,musis mysliet pozitivne.

sissy27
10. apr 2016

Počas celého tehotenstva mi ani raz nebolo zle 🙂 tehotenské nevoľnosti vôbec nie sú pravidlom, tak sa tým nestresuj vopred 🙂

stardust
10. apr 2016

teraz sa ti budu ozyvat vsetky stastne zeny, ktore nepotrapili tehotenske nevolnosti. Mne byvalo zle cele tehotenstvo a proti zvracaniu som brala cipky. Takze da sa aj tak 😉

5ka_es
autor
10. apr 2016

aké čipky? Pomáhali ?

stardust
10. apr 2016

@5ka_es vomex a ich lacnejsia varianta, ale nazov si uz nespomeniem. Ano, pomahali...ked som ich nebrala, koncila som v stavoch, ze som zvracala aj vodu, co som vypila.

h2
10. apr 2016

@5ka_es Ahoj, ja som od detstva mávala migrény, vždy spojené s vracaním a aj dosť slabý žalúdok, takže som tiež zvracala dosť často, úplne to nenávidím. vždy som si myslela, že keďže som na tom takto, tak až raz otehotniem, celé tehotenstvo prezvraciam. Ale, všetko bolo úplne inak, v tehotenstve mi vôbec nebolo zle a dokonca mi odvtedy prestali aj tie migrény. (Ani mojej sestre nebývalo zle v tehotenstve, ani kamoškám, myslím, že väčšine žien zle nebýva, tak sa neboj, možno budeš tiež jedna z nich.)

5ka_es
autor
10. apr 2016

Moja mamka máva tiež takéto migrény ..... mám pocit, že od kedy som si začala uvedomovať tieto jej stavy a som ju vídavala jak trpí tak som sa toho začala báť.

ksbinka
10. apr 2016

@5ka_es @stardust
Ja mam rovnaky problem ako 5ka_es. O tom, ze na to existuju cipky, som ani netusila.. Je zaujimave, ze tu sa dozviem viac ako od lekara 🙂 Mne osobne sa uz 4.ty mesiac dari vyhnut daveniu tak, ze vzdy, ked citim, ze to na mna lezie, tak si lahnem a relaxujem (po stojacky, po sediacky, v pohybe by som sa daveniu nevyhla). Zo zaciatku mi bolo velmi zle, takze som prelezala dost vela casu. Teraz mam tych nevolnosti pomenej, takze lezim len 0,5 - 1 hodku. Keby som vedela o tych cipkoch, mam o starost menej 😎 Tuto metodu vsak nemoze uplatnit kazda... Ja mam to "stastie" v nestasti, ze posledne dva-tri roky fungujem na pracach na dohodu, takze som si mohla dovolit jednoducho prestat chodit do prace a ostat v posteli, ked bolo zle. Keby som bola zamestnana, asi ma lekar nevypise na marodku len preto, ze nerada vraciam... :(

zuska2001
10. apr 2016

nikdy som nemala nevolnosti, ani som nevracala z tehotenstva. stresuješ sa zbytočne dopredu.

sono2
10. apr 2016

@5ka_es to prečo sa stresujes, ešte si ani neni tehotná? Hlavne veći neplanuj, to je najhoršie. Za pracuj na psychike. Myslím, že v živote budeš musieť zvládať oveľa ťažšie situácie ako je vracanie, čo urobíš potom.

pes123456
10. apr 2016

fóbia je väčšinou iracionálny strach čiže tieto rady "čakajú ťa horšie veci v živote" sú úplne mimo

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
5ka_es
autor
10. apr 2016

Preto, že sa snažím na tej svojej psychike ohľadne tohto zapracovať sa na to pýtam... Veľa ťažkých situácií v živote viem zvládnuť, ktoré zase iné majú problém .... Proste niekto ma neprekonateľný problém z injekcií, niekto panický strach z pavúkov a ja mám strašný strach z tohto...

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prinzesz
10. apr 2016

poznam velmi dobre, strach zo zvracania.. tiez som ho mala.. pocas mojho tehu mi zle trosku bolo, ale zistila som ze musim pravidelne jest a zle mi nebolo.. ked som mala dlhsie prestavky medzi jedlom uz ma napinalo.. avsak som negrcala ani raz.. chodila som do prace a moj najvacsi strach bol, ze sa pozvraciam v metre... mala som samo sacky so sebou keby nieco.. ale pohoda.. a potom som ficala na lizatkach proti nevolnosti.. dostat v lekarni.. inac gynekolog ta vypise aj na PN keby ti bolo nejako silene zle.. neboj sa toho, zvladnes to..
kamoska ako otehu, jej zle vobec nebolo do 15tt ale potom to zacalo a grcala az do porodu, vlastne este aj na porodnej sale.. ale zistila, ze zvracia len po sladkom..

mimka161
10. apr 2016

@5ka_es Ahoj ..presne ako ti píšu ine kočky vôbec nemusíš nevoľnosti mať a nemusíš vôbec vracať , no ja ťa nepoteším ja som prvé mesiace celé prevracala ale tiež som od malička mala strach z vracania , lebo to neviem ...vždy sa pri tom až dusím a neviem pri tom dýchať no katastrofa a zo začitku ked som začala vracať som pri tom aj plakala lebo som sa toho bála a to bolo ešte horšie ale ja som si našla spôsob a odrazu to bolo dobre a dokonca aj teraz ked mi je zle a idem sa vyvracať tak už to je v pohode ...po toľkých rokoch ten strach zmizol až teraz v tehu ...ja si myslím že aj keby ti zle bývalo zvládneš to určite

marika_marika
11. apr 2016

@5ka_es Chápem strach zo zvracania. Tiež ho poznám. Od detstva mávam migrény, občas so zvracaním. Keď mi je nevoľno, trápim sa aj niekoľko hodín, kým sa mi podarí vyzvracať. Niekedy pritom aj plačem.
Nepoteším ťa - v tehotenstve som mala nevoľnosti, našťastie z nich som vracala málo a bolo to fakt rýchle vracanie - ledva som stihla dobehnúť a bolo to von. žiadne trápenie. Bohužiaľ sa mi počas tehotenstiev pritrafili iné ťažkosti, pri ktorých som vracala strááášne veľa.
Mala som aj čípky proti zvracaniu predpísané gynekologičkou - fungovali pri nevoľnostiach, ale nie pri iných problémoch ☹ Držím palce, určite to zvládneš!

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre