Ahojte, s priatelom mame 1 dieta, dceru ktoru zboznujeme. Ma 3 roky, ja 39. Priatel by velmi chcel druhe, je ale velmi pracovne vytazeny, cely tyzden mimo bydliska. Stari rodicia uz neziju. Nemala som v podstate ziadnu pomoc co sa tykalo prveho tehotenstva. Druhe dieta by som chcela avsak velmi sa desim dalsieho priebehu, co sa tyka aj tehotenstva aj v podstate 0 pomoci. Neustale sa snazim vysvetlovat svoje argumenty ale evidentne nerozumie tomu co to obnasa byt s 2 detmi sama. Viem ze vela zien to zvladlo aj zvlada, neviem ci ja som taka slaba alebo proste len stale hladam vyhovorky preco nie..viem ze 40 rokov nie je az tak vela na druhe dieta ale ja casto nevladzem ani s jednym. Dcera je na mna neskutocne naviazana, tym ze priatel je vela prec, neustale chce byt so mnou. Nemam vobec cas na seba, konicky,.. iba praca a potom 2 zmena doma s malou, kedze ju nemam kde nechat ked by som si chcela ist napr zacvicit. A do tohto celeho ked si predstavim dalsie dieta.. 9 mesiacov tehotenstva a dalsie 3 roky kym bude krpec ako tak sebestacny.. ake mate skusenosti? Mat dalsie dieta ked by bol vekovy rozdiel viac ako 4 roky? Neviem zhodnotit ci by to bolo lepsie, horsie.. v kazdom pripade neustale pocuvam aby mala nebola jedinacik.. tiez by som bola najradsej keby ma surodenca ale uprimne poviem zaroven sa toho desim.. mam pracu, o ktoru by som nerada prisla, ako tak sme uz zabehnuti, resp mame konecne nejaky rezim.. a vlastne by som to zhrnula tak, ze chcela by som dalsie dieta lebo surodenec je super ale ja sama za seba si fakt nie som ista..
partnerovi by som povedala že jedine v prípade že bude mať prácu doma a bude doma denne.
Ja som mala deti aj blízko pri sebe ale mne mm veľmi pomáhal. nebol problém aby dieťa okúpal, išiel na prechádzku, prebalil ... plus sme bývali ešte u rodičov - takže pomáhala aj mama. vybrala som sa doobchodu a ku deťom automaticky išla mama. Deti vyšli na dvor - automaticky sa tam motal môj otec - už len hodil očkom kde sú deti...
Byť tebou asi by som do toho nešla...
@lolalol3737 Prvé dieťa som mala na 31,druhé na 37r a má 6 mesiacov.
Poviem Ti,že nevládzem. Darmo, už je ten vek vyšší. Druhé dieťa je super,spinká celú noc,čiže aj ja sa ako tak vyspím. Spím lepšie ako pri prvom, no darmo, nemám na nič čas.
Koníčky ? Rada šijem, no môžem na to zabudnúť a byť rada,keď mám umyté vlasy.
Nerob to, ak nie si s tým úplne stotožnená.
V skoro rovnakej situácii ako Ty (rodičia žijú,len dalej od nás a bez pomoci) som mala druhé. Vek 40 pri druhom pôrode a 3r syn doma. Ale chcela som to aj ja,aj muž. Bez tej túžby,by som to asi takto nezvladala. Je to krásne,ale priznávam aj veľmi náročné. Nemoct sa spoľahnúť na nikoho,len seba a muža...stále to však beriem,že všetko pominie,aj obdobie,kedy nás deti takto intenzívne potrebuju, a stále to pokladám za to najlepsie rozhodnutie.
Nešla by som do toho. Tvoj partner by veľmi chcel, ale nie je ochotný (či schopný) pre to nič urobiť, okrem plodenia, samozrejme. Všetko by bolo na tebe. Keď sa na to necítiš, nenúť sa do toho. Že dcérka bude jedináčik? Nebude prvá, ani posledná. Nie je nutné mať súrodenca.
hm,ked to necitis tak nie ale zasa za pokus nic nedas,preco by si nezvladla dve deti?Ved ich nebudes mat 5, troska sa vzchop a zasa sestra isto uvita surodenca,hl aby to to neskor nevycitala.Neboj sa dve deri nieje nic narocne aj kebyze chodi priatel len na vikekendy hlavne pri dnesnom komforte.
Dve deti su len dve deti, ja to nejako dramaticky nevidim, nesnazite sa ako my o piate 🙂 Starsie bude v skolke 5 dni v tyzdni a cez vikendy mas muza doma, coho konkretne sa tam obavas prosim, ze co nezvladnes? Ale tak to je moj uhol pohladu, dolezite je, ako to vnimas ty. Mne by bolo luto, ze kvoli mojim kavickam a pohodliu (ktore je skutocne obmedzene maximalne 2-3 roky a potom sa to zas zastabilizuje) nema moje dieta surodenca... toto je vylucne tvoje/vase rozhodnutie, rob, ako to citis ty v prvej rade.
Nie. a už tobôž nie po 40-tke. teraz to tak nevnímaš, ale prejde 5-6 rokov a ty sa môžeš cítiť tak veľmi vyčerpaná (už aj vekom), že môžeš raz ľutovať, že si sa dala nahovoriť. ak ty sama cítiš, že nie, tak to proste nerob. a už vôbec nie priateľovi.... keby ste boli aspoň manželia, ale v tomto prípade by som do druhého nešla. dôvodov viac než dosť...
@lolalol3737 ak by pracoval doma tak ano, takto by som do toho nesla.Uplne sama na 2 deti, choroby...vycerpas sa.Druha vec je, ze ani s tym jednym nebudes mat svoj cas, lebo je prec a musis byt s nou.Uz pracujes, mala v skolke mate rezim byt jedinacik nie je katastrofa.
@lolalol3737 za mňa určite nie
@lolalol3737 ja mam 40 a 10 mesacnu dcerku. aj tehotenstvo, aj porod som mala lepsie ako pred 13 rokmi pri starsej dcere. a so vsetkou vaznostou mozem skonstatovat, ze dieta si teraz viac uzivam, mam viac energie, casu, aj spanku ako pred rokmi pri prvej dcere. i napriek tomu, ze tato druha je ovela narocnejsia. a tiez nemam ziadnu pomoc, lebo muz je pracovne casto mimo cely tyzden, ja rodicov davno nemam, svokrovci su daleko. a mame 200m2 dom. take to pausalizovanie, aka budes unavena, vycerpana je absurdum. uz tu chyba len oblubena konikovska hlaska, ze na stuzkovej budes mat takmer 60. ak sa na to citis a dietatko chces, chod do toho, to mas ako ked 40-nik nevyslape ani na popradske pleso a 70-nik zvladne rysy, je to fakt prudko individualne.
Nikto tu nepovie, rob tak alebo tak.
Keď ty nechceš a obavas sa, tak jednoducho nie, nechoď do toho. Samozrejme, môžeš mať a druhej strane argumenty, že ženy rodia ak po 40,aj neskôr a vek je len číslo, ale rozhodnutie je len na tebe.
Ja mam dve deti a mam 40 a viem, že ďalšie už v nijakom pripade nechcem, pre mňa je 40 hranica, za akú nepojdem.
@lolalol3737 ťažko je radiť, lebo každá to vníma úplne inak. Ja som svojej vtedy 8 ročnej dopriala súrodenca, je to úplne super, konečne mám pocit kompletnej rodiny. S tým rozdielom že mne ma kto pomôcť…neviem si predstaviť byt na všetko sama…
Priatel by chcel druhé, pricom tomu prvemu sa nema kedy riadne venovat. Mne rozum hovorí nie.... ale viem co je to tuzba po dietati... ale ty tiez potrebujes mat nieco zo zivota, nie len driet sama okolo detí.
@lolalol3737 Ahoj, ja som mala druhe si v 35-ke, ale situacia presne ako u Vas - stari rodicia neziju, pomoc od nikoho, spoliehame sa iba jeden na druheho. Casto som psychicky vycerpana, stale mam obavy, ak sa nieco stane jednemu z nas ako to ten druhy zvladne sam, ak by sa nedajboze nieco stalo. Muz je psychicky vytazeny v praci, po praci uteka dokoncovat dom, ja sama s detmi. Vnimam posledne tyzdne vycerpnie, psychika moja na dne...ale druhe dietatko som nelutovala nikdy, som stastna, ze ho mame a ze dcerka ma surodenca, kedze sme inak sami 😔 velmi ma bolia pohlady na rodinky, kde starki bravaju deti aspon par krat, ze mas cas aj na seba, aj vy dvaja na vzajamom mate chvilku na seba...to u nas nehrozi. Kto nezazil, nikdy nepochopi narocne je byt len dvaja na deti bez pomoci.
Ale na druhej strane, ak druhe velmi cchete, urcite ho neolutujete. Drzimpalce, aby si sa rozbodla podla naj vole a o par rokov nelutovala, ze si to mohla stihnut.
Ak cches kludne mi naspis, odkial ste? Klidne by som Ti ppmohla, kedze viem, aku mate situaciu 🤗
@lolalol3737 ja mam medzi deťmi 5 ročný rozdiel a úplná pohoda. Druhé tesne pred 40.
@matkahelka ja mam 45, najmladsia ma 13. Neviem si predstavit mat 5 rocne dieta, aj ked som aktivna, plna energie. Ja uz chcem mat svoj klud. Cas pre seba, ist kludne s muzom na noc prec. Ale to som ja.
Ja mam druhe v 41 rokoch ale s tym ze prvorodene dieta malo uz 6 r., Cize samostatne, a uz aj skolopovinne. Pokial by boli doma obe tak to nedam. A mam vela pomoci. Jasne, je super mat miminko, ale na tvojom mieste kaslem na to....a ozaj, noci su zahul...
Ja by som mužovi povedala, za akých podmienok by si bola schopná mať druhé dieťa 🙂 viac jeho času doma, viac pomoci, pravidelný čas pre teba, atď atď atď, to, čo ty potrebuješ. A uvidíš, ako veľmi to druhé dieťa chce 😉
@onedaynick a my sme presne ten klud mat nechceli. nam to pripada take dochodcovske, mat v 40 klud od deti. cas pre seba mam, kedze malicka fantasticky spava. obeham s nou kozmeticku, kadernicku, masaz, vsetko.a cez vikend, ked je muz doma, si idem aj zabehat, aj s kamoskou na pohar vina. ked bude mala starsia, mame kocku, ktora chodila k starsej dcere strazit ju, budeme ju vyuzivat aj pri mladsej. mame nastastie obe dcery velmi "prisposobive", od malicka s oboma cestujeme/lietame, uplne bez problemov. Nepoznam nic take, akoze deti ma v niecom obmedzuju. Moja starsia dcera ma spoluziacky, ktore maju 29-30rocne matky a ma spoluziacky, kt.mali matky presne tak, ako ja malicku- okolo 40. A staci prist na rodicko, u nas sa z toho este aj triedna vzdy smeje, ze tie 30-rocne, vecne unavene, negativne naladene, stazujuce sa, ako na nic nemaju cas, uhundrane, zanedbane, tlste. a tie 50 plus krasne, upravene, fit, vzdy usmiate, v lodickach na 10 cm opatkoch prebehnu ako lanky k autu cez pol parkoviska pred skolou. a takto to je celych 7 rokov, co na tie rodicka chodime. aj tu na koni su 30 rocne, s detmi uz skolakmi a v kazdej diskusii len staznosti, ake su unavene, vycerpane, nic nestihaju. Nie je to o veku, je to o tom, ako je clovek nastaveny - vid priklad, ze ty chces mat po 40 klud, my sme tuzili este ten klud nemat a chodit po ihriskach a vyberat baby friendly hotely.
@lolalol3737 ja co poznam ludi v mojom okoly , co sa rozhodovali ci mat alebo nemat druhe, tak vsetci olutovali ze nemali. rocny rozdiel je v pohode.
Zienky vy co mate 20- 25 - 30 a ste v plnom zdravy si nemyslite ze o 5- 10 rokov budete suce do stareho zeleza. Ze sa nebudete vladat postavit z postele alebo co. Ja mam skoro 40 doma 4 deti a posledne nema ani rok. A nechapem ked sa ma niekto opyta či vladzem pri malom. Ano vladzem presne tak ako ked som mala 25 a mala 1.dieta. Nevadi mi v noci vstavat ani kojit ani behat za drobcom. Ani 10 km prechadzka dam to v pohodicke, aj 5 km beh aj bicykel. Jednoducho zijem aktivne a stiham toho viac ako ked som mala 25.Mam pocit,ze mlade mamicky si myslia ze ked budu mat 40 budu sa citit zko 80 rocne a zivot uz pomaly konci. No ja sa ani niekedy necudujem ked ked vidim aku kondicku maju mladí ludia. Autorka: ak to ty tak citis tak do toho chod, ak nie nedaj sa dotlacit. S dietatkom musis byt stotoznena najskor ty a nie partner. 90% starostlivosti bude v tvojich rukach. Len dlho neotalaj ( ak tuzis) lebo uz otehotniet nemusi byt jednoduche.
@zuzinka888 Nerozumiem tvojmu príspevku. Veď ženy, čo sem písali, sú všetky, alebo aspoň takmer všetky, 40-tničky, či dokonca ešte staršie. A písali z vlastnej skúsenosti. Nevšimla som si tu jediný príspevok, kde by písala mladá žena, že by dieťa v 40-tke nemala lebo bude vtedy už stará a "bezvládna".
@lolalol3737 Nemaj dieťatko, keď to tak necítiš... možno o 1-2 roky to budeš cítiť inak... Hlavne nečítaj odpovede typu "iba 2 deti"... no to isto! Dve deti sú viac než dosť... veď mama/žena musí mať priestor aj pre seba, pre budovanie vzťahu, pre partnera... a nie riešiť celé roky len plienky, plač, potom zase desiaty, krúžky... síce čas beží rýchlo, ale kým ide dieťa aspoň do škôlky, je to fyzicky a psychicky náročné... ja mám dve, 3. by som chcela jedine v prípade, že by malo hneď aspoň 6 rokov.
Počúvaj svoje srdce a nie rady super matiek, čo rodia ako na bežiacom páse a príde im to v pohode.
Niekto túži mať kopu detí, pre niekoho je jedno dieťa až-až... oba prípady sú úplne v poriadku 🙂
@matkahelka tak mozno je to tym, ze ti dieta fantasticky spava. Nie kazda ma take deti. Ja som mala 2 nespave deti, tak ze uplne chapem tie vycerpane 30-tnicky.
A nie kazda ma prisposobive deti (a dost penazi), aby mohli s detmi lietat a cestovat.
Takze sa na to treba pozriet aj z druhej strany.
@u2jana ja som tiez nemala vestecku gulu, ze som vedela, ze dieta bude spave. a rovnako ju nema ani autorka prispevku, ze dieta bude nespave. to po prve. a po druhe, to cestovanie/lietanie povinne predsa nie je, bolo to spomenute okrajom na margo toho, ze ma/nas deti neobmedzuju. takze celkom nerozumiem, aky suvis ma tvoj koment. autorka nikde nepise, ze tru biedu a dieta zvazuju skrz financie.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ahoj! Pozri, ak to tak necitis, tak to jednoducho nerob. Ty budeš psychicky vyčerpaná, určite aj fyzicky, bude to vplývať aj na vaše dieta, aj na bábätko a samozrejme aj na partnera.
Vysvetli mu, nech rešpektuje tvoje rozhodnutie, ktoré nie je nezvratné a v budúcnosti sa môže zmeniť. Môže sa za pár mesiacov stať, že sa situácia zmení a budeš to cítiť inak, ale keď to teraz tak nie je, tak to jednoducho nechaj plávať. Netráp sa nad tým, že partner chce. Bud “sebecká”. Je to pre tvoje dobro. Chápem, že je to ťažké už aj s jedným dieťaťom, keď si neustále sama. Drž sa! ❤️