Baby poradte mi, ja už som zúfala, veľmi túžim po bábätku chcela by som už to krásne maličké ružovučké stvorenie mať a držať v náručí. Mať niekoho kto ma bude volať mama a všetko okolo toho. Ja mám 24 môj manžel o 3 roky starší, takže si myslím že už má aj vek na to mať dieťa. No stále, keď už sa rozprávame s manželom o tom, že je čas, tak ja neviem, nejak začnem cúvať a stále si poviem, bože veď som mladá ešte chcem toho veľa vidieť a zažiť a chcem ešte užiť "slobody" chodiť večer vonku a nie byť s dieťaťom na krku zavretá doma. A keď vidím svoje kamarátky na FB ktoré už majú deti tak si stále poviem bože taká mladá a už ma dieťa a pritom ešte nič nezažila. No vždy keď vidím tehotnú ženu tak z nej nemôžem spustiť zrak, alebo keď vidím na FB ako kamarátky ukazujú tehotenské brušká, tak chcem to aj ja. No stále niečo vo mne bojuje vetou " Ach aký krásny mám ja život bez pokakaných plienok a revu". Chcem bábätko a to veľmi no bojím sa že stratím tu pohodlnosť ktorú teraz mám.
P.S: Sme zabezpečení veľmi dobre, financie problém nerobia,s manželom máme veľmi dobrý a úprimný vzťah, žijeme mimo Slovenska.
Ako sa vám zmenil život, chcem úprimne vedieť či by ste brali staré dobre časy bez dieťaťa alebo by ste nikdy v živote nemenili ????
Dávam to sem ako otázku, takže odpovedať nebudem.
Všetko sa mi zmenilo od základov 😀 😀 😀 😀 dovidenia bezstarostný,pohodlný život! Ja som nijako extra po deťoch neprahla no napriek tomu by som za nič na svete nemenila, sú to najlepšie čo sa mi mohlo stať 😵 😵 😵
I keď nutno dodať že som prvý krát rodila ako 32 ročná 😅
Ja som mala 21 rokov ked sa mi syncek narodil v 20 som sa vydavala.. Takze som prakticky mladost zahodila nic ziadne disco ani nic podobne no nelutujem mam krasnu rodinu ktoru nadovsetko milujem. Spociatku som mala aj ja obavy co a ako ci to zvladnem ci som pripravena.. No ked som ostala tehotna bola som najstastnejsia na svete a este viac ked sa mali narodil... Takze ja nelutujem a viem ze teraz ked mam rodinu je zivot krajsi veselsi a stastnejsi.... Drzim palce aby si raz aj ty taky zivot mala lebo bat sa toho urcite netreba je to dar a pozehnanie a obzvlast ked funguje vsetko ako ma😁
Ahoj 🙂 samozrejme, ze ti dieta zmeni úplne cely zivot... Aj keď som velmi unavena, nevyspata, obcas mam nervy v kybli, stale ten isty stereotyp, v podstate stale doma...nikdy by som nezmenila to, ze mame nádherného a zdraveho chlapčeka. Začína robit prave v tomto období svoje prvé krôčky, ja som z neho úplne hotová aky je podareny. Ked mi da pusinku a usmeje sa na mna tak som v 7 nebi. To je ina laska ako ku manželovi, k rodičom, súrodencom...je to ta najkrajšia láska na zemi a ja som vďačná zato, že som ju mohla spoznať. Si taka nerozhodna ešte, ale ak by som ti poradila, tak ešte mate čas 🙂 ste obaja mladí, užívajte si a raz si dieťatko určite urobíte. Ja by som svoj život nemenila, ale už keď sa nato dáte, tak naozaj stratíš svoj život doposiaľ... Je to len na tebe, teda na vas 😉 držím vam palce
Ahoj, moja odpoved je, ze urcite dieta MAT. Ak sa na to este necitis pockaj, lebo by to bolo o to tazsie. Vsetko ma svoje plusy aj minusy. Uprimne? Zmeni ti to zivot a to poriadne. Uz sa budes cely zivot on strachovat, najblizsich 20rokov bude na tebe zavisle,ale su to neopisatelne pocity,byt mamou je fajn,ale je to drina. Treba si to uvedomit a ak to dopredu prijmes, nestrachuj sa ze to olutujes. S dietatom sa da rovnako uzivat ako bez neho, nehovoriac o tom,ze materstvo prinesie aj zmenu zaujmov. My sa neobmedzujeme s 5mes. sme boli na lyzovacke, ako 10mes. v Holandsku na poznavacke, ked mal necely rok v Afrike. Uplne v klude, teraz ma 19 mes. ja uz chodim do prace s manzelom sa pri nom striedame, v piatok ideme na wellnes pobyt a v lete planujeme opat Afriku. Da sa to. Pises ze mate uprimny vztah
To je hrozne subjektivne.... Ja som sa v tvojom veku na deti rozhodne necitila, skoncila som vysku a tesila sa na pracu a spolocne byvanie s manzelom (vtedy este len priatelom). My sme sa este 4 roky zabavali, cestovali, venovali sa najma jeden druhemu a potom z nicoho nic prisla ta tuzba po dietati, ale zdoraznim, ze to bolo obojstranne, ak sa manzel este na to neciti, tak by ste mali pockat. Podla mna by to malo byt rozhodnutie oboch a nie len zeny. Potom to zle dopada... Drzim palce.
Tak dieta ti vsetko otoci, to je jasne. Ale- ja mam to stastie, ze si "uzivam" aj popri nom- myslim tym, ze s muzom nemame problem dat deti rodicom ci svokrovcom a ist trebars na festival na dva dni. Akurat uz mas v sebe ten neopisatelny pocit zodpovednosti, voci niekomu, na koho sa aj po par hodinach odlucenia dokazes neskutocne tesit. To je na tom to krasne. Ja som dieta neplanovala vobec a ked to nahle prislo - uz sa nebolo velmi nad cim zamyslat😀teraz mam dvoch krpcov a este by som mozno aj tretie. Neviem, ja ako teraz absolutne nechapem vetu - "chcem si uzit slobodu" - co ked mam deti tak trcim doma? Vobec, izivam si zivo
Vies co s rozmyslanim typu ,...,bože veď som mladá ešte chcem toho veľa vidieť a zažiť a chcem ešte užiť "slobody" chodiť večer vonku a nie byť s dieťaťom na krku zavretá doma.......bojím sa že stratím tu pohodlnosť ktorú teraz mám'' sa do toho radsej este nepustaj. Vidno, ze na to babo nie si absolutne zrela.
ono - ruzovy batoztek v naruci je krasna predstava. ale ten ruzovy batoztek rastie a meni sa, zacne chodit, rozpravat, behat, trucovat, neskor robit neporiadok, vytahovat veci zo suflikov, rozhadzovat veci po byte, skusat, hadzat sa o zem, chodit do skolky, nosit domov nove vyrazy - aj nie uplne najidealnejsie, zacne chodit do skoly, ulohy, konicky, pripadne papulovat... pride puberta...
za mna - su veci, ktore mi chybaju - ta moznost rozhodnut sa vecer spontanne vypadnut z domu, bez toho, aby som musela riesit, s kym ostanu deti. klud a ticho, poriadok...
su dni ked je to lahke, je sranda a bavime sa a su dni, ked je clovek na prasky a ked by som ich najradsej predala na najblizsom jarmoku... ale napriek tomu by som nemenila... su moji (nasi), aj so svojimi chybami (ked vidim seba samu) a naladami. a ked vecer zalahnu, su to najlepsie deti na svete a vsetko je zabudnute 😀
podla mna zakladna chyba je predstavovat si materstvo len ako detsky rev a pokakane plienky. Napriklad moje deti plakali velmi malo, nemali koliky ani jeden, plienky v dnesnej dobe nestoja za rec, lebo to naozaj nie je ziadna namaha. Dietatko, ak ma, co potrebuje, vnimavu kontaktnu maminu, vela kontaktu s maminou, nosenie, dojcenie, ked mama reaguje na jeho komunikaciu, tak je zvacsa spokojne 😉 . Dietatko moze a nemusi byt "narocne", moze a nemusi mat koliky, moze a nemusi byt nespavec...to clovek nevie. Ano, je to zasah do pohodlia, do slobodneho zivota, to urcite. Takze kto sa na to neciti, tak nech radsej pocka, az to zacne vnimat ako ovela viac, nez len tie negativa. Dieta by malo byt niecim inym pre rodicov. Pre mna je to obrovsky dar, obohatenie zivota, ze sa mam komu venovat, ze mam pre koho zit, ze mozem svoj cas travit s detmi, co mi pride zmysluplne. Bohuzial, dnesny svet je nejaky zly, divny a tak to ma trapi najviac, ze ci si zasluzili priviest ich do takehoto sveta a strach, co ich v buducnosti caka 😒
Myslim ze ziadna mama ti nepovie ze by chcela vratit cas, alebo nieco zmenit. Je to nieco uplne ine, a podstatne krajsie ako bolo predtym. A cestovat, vidiet a zazivat veci sa da aj s detmi, zachvilu su vo veku kedy nie je problem chodit snimi, pripadne predlzeny vikend aj vo dvojici s manzelom a deti niekto postrazi.... Detmi sa nic nekonci, prave naopak, len sa vsetko zacina. Clovek spozna lepsie aj sameho seba cez svoje deti. Ja som mala prve v 28, mala som pocit ze velmi skoro a teraz si hovorim ze sme mohli aj skor.... Kazdy ma strach z toho co bude ked pride prve. ....
Ja som nikdy nezažila ten pocit ze túžim po dieťati. Prišiel vek 28 rokov a racionálne sme si s manželom povedali ze bud deti chceme alebo nie. Užili sme si až, až. Cestovali, zabezpečili sa podľa možnosti. Teraz máme dve krásne deti (7 a 1 ročne) a aj keď je to niekedy o nervy nevymenila by som ich za nič na svete. Neexistuje krajší pocit ako keď ťa dieťa obijme. užívaj si pokiaľ chceš a potom sa pustite do rodinky. Len príliš dlho nespekuluj lebo nie vždy všetko ide podľa plánu 🙂. Viem o com hovorím 🙂. Držím palce.
a hlavne mat dieta ked to chcu obaja, nie len jeden....ale samozrejme, na druhej strane, ta obojstranna "chvila" moze prist a nemusi, to uz zavisi od vas....a urcite dieta zmeni zivot kazdemu cloveku, ale predsa o tom predsa zivot je - zivot je zmena 😉
Podla mna nie je nic krajsie a lepsie v zivote ako mat dietatko.to ziadne cestovanie a uzivanie si nenahradi.tolko moj nazor
My sme sice mali deti neskoro,ale..nemenila by som byvaly zivot!!!! Aj ked je to obcas tazke.. Skor lutujem,ze sme sa nestretli skor. Mozno by som ho prehovorila aj na tretie.
May deti je uzasne a ked sa viete dohodnut,nebrani vam to ani v pokracovani podobneho sposobu zivota ako ste mali predtym. Rovnaky,jasne,uz nikdy nebude,lebo tam bude uz vzdy to male dietatko.
Mam kopec kamosiek,ktore chodia aj na vecerne vyjazdy s kamoskami,podaktore aj na viac dni, mne to nechyba,ja nie som nejak spolocenska..
Vsetko je o dohode vas dvoch a cestovat sa da i s dietatkom. Trosku to treba prisposobit,napr.poznavacie zajazdy asi zopar rokov nie,an
ak máš 24 r. tak tomu všetkému nechaj volný priebeh.... nič sa nestane ak bábo príde aj o 2-3 roky. možno už budeš zrelšia....
Ja vobec nechapem... Mi pride, ze to sem nejaka absolutne bezrela 17 tka dala tuto otazku... To zabezpecenie zrejme plynie od rodicov, lebo ludia, ktori by sa zabezpecili sami svojimi silami by takto neuvaxovali... TY SI DIETA URCITE BEROB... CHUDA MALE...
Tiez som bola na tom ako ty..mali sme uz aj po svadbe..tak vsetci to zacali riesit,ze kedy uz a tak..a ja tiez,dieta ani,ale este proste vnutorne hlboko,ze ne..a potom zrazu,zo dna na den..som vedela,ze vsetko ide bokom a proste dieta chcem..ze teraz je ten spravny cas..a tak sme sa na to dali🙂niekedy som sa chcela proste zbalit a zmiznut z povrchu zemskeho..ked uz som si s malym nevedela rady..ale je cely moj zivot,nikdy by som nic nezmenila🙂a vsetko chce cas..rodicom sa nenarodis,rodicom sa musis stat..a ucit sa tomu aby bol z teba dobry rodic..takze moja rada..este pockaj,ocividne este nie je spravny cas🙂ale urcite raz pride a bude to v ten najlepsi cas🙂
Uprimne, myslim si, ze nikto nikdy nevedel, nevie a ani vediet nebude "do coho ide", ked sa rozhodne mat deti.. ono to asi musis zacat len citit, ze kedy inokedy? Dokedy cakat?.. napisem to asi tak, ze deti ti daju taky zivotny rozmer aky ti neda nic ine.. neviem k comu to prirovnat.. ano, prides o pohodlnost, ale vzdas sa jej rada.. ano, nebudes moct zurovat kazdy piatok a sobotu, ale budes sa tesit na spolocne straveny vecer/rano.. ano, budes sa musiet prisposobit, ale nebudes to brat ako obmedzovanie.. ano, deti placu, ale mama je liek na vsetky boliestky.. ano, deti byvaju denne pokakane (aj niekolkokrat 🙂..), ale budes sa z toho tesit, ze ich neboli brusko.. ano, deti su obrovska zmena, ale pokial budes citit, ze ju chces, tak ju nikdy neolutujes..
..treba si upratať v hlavičke...nemať nič na starosti je hotová katastrofa..radšej nebudem finančne zabezpečená,ale so zdravým rozumom..
Je to najkrajší pocit na svete mať dieťatko. Tiež sme mali pohodlný život, ale nikdy by som nevymenila za ten pocit, čo prežívam teraz. Tebe ako nematke sa to môže zdať, že ako rodič prichádzaš o istú pohodlnosť, ale to iba na veľmi krátku dobu. Úprimne? Prvé tri mesiace s malým katastrofa. Potom začne menej plakať a začneš ho vnímať ako súčasť svojho života, ktorému môžeš toľko ukázať. Začnú ozajstné prechádzky z ktorých budete mať obaja oveľa viac. Už okolo roka sa dá s malým dieťaťom fungovať na výletoch a podobných veciach, ktoré ti opäť prinavrátia pocit pohodlného života. Nikdy sa už však nevráti nočný aktívny život. Budeš žiť aktívne cez deň 🙂 A ak nemáš problém s peniazmi, nájdeš nový zmysel ako ich míňať (je toľko vecí ktorými môžeš urobiť malinkému človeku radosť). Takže by som na tvojom mieste neriešila, či mať alebo nemať dieťa. Nepoužívať ochranu a keď to príde, budete najšťastnejší ľudia na svete ;)
Mam tolko rokov ako ty a doma rocnu dcerku, pre materstvo som sa rozhodla skor, lebo som nechcela aby bol otecko dedkom. Zivot sa ti radikalne zmeni. Malo casu na seba, viac na domacnost, velka pozornost dietatu. Casto mastne vlasy, spinava, nevyspata. Od kedy som matkou stale sa ponahlam. Pri upratovani, nakupovani, vareni. Vobec to nie je ako predtym sladky zivot kavicky, tiche vecere, zabava, kludny relax, manikura, pedikura atd. Musis si uvedomit, ze taku pohodicku stratis. Kazde dieta je ine, placlive, nespave a pod. Poznam mamicky, kt.maju vacsie deti a od ich narodenia sa v noci poriadne nevyspia. Malo spanku, mrzutost, nervy. Nevravim, ze dieta su len negativa. Kludne prechadzky s dietatkom na slnku, hranie, usmevy. Ale pride choroba bum bac nevies kde ti hlava stoji, nebodaj sa nakazis ty taha to druhy atd. Matkou budes, lebo nad tym premyslas. Kazda zena chce vediet ake to je porod, materstvo, ako budu dietky vyzerat(su aj vynimky) nemusis sa ponahlat pokial v tom nemas jasno. Nechaj tomu cas, rob vsetko tak ako to citis. Nenechaj na seba nebodaj tlacit okolim. Pokial je partner ustretovy, chapavy voci tebe, tvojim obavam tak by som to vobec neriesila. Prajem vsetko dobre a len spravne rozhodnutia ;)
život sa zmení radikálne, úplne celý, už nidky nebudeš panou svojho casu, ani na zachode nidky uz nebudes sama 🙂 ale napr my cestujeme s dcerkou teraz este viac nez asi sama dvaja "zamlady", tehotna som bola po VS v 24, nemam pocit ze by osm nieco stratila, pre mna to bolo to najlepsie rozhodnutie v zivote nemenila by som,ale zase ja som vzdy chcela mat abbatko, neriesila som nic ine na prve meisto, a to sme teda cestovali s manzelom este pocas studii dost vela, a nebali sme sa...musis si byt uplne ista, ze to chces, aby si potom neboola "zla" na to dieta, akoby ono mohlo za to, ze uz nebudes robit to co chces ty ;) dietatko na cudzich rukach je pekne, starostlivost je zase nieco uplne ien, a 24/7, tak este si ked tak apson rok pocestuj, sprav vsetko co cchces a tuzis, vybur sa..a potom hrr na to ;)
Nie, nešla by som do toho, ak by som mala také pocity ako ty, že si chceš ešte užívať a pod. Ja som dieťa nechcela, v podstate som žila v tom, že ho ani mať nebudem. Ja ani neviem, čo, ani neviem kedy, ale zmenilo sa to a prišlo to úplne nenútene a hlavne správne. Máš to cítiť a keď to príde, tak to poznáš. Viem, že ak by som mala dieťa skôr, tak by to bolo o ničom. Teraz si to užívam, robím to tak ako cítim, že je to správne a hlavne je to o nás. S malou sme stále spolu, bláznime sa, hráme sa, tancujeme, skáčeme, blbneme. Sú aj dni blbec, ale to má každý. Ja viem, že to prišlo vtedy, keď malo - keď som to chcela. Nikdy by som nedala na rady typu, už máš na to čas, už máš na to vek, keď budeš staršia, tak bla-bla. Áno, určite je to neskôr iné, ale tak to by sme museli mať tie decká v 20tke, aby sme v 35 mohli fungovať a žiť ako sa kedy chceli. :D
mozem porovnavat - mala som dieta v 23 a druhe v 33. keby som mala vratit cas tak urcite znova v 23 a hned za tym aj druhe. V tom veku som bola este bezstarostnejsia, hravejsia, generacne blizsie k dietatu, porod dal menej zabrat, neprespana noc neznamenala nic, ked zacala dcera chodit do skoly vyzerala som medzi ostatnymi mamickami, ktore mali deti az po 30tke ako nejaka aupairka, co si mnohe aj mysleli ... cim je dcera starsia tym sme si blizsie, ja nevyzeram na svoj vek, v pohode by som s nou mohla ist do klubu, bez toho aby sa ludia pozerali co za babicku si dcera vedie na discu, vyzerame skor ako sestry ... so synom to bolo ine, porod som uz tazsie niesla, nevyspata noc dala zabrat, rodicia synovych spoluziakov su v mojom veku a nijak nevytrcam, ale ked bude koncit strednu skolu to uz budem 50 tnicka a urcite so mnou nebude vymetat puby 😀, to bude skor take decentne posedenie na kavicke. Dieta v 40tke by som nechcela, ani za nic, predstava,ze sa mam za noc niekolko x zobudit a fungovat vo mne vyvolava absolutnu paniku a ist na odovzdavanie diplomov ako dochodkyna si ani nechcem predstavit .... o generation gap ani nehovoriac.
malokto ma uplne bezproblemovy zivot a co sa dietata tyka=asi este nie si zrela na dieta,lebo keby si bola...ine otazky by si riesila
takze...pockaj,dieta nie je doplnok alebo dalsi splneny bod v zivote
a co sa tyka zmeny zivota=je to velka zmena
ALE...ine nieco ti napisu baby,kt.maju okolo seba kopu pribuznych,kt.sa im o tie deti postaraju a dokonca postaraju aj o nich a vlastne ani nevedia,ze dieta maju...take prechadzkove typy 😀
ine ti napisu mamicky,kt.su na deti same s manzelom a fakt to chce vela sebazaprenia zvladnut to cele
ine ti napisu mamicky,kt.deticky su bezproblemove
a ine mamicky,kt.deticky su od zaciatku s kolikami,pobytmi v nemocnici...atd,atd...
takze za mna...este to nechaj vyzriet a ono to pride samo,resp.sama zistis,ze sice slobodny zivot je fajn....ale velmi rada ho obetujes kvoli dietatu a vsetky radosti a najma starosti s dietatom uz na zaklade toho myslenia uplne s prehladom zvladnes,lebo vies,ze si prave toto chcela a na toto cakala
Keď sa musíš pýtať na Koníkovi tak ti odpoviem: Nie, nie si zrelá na dieta.
My s mužom sme mali vo vašom veku prvého synčeka. Je uplne normálne, že tužiš po dieťati, vychádza to z našej biologickej podstaty. JE pravda, že dnes v čase prílišneho individualizmu sa schválne tieto prirodzene potreby potlačaju do pozadia na ukor užívania si pomaly až do 30tky či 40tky, alebo zahnane do extremu si mlada žena radšej kupi psa aby nejako odbila tie materinske inštinkty, pričom nebude obmedzovana v takej miere ako pri dieťati. Ja osobne som vypočula svoje vnutorne tužby po materstve a nelutujem. Vidim v nom ovela väčší zmysel ako nekonečnom uživaní si absolutnej slobody. Navyše materstvom život nekončí, užívať život si môžeš i popri detoch, i ked trocha inak.
Tak si este uzi slobody ako ty nazyvas.. a ked budes pripravena tak potom maj babatko.. je to velmi velka zodpovednost a to male stvorenie si nezasluzi aby bolo potom nechcene .. a aby si lutovala ze ho mas .. urob vo svojom zivote vsetko co chces.. 🙂
Kazde obdobie ma svoje caro. 🙂 verim, ze ziadna matka nelutuje, aj ked to nie je lahke.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Nemenila by som, teraz nám je dobre s malou 😉sme si užili pred.. . A nebudeme večne mladí...