Dieťa po manželovej rakovine

29. jan 2024

Ahojte, uz nejaku dobu rozmyslam nad touto temou a stale si neviem utriedit myslienky. Obaja s muzom mame 28 rokov.
Manzelovi zistili pred nejakou dobou nador na mozgu, ktory sa podarilo vyoperovat. Grade III. Potom absolvoval radioterapiu a momentalne uziva tabletkovu chemoterapiu.
Nieco taketo samozrejme clovek necaka ze sa mu stane a velmi nas to poznacilo. Tazko sa potom planuje buducnost.
Teraz konkretne myslim otazku dietata. Ci ho teda eventualne mat. Neviem co si mam mysliet. Bojim sa. Vsetky tie statistiky. Od zaciatku sa snazim negooglit a nehladat veci na internete, snazim sa mysliet pozitivne.
Ani poriadne neviem co sem pisat, co od tohto ocakavam. Asi si len chcem vypocut nazor ludi. Kto vie, mozno sa tu nachadza niekto, kto si presiel tymto istym.

pribinak
29. jan 2024

Ja by som chcela mat dieťa s muzom ktorého milujem ❤️❤️

laurita285
29. jan 2024

@pribinak a zakladať potom príspevky na donio a ľudialudom?

pribinak
29. jan 2024

@laurita285 vieš čo? Aby si raz Ty nemusela zakladať príspevky
Neželám ti to, ale nič o tejto zene nevieš, možno je zabezpečená, má podporu rodiny, ….nevies nič

laurita285
29. jan 2024

@pribinak najskôr treba premýšľať hlavou až potom ❤ ❤

pribinak
29. jan 2024

@laurita285 ona premýšľa, radi sa, …..začni premýšľať aj Ty
Pekný zvyšok dňa

laurita285
29. jan 2024

@pribinak však som jej poradila 😀 rovnako ako ty 😀

pribinak
29. jan 2024

@laurita285 😊😊

janai1
29. jan 2024

Teraz myslíš, že mať dieťa a nevedieť koľko s vami bude? Alebo je vyliečený a bojíte sa ze po liečbe je neplodný?

heln
29. jan 2024

poradit neviem, mozno by nebolo zle ist na genetiku, zistit do akej miery je ten typ rakoviny dedicny, resp. jeho gen. druha vec, otazne je ci bude manzel po tej chemoterapii este plodny. tretia otazka, ako by ste sa vyrovnali s tym, keby dieta zdedilo rakovinu?
naozaj tazke otazky a myslienky.

anjelicek26
29. jan 2024

Kamaratkin muž v 26 rokoch nádor v hrubom čreve veľký ako grapefruit... doma 1 ročne dieta.. 5 rokov po chemo im lekár zakázal otehotnieť.. Maju potom ešte dcérku,ma detskú reumu..ale to s tým súvisieť nemusí...muž je 12 rokov po liečbe stále fit,našli to včas...snáď to tak aj ostane.

juliastrakovave
29. jan 2024

Poradiť vám neviem ale ak by som sa mala na to pozrieť mojimi očami tak by som počkala až dokončí liečbu, absolvovala vyšetrenie čo sú potrebné, možno aj genetické. Každopádne držím vám silno palce a veľa zdravia prajem

autor
29. jan 2024

Damy, prosim, nezalozila som tuto temu aby tu boli hadky. A ano, som dost racionalna osoba, preto nad tym tolko uvazujem.
Nemyslela som to uplne po financnej stranke, nemame sa zle, sme obaja zodpovedni, mame uspory. Byt nie je zatazeny hypotekou, mame celkom slusny prijem dokopy.
Ide mi hlavne o tu zdravotnu stranku a s tym spojenu moju a jeho psychiku. Tento viac ako rocny boj je velmi tazky. A ked si predstavim, ze by sa to malo zopakovat a mozno este horsie tak mi je az zle. Bojim sa, ze by som to nedala a pritom sa este starat o male dieta.

autor
29. jan 2024

@heln vsak to… velmi vela otazok a tazke myslienky

iwesska
29. jan 2024

Uprimne ti poviem,ja by som do toho nesla. Hoci kazdy nador je iny,napr. Kmotrikovej sa dari vyborne,ale zrovna teraz som sledovala pribeh jedneho pana,ktory s rak.mozgu bojoval 7rokov. Najprv bol uplne fit,vsetko sa podarilo vybrat,rehabilitoval,bol spat v zivote. Potom sa mu to vratilo a slo to uz rychlo. Zostali po nom male deti. Bala by som sa tiez dedicnosti a strachovala sa este o dieta.

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janai1
29. jan 2024

@zuzinka888 však v poriadku. Ja som sa pýtala čoho sa autorka bojí. Ja som tiež onko a viem ako sa to môže zvrtnut takže 🤷‍♀️

zuzinka888
29. jan 2024

@janai1 drzim palce,a prajem vela sil.

blancheporte
29. jan 2024

Manžel má nádor na mozgu,časť vyoperovali a časť ostala. Je po chemo aj po rádio.....máme dvoch synov. Tiež sa bojím budúcnosti,ale tak verím,že bude už len dobre. Takže choď do toho. Pokiaľ sa ľúbite a túžite po bábätku,tak prečo nie.Držím prsty!!!

cyberk
29. jan 2024

Ak je vylieceny, a vies ze by si aj sama uzivila dieta, sla by som do toho. Nik nevieme kolko tu este budeme, a mna osobne by prave ten maly cloviecik drzal pri zivote, ak by som prisla o milovanu polovicku…

ivik4
29. jan 2024

Tiez by som si povedala ze chcem dieta s muzom ktoreho milujem ale moj rozum by mi to v tejto dobe nedovolil. Ale len ty sama vies keby sa nedaj boh nieco stalo, ci by si sa o dieta dokazala sama plnohodnotne postarat

katica06
29. jan 2024

@laurita285 dnes si tu zajtra už nemusíš byť...
Toľko mladých ľudí v mojom okolí v posledných rokoch zomrelo od náhleho zlyhania srdca, infarkt,porážka,embólia,kovid po nehody.

simca06022011
29. jan 2024

@laurita285 preco by mala zakladat nieco na donio? stale su zeny, ktore sa dokazu aj same bez toho postarat o deti. AK by s nieco muzovi stalo... A to sa mimochodom moze stat kedykolvek, ktoremukolvek rodicovi.

laurita285
29. jan 2024

@simca06022011 však to sa vôbec nevylučuje 😀 jednoducho som len povedala, že nad takouto vážnou témou a v takejto vážnej situácií netreba byť "srdciar" ale sa trocha zamyslieť, čo ak to zdedí dieťa, čo ak zomrie muž, čo ak budú potrebovať tisíce na liečbu pretože na slovensku je veľa liekov nekategorizovaných atd atd... či nie je teraz čas dať 10000000000% oporu, podporu, peniaze, pozornosť všetko mužovi a nerozdroliť ju medzi neho a dieťa....

ivik4
29. jan 2024

Vy sa fakt dokazete natahovat este aj pri takejto chulostivej teme
Samozrejme ze komentare niesu jednoznacne.
ANO,kazdy den sa moze stat nieco necakane ale autorka o muzovej VELMI VAZNEJ CHOROBE VIE, tak jasne ze premysla a sme viacere ktore by jednoducho v tejto situacii dieta nechceli.
A komentar od
@laurita285 je tiez k veci, autorka v uvode neuviedla ako su na tom financne a aj keby su teraz ok, nevie sama ako by na tom bola o x rokov len ona s dietatom

lenkakravcova
29. jan 2024

Ak si zabezpečená alebo dokážeš dieťa uživiť sama, tak áno, šla by som do toho. Chcela by som mať v takom prípade dieťa s daným mužom.
Ak ale nemáš peniaze na zvyš, bolo by to ťažké pre teba samu s dieťaťom, tak by som radšej počkala ako to celé dopadne (snáď dobre a potom pracovať na bábätku).

guudy
29. jan 2024

Autorka, kedze je muz v liecbe, teraz by som temu dietata tak ci tak neriesila… zjavne je to este relativne cerstva situacia….vyckajte a uvidite. Ono a vela veci vyjasni za jazdy…

vyrovnanaosoba
29. jan 2024

Ahoj. Ja ako silno veriaca teraz napíšem možno úplne nepochopiteľne, ale ... Aj keď toho muža milujem, vzala som si ho a stojím pri ňom v dobrom aj v zlom, jedno by mi bránilo s ním mať dieťa. Bála by som sa, že by mohlo byť choré dieťa, bála by som sa, že by si otcovstvo nemusel/nevedel/nemohol užiť aj manžel. Keby sa to zhoršilo, bála by som sa, že by som pri ňom nemohla byť nonstop aj v tých najhorších časoch, chcela by som si užiť aj jeho posledné chvíle len s ním.
...nikde nie je napísané, že o rok, dva, tri nebudete ešte plánovať dieťa, možno manžel vyzdravie, bude všetko tak ako má byť a dieťa pre vás už bude radosťou nie len strachom, čo ak....
V každom prípade je rozhodnutie len na vás dvoch.

guudy
29. jan 2024

@vyrovnanaosoba prosim ta, nestras autorku zbytocne🙄. Vidiet, ze si nebola v podobnej situacii.
Onko pacientom sa zvyknu robit geneticke testy, ktore potvrdia/vylucia predispoziciu k ochoreniu. Ak je genetika negativna, tak nie je problem mat dieta. Nie je vyssia pravdepodobnost v takom pripade.

vyrovnanaosoba
29. jan 2024

@guudy ale to je len taká malá časť ktorá by mi nedovolila mať dieťa v takej situácii, o ostatné veci by som sa bála viac.

marca12
29. jan 2024

O tomto sa porad s onkologom. Neodporuca sa splodit dieta po chemo a radioterapii,neviem ako dlho cakat,to si uz nepamatam. Ale viem,ze svagrovi lekar zakazal. Že by to poskodilo plod a nemusi sa vyvijat a podobne. Tu ti nikto relevantne neporadi,lebo nevieme,aka silna bola liecba,ake silne lieky momentalne berie a ako vplvyvaju na buduci plod. Ak sa pytas z ludskeho hladiska,o tom sa porozpravaj s muzom,ci by chcel dieta. Z toho ludskeho hladiska by som chcela mat dieta. Ale az potom,ked sa vylieci a bude mat dobre prognozy.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre