Mam 37 a dvojrocneho synceka a uvazujem ze mozno este jedno... Baby co mate dieta okolo 40tky ako ste to zvladali? Tesim sa na odpovede 😊
Da sa to, mam 41, dcera 6, syn 1r 5m
@mirkava ja som mala 35ked som cakal druheho a musim povedat,ze nevladala som,bola som unavenejsia a aj nasl.starostlivost bola tazsia..citila som sa uz starsia 😀
neklamme si,ze je to ako v 25,ale ak nie su zdravotne problemy a je to len unava,nie je vek az taky dolezity
kazda sme ina a vela zien,kt.rodili aj po 40r.poznam...a ok
Prvé v 25 druhé 34 a neskutocny rozdiel.to druhé som po fyzickej stránke zvladala ťažšie. Problémy som nemala ale už to išlo ťažšie. Ale inak lepšie boli sme pripravený na druhé.
Ja v pohode prve 31,5 roka druhe 37 r a 8 mesiacov a dnes mam 41r cakame tretie. Zatial pohoda, nemam problem ani som nemala, zavisi vela od zdravotneho stavu, kondicky. Dve deti zvladam, syn je este ktomu autista a muz robi na smeny domov chodi neskoro vecer tak som v podstate na vsetko sama. A vekom mozem povedat ze heriesim blbostco som riesila do 30 r a po porode prveho dietata. Nie je cas na zbytocnosti a uvazovania o " nesmrtelnosti chrusta" tehotenstva kazde vinom veku pohoda, teraz akurat horko pri 2 detoch bola zima. Problem ziadny, vychutnavam si to.
ja som rodial prve dieta, ked som mala 32, tento rok planujem otehotniet a rodit teda budem ako 34 rocna a ak boh da, tak okolo 38/39 by sme si snad trufli na tretie. Tehotenstvo aj porod boli super, maly je dobre dieta..etc. Ja stale vravim,ze ja neviem ake to je rodit dieta po 20tke, proste som vtedy nerodila a teda neviem povedat, ako by so to zvladla, viem vsak, ze dieta prislo az som sa citila naozaj zrela a ready, podla mna pocit na nezaplatenie, ziadne pochybnosti, nic, len radost. Na povzbudenie vedz, ze zeny v minulosti rodili bud do a/ menopauzy, b/ smrti , rodit v 40tke bolo bezne aj kedysi, len to nebyvalo prve a druhe dieta, ale skor 6,7.....
37 nie je ziaden vysoky vek, je to len na Vas ak to tak citite chodte do toho 😉
@mirkava ja som v 37.rodila svoje 2.dieta (prve malo 2roky) a v pohode,po roku od porodu (skor to u mna neslo),som zacala chodit raz do tyzdna cvicit a to ma nabijalo energiou.
Poznam viac bab,co rodili po 38 ci po 40tke a nejak sa nestazuju...
Ono je to dost individualne si myslim..ak ma.zena cas i na relax,tak si myslim,ze je to ok..a dost zavisi aj od toho,ake babo ma..ak stale placuce c
@mirkava Vôbec nerieš okolie a "JPP" a podobne - všetko záleží len od teba a od tvojho muža - ak sa na to cítiš a chceš to tak je to super. Ja som mala prvé v 30-siatke a druhé v 36-stke. A všetko je v pohode a super aj tehotenstvá boli v poriadku - akurát už pri tom druhom som bola viac unavená ako pri prvom a mal som tie klasické "tehu príznaky" už oveľa skôr ako pri prvom - ale dalo sa to zvládnuť. 😉
Preco nie? Ked ta aj manžel cítite, ze dalsie dieta zvládnete, tak preco nie?
Dnes uz to nie je nic výnimočne mat dieta okolo 40tky
Z okolia si nic nerob, niektore zeny nezvládajú materstvo ani v 25tke, ine s prehľadom zvládnu kvalitnú výchovu aj v 40tke
Dieta je dar a nie kazde zena ma šancu sa stat matkou, takze ak ti je z hora takyto dar doprosta, bud zan vdacna
Ono asi nie je problém ani nič zvláštne rodiť po 35-ke, alebo aj okolo 40-ky ... ak je žena zdravá, tehotenstvo a pôrod zvládne, rok kojenia a nočného budenia tiež.
Horšie je, že tie mamy budú mať 60 a deti ešte len pôjdu na VŠ. Mala som kolegyňu, čo to obanovala práve vtedy, mala zdravotné problémy, manžel jej zomrel a musela makať, lebo mala decko na vysokej škole - náročnej, nedalo sa aj študovať, aj nejako veľa brigádovať. Takže mamina musela 2 roky nadsluhovať na dôchodku, aby utiahla byt aj dieťa na vysokej škole.
Ďalšiu kolegyňu mám, čo rodila v 40-ke po umelom oplodnení a na materskej zostala "až" pol roka a išla naplno do roboty ... to si zasa hovorím, načo to dieťa ľudia majú vo vysokom veku a s problémami, keď potom ani sa mu poriadne nevenujú.
Ja mám tiež 40, aj som sa zahrávala s tou myšlienkou, ale nakoniec sme zvážili, že radšej nie. Máme 2 deti, ktoré sú už viac menej samostatné a môžeme si s manželom už trošku vydýchnuť. Okrem toho zisťujem, že deti na SŠ potrebujú strašne veľa peňazí, takže by sme to z jedného platu neutiahli. Ak by sme mali len jedno, prípadne žiadne, samozrejme by som asi rozmýšľala inak.
Urcite nelutujem! Prve v 33 rokoch, druhe na 41. Dcerka ma teraz 3 mesiace, a ja si materstvo neviem vynachvalit. Keby som nemala za sebou dva cisarske rezy, tak by som rozmyslala aj o tretom. Ano, prvych 6 tyzdnov som bola viac unavena, ale v siedmom tyzdni mi dcerka zacala spat cez celu noc a tak som uplne v pohode.
inak ma este napadol taky uplne debilny argument, ze budes stara na stuzkovej...ja na to vzdy opovedam, ze nas rovnako starych tam bude viac... 🙂 🙂 🙂
jedno v 23, druhe v 29. obe super, ale pri druhom som bola fyzicky viac k.o. po porode. ono je to asi kazdeho vec, kedy ide rodit, iste je lepsie rodit v 40 uz druhe, tretie dieta ako prvorodicka, ale zase ja by som sa strasne bala, ze babo bude postihnute. predsa len v tom veku je to v tomto smere riziko. ale co ja viem, no neviem. vzdy som vyhukovala, ze po 35 nie, bal bla, ale mam 36 a fyzicky sa citim bajecne, cize by som to dala, ak by k tomu doslo. a mozno je to aj tym, ze uz som od babatiek oddychnuta, ze mam vacsie deti. no, ale dost fantazirovania, ved ani chlapa nemam na to a to je sakra podmienka pre mna, kedze som rozvedena. ak dieta, je jedno kedy, aj v 45, ale s chlapom, co za to stoji a je zodpovedny 😉
Mám předposledního syna ve 40 a posledního ve 43, jsem unavenější ale myslím,že to poměrně zvládám 🙂,ale já mám dětí celkem 8 a i když už jsou holky velké doma moc nepomáhají,protože už mají své zájmy 🙂
@hettinka zbytocne obavy, ze my budeme v 60tke nadsluhovat na dochodku 🙂 ved my este budeme mat dobrych 5+ rokov do dochodku..
a co sa tyka druhej tvojej obavy, ze matka nezostala na RD .. no , ja som bola 8 mesiacov, ale teda venovala som sa malemu asi viac ako sa venovali jeho rovesnikom, co boli/su s mamou doma.. moj syn je oproti nim popredu, stihla som ho dost naucit, aj ked len po praci.. a to nehovoriach o zazitkoch a vyletoch co ma so mnou cez vikendy.. my nikdy nesedime doma.. a to nemam absolutne ziadnu pomoc len ja, muz a jasle/skolka (3dni) takze da sa aj pracovat aj venovat..bola by si prekvapena.. ja som zas prekvapena, kolko skoro 3r deti tu chodi stale s dudlom a potom nerozprava poriadne a jedava keksiky na miesto obeda, nedokazu hrat ani zakladne detske hry atd.... nejak neni cas sa venovat viac na RD .. hlavne treba povedat,ze zalezi viac na snahe matky ako len ci pracuje alebo je na RD..
V 40-ke človek ešte nevie povedať, ako na tom bude zdravotne v 60-ke, ked bude dieťa porodené v 40-ke dospievať. Či bude vôbec vládať doplaziť sa do roboty a bude mať aj dosť psychických síl, aby zvládol všetky tie pubertálne výkyvy pri takmer dvojgeneračnom rozdieli. Je to dnes síce moderné, bežnejšie tým pádom aj "normálne", ale na druhej strane, je to dosť neskoro na prvé alebo aj druhé dieťa. Beriem to z mojho pohladu, že ja mam 40 a decka su natolko velké, že už oni mne pomáhajú a veľa aj doma urobia.
Ja momentálne neberiem žiadnu formu antikoncepcie, takže je istá (veľmi malá) možnosť, že by som mohla otehotnieť neplánovane ... dieťa by som si určite nechala, ale musela by som to asi najskôr "stráviť". A neviem, ako by to "strávili" deti a manžel 😀 My už totiž plánujeme ako to bude, ked deti vyletia o 5-10 rokov z hniezda a ako budeme zasa cestovať po svete.
@mircalla ak ide o vlastnú skúsenosť, tak druhé dieťa som mala v 30-ke a už aj to bol väčší nápor na zdravie, psychiku, cítila som sa unavenejšia, pôrod bol horší ako pri prvom, ktoré som mala v 24 rokoch. Hoci druhé dieťa bolo super, jedlo, spalo, neplakalo a zdravé ako rybička.
@hettinka No su tu komenty ako som pisala vyssie plus hodnotenie zivotov inych ako bonus - hodnotis jednu ci druhu, ta isla do prace, naco mala dieta, ta nevladze, naco mala dieta....otazka bola: vlastne skusenosti.
Neznasam ked niekto v kuse riesi inych. Je to kazdeho osobna vec. Ona sa jasne spytala na vlastne skusenosti ako to zvladali po fyzickej stranke
@mirkava Ak sa na to citis, kludne do toho chod. Rizika tam samozrejme su, ale ved to vies. U mna to bolo tak neskoro nie preto, ze je to moderne, ako sa pisalo vyssie, ale skratka sa dlhe roky nedarilo a o 2 deti sme aj prisli, museli sme to riesit s pomocou medeciny. Myslim, ze to v pohode zvladnes, ak nemas ziadne zdravotne problemy, su aj starsie mamicky. Naviac nie si prvorodicka, a krpec bude mat aspon surodenca
Nie je dokezite ako dlho s dietatom si ci cele dni alebo az do 3 rokov ale ako intenzivne sa venujes dietatu ty kedsi snim, ta intenzita da ovela viac ako lento ze si snim ale nevenujes sa mu. Tymto sa drzim.
@hettinka mám známu čo mala dieťa v 40tke prvé a musela to riešiť umelým a mala úplne ukážkové tehotenstvo aj pôrod je to indivindi😉
@hettinka a sú aj 20tky čo bohužiaľ nevedia donosiť viem to ,lebo tým že nemôžem mať ja tak sledujem všetko ohľadom toho mám 37a teraz ,ako nemám bojovať?Budem sorry stará sa necítim pokiaľ tu možnosť 🙂
@bobricek1979 drz sa,podobna situacia vidis...
@mirkava nasa malicka ma 3 rocky, ja 46 a manzel 52 a nie je ziaden problem, normalne malu stihame a vychovavame ako hocikto mladsi s tym rozdielom ze jej vieme vsetko dat, kedze sme uz karierne niekde dalej ako 20tka. A to ze ci budem najstarsia na stuzkovej, ci ako budem zvladat pubertu neriesim, na tom moj zivot nestoji. Akoze ked je matka mlada tak co? Vymeta s pubertakom bary a diskoteky, aby ho "chranila" ci ako? Myslim si ze rozpravat budem vediet este aj v 60tke, vysvetlit dcerke smer a potom uz ako si svoj zivot zariadi tak ho bude mat. Ak bude pocuvat moje rady bude sa mat snad dobre a ak nie, je to jej zivot, v puberte by uz clovek mal vediet rozlisit co je v jeho zivote dobre a co nie, taktiez viem priznat ze co vyhovuje mne nemusi mojim detom. Ani teraz nevychovavam pubertaka tak aby som ho drzala za ruku ci mlatila. Poradim, usmernim a ked nepocuvne, sam si to v zivote odskace
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Zvládame dobre 🙂 Len som nejaká unavená 😉