Darované spermie a darované embryá

lucia248
4. júl 2022

Ahojte, možno pre niektoré divná úvaha… Manžel nemôže mať vlastné deti, ja som zdravá, takže jediné riešenie je umelé oplodnenie s darovanými spermiami. On je s tým stotožnený ( samozrejme je mu ľúto že nebude mať nikdy vlastné) avšak ja neviem prekusnúť, že dieťa nebude jeho. Respektíve, že mám mať dieťa “s niekým iným”. Dokonca by som si skôr vedela predstaviť darované embryá a byť na jednej lodi. Riešil tu už niekto podobný vnútorný problém?

lucia248
autor
4. júl 2022

Je vôbec možné využiť darované embryá ak je žena zdravá?

karhu
4. júl 2022

a co tak adoptovat uz narodene dieta?

anjelicek26
4. júl 2022

Problem som neriesila, ale podla mna je "vyhoda" genetickej pribuznosti s tebou velka... uz ked pomyslim na urcite geneticke ochorenia ci transplantacie, ktore samozrejme clovek ani mysliet nechce, ale mat "k dispozicii" velmi pribuzny geneticky material (to je mama, tety, bratranci a sesternice, surodenci ak sa rozhodnete mat takto dve...)... treba vidiet aj tento aspekt... Ist do darovaneho embrya len kvoli pocitu "byt na jednej lodi" - aby vam bolo obom cudzie? Urcite nie, pokial mas vajicka zdrave, chodte do darcovskych spermii, ked je s tym muz stotozneny a nejde to inak - je to dobre tak.

ladyblcha
4. júl 2022

@karhu neviem, ci vies kolko trva priprava na adopciu a kolko sa caka v poradovniku.

@lucia248 sla by som z vlastnych vajicok, ak je moznost, teda neviem ako to berie tvoj manzel, ale pokial je s tym ok, naco to komplikovat.

anjelicek26
4. júl 2022

@karhu bohuzial adopcia je nie mozna pre kazdeho vzhladom na vek, socialne zazemie, psychologicky posudok... a je to na dlhe, dlhe, velmi dlhe roky cakania... a nikdy nezazijes tie kopance v brusku, podla mna je to neporovnatelne... nevies, cim si to dietatko preslo v tehotenstve, ake traumy si do zivota prinesie... nie je to jednoduche... ak je ona zdrava, najprv treba vyuzit ine moznosti...

karhu
4. júl 2022

@ladyblcha ano, caka sa a je to narocne, a co? nie su to preteky..
@anjelicek26 autorka o nemoznosti adoptovat nepise, ak by bolo dieta adoptovane, tak by boli "na jednej lodi" ..kopanceky v bruchu su sice pekne, no nie su vsetko..
ak adoptovat nemozu, nechcu, je to ok, len ci rozmyslali aj nad takou moznostou..

diamond007
4. júl 2022

@anjelicek26 aký je tam vek kedy adopcia nie je možná?

ladyblcha
4. júl 2022

@diamond007 tusim 45rokov na dieta do 2 rokov.

petkavka
4. júl 2022

@lucia248 Mne to pride, ako by si sa pytala. "Prisla som o ruku, mam si dat odrezat aj druhu? Aby obe ruky boli na jednej lodi. "

lucia248
autor
4. júl 2022

@petkavka vieš psychika je silná vec a pred takýmto “celoživotným” krokom je lepšie si to premyslieť a ujasniť v hlave než potom dieťa neprijať alebo mať ťažkú poporodnu depresiu… nikdy nevieš dopredu ako to so všetkými tými hormónmi nakoniec zamáva a nechcem aby trpelo dieťa. Dosť veľký šok bol už len to že sme zistili že nemôžme mať dieťa prirodzene nakoniec z toho vzišlo že manžel ani svoje. A teraz sa musím vyrovnať s týmto riešením.

lucia248
autor
4. júl 2022

@petkavka ale áno svojim spôsobom máš pravdu

diamond007
4. júl 2022

@ladyblcha a to jeden z partnerov musí mať taký vek? Či obaja?

luccija
4. júl 2022

@lucia248 a co, ak ho neprijmes, lebo budes vediet, ze nie je ani z jedneho gen.materialu?Moc to chces prespekulovat.Urcite by som pouzila svoje vajicka, ak mas tu moznost.
@karhu v nasom kraji 5- 7 r.urcite vedia, ze je moznost adopcie.Nie kazdy je vhodny a tie deti su casto traumatizovane.
@diamond007 to je max.ved treba dieta aj vychovat.Ale zda mi, ze je ten vek trocha iny.

diamond007
4. júl 2022

@luccija Ja sa pýtam pretože mám kamošku pred 50 mala keď dostali dieťa a muž už pár rokov po 50.

luccija
4. júl 2022

@diamond007 ale uz starsie dieta nie?

diamond007
4. júl 2022

@luccija nie, bábätko
10rokov riešili umelé, potom adopciu až a kým dostali mali už vysoký vek

anjelicek26
4. júl 2022

@diamond007 zavisi od vela faktorov, ci uz maju viacere deti, kedy podavali ziadost (fakt niekedy cakas aj tych 5-6 rokov), aky malo dieta vek... plus ked ide o surodenca ich ineho adoptovaneho dietata maju prednostne pravo sa ho ujat (aspon tak viem u nas, kamoska adoptovala po sebe dvoch chlapcov, surodencov, dali im prednostne pravo, tri roky po sebe to bolo)

andrea_82
4. júl 2022

@ladyblcha u nas oficialne nie je stanovena hranica veku, do ktorej si mozes adoptovat male dieta. V zakone sa len pise, ze ma byt dodrzany primerany vekovy rozdiel. Ale to sa tazko urcuje, ked v dnesnej dobe uz bezne rodia 40-nicky.

nika11103
4. júl 2022

Autorka , rodič v pravom zmysle slova nie je ten , čo splodil , ale ten čo výchova . Okamih splodenia aj následne 9 mesačne nosenie je nič oproti tomu, ako sa budeš dieťaťu venovať cely život . Chrániť ho , viest , usmerňovať . Dať mu lásku zázemie byt s ním v zdraví v chorobe . . Aspoň ja to tak beriem . Nech sa rozhodneš akokoľvek , držím palce nech ste obaja šťastní .

lucia248
autor
4. júl 2022

@nika11103 ďakujeme 🙂

andreatytler
5. júl 2022

@lucia248 Zaujimave ako to citis. Ja som koli veku mala moznost ist do darovanych vajicok s manzelovymi spermiami a vadilo mi ze on bude mat geneticke spojenie s dietatom a ja nie a viac sa mi pacila volba darovaneho embrya, lebo tam by sme boli obaja rovnako znevyhodneni. U teba je to ale opacne, zaujimave.
Vies, ja verim tomu ze zena zacne tuzit po dietati, ked stretne toho praveho muza. Cize ani nejde tak o to mat dieta, ale o to mat dieta s tym uzasnym chlapom. Ty si o tuto moznost prisla. Je mi to luto. Podla mna by to malo tvojmu manzelovi lichotit, ze to takto citis.
Teraz ale co s tymi pocitmi. Robis velmi dobre ze o tom takto uvazujes a radis sa. Robila som presne to iste. Je to velmi narocna volba a treba si to nechat prejst hlavou, ale hlavne srdcom. U mna to skoncilo tak ze mi nakoniec bolo jedno ako to dieta ziskam, len nech nejake je. IVF s darovanymi vajickami bola neuspesna. IVF s darovanymi embryami bola uspesna a je z toho nas syn. Vobec nelutujem ze som do toho isla. Vobec ma netrapi ze nie je biologicky moj. Vobec to nie je podstatne. A tak isto to citi moj muz

gven
5. júl 2022

@lucia248 ked si seba predstavim v tejto situacii, sla by som do toho s cudzimi spermiami a svojimi vajickami. Vies preco? Nech to zneje akokolvek, sem to napisem aby bolo jasne ako rozmyslam - povazujem sa za sikovnu, mudru a peknu a bolo by mi luto to skusit neodovzdat svojmu dietatku, aj ked jasne, nie je to zaruka ze take bude 😅 ostatne pocity by sli vtedy asi bokom. Aka jedna lod, budete na jednej lodi hned ako sa narodi a bude treba okolo neho behat, starat sa a vychovavat! Rychlo zabudnete z akej spermie dietatko vzniklo ale niekde vo vnutri budes nakoniec spokojna ze ma aspon scasti tvoje geny 😉

petkavka
5. júl 2022

@lucia248 Ja ti proste nerozumiem. To ze spracovavas prijatie dietata, ktore bude 50% darovane, chapem - ale vyriesit to tak, ze bude darovane 100%. To nema logiku. ....

lucia248
autor
5. júl 2022

@andreatytler ďakujem za odpoveď, áno presne si to vystihla malo kto to pochopí pretože nie všetci majú aj tak ideálne manželstvo ako my. A teda áno on je ten jediný s kým si viem predstaviť mať dieťa. Muslím sa naučiť si to v hlave trochu preprogramovať a brať to z tejto druhej stránky, myslieť odzačiatku tak, že je skratka naše a zabudnúť na to ako k tomu došlo. Gratulujem k synovi 😊

lucia248
autor
5. júl 2022

@gven ďakujem za radu 😅dosť mi pomáhate pozrieť sa no to inak, verím že to tak bude 🙂

lucia248
autor
5. júl 2022

@petkavka áno vnímanie a psychika každého človeka je iná, nie každý ma pochopí. Aj ja tu niekedy čítam otázky, na ktoré neodpovedám iba pokrútim hlavou a premýšľam načo toto niekto vôbec rieši, avšak pre danú osobu to môže byť dôležité.

andreatytler
5. júl 2022

@lucia248 Vies co, mne najviac pomohla priprava na adopciu (tusim aj na Slovensku sa to vola PRIDE). Tam mi doslo ze nie je dobre sa snazit zabudnut na to ze dieta nie je biologicky moje a skusat sa s tym pocitom vyrovnat. Ono je to velka zivotna strata, lebo je prirodzene ze ludia chcu aby ich geny pokracovali dalej a treba tu stratu prijat ako sucast svojho zivota. Ak ta prepadne smutok z toho ze nemas geneticky svoje dieta, posmut si (aj poplac ak treba), niekomu sa vyzaluj ak to pomoze a ulavi sa ti a pojdes dalej s tym ze ked to zase pride, zase si posmutis. Bude ti to cely zivot chybat, ale napriek tomu budes mat skvely a uzasny zivot a budes svoje dieta milovat tak ze ti pojde srdce roztrhnut. Kazdy clovek ma takyto nejaky svoj smutok. Nikto nema idealny zivot.
U mna boli tieto smutky a pochybnosti este aj cele tehotenstvo a trochu som sa bala ze ci si vytvorim skutocny vrucny vztah k synovi, ale ako sa narodil pochybnosti su uplne prec. Plne si uvedomujem ze nie je biologicky moj ale ani trochu mi to nevadi.
Kludne zajdi za psychologom alebo sa prihlaste s manzelom na ten kurz PRIDE. Tu kde zijem je sedenie s psychologom povynne pri kazdej IVF s darovanymi bunkami.

sweat
5. júl 2022

@lucia248 ahoj,ja som uvažovala podobne ako ty. Tiez bola u nás príčina neplodnosti sposobena mužským faktorom. A pre mňa nebolo dôležité mať geneticky vlastne dieťa, ak by nemalo byť aj manzelovo... Keďže dieťa je pre mňa okrem iného aj symbolom lásky a spojenim dvoch ludi a svojho muža nadovšetko milujem, ak by nevyšiel chirurgický odber spermií a nebol by k dispozícii vlastný materiál, išli by sme do darovaného embrya. V tomto som mala úplne jasno, dôvodom takéhoto rozhodnutia bol aj môj vyšší vek a nižšie amh, takže by som volila tu možnosť, ktorá nám poskytovala najvyššiu šancu na vlastné dieťa, aj keď z biologicky cudzieho materiálu.

jumperly1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre