Toto možno nie je ani tak diskusia ako anonymné vyspovedanie. Veľmi sa desím toho, že nebudem môcť mať deti. Mám 25 a pomaly sa pripravujeme s partnerom na deti. Bojím sa, že nebudem môcť mať deti, že to nepôjde a nič nám nepomôže. Bojím sa toho zúfalstva, že čo potom, ak tie deti nebudem naozaj môcť mať. Ja aj sestra sme až x-té tehotenstvo našej matky. Otcova teta má adoptované deti, nemôže mať a aj všetci súrodenci mojich rodičov museli navštevovať kliniky, ktoré im pomohli. Tak isto všetci súrodenci môjho partnera. U nikoho to nebolo len tak prirodzene.. Zbláznim sa z toho, že neviem, či nás nečaká niečo rovnaké.
Budím sa už celé týždne zo snov s tým, že neviem čo ma čaká..
neviem ci okrem genetickych poruch, ktore sa prejavuju aj inak ako neplodnostou, ci je nejaky dovod dedit neplodnost.
neviem aky dovod bol u vsetkych tovjich pribuznych, ale podla mna dovody boli rozne a teba sa to tykat basolutne nemusi, ak ste inak zdravi.
Presne, nemozes sa takto stresovat, prilisne tlacenie na pilu moze tiez sposobit neplodnost. Treba si s partnerom uz dopredu vydiskutovat, co budete v takom pripade robit. Ci ste ochotni ist do asistovanej reprodukcie, pripadne do adopcie. Si mlada, ak by ste to potrebovali riesit, mas dost casu. A mozno prave ty budes v rodine ta svetla vynimka, ktorej to pojde bez vacsich problemov.
uplne zbytocne sa vopred stresujes. nechapem...🙄
mas nejake problemy ci muz?
Zatiaľ nevieme o ničom okrem toho, že si moja menštruácia chodí ako sa jej zachce posledný rok. Ale to možno bolo stresom zo školy a z práce. Doktorku navštívim až o 3 mesiace. Tak uvidíme, či je všetko ok.
Ber to tak, že až na tu jednu tetu všetci z vašej rodiny sa nakoniec dopracovali k úspešnému tehotenstvu a majú svoje deti. A to bolo minimálne 20-30rokov dozadu, teraz technika a možnosti reorodukcnych centier sú úplne na inej úrovni, ako vtedy.
Možno to nepôjde prirodzene, ale dnes zial každý 6.pár ma problém s plodnostou, takže aj keby ste nemali také prípady v rodine, mohli by ste byť ten jeden zo šiestich. Takže neni to nič ojedinelé.
Super, ze máš 25 a už máš partnera pri sebe, s ktorým chcete mať deti. Väčšina žien v takom veku ešte otca svojich budúcich deti ani nepozná. Väčšina párov začne tému dieťaťa riešiť po 30tke, po 35ke ženy...takze ber to tak, že máš 10rocny náskok k dobru ☺️
Tak si buď adoptuješ, alebo pôjdeš na umelé oplodnenie.
Spracuj svoj strach, lebo byt tehotna a potom matka vie byt dost strasidelne..co budes robit potom…
Preco mas strach? K dietatu sa dnes da dopracovat hocijako.
:/ musíš sa s tým rýchlo vysporiadať a prestať na to mysliet. Z vlastnej skúsenosti stres je najväčší nepriateľ. Tým že o Tom už teraz snivas a stresujes sa robis fakt zle. Uvoľní sa dopraj si všetko čo máš rada choďte na dovolenku a zabudnite na to že chcete deti 🙂. Držím palce veľmi
Ak sa chceš trochu ukľudniť, môžes absolvovať aspoň základné vyšetrenia na plodnosť, aby ste vedeli na čom ste. Centra asistovanej reprodukcie ponúkajú takéto vyšetrenie. Tebe zoberú krv, partnerovi krv a spermiogram.
Nestresuj zbytočne a ani keby to nešlo.
U nás ženy asi každá jedna otehotnela buď na prvýkrát alebo po roku/dvoch.Aj potratili.Až jedna po roku podstúpila IUI problém mal jej manžel.
Ja som zatiaľ najväčší rekordér neplodnosti v rodine.
Napriek tomu, že mám reprodukčný systém ako hodinky.Všetko v poriadku.Neovplyvníš to, takže sa tým nezaoberaj.
Sme pomaly rovesníčky takže viem, že na veku nezáleží, ale predsa sa na to netreba zameriavať a treba vyskúšať možnosti ak to nepôjde.A treba si toto vo vzťahu vykomunikovať vopred.Prípadnú neplodnosť alebo asistovanú reprodukciu
Zmysel zivota urcite nie je mat deti. :D
@ivangeline a čo je teda zmyslom života? ja že reprodukcia. ale nechám sa poučiť...
Vobec to nemusi byt takto "dedicne", napriek tomu si to mozes zapricinit stresom, ktory si vyrabas. Priklad: Mam kamosa a kamosku (manzelia) - jeho sestra deti pocali az po x rokoch snazenia, jeho brat si adoptovali, lebo nemohli mat. Oni otehotneli do pol roka. Opacne - kamoska, ktorej sestra s lahkostou pocala 3 deti, jej brat 4, ona sa uz 4 roky snazi, 2x podstupila IVF a stale nic. Pochopila by som obavy, keby ste sa uz dlhsiu dobu snazili a nic, ale takto preventivne sa dopredu bat? Neblazni a upokoj sa, lebo si to tym strachom sama sposobis
Ja som mala podobne stresy. Moja mamina kym vynosila mna aj brata, mala za sebou niekolko potratov, bracho je z dvojiciek, kde jedno sa prestalo vyvijat. Mala rizikove tehotenstva kde musela len lezat. A ja som otehotnela na prvu supu s oboma mojimi dcerkami, tehotenstvo bez komplikacii, pri druhej som dokonca do 7.mesiaca jazdila na bicykli 😄 takze neprikladaj genetike taku vaznost. Ty mozes byt uplne zdrava a plodna jak jablon. A mas este krasny vek, v pripade, ze by to naozaj neslo, tak mas kopec casu s tym nieco robit 😊
@ivangeline
@zuzanka.zuzu podla man mate v zasade pravdu obe.
zmyslom druhu je urcite reprodukcia a prezitie druhu, ale zmyslom jednotlivca byt reprodukcia nemusi, obzvlast u takeho druhu ako je clovek.
na rozdiel od zvierat sme na vyssom vybojovom stupni a naplnat nas mozu mnoho ineho, co na rozdiel od nas zvierata nedokazu.
a dokonca ani v skupine zvierat sa nie vzdy rozmnozuju vsetky. casto to v svorkach funguje tak, ze je tam par, ktory ma pravo sa rozmnozovat, pripadne je tam jeden samec, ktory ma pravo oplodnit vsetky samice a ostatni samci si neskrtnu. ak sa nahodou stane, ze sa prirtafia mlade aj inemu clenovi skupiny, casto ich nenechaju zit a ublizia im. v takej svorke teda neplni rozmnozovaciu funkciu kazdy clen a teda zmyslom zivota inych clenov je skor fungovanie skupiny, zabezpecenie potravy, bezpecnost skupiny a pod.
a teda u ludi je to podobne, niektori clenovia skupin sluzia na nieco ine, napr vedci pomahaju napredovat spolocnosti. nehovorim,a j oni mavaju deti, ale clovek, ktory takto pracuje, je casto tak zaneprazdneny, ze mnohi nemusia nadviazat spravny vztaha rodinu si nakoniec ani nezalozia, pripadne maju menej deti.
@zuzanka.zuzu Vztahy. ;)
Pozri, ja som tiez dieta, ktore mama ledva donosila, lezala niekolko mesiacov v nemocnici, predo mnou mala xy potratov, brat mi zomrel 5 dni po narodeni, narodil sa predcasne v roku 1980. Keby sa narodil pred 20 rokmi alebo dnes, urcite by prezil.
Mala som cely zivot nepravidelny menzes, cysty, vysoky prolaktin, testosteton, anovulacne cykly. Dvaja lekari mi povedali, aby som necakala, ze u mna to prirodzene pojde , len zazrakom, ak tak...A mam 4 deti, posledne 2 ani neviem, ako...🤭. Rodila som v 30,32, 37 a 39 rokoch. Prve 2 som prenasala a dalsie 2 sa narodili skor, ale to kvoli vysokemu tlaku, nie ze by uz chceli same von.
S manzelom sme cely cas pouzivali len prerusovany sex ako ochranu, s vynimkou pol roka HAK, tak sa aj kusok obavali o plodnost. Ked vies, ze spolahliva metoda ochrany to nie je. Toto nema zmysel riesit ale vopred. Budes riesit, ak by...Ale vobec to nemusi byt problem.
No a tento stres, čo do seba vháňaš , nie je vôbec dobrý.... radšej sa pomodli aby vám boh doprial
@zuzanka.zuzu Zmyslom života je užiť si svoj život.
Aj keby sme sa nerozmnožovali nič také sa nestane.
Zanikneme a nikoho to trápiť nebude.
@medda_beda mam 2 deti a suhlasim. Nie su zmyslom zivota. Je to uplne individualne
Ďakujem za všetky komentáre.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Tak sa co najskor ukludni lebo Ti to naozaj moze robit neskor problem, uz len kvoli neprimeranemu stresu. A navyse z niecoho co zatial vobec nie je na mieste.
Takto sa zit neda, aby sa clovek stale niecoho bal, lebo "co ak....". Respektive taki co takto ziju, to musi byt des.
Drzim palce aby ste sa dockali vytuzeneho dietatka ked uz to bude na plane.