Chceme dieťatko. Ja som študentka, priateľ futbalista

123choco123
16. feb 2015

ahojte 🙂 chcela by som vediet nazor viacerych zienok. Ja som studentka, momentalne koncim Bc na STU FCHPT a chystam sa na Ing studium. Priatel je futbalista a tak isto student. Mam problem PCO a nefunkcnu stitnu zlazu. Velmi tuzim po dietatku, beriem t ako svoj zivotny ciel mat svoje deti. Popri skole opatrujem dvoch chlapcov, a mam tolko susenosti s detmi, ze postarat sa pre mna nie je problem ci o male ci o vacsie. Po skole samozrejme planujem dobre sa zamestnat, nakolko s mojou skolou to nie je problem. Nakolko ma moj gynekolog nahana a strasi, ze v mojom pripade treba otehotniet cim skor lebo neskor moze byt velky problem, s priatelom, s ktorym uz dva roky byvame sme sa rozhodli (aj ked nie este na 100% stale pochybujem), ze sa pokusime o dietatko. Moji aj jeho rodicia su na tom financne dost dobre. Momentalne staviame druhy dom, tento stary nam zostane. Myslite, ze je rozumne mat dieta popri skole a pocitat s tym, ze mi tie dva tri roky budu pomahat rodicia?Priatel zaraba, ale nie su to ziadne miliony. Ja len brigada. Viem, ze mam narok na rodicovsky prispevok cca 200eur a kedze budem studentka aj na prispevok na opateru 230eur + pridavky, atd. Myslite, ze sa to da takto zvladnut? Je tu niekto, kto vychovaval dietatko bez svadby, popri skole?

sissy27
16. feb 2015

@123choco123 no rozum sa mi zastavuje, prepáč... Dopredu sa spoliehať na rodičov?? Keď ťa pán gynekológ naháňa do rodenia, tak sa dúfam aj rád postará, keby náhodou vašim rodičom nevydalo... Neviem o akých 230€ na opateru hovoríš, možno som len slabo informovaná, ale budeš mať nárok iba na rodičák a prídavky, čo je spolu cca 230€, nič viac... Už len to zmýšľanie že "veď rodičia sa postarajú " je jasným znakom, že nie ste ani zďaleka dospelí a zrelí na vlastné deti...

123choco123
autor
16. feb 2015

@sissy27 ja nepocitam s tym, ze moje dieta budu vychovavat moji rodicia, ale pocitam s ich pomocou to je podla mna normalne a nie chore, nie?s mamou som sa o tom uz rozpravala, a ta nema s tym ziadny problem, ze pokial budem musiet byt v skole bude so svojim vnucatom. a skus si pogooglit ale existuje prispevok na opateru vo vyske 230eur pokial si napriklad student 🙂 je to prispevok, ktory mas pouzit na skolku, jaslicky pripadne opatrovatelku

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 takto ti poviem,gynekolog kazdu zenu nahana,lebo rodit treba do 30tky,vtedy sme najplodnejsie.trochu som sa zasmiala staviate druhy dom?akoze vy z vasich financii a kazdy den na nom vlastnymi rukami robite?to ako stihate financne dom aj skolu a ako stihate stavat dom a k tomu skolu?z toho,co pises vidim,ze vas dotuju rodicia a zrejme aj dobre zamestnanie ti zabezpecia rodicia.ja osobne nemam rada protekcne deti,ktore sa niekam dostanu len vdaka financiam rodicov.preto si myslim,ze je jedno,ci budes mat teraz alebo o 3 roky dieta.ty nikdy nic nedokazes vlastnym pricinenim.nikdy si nezarobite na svoj dom svojim usilim,takze tato starost vam opada.a to,ze sa vdaka opatrovaniu vies postarat o deti,hmm.ci vies vychovat dieta zistis,ked pride do puberty.materinsky cit na staranie sa o dieta ma kazda zena.

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 a aky ma vyzam mat dieta,ked mi s nim bude stara mama???tomu ja nerozumiem.neviem si predstavit stihat prednasky,labaky,cvicenia,prax s malickym babatkom.

9lf9
16. feb 2015

@123choco123 ano prispevok na starostlivost je ale v tom pripade nebudes mat rodicak..je to bude prispevok na starostlivost max do 230e alebo rodiovsky prispevok 203,20e + pridavok 23,52e

hrjanka
16. feb 2015

len k tomu prispevku na starostlivost o dieta:
Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká:
na dieťa, na ktoré sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi (manželke) oprávnenej osoby rodičovský príspevok (kopirovane zo stranky MPSVR)
Takze budes mat len narok na rodicak + pridavky

123choco123
autor
16. feb 2015

@sunshineka myslela som to tak, ze: moji rodicia stavaju druhy dom, a tento povodny ostane mne, takze o byvanie mame postarane. FCHPT STU je najlepsia technicka fakulta na slovensku, ktoru ked vystudujes (poviem ti tak, protekcia tam existuje asi len u ozaj mafianskych deti nakolko nas v prvom rocniku bolo 150 a teraz nas je 25 a ucim sa ja sama, neucia sa za mna rodicia) si najdes pracu hned, pripadne este pocas studia Ing, nakolko ludia s technickym smerom su ziadani.Neviem ci mas nejaky komplex, ze sa na mne hned vyvrsujes.Nechapem preco by som nemala svojimi silami nic dokazat. Teraz cely den sedim pri fyzike ABY SOM NIECO DOKAZALA! 🙂 Uz len to, ze skoncim Bc tento rok je uspech na tej skole, takze nieco som uz predsa dokazala vlastnymi silami 🙂 rodicia mi platia akurat tak ubytovanie v BA to je ich jedina dotacia.

123choco123
autor
16. feb 2015

@9lf9 dakujem aspon za jeden inteligentny prispevok. toto som nevedela 🙂

moni244
16. feb 2015

@123choco123 tak si sa zle vyjadrila, lebo tvoj prispevok vyznel asi tak, ze ja si urobim dieta a rodicia cvakajte

123choco123
autor
16. feb 2015

@moni244 asi ano a samozrejme som to tak nemyslela! cele je to hanba tohto statu, ze si 24rocni mladi ludia nemozu dovolit dieta.po skole by som dva roky musela robit aby som mala narok na matersku, tym padom by som uz mala 30rokov a naozaj neplanujem byt stara mama vlastnym detom.viem ake mam zdravotne problemy, a aky problem este len budem mat s otehotnenim, preto to nechcem odkladat ak to ma byt moja jedina sanca na vlastne dieta

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 ja viem,co je FCHPT,studovala mi tam sestra.nemam nic proti tebe,iba proti tvojmu zmyslaniu.spoliehat sa na rodicov,ze ta budu financovat,ked budes mat dieta.ja by som sa od hanby prepadla,keby ma mali rodicia financovat,ale my deti z obycajnych rodin sme vychovani inym hodnotam.a prave preto,ze viem,aka je FCHPT narocna,si myslim,ze nemas mat este dieta.profesori tam maju radi poriadnych pracantov a zazratych studentov.

dianaana
16. feb 2015

@123choco123 Ahoj, vieš, na túto otázku ti nikto poriadne neodpovie, to naozaj musíš vedieť ty sama, ako si na tom aj čo sa týka vzťahu s priateľom, aj zdravotne, aj pocitovo, či si pripravená mať dieťa atď... Ak je naozaj zo zdravotného hľadiska najlepšie, aby si mala dieťa teraz, lebo hrozí že potom ho už nebudeš môcť mať, tak by som neváhala a šla do toho. To, že máš rodičov, ktorí ti pomôžu, je veľké plus.
My sa snažíme už viac ako 2 roky a nedarí sa nám... takže keby som bola na tvojom mieste, dieťa by bolo pre mňa číslo jedna a neváhala by som. Aj keby som napríklad nemala dokončiť školu, alebo ísť na externé štúdium a pracovať, atď.
🙂

sabina255
16. feb 2015

ťažko radit, na jednej strane ste finančne nezabezpečení obidvaja(vy dvaja,nie rodičia),na druhej strane lepsie mat dieťa pokým ti to zdravotný stav povoluje,než nemocť nemať nikdy.Aj zdravé snažilky majú s tým problémy,tu by ti vedeli o tom rozprávať.Ked priatel chce dieta mal by preto spraviť určité kroky nie?Napr. éjsť si prácu ktorá by vás ako rodinu uživila,prepáč alp píšeš že bohvieako nezarába, akokolvek perspektívnu buducnost by z futbalu mohol mat,dieta je dieta a tam idu vsetky sebecke potreby bokom.A skús sa konkr. spýtať niekde v sociálnej poisťovni o finančných nárokoch ktoré ako študentka,predpokladám že nikdy nezamestnaná na TP,máš.200 e je smiesnych ale ked sa chce tak sa dá, dá sa nájsť lepsia práca, ext. studium a práca popritom, sú jasle.Ale na rodičov sa nespoliehajte, vy privediete nový život na svet a tým aj založíte rodinu, ktorá by mala byť navždy,nie lebo gynda "múdro radil". Musís si stanovit s priatelom priority a potom sa zodpovedne rozhodnúť lebo to už nieje len o vas dvoch.V každom prípade držím palce aby vsetko dopadlo dobre a tak ako má,to ti neradím ako tvoja matka ale ako rovesnička.

brrrrrciatko
16. feb 2015

Este budes mat narok ty aj priayel na plne socialne stipendium. Ake nemozete mat trvaly pobyt s rodicmi.

janinah
16. feb 2015

Brat vyštudoval medicínu a to už bol ženaty a mali dieťa,v jednej ruke skriptá,v druhej kočík,po večeroch a nociach brigády,teda všetko sa dá,ak sa chce.Otec ich finančne podporoval,ale nie veľkou sumou,švagriná už robila.Záleží len na tebe,čo je priorita,či dieťa a či škola,teda ak bude dieťa a nebudeš zvládať,či si ochotná prerušiť resp.ukončiť školu.

sissy27
16. feb 2015

@123choco123 áno, je normálne spoliehať sa na pomoc rodičov keď máš 10, 12, 15 rokov... ale ako dospelá svojprávna osoba veru nie, špeciálne ak sa chcete hrať na dospelých a mať vlastné deti... a ak sa rodičom nedajbože niečo stane? kto sa o vás postará? gynekológ?
googli prosím ťa ty - máš nárok buď na rodičák (cca 200€) ALEBO na príspevok na škôlku / jasle (230€) v prípade, že ideš miesto RD pracovať, ale nie oboje naraz...
rodičia NÁM DAJÚ, rodičia MI PLATIA, rodičia SA POSTARAJÚ... super...
ty už sa vidíš na neviem akom luxusnom mieste, no darmo je tvoj obor žiadaný, ale aj prax ti treba... o absolventov sa zas tak veľmi všetci netrhajú... plus o absolventku s malým dieťaťom ani nehovorím... ale až si chcela len potľapkať po pleci a nejaké tie pochvalné ódy, že aká si ty šikovná a ako dobre si si to zariadila, tak to si mala skôr na pokec ako medzi dospelé ženy...
P.S. nehovorím, že sa nedá skĺbiť škola, dieťa a prípadne aj práca, je tu kopa žien, čo do zvládli, ale ak nemusíš, tak to takto nerob... a ty veru nemusíš...

siska53
16. feb 2015

@123choco123 pozri.ak to mate vydiskutovane a dohodnute s rodicmi,preco nie. Nebudete ani prvi,ani posledni,co vystuduju s dietatom. A mnohi popri tom byvaju aj na intrakoch - tkz.manzelaky..
A navyse dietatko sa nemusi ani hned zadarit,samozrejme aj moze.

zabina27
16. feb 2015

@123choco123 inak ja sa ti necudujem, mne keby gynekolog povedal, ze radsej skor babo, aby nebolo neskoro, tiez by som rozmyslala, ako by sa to dalo zvladnut, ake su podmienky, kto by mohol pomoct, ako potom si hlavu trieskat, ze dr predsa len nehovoril do vetra... ja som teda z tych, ze deti chcem
pokial by ste mali kde byvat a mal by vam prve roky kto pomoct, tak by som do toho sla. budu to sice narocne roky, ale deti za to stoja, si myslim. co si premysli, ze ak by si po skole ostala doma, pripadne by ste aj druhe babo poriesili, tak ako by si to potom mala s pracou, ak by bola po VS prestavka bez praxe

123choco123
autor
16. feb 2015

@dianaana dakujem ti ya podporu 🙂 nechodim sem casto a som dost prekvapena, ze pri prvom prispevku do fora sa do mna zacnu navazat dievcata, ktore asi ani nechapu co a ako myslim. viem, ze nase snazenie moze trvat dlho, mozno uz budem davno zamestnana ked sa nam to podari.ide len o to , ze ak by sa to podarilo hned 🙂 mozno som tu nemala ani pisat a pytat sa na nazor :D lebo ako vidim vsetci sa chytaju niektorych slovicok a vytrhavaju z kontextu aby a mohli do mna navazat a kritizovat. myslim, ze spoliehat sa na svojich rodicov pokial to je v norme je uplne normalna vec a nie je to nic take strasne.viem, ze nebudem mat 100% casu ale inac sa to sklbit neda.tuzim mat dieta ale aj dokoncit skolu a mat dobre zamestnanie aby som tu o par rokov nevyplakavala ako nemam z coho zaplatit obedy v skole.

miriem
16. feb 2015

@123choco123 uz ti baby napisali,ze by si dostala alebo rodicak alebo prispevok na starostlivost. Len dodam, ze prispevok na starostlivost by si dostala v max vyske len v pripade, ze by si to vydokladovala. Teda ak by sa ti o male starala mamina, na prispevok nemas narok ( iba ak by mala mama na to zivnost a mohla ti to fakturovat). Ak by si dala dieta do skolky, platila by si minimalne 400€ cize prispevok by ti ani len tu skolku nepokryl... Treba si to dobre premysliet, ci chces aby sa ti o dieta od zaciatku staral niekto iny, ked si planujes, ze hned po skole sa dobre zamestnas? Nevidim v tvojich planoch miesto a cas na dieta.

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 tak ked vies,ze toto je jedina sanca,naco sa nas pytas?mala som spoluziaka,ktoreho priatelka mala nejake zdravotne problemy a museli otehotniet.rodicia vystrojili svadbu,ona otehotnela.on na intraku financovali ho rodicia,do toho rodicia financovali jeho priatelku a narodene dieta.vidali sa po vikendoch.pre mna hrozna predstava,prepadla by som sa od hanby pre rodicmi.a take "strasne" zdravotne problemy mala,ze dokazala porodit aj dalsie deti.dodnes su odkazani na pomoc rodicov,lebo ich rodicia boli obycajni ludia,domy navyse nemali..neviem, ja si to proste neviem predstavit,ze potrebujem trebars stolicku do kuchyne a zavolam mame,mami das mi na stolicku?alebo mami plienky dosli.alebo vam budu davat vreckove,aby ste utiahli domacnost?

siska53
16. feb 2015

@sissy27 ja som sa tu docitala o tom,ze rodicia im postrazia dieta. Nie,ze ich budu financne zabezpecovat.
A keby aj,je to cisto ich sukromna zalezitost.
Aj mne dobre padne,ak mi pride mama ci otec a ja si mozem ist k doktorovi bez dietata.

libka1
16. feb 2015

@123choco123 hanba statu? Ty so svojimi kvalitami a urovnou VS ktoru studujes stat nepotrebujes. Ja nemam taku "prestiznu" skolu ako ty a na stat som sa nikdy nemusela spoliehat 😀 Najprv dospej a potom deticky, to nie je o veku ale o schopnosti postarat sa o deti. Niekto sa postara pri skole v 20 a niekto to nedokaze ani v 30...

123choco123
autor
16. feb 2015

@sissy27 neviem čo ma toto spoločne s tym že sa vidim na nejakom luxusnom mieste(hovori z teba nejaka zavist?). neviem ci mas zlu naladu ci co, ze sa tu musis vyvrsovat na niekom. tu ide aj o moje zdravotne problemy. syndrom polycystickych vajecnikov + nefunkcna stitna zlaza je idealna kombinacia k nepodlodnosti. tu nejde o to ze sa chcem hrat na dospelu ale o to ze sa nechcem spamatat ked uz bude prilis neskoro.

mamulienka30
16. feb 2015

@123choco123 dostanes bud alebo, nedostanes aj aj, to si trosku prestuduj co sa tyka prispevkov. Preco sa nechcete vziat? Ked ste taky vyspely parik? Tuto diagnozu ma dnes bohuzial vela zien a gynekologovia nahanaju skor kvoli profitom s umelych oplodneni a nie kvoli skutocne akutnemu problemu. Mne by bolo trapne mat dieta, o ktore sa neviem sama postarat, hlavne ze ho VLASTNIM, vyplnena pozicia v zivotnych cieloch... to dieta popri vyske nie je ziadna malina, odkladane, odsuvane, stale strazene niekym inym, matka v strese, bo skusky, bo diplomovka, po seminarky... si myslis, ze to dieta nevnima? Nebud naivna. Nikto ti tu spravnu odpoved neda, len mi to prijde ako lekar povedal a sirme paniku a okamzite... isteze ti rodicia pomozu, ale kde rodicia pomahaju, tam sa aj "staraju" inym sposobom a vrtaju do vychovy, precitaj si tu je milion clankov a diskusii o spolocnom byvani ci "pomoci" rodicov a co to obnasa, ked uz ma clovek vlastne dieta a ako sa potom toto dieta vychovava...

mima4
16. feb 2015

@123choco123
da sa zvladnut aj sibenica, ale naco? 😀
a naco sa vobec ponahlat... si este dost kratko na to s priatelom, aby si vedela uvazene povedat, ze sa aj vezmete a vytvorite rodinu... Vystuduj, vydaj sa, 2-3 roky odrob vo svojom odbore a potom nechajte priestor mat dietatko... o nic neprides, nic ti neujde...a strasenie gynekologom mozes rovno ignorovat..... Je tu x zien, co boli na 99 % neplodne..a maju 2-3 deti prirodzene...
A ani super skola ti nemusi zarucit dobry flek... ludi z dobrych skol je mrte...

bona_dea
16. feb 2015

ženy, Vy sa tu niektoré fakt spamätajte 😀

čo tu predvádzate, nemá obdoby

prskáte a poriadne si ani neprečítate príspevok, závistlivé chudery, čo závidia slečne chorobu a fakt, že má ochotných a schopných rodičov, ktorí, narozdiel od Vás, chápu jej situáciu a keďže je ich decko milované, predpokladám, tak nemajú problém jej pomôcť...

choďte sa hanbiť

brrrrrciatko
16. feb 2015

A to ma kazdy narok na viac aki 200 eur.. cize ty 200 rodicak + 200 soc.stupko a ak priatel studuje tiez 200 eur stipko ak nie viac

sunshineka
16. feb 2015

@123choco123 a si si ista,ze mas spolahlivo vybrateho otca pre dieta?lebo je ine chodit s priatelom a uzivat si zivot,co on ako futbalista si urcte rad uziva.a ine je,ked sa bude musiet o vas starat.bude pri tebe stat a pomahat ti s domacnostou?zaskoci,ked ty budes v skole?da sa nanho spolahnut?

123choco123
autor
16. feb 2015

ako som spomenula priatel zaraba - 700eur.... napisala som, ze ziadne miliony pretoze som nechcela pisat sumu..nevezmeme sa preto, pretoze zatial nechceme.svadba nie je povinnost k tomu aby sme mohli spolu vychovavat dieta.ja som tu nikde nenapisala, ze budem od rodicov potrebovat peniaze ale pomoc.
@sunshineka

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre