Chcela by som bábo počas štúdiu na vysokej škole

bubbble
29. jún 2015

Ahoj holky, verim ze sa tu najde niekto kto riesil/riesi podobny problem.. alebo sa aspon vyrozpravam. Mam cerstvych 23 a po styroch rokoch som vyletela z mediciny, takze teraz znovu koncim prvak Bc.studia. Problem je, ze uz niekolko rokov moc tuzim po miminku. Viem ze pri niektorych skolach sa to da zvladnut, a obor ktory studujem je len na tri roky, ale obnasa to 1500 hodin praxe (zdravotnictvo) - kazdy semester robim mesiac v nemocnici ako keby na plny uvazok, a posledny semester je to cele styri mesiace. Denne, nocne, 12ky, vikendy. Neviem si predstavit to zvladat zaroven so starostlivostou o novorodenca a prerusovat studium vzhladom k veku uz nechcem. Priatel ma 30,zijeme spolu, v poslednom case sme mali nejake financne problemy (rozbiehal podnikanie) ale uz to bude snad v poriadku, momentalne si hladam tiez pracu na pol uvazok popri skole. Moji rodicia ziju daleko, jeho kusok od nas, ale obidvaja este pracuju takze by nam mohli pomahat len obmedzene. Tak to je moja situacia, mate nejaku radu co s tym? 🙂 Viem ze ked som vydrzala doteraz tak tie dva roky uz pravdepodobne vydrzim (zvlast ked pocas tretiaku uz mozem tehotniet :D ), skor by ma zaujimalo ci nebol niekto v podobnej situacii, pripadne to nevyriesil nejak inak.. 🙂 Vsetci okolo mna zacinaju rodit a aj ked im to prajem, vzdy mi z toho pride smutno...

katarina644
29. jún 2015

@bubbble boze na dieta mas casu dost. ja som prve rodila v 27 rokoch a nic mi neuslo. ale teraz som uz osem rokov doma a zbadala som sa, ze by som sla studovat. teraz studuje manzel a ked skonci, chcem ist aj ja na vysku. sprav si skolu, potom si rob deti. budes mat dost, ked by si studovala a popritom mat dieta. nezazila som, ale vidim to pri chlapovi, ze mu dost pomaham, lebo pri robote by to nestihal a dve deti, ktore tu hucia je tiez dost sa ucit v takych podmienkach.

jeemima
29. jún 2015

@bubbble ahooj no moja rada je len pockat aspon do toho tretieho rocnika...predstav si ako by ti bolo smutno keby si musela vecne od babatka odbiehat do skoly, na prax atd....ci by bolo zdrave ci chore musela by si prec od neho. Tiez vekovo ta materstvo este netlaci s mladucka tak tie dva roky navyse to nic neskomplikuje. tiez nebudes dostavat matersku kedze nebudes mat odrobene potrebne mesiace a budes od zaciatku poberat iba rodickovsky co je 150 eur mesacne takze ani to nebude vyhra ....tak neponahlaj za kazdu cenu keby si mala 32 nepoviem ale 23 ....chodte pekne na dovolenku a uzivaj si este zivot v dvojke ;)

sissy27
29. jún 2015

@bubbble jéééžiš, budem sa po milióntkrát opakovať, ale akože prečo ti súrne treba dieťa do takýchto podmienok, kde máte problémy sami dvaja? potrebuješ si pripútať chlapa k sebe alebo čo? a teda čo viem, tak ženy pracujúce v zdravotníctve ostávajú hneď od začiatku tehu doma kvôli rizikovému prostrediu (infekcie, baktérie, vírusy, hygiena, chémia...)...veď postav dom, zasaď strom, sploď dieťa... v preklade - dokonči školu, sprav si nejakú prax, pozviechajte sa finančne, zoberte sa a majte aj 4 deti...

applede
29. jún 2015

@bubbble ja som rodila v 23, na vyske, vsetko je krasne...ale nikdy viac....teraz som v 4.roc, stale riesis kde sa bude dieta varovat, ja malu dam povarovat len rodine aj to iba tym teda na koho je fakt zvyknutaa a mozem sa spolahnut 100per.... od sep ide uz do skolky takze strazenie riesis uz nemusim ale aj tak, neviem ci junejake "choroby" nedrapia XY dalsich veci.......... aj tak sa plne nevenujes skole lebo stale riesis, dieta, domacnost a co treba vybavit atd...... ked je babo uplne mini..ani nehovorim to ho ani varovat nedas ak kojis, alebo znva odstrekovat atd ......... nevymyslaj, dorob si skolu a potom v pohode a hlavne v klude..... bez stresov maj dieta ktoremu sa budes naplno venovat ,,,,,,,

bubbble
autor
29. jún 2015

@jeemima my zijeme v CR takze s tymi prispevkami to mame trochu inak, pomaham mu aj v tom podnikani a nieco uz odrobene mam, takze s tou brigadou teraz by to na matersku asi vyslo. ale to je jedno, dovoleniek tiez uz mame pochodenych x a keby slo len o to tak ho nemam nikdy :D ale chapem ze asi budem musiet pockat, furt si vravim ze to isto rychlo ubehne, posledny rok mi ubehol ani neviem ako.. a vzdy ked pocas praxe vstavam o pol 5 tak si vravim ako dobre ze ho nemam, ak by som po prebdenej noci musela takto vstavat tak by som asi umrela :D ale stejne kazdy mesiac dufam.. ze keby nahodou, tak by to tak malo byt a nejak by sme sa s tym museli popasovat.. 🙂

inak zabudla som dodat ze o rady typu "ja som mala dieta po 30 a nic mi neuslo, tak to tak sprav aj ty" nemam zaujem, nepotrebujem presviedcat o tom ci ho chcem alebo nie 🙂 kazdy to citi inak a ja tiez nevysmievam baby ktore maju deti neskor, aj ked ja by som to tak nechcela. ale dakujem za vsetky nazory 🙂

sissy27
29. jún 2015

@bubbble nejde o to či v 20 alebo v 30, ide o podmienky, do ktorých to dieťa privedieš... a plánovane priviesť dieťa do stavu, že ty máš koniec školy ešte ďaleko, priateľ rozbieha podnikanie, finančná situácia nič moc, pomôcť veľmi nemá kto, tak to neviem či je zodpovedné...

jednotka8859
29. jún 2015

ahoj , no ja som otehotnela na zaciatku tretieho rocnika , a teda bývalo mi dost zle - nonstop som obiehala zo seminárov na wc - nic prijemne , do 5 mesiaca som zvracala - 2 krat som bola hospitalizovana , tehotenska unavy , predsa stresy zo skusok, ako podla mna to bolo nárocné - výhodu to malo ze som bola fit po fyzickej stranke , pretoze som nonstop bola v pohybe - aj porod som mala lepsi , ale odzrkadlilo sa to na aktívnej dcerke a to uz od narodenia ,no a ja som mala porod v maji - kedy mali byt aj statnice , no na tie by som nestihla ist lebo uz som lezala v nemocnici - teda prvýkrát som bola az v auguste stastnicovat , a popri malom babatku sa nie moc dobre uci , ale mam super manzela ktorý mi bol s dcérkou a ja som sa mohla ucit,, ale po stastniciach som skolu skoncila pretoze neviem si predstavit ze komu by som ju nonstop davala , a ako sa ucila( jedine ak po nociach ) , a este ked ty ides mat prax , ,,, ale inac poznam jednu babu co mala dve deticky popri VS ale tiez musela babky prosit aby jej male postrazili , inac by ani skolu nedokoncila ,, a ked budes mat babo popri studiu - stratis tie prve dolezite momenty babatka ( ako je smiech , plazenie sa , prve slovo ..) a to ja si neviem predstavit ze by som nebola pri nich , , ale je to na tebe , drzim palce 🙂

olivia85
29. jún 2015

Ja Ti odporucam precitat si svoj prispevok este aspon 1x. 100x si si v nom povedala sama dovody, preco este nie...bola som v podobnej situacii. Obcas dokonale na nervy, ked sa situacia ukludnila zmenila som priority. Dietatko potrebuje silne zazemie. Na vsetko je spravny cas. Nenechavaj sa negativne ovplyvnovat okolim zameraj sa na pozitivne veci a okolnosti okolo seba. Dnes je taka doba, ze casto chceme to co maju druhi a nevidime to co mame samy. Vela energie a sily prajem. Vsetko bude dobre.

hradnapani
29. jún 2015

@bubbble ak nechces prerusit studium a ten pracovny rezim, ktory opisujes, tak dieta rozhodne nemaj. Nie, neda sa starat o novorodenca a odbiehat na nocne a na dvanastky. Proste neda. Mozno tak od pol rocneho dietata na par hodin, ale to jedine za podmienky, ze budes mat k nemu super opatrovatelku. Inak nie. Bud dieta, alebo skola. (dieta popri studiu VS sa urcite da, ale v uplne inom odbore,kde ti nehrozi takyto rezim.

bonaqa2013
29. jún 2015

Dieťa ako študentka? Nikdy viac. Chodila som do školykeď som mala syna. Keby nie mojich rodičov, tak to môžem rovno zabaliť. Jediný problém bol to, že syn chcel jesť každé 2 hod. V noci. Zaspal o 20 hod, zobudil sa veľkoryso o 23h a potom o 1, 3,a 5 hod. A potom som už išla do školy. A to ešte šťastie, že dieťa bolo zdravé. si predstav, že dieťa má zdravotné problémy a treba chodiť po lekároch, popr. cvičiť vojtovku a pod. To by si zo školy mohla rovno odísť.
A ešte bola si na medicíne a podarilo sa ti po toľkých rokoch vyletieť? to som o tom ešte nepočula..... To je obrovská škoda.

suzie
29. jún 2015

Málokedy reagujem, no musím napísať. Sú ženy, ktoré už od skorého veku bytostne túžia po bábätku. Viem o čom hovorím, ja sama som sa do pätnástich hrávala s bábikami a kým moje rovesníčky fajčili pod balkónmi, ja som prebaľovala, kúpala a spievala uspávanky. To, čo som pred svojím materstvom považovala za detinskosť sa z nového uhla pohľadu pre mňa stáva skorým dozretím a bytostnou túžbou naplniť svoj život podľa odvekého predurčenia. Dnes nám v prirodzených pochodoch a prežívaniach bránia nespočetné bariéry, pod nánosmi špiny a povrchností tejto doby sme zabudli na naše inštinktívne biologické potreby a túžby. Ženy sú nútené študovať a pracovať mnohokrát na úkor rodinnej a osobnej pohody. Musíme potláčať svoje biologické hodiny, nevšímať si svoje predurčenia a nastavenia... Bohužiaľ, ak plánuješ školu dokončiť, bude pravdepodobne oveľa rozumnejšie s bábätkom počkať. Dieťa po narodení potrebuje maminku každou bunkou, a to najmenej pol roka. Bolo by pre teba obrovskou skúškou a pravdepodobne aj záťažou, deliť svoju pozornosť medzi miminko a školu. V každom prípade ti len chcem napísať, že to čo cítiš a prežívaš je krásne, normálne a tak to má byť. Zároveň si viem predstaviť ten smútok, čo cítiš, keď všade naokolo ženy privádzajú na svet svoje bábätká. Držím ti palce, určite nebolo ľahké ísť "s kožou na trh" a verejne tu na koni priznať tieto tvoje pocity, predpokladám, že si aj tušila, čo budeš čítať... 😉 Veľmi ti fandím, nech ti štúdium ubehne ako voda a nech tvoje bábätko príde v správny čas.

m.i.r.i
29. jún 2015

@suzie to krasne napisala...a stotoznujem sa uplne.
Ja som mala tieto pocity asi od 21-22 rokov...vtedy som prerusila na rok studium a odisla do zahranicia robit au-pair..nebol to moj primarny dovod, ze sa chcem starat o deti, samozrejme som sa chcela naucit jazyk a nieco si nasetrit, spoznat inu krajinu a skusit si vlastnu samostatnost..kazdopadne, tam som sa starala o 3 male deti a jedno z toho sa narodilo mesiac po mojom prichode a piplala som si ho vlastne uplne od novorodeniatka..bol ako moj...ked som odchadzala odtial spat na Slovensko, plakala som ako blazon a strasne som chcela vlastne babatko..take iste ako bol ten moj maly tam..a ta tuzba bola obrovska....ale tak mam zdravy rozum...este som dokoncila 2 roky skoly, potom som sla do prace, nech mam nejaky zaklad, nech mam nejake peniazky..nejake zazemie..nakoniec sme naplanovali babatko ked som mala 30.....my sme odisli aj na 2 roky este do zahranicia, pracovali sme, snazili sa zabezpecit co najlepsie..a cely ten cas som mala pocit, ze joj, keby tak...keby sa tak "vysmyklo" tak co..ako by som naplnila svoju tuzbu strasne..a to som mala 26, 27, 28r....zo 2x sa stalo ze to vyzeralo, ze co ak...pricom tie pocity boli strasne zmiesane, ze ako by som to strasne chcela kvoli tej tuzbe, ale racionalna stranka mi hovorila, ze si tym vsetko skomplikujeme, manzel tiez este dalsie studia robil..potom potreboval aj on nejaku prax...ja som v praci potrebovala tiez sa niekam prepracovat, aby to neskor bolo jednoduchsie a nemusela som bedakat, ze po materskej mam maly plat, pripadne ziadnu pracu...tak vsetko bolo ako malo byt, dietatko bolo presne naplanovane..a urcite to bolo lepsie ako by som to riesila skoro, bez zazemia, bez byvania, bez nejakej rezervy, bez praxe....tie nase hormony su silne, iste je to aj u kazdej zeny individualne, tiez hra velku rolu to, ci mame partnera s ktorym si uz predstavujeme rodinu.....ale urcite nie je dobre ist do toho hrrr len na zaklade toho, ze JA CHCEM....to je take detinske a moze na to doplatit aj dietatko...uzi si to tak tuzobne ocakavane babo naplno ked budes cela pre neho...a nie este s hlavou v skryptach pri dojceni, podrazdena z unavy...su maminy co zvladli skolu popri detoch, ale dobrovolne by som teda do toho iste nesla...ty mas naozaj este cas...aj ked to nechces pocut....nemusis to odkladat po 30..ale zopar rockov casu mas..zameraj sa na skolu, trosku popracuj a potom bude babo...drzim palce

tajka1986
29. jún 2015

@bubbble naco si zbytocne "komplikovat"zivot ked netreba? V klude zmakni skolu,nic ti neujde,si este mlada,nemas sa kam ponahlat. Ja som studovala externe popri zamestnani,praca v kancli na8hod.,ale nikdy mi ani nenapadlo si urobit dieta pocas tohto obdobia. Mas dost namahy aj bez babatka.. Prajem vela stastia 🙂

martinella1
29. jún 2015

@bubbble tak aj ja by som radila počkať aspoň na začiatok 3.ročníka. Ja som plánovane otehotnela hneď v prvom ročníku VŠ. Veľmi sme bábo chceli, vtedy som mala 22 rokov a v 23 som porodila, ale neľutujem vôbec nič. Aj vďaka dieťatku som si akosi vedela rozdeliť svoj čas a štúdium som naozaj zvládla vcelku v pohode. Aj keď nebolo to niekedy ľahké. Ak máš niekoho, s kým bábo môžeš nechať, tak je to super, mne dosť pomohli naši. Ďalšie bábo sme mali 8 rokov po prvom. Ukončila som školu, našla si prácu, dokončili sme domček a teraz si užívam materstvo. Staršia dcérka má čochvíľa 10 rokov, mladšia onedlho 2. Staršia je veľká pomocníčka a ja si naozaj užívam dní.
Osobne ti ale poviem, že sú detí a detí. Čo ak bude tvoje dieťatko plačlivé, nevyspíš sa, v nemocnici predsa budeš musieť byť v pohode a nie zívať na pacientov. Preto počkaj ešte aspoň 2 roky, potom smelo dotoho....

sue
30. jún 2015

@bubbble vieš, ono by sa ľahko mohlo stať, že nebudeš vládať a necháš aj túto druhú školu...alebl naopak - neužiješ si bábo..počkaj ten rok a pol 😏

martinka6282
30. jún 2015

@bubbble neviem ti poradiť no napíšem ti svoj príbeh, možno ta to povzbudí, možno ti to pomoze. Na konci letného semestra v 3. ročníku vš mi gynekológ povedal, že s ohľadom na môj zdravotný stav by som mala popremýšľať nad babatkom čo najskôr. Mala som priatela s ktorým som bola rok. Rozhodli sme sa ešte pol roka počkať. O pol roka na ďalšej kontrole (tesne pred statnicami) som mala horšie výsledky a tak sme si povedali, že už čakať nebudeme. Začali sme sa snažiť, o pol roka sme mali svadbu a teraz (pol rok po svadbe) som zistila, že som tehotná. Čaká ma posledný rok na vš a rodiť mám vo februári, v máji mám mať štátnice. O bábätko sme sa rok snažili, konečne sa podarilo a som nesmierne šťastná ale bojím sa ako to zvládnem so školou. Chápem tvoje obavy čo sa tyka štúdia, ale ak dieťatko chceš, viem, že je to silná túžba 🙂 určite sa s priateľom rozhodnete správne 🙂 vždy sa dá všetko zvládnuť 🙂

bubbles
30. jún 2015

tiez som studium koncila neskor ako spoluziaci a "zavidela" im svadby, deti.. mat dieta bol moj celozivotny sen, fakt, doslova.. no zobrali sme sa az po statniciach a celkom rychlo som otehotnela, rodila som v 29. vedela som, ze dieta sa v noci budi a chce jest, ze sa mu treba cez den venovat, ale realita ma nie ze zaskocila, ale totalne prevalcovala.. mala sa odmietala prisat, ja som zacala odsavat, pocas toho dieta nespalo, bola urevana, chcela sa nosit, mna vsetko po porode bolelo, liezla na mna asi aj poporodna depka, vycitky ze sa o nu neviem postarat, ze robim nieco zle ked tolko place - a nepomahali ziadne logicke argumenty, proste hormony ma zblbli.. byvame so svokrom a babkou vedla, no on chodi do prace, ona je nevladna - ziadna pomoc.. nasi "len" 15 km odtialto, no chodia do prace a nebudu ku mne bezat zakazdym ked sa mala rozreve.. bolo to zufale, hlavne prvy polrok.. k tomu pridam ze tu nikoho nepoznam, nemam sa ani s kym stretnut, porozpravat.. neviem si predstavit do toho skolu.. ja som rada, ze som sa na toto nedala skor.. a to som bola plna idealov, ako sa vsetko da zvladat 🙂 nie.. nie tak aby niekto netrpel.. neobmedzujem nasich, ani svokrovcov, nemusim davat malu k cudzim.. moja skusenost..

annav
30. jún 2015

Ja by som do toho pocas studia nesla. Dieta robi zenu velmi zranitelnou, zavislou od inch a moze to byt velmi tazke.

amouramour
30. jún 2015

mala som spoluziacku co otehotnela po druhom rocniku, v pohodke skoncila rok po nas a mala uz bola velka...osobne s odstupom casu jej toto riesenie aj zavidim🙂a aj ona bola myslim spokojna

zdena12345
30. jún 2015

necitala som prispevky len uvodny a v skratke moj nazor. Si schopna materialne, financne aj "emocionalne" sa o dieta postarat? Priateľ je stále len priateľ... Škola sa dá prerušiť na rok... Môj názor je a rovnako pristupujem k nášmu dieťatu, že je predovšetkým moje a manželove. Nie je zodpovedné vedome si urobiť dieťa a zavesiť ho na krk starým rodičom. Takže ak zvládaš úvodné 3 veci, prečo nie?
Tiež dieťa nie je ako dieťa. Niektoré plačú celé dni, niektoré spia od narodenia aj 8 hod v kuse. Nevieš aké budeš mať, ale vždy je lepšie počítať s tou náročnejšou variantou.

bubbble
autor
30. jún 2015

@jednotka8859
@olivia85
@hradnapani
@bonaqa2013
@suzie
@m.i.r.i
@tajka1986
@martinella1
@sue
@martinka6282
@bubbles
holky, dakujem vam vsetkym za reakcie 🙂 a dakujem ze ma chapete. ako som uz pisala, chapem ze nie je teraz vhodna doba a nie som nezodpovedna - ved preto ho este nemam 🙂 kazdopadne je to taky ten pocit, som 5 rokov z domu, volnosti som si uzila az az po vsetkych strankach, moji rovesnici koncia skoly, zakladaju rodiny a ja som zas na zaciatku.. je to otravne a narocne a chcela by som od zivota viac. Navyse som porodna asistentka - takze mi denne prejde rukami x tehotnych takze je to o to tazsie, ked to mam na ociach kazdy den. Na druhej strane si viem predstavit ze by ma asi este viac zralo starat sa v praci o cudzie babatka, ked by to moje cakalo doma. Ale viem, ze je to moja volba - s tym vyletenim z mediciny to nebolo zas take ciernobiele, proste som odtial odisla. Robim dialkovo este druhu skolu, ktora ma bavi a chcem sa jej venovat, k tomu by som chcela po Bc stihnut do 26ky este nejake to Mgr, ale to uz len dialkovo alebo individualne, takze to ma nejak v planoch neobmedzuje. No proste som v tom vsetkom takaaaaa rozdvojena, chcela by som vsetko, potrebovala by som zit aspon tri zivoty sucasne aby som to vsetko stihala :D

m.i.r.i
30. jún 2015

@bubbble super je, ze mas plany, ze nenechavas zivot len tak plynut, ze chces rodinu, aj zabezpecenie..vidno, ze rozmyslas, len ono tie nase hormony strasne pracuju 🙂 Skus si spisat na papier postupnost tychto veci...co vsetko vlastne planujes, co potrebujes kedy stihnut,.ono samozrejme, nie vsetko sa da naplanovat, ani to babatko...musime vzdy verit, ze veci vyjdu ako maju a stale mat aj nejaky plan B 🙂 Moja mama hovori, ze planovat je od slova "plano" - u nas na vychode 🙂 Co ciastocne je samozrejme pravda, neda sa naplanovat vsetko...ale teraz uz vlasntne existuje "planovane rodicovstvo" a mame vela veci v zivote co riesit, aby sme tie nase deti priviedli do co najlepsieho prostredia kde hlavne mama a otec budu spokojnejsi, ze nemusia po nociach studovat, pracovat na x smien aby prezili, aby mali kde byvat...tak len si to proste usporiadaj a aj ked si aktivna, tak sa venuj naplno len niektorym vybranym castiam ..to babenko bude potom a uvidis ako si ho uzijes...ovela kludnejsie a naplno...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre