Bude moje dalsie tehotenstvo po zadrzanom potrate rizikove ? Je mozne, ze bude dalsie tehotenstvo bezproblemove, kde budem moct “normalne zit”? Odkedy som zistila ze som tehotna som jedla ultra zdravo, davala som si pozor snad na vsetko, uplne som sa setrila, a aj tak som potratila:( este sice tehotna nie som ale v tom dalsom by som chcela normalne fungovat, nejako extra sa neobmedzovat, je moznost ze by som dalsie tehotestvo mohla mat bez komplikacii a obmedzeni ? Dakujem za vase skusenosti !
Este dodavam, ze pod fungovanim bez obmedzeni myslim, ci budem moct normalne chodit po vonku, cestovat v aute, vykonavat domace prace…
Na toto ti nikto na svete nedokáže zodpovedne odpovedať. Ja som mala 1xMA, po pol roku spontánny potrat, potom úspešné tehotenstvo a po 2 a pol roku (tento rok január) opäť MA. Dopredu sa to povedať nedá. Každopádne tehu nie je choroba, no mierne obmedzovanie je prirodzené a ja to nepovažujem za nič zlé 🙂
Nie, tehotenstvo po MA nie je automaticky rizikove, obzvlast ak slo o jeden potrat (nie viackrat). Zalezi aj co bolo pricinou MA, vacsinou su to chromozomalne vady plodu, co je viac-menej nahoda.
@lubka261 dakujem za povzbudive slova !
@anavixy ano iba jeden potrat, a pricinu potravu neviem kedze som krvacala doma.
No,tak ja som mala 2x po sebe MA. Až tretie tehotenstvo ok
@domka222 a mozem sa opytat v akom rozostupe si potratila ? A mala si nejake problemy pocas tych tehotenstiev alebo to bolo len take nahle ?
samozrejme, ze je mozne, aby si mala bezproblemove tehotenstvo.. dokonca je to velmi pravdepodobne, kedze si urobila tak skvele rozhodnutie a chces si pocas neho normalne uzivat zivot a nie sa bat, stresovat a zo strachu sa obmedzovat 🙂
👍 ❤
Rozdiel 4 roky medzi dvoma MA. Mne zistili potom hematologickú chybu
Jasne, ze dalsie tehotenstvo po MA moze byt bezpeoblemove. 98% zamlcanych potratov sa stane preto, ze nastahe nejaka geneticka “chyba” v programe. Teda to, co zena nemoze ovplyvnit. Je to smutna statistika, no v podstate aj signal, ze telo funguje spravne a problem v zarodku zachyti. Az pri opakovanych potratoch je potrebne zacat riesit priciny. Drzim palce!
Ako tehotná môžeš robiť všetko na čo sa cítiš, vôbec tým priebeh tehotenstva neovplyvnis. To ze si mala raz MA neznamená ze ďalšie tehotenstvo bude rizikové, dokonca štatisticky je veľká šanca ze ďalšie už vynosis.
Dakujem vam velmi pekne za vasu podporu a skusenosti 🙂
necitala som komentare ale MA je vacsinou sposobene nezivotaschopnostou plodu, to znamena ze je vacsinou geneticky poskodene a tak odide .. ano byva to sposobene aj inymi vecami (hematologickymi, imunologickymi atd ..). mala som MA a ked som otehotnela tak som mala ukazkove tehotenstvo. cvicila som do posledneho dna pred porodom. ja by som bola tehotna stale 😀
urcite ano, MA je takmer u kazdej zeny aspon 1x, co sme bolo velka partia 8-9 bab, kazda sme si tym presla a potom dalsie tehu uplne bez problemov
@nanka3 ach dakujem pekne za povzbudive slova, ja praveze nepoznam nikoho komu by sa to stalo, okrem mna.
@rk123 dakujem pekne za povzbudenie, bodaj by aj u mna to tak bolo 🙂
Ahoj,
mala som kolegynu ktora tak potratilav 3x do 3-4 mesiaca a 4x porodila uz mrtve babo v 7 mesiaci, dr zistil na sono a isla rodit s vyvolavackou.
Potom ked otehotnela znova, odmietla byt na rizikovom, chodila do prace na 25 hodin tyzdenne ako predavacka. Bola fit, nic jej nebolo, porodila v zdravi babatko a vsetko bolo ok. Aj do prace jazdila autom aj normalne fungovala. Vsetky gen testy im vysli ok, len mali ozaj smolu, povedala im tak dr.
Takze nezufaj, mozes mat uplne pohodove tehu, radost aj budes fit.
@autorka: ani nevies, a mozno poznas okolo seba viacere zeny ktorym sa to stalo, ale malokto to rad rozobera.. u mna je tomu 8rokov a dodnes o tom nedokazem moc rozpravat, vzdy sa mi tlacia slzy do oci... aj teraz... a tiez som si myslela ze nikoho nepoznam, nedavno z kamaratky vypadlo ze preco bola tak dlho na PN, a postupne zistujem ze je nas viac.. zial je to bezny jav, statisticky kazde piate tehotenstvo takto konci... ked som isla na kyret sestricka len zahlasila na prijem ze dalsia s MA (v ten den tretia)
Ahoj ja som mala MA 14.04.2023 a to 12tt. Strašne hrozne nikdy viac pre mňa. Bábätko sme veľmi chceli snažili sme sa 6 mesiacov až sa dostavili dve čiarky. Budúci týždeň mám ísť na kontrolu a teda moja prvá otázka je kedy môžeme skúsiť opäť. Cítim sa dobre nekrvácam a už ani nešpiním najradšej by som nečakala ani do 1M ale uvidím čo povie gynekológ.❤
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
urcite, MA neznamena ze si spravila chybu svojim zivotnym stylom ci stravovanim, mne to lekar vysvetloval tak, ze telo sa zbavilo plodu, ktory pravdepodobne mohol byt "poskodeny", tak si s tym telo poradilo takto same... druhe tehotenstvo som mala ukazkove, ziadne problemy, stravovala som sa normalne ako vzdy, len teda som vylucila kavu. sladkostiam som odolat nevedela 😀