Ahojte,
Neviem či si sem idem po radu alebo skôr sa len tak vyrozprávať. Už niekoľko mesiacov sme v našom vzťahu riešili tému deti. Sme spolu niekoľko rokov, pričom rozhovor o tom ze sa ideme o dieťa pokúsiť sme otvorili tento rok, pár mesiacov pred svadbou. Do vtedy nebol až tak na to čas, vysoké školy, bývanie, ja som potrebovala mat niečo odpracované. Správna chvíľa prišla až tento rok, mám 25 rokov, takze z hľadiska veku by sme na to ešte stále mali čas. Ale už aj kvôli tomu že som mala diagnostikovane od predchádzajúceho gynekológa PCOS tak sme to veľmi nechceli odkladať. Pár mesiacov na to ako tehotensntvo neprichádzalo som vyhľadala lekára, neskôr aj zmenila pretože sa mi niečo nepozdávalo. Chceli sme s novým lekárom odsledovať ovulaciu lebo som nemala nejaké príznaky že prebieha a tak má poslalna hormonálny profil a manžela na spermiogram a v prípade že spermiogram bude ok tak budeme ovulaciu riešiť liekmi. No spermiogram ukázal jeden veľký sok- veľmi nízku koncetraciu(počet). Dosť dlho sme to spracovávali, veľa sme sa o tom rozprávali kým sme sa ako tak pozbierali a nejako našli silu ist ďalej. Naše manželstvo už takto na začiatku prešlo dosť náročným obdobím. Neskôr sa urobili ďalšie kontrolné vyšetrenia a další spermiogram kde sa nakoniec zistilo že okrem nízkeho počtu, je aj zla pohyblivosť a aj morfológia. Mne medzitým vyšiel HP ako u zdravej ženy a podľa záveru lekára je to mierna forma PCO pričom jediným príznakom sú dlhé cykly a možno neprebiehajuca a nepravidelná ovulacia. Poslali nás do CAR. Neviem ako sa s tsm vyrovnať a byt zároveň oporou. Manžela by som nikdy neopustila a nás vzťah znamená pre mna viac ako byt matkou. Ale zároveň tou mamou chcem raz byt. A neviem či by som sa niekedy s tým zmierila že mamou nebudem. Mat dieťa bol nás spoločný cieľ, a viem že aj manžel dieta chce. Stalé len vyhľadávam ako by sme ten spermiogram vedeli zvrátiť a v závere vždy prídem na to že žiadna príčina ani nie je. Ak ste niekedy boli v podobnej situácii prosím ako ste sa s tým vyrovnali?
Mas (len) 25, pred sebou este cestu na ktoru ste sa dali (uvidite ci sa so spg da nie co robit, niekedy sa zlepsit da, to iste s tvojimi ovulaciami). Dostali ste sa do ruk lekarom, tak uz len riadit sa ich odporucaniami a mozno coskoro budete mat vytuzene babatko. Ich praca a zaujem je, aby to vyslo, aj ked to zo zaciatku nevyzera ruzovo.
Takze maj nadej. Drzim palce.
Ahoj , osobne som to nezažila ale mám najlepšiu kamarátku. Snažili sa o bábätko 4 roky . 3 umelé oplodnenia a všetky neúspešné. Chyba bola na oboch stranách . Spermogram veľmi zlý , povedali že prirodzene nikdy mať deti nebudú . Ja viem , znie to ako klišé ale keď sa zmierili s tým že deti mať nebudú , vzdali to aj umelým oplodnením. Finančne aj psychicky veľmi náročné pre nich . Povedali si že radšej investujú do seba , cestovania atď.. bum zrazu zostala tehotná úplne prirodzene . Synček má dnes už 4 roky a druhé bábätko sa im podarilo na prvý krát . Takže týmto ťa chcem len povzbudiť že nič nie je nemožné 🙂Držím Vám palce ❤️
Zalezi ako zly je spermogram, a ci mas ovulaciu.
Na oplodneni je treba jednu zdravu, takze ak su vobec nejake zdrave, tak sanca je, aj ked miziva.
Ale ved IVF je pre vas cestou, tak nevahajte a nechajte si pomoct.
Ak mas Pcos, podstupujes nejaku liecbu? Doplnky vyzivy? Vaha je v poriadku?
Co sa spg tyka, zdravy zivotny styl to isti, ale za naozaj zdravy, dostatok prijmu vitaminov a mineralov, vit C, B9, Zn, a neviem co este, treba si nastudovat.
Ale ked by ste chceli ist "prirodnou" cestou, tak to su take hardcore zasahy do zivotneho stylu, ze sa to nie vsetkym chce, a s vysledkom co ti nikto nezaruci. Len budes zdravsie zit 🙂
Jednoduchsie je ist do Ivf, kde vam lekari pomozu toto preskocit...
Aj ja mam pcos a manzel tiez zly spermiogram ..ak sa rozhodnete ist do ivf tak nasad manzelovi vitaminy a sebe tiez ..neboj sa nic nieje stratene je to beh na dlhsie trate ale podari sa drzim palce..
My sme sa o dieťa pokúšali 2 roky. Ja pcos, muž mizerný spermiogram a do toho zistená rakovina semenníka. Podstúpili sme 3x iui, potom si dal manžel pred chemo zmraziť spermie, aby boli na ivf. Ivf sme podstúpili 2x. Prvý krát 1 embryo, vklad nevyšiel. Druhý krát 5 embryí, 2x vklad nevyšiel, poslali nás na testy. Prvý mesiac po vysadení liekov som zostala tehotná, nestihli sme ani všekty vyšetrenia absolvovať. To bolo teraz v marci. 2 mesiace predtým v januári sme mužovi dávali robiť spermiogram, aby sme vedeli, či sa po chemo spermie tvoria. Mal zlú morfológiu, koncentrácia 3mil/ml. V minulosti mi dokonca vyšiel zle aj postkoitálny test (spermie neprechádzali cez plodný hlien do maternice). Dávali nám minimálne šance a nakoniec to prišlo ani nevieme ako.
Je pred vami pravdepodobne dlhá cesta, treba mať len pevné nervy a vydržať. Nič iné ti nezostáva. Môže sa vám podariť skoro prirodzene/po iui/ifv, alebo neskôr. To ti dopredu nik nepovie. Ale určite nevešaj hlavu, že to nepôjde. Pokiaľ je tvoje telo schopné tvoriť vajíčka a mužovo spermie, tak možnosti ako počať sú. 🙂
Ps: muž bral asi 2 mesiace pred mojim otehotnením FertiDuo a ja Inofolic premium combi. Či to pomohlo, neviem, ale skúsiť to môžete. 🙂
@veselo_neveselo užívam dlhodobo Inofolic premium 2x1. Váhu mám v norme, nemám nadváhu. Manžel užíva Sermatrop alfa to nám odporučili pri prvom zlom spermiograme. Užíval to mesiac a robil sa kontrolný spermiogram a z koncentrácie 0,8 mil/ml sa mu zvýšila na 2mil/ml. Len oproti tomu predchádzajúcemu vyšla zla morfológia tam len 1% správneho tvaru a progresívne sa pohybovalo len 12%. Asi tam nejaké zdravé spermie sú len to lekári nevidia na prirodzene otehotnenie. Tie ovulácie neviem či u mna prebiehajú lekár odporučil odsledovať to folikumetriou len povedal že bude lepšie keď to zz urobia v CAR keďže ten spermiogram nie je dobrý.
@jana0215 ďakujem za tvoju odpoved. Museli ste si prejsť veľmi náročnou cestou. Verím že Vám všetko dobre dopadne.
Nestrácam nádej. Stále verím že sa to podarí. Len ta skutočnosť sa strašne ťažko spracováva. Stále dúfam ze sa ten spermiogram nejako zvráti alebo aspoň o niečo zlepší
Ono ak už pôjdete do ivf, tak na ICSI metódu stačí toľko živých spermií, koľko bude vajíčok. Tam do vajíčka priamo vpichnú spermiu.
Švagriná mi spomínala, že ich sused je de facto neplodný, zdravé spermie mu rátali na kusy. Ivf im pomoholo a majú zdravého syna. 🙂 Len sa toho netreba báť a strániť. Pokiaľ nemáš s IVF etický problém ako napr. veriaci, tak je to najefektívnejšia cesta k bábätku. Pár týždňov injekcií a 15min šlofík počas odberu a dá zvládnuť ako nič. 🙂 My máme tiež ešte 3 embryá zmrazené a predpokladám, že po súrodenca si budeme musieť ísť naspäť do CAR. Neviem, odkiaľ si, ale v centrách sú poväčšine veľmi dobrý dr a sestričky a spravia prvé aj posledné, aby ste sa k bábu dostali.
@jana0215 eticky problém s tým vôbec nemáme. Dokonca sme si tieto otázky položili už pred manželstvom, takze ak nám to má pomôcť tak určite to skúsime. Len mám este pochýbnosti či mame počkať, este neprebehol rok od kedy sa nechránime. Avšak zas si uvedomujem že za ten rok sa môže spermiogram aj zhoršiť pripadne aj moja diagnóza. Lekár mi povedal že teraz vaječníky vyzerajú dobre a že pri pco je oveľa viac folikulov vedľa seba čo nie ue aktuálne môj prípad. Takze mám takéto pochybnosti, nechcem ísť do toho veľmi rýchlo ale zároveň nechcem ani premárniť tu príležitosť. Ďalej mám strach že čo ak sa nepodarila žiadne vajíčka odobrať, potom oplodniť atd. Asi s tým bojuje moja psychika… sme z BA a lekár nám odporučil aj konkrétneho lekára v CAR, tak asi prvým krokom bude objednanie a potom sa uvidí. Možno po prvej konzultácii pochybnosti odídu.
Ahoj ja mám 24 a prechádzame si s partnerom úplne detto to iste. A snažíme sa už niečo vyše roka. Ak chceš napíš mi súkromnú správu 🙂
Ahoj,idem ta tochu povzbudit, mam pcos, manzel otrasny spermiogram, dokonca v Car povedali,ze to pojde jedine cez ivf...no ako sa len milia ked toto niekomu povedia....boli sme na tri iui,nic, tri ivf a zadarilo sa len rqz ale zial na kratko len...potom som si povedala, ze ako poslednu moznost skusim bylinkarku z Vrboveho a hadaj co? Po 9 rokoch snazenia sa,chodenia po lekaroch....sa zadarilo prirodzenou cestou, takze lekari nemali pravdu, uz mame doma 5 roceho syna a druhy sa zadaril ani nevieme ako , a ten uz ma dva roky....inofolik mn velmi rozhadzal cklus, brala sm z lekarne zensky caj gynastan dvakrat za den po jndej salke a muzovi som objednala bulharsky tribulus ,je ich vela ale ten bulharsky je fakt bomba ( je to kontvicnik zemny ) cez net,plus teda co odporucila bylinkarka a nam to pomohlo,....tym nechcem povedat,ze nemas skusit lekarov,len nevesaj hlavu ked povdia ze prirodzene to nepojde, nie vzdy to tak je ( ak tam nie je ina pricina,napriklad nie su vajcovody a podobne,)...drzim palceky nech sa vam zadari
Pre mňa bolo IUI strata takmer pol roka, už by som do toho nešla, pravdepodobnosť úspechu veľmi malá. Ľutujem, že sme nešli do ivf skôr, kým mal muž ešte ako taký spermiogram. Ale to je hlavne na vás, môže sa to zlepšiť, ale aj nemusí. My sme chceli dieťa čo najskôr, lebo muž je o 9 rokov starší, tak som nechcela, aby mal 40, kým sa prvé narodí. Ja som mala 23, keď sme to začali v car riešiť a nebyť jeho veku, tak sa asi až tak neponáhľame. PCOS sa vekom vraj môže upraviť a veľa žien otehotnie aj prirodzene po 30tke. 🙂
Ahoj,my sme sa stým nijak nezmierili snažíme sa tri roky a Bohuzial mame taky podobný spermiogram ako vy aj počtom aj zlý tvar a pohyblivosť. Pri takom nízkom počte sú šance úplne minimálne-tak nám to bolo povedané.
Na umelé oplodnenie sme nešli lebo s tým nie sme stotozneni.
Napokon sme sa rozhodli pre adopciu.
@tatinka za aký čas sa vám to podarilo ? od bulinkarky? A máte na ňu kontakt ? Ďakujem
@jj298 a tebe čo bolo konkrétne
@jj298 a celkovo ti vôbec niečo pomohlo ?
@jj298 a nemala si nadváhu ? Že by chudnutie pomohlo ?
Ahoj, Tvoj príbeh je veľmi podobný tomu nášmu s manželom. Rovnaké diagnózy, rovnaký vek, keď sme plánovali dieťa. Ale nám to nevyšlo ani prirodzene a ani za "pomoci" CAR. Dnes už mám cez 40 a aj napriek všetkému mamou som 🙂 svojmu adoptovanemu synovi, ktorý nám robí radosť už viac ako 5 rokov ❤️ tým Ťa len chcem povzbudiť, že takmer všetko môže skončiť happy endom 🙂
Ahoj,chcem ťa veľmi povzbudiť. Akoby som čítala o mne a mojom mužovi. Ja diagnostikované PCO ,ms 3x do roka,pravidelne len s hormonalnymi liekmi,ovulácia žiadna. Čiže vedeli sme,že u mňa bude problém. Keď sme sa chceli začať snaziť o dieťa,gynekológ poslal ešte radšej môjho muža na spermiogram,že nech máme určite potvrdené,či je manžel v poriadku. Prišiel obrovský šok,manžel malé množstvo spermií,zlá morfológia. Povedali nám,že prirodzene určite neotehotniem. Aj keby mňa hormonálnymi liekmi nastavili,manžel mal tak zlé výsledky,že nám odporučili rovno CAR.
Presne ti rozumiem,čo zažívate a ako sa cítite. My sme absolvovali 1x IVF a z neho máme už našu krásnu 10 ročnú dcérku. Zostali nám nejaké zmrazené embrya,po pár rokoch že si pôjdeme po súrodenca. Nevyšli ďalšie 2 vklady,neuchytili sa. Do ďalšieho IVF sme už nešli,zmierili sa s tým,že dcérka bude jedináčik, boli sme vďační za ňu,že ju máme a je zdravá. Keď mala 6 rokov,otehotnela som prirodzene. Doteraz si pamätám, ako som vravela gynekológovi,že to je asi omyl😀. Nebrala som žiadne hormóny,ms som mávala občas 3- 4 krát do roka. Máme ďalšiu zdravú krásnu dcérku,tentokrát počatú prirodzene a doteraz nechápeme ako sa to udialo s našimi diagnózami,ale sme veľmi vďační . Choďte do CAR,dajte sa podrobne vyšetriť,navrhnú vám postup a uvidíš,že sa všetko podarí. Držím moc palce😊
@maminka940 asi po tristvrte roku, 0903 037 131 Anka Kopacova Z Vrboveho,ci je cislo este aktualne netusim,su to uz roky,ale je tu o nej aj diskusia stale aktualna tak sa tam skus popytat zien
Ja by som sa na Vasom mieste ucelovo pohadal kdesi okolo tvojich plodnych dni dajte.si pohar vinka..povedzte si komu kolko coho ..jeden az dva taniere o zem a potom skusit to dieta
Ďakujem veľmi pekne za milé správy. Odhodlali sme sa a absolvovali sme prvú konzultáciu v CAR. Mame už dohodnuté nejaké ďalšie vyšetrenia a verím že nám pomôžu k vytúženému bábätku.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.