Antidepresíva a snaha o tehotenstvo

30. aug 2023

Ahojte,
Mám 2 ročné dieťa a od jeho 3 meciacov beriem antidepresíva na popôrodnú depresiu. Teraz sa už cítim oveľa lepšie. Užívam štvrťku lieku Citalec 20 na ráno. Už som si dávku znižila o polovicu ale na úplné vysadenie sa zatiaľ necítim. Chcem sa opýtať, či náhodou neviete niektorá poradiť, ako dlho mám byť bez antidepresiv aby som mohla 2-krát otehotnieť, resp., majú antidepresíva vplyv na vývoj dieťaťa? Ďakujem za odpovede.

carodejnicka
30. aug 2023

Dobrý deň, podľa posledných výskumov (napr. MUDr. Šebela v Prahe sa tomu venuje), pokiaľ ste zažili depresívnu epizódu po prvom pôrode a užívate stále lieky, je z hľadiska relapsu ochorenia najbezpečnejšie užívanie antidepresív v minimálnej účinnej dávke počas celej ďalšej gravidity, pričom za najbezpečnejšie sa považujú prípravky serotonínovej rady, t.j. Sertralin, Serlift, a pod., ktoré neohrozujú vyvíjajúce sa dieťa. Určite by som sa ale na Vašom mieste poradila s psychiatrom, ktorý Vás pozná a vie Vám aj odporučiť prípadnú zmenu lieku. Všetko dobré prajem.

carodejnicka
30. aug 2023

Na tejto adrese nájdete databázu všetkých registrovaných liečiv a ku každému články o ich vplyve na graviditu a následne na dojčenie. Je nutné zadávať nie názov lieku, ale účinnú látku.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

marhulka13
30. aug 2023

Ja som brala, cele tehotenstvo aj aj po, ale sertralin

marianarem
30. aug 2023

@carodejnicka Ja som brala AD cele tehotenstvo, ale ine a velmi nizku davku. Kamoska brala tiez cele tehotenstvo, ale tiez ine, hoci podobne ako ty. Detom nic nie je a nebolo. Kazdopadne ja som bola radsej konzultovat na ambulacii klinickej farmakologie, ak mas pochybnosti, chod aj ty.

ivanakaka
30. aug 2023

ja beriem pri vsetkych detocch, spytaj psychiatricky asi ide o druh

ivanakaka
30. aug 2023

@ivanakaka Paretin alebo Seroxat od 3 mes…pri tretom tehotenstve beriem cele

luccija
30. aug 2023

@ivanakaka kamarátka brala Seroxat zníženú dávku aj kojila

luccija
30. aug 2023

Nie je nutné ich vysadzovat.Vzdy sa posudzuje prínos pre matku.V tehotenstve majú veľké výkyvy neliečené ženy nie to ešte, keď si mala úzkosť, depresiu.A hlavne po pôrode.Popytaj sa psychiatra.Nie raz som tu čítala ako v tehotenstve vysadili a znova relaps a znova nasadené nič moc riešiť v tehotenstve také obavy o seba, dieťa.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre