Ako začať riešiť neúspešné pokusy?

nicolettep
24. máj 2021

Ahojte,
mám 26 rokov, muž má 30 rokov. Už pomaly 2 roky sa snažíme o bábätko, ale neúspešne. Ja mám syndróm polycystických vaječníkov, nepravidelnú menštruáciu, až do miery, že mám 4 mesiace nonstop a potom týždeň nič, niekedy mesiace nič. Môj gynekológ povedal, že cyklus sa nedá nastaviť vzhľadom na moju obezitu (145kg,168cm).
Potrebovala by som radu, kam by sme sa mali obrátiť, aké máme možnosti, čo prepláca poisťovňa. Tiež neviem, či v mojej situácii je vôbec nejaká možnosť otehotnenia.
Ak by sa tu našiel niekto, kto by mi vedel poradiť, bola by som vďačná.
Ďakujem 🙂

luciador
24. máj 2021

@nicolettep Si mladučká a máš dosť veľa kíl, vzhľadom aj na tvoju výšku. Ja som mala tiež PCO, tiež kilá navyše, akonáhle som schudla,viac som sa začala hýbať,tak vtedy som otehotnela. A ešte na PCO som brala čistý Inositol-4g denne a pila alchemilkovy čaj.

ledgerka
24. máj 2021

Myslim si ze schudnutie ti da ovela vacsiu sancu na otehotnenie ako centrum reprodukcie ktore s teba len vytiahne neskutocne peniaze.

any_soj
24. máj 2021

@nicolettep ahoj. Určite ti odporúčam najprv schudnúť. Samozrejme je možné úspešne donosit dieťa aj pri takomto pomere výšky/váhy, ale je to oveľa náročnejšie a náchylnejšie na (aj smrteľné) komplikácie. Následne, alebo kľudne aj zároveň ti odporúčam začať riešiť NaPro technológiu - akurát kým budeš chudnúť, tak už si začneš značiť cyklus ich metódou, aby potom doktor mal okrem hormonálneho profilu a iných veci čo vyhodnocovať. Pri tvojej váhe sa dá za rok veľmi krásne schudnúť (ja som šla za rok zo 113 na 83), určite to nebude stratený rok 🙂
Lekárov, ktorí liečia NaPro technológiou, nájdeš na stránke plodar.sk 🙂 veľa šťastia 🙂

luciador
24. máj 2021

@any_soj Wau, mám otázočku:Ako sa ti podarilo schudnúť 30kg za rok? Paráááda. Môžeš kľudne aj do správy,budem rada 😄

any_soj
24. máj 2021

@luciador 🙂 bolo to po zmene antidepresív, z ktorých som priberala pol kila týždenne... (Začala som na 78). Hej no, mala som skôr žiadať zmenu.... Po zmene som prestala priberať, tak som začala sa aktívne snažiť chudnúť. Cvičila som skoro každý deň cca 30minut denne kardio (v tom bola aj rozcvička aj strečing) - ja sama neviem cvičiť, že sledovať si, počítať.. a do fitka je to časovo náročné. Takže doma, sú skvelé videá na YouTube... - cardio recovery, cardio low impact, prípadne cardio fór begginers a postupne som šla aj ťažšie. A k tomu som počítala kalórie. Chcela som môcť jesť čokoľvek, len si strážiť príjem (mala som dní, keď som jedla prevažne ovocie a zeleninu a na večeru napríklad riadny kus tiramisu, alebo hranolky a tak.. - tak som mala ten pocit, že keď mám na niečo chuť, tak si to proste dám, len teda celkový príjem som si strážila). Koľko kalórií zjesť... - pomohla mi táto stránka, krásne a jasne vysvetľuje, prečo nemá zmysel príliš znížiť príjem a prípadne ak je žena po diétach, tak je možné, že na chudnutie vhodný príjem jej najprv trochu dvihne váhu (lebo ma vďaka diétam spomalený metabolizmus), ale z dlhodobého hľadiska sa jej to upraví a začne chudnúť...
Tu je super kalkulačka, aj s radami na mieru - https://www.chudnutie-ako.sk/bmi/
https://www.chudnutie-ako.sk/sport-chudnutie/vy...
A teda už dva roky necvicim (dve tehotenstva a cvičenie mi v nich nerobi dobre). V prvom som pribrala 10 kíl, po 3 mesiacoch som mala o 3kg menej než pred tehotenstvom. Teraz som 8.mesiac a zatiaľ 8kg. To píšem preto, že asi fakt mi taký spôsob znižovania váhy nepokazil metabolizmus a nenastal ani žiadny Jojo efekt. Akože v tehotenstve sa vážim každý týždeň, sú mesiace, kedy váha úplne stala a nemusela som nič riešiť, sú týždne, kedy každý týždeň plus 600-800g, vtedy dám menej chleba a masla a viac zeleniny, ovocia a potom zase ok. Schudla som pred vyše 3 rokmi, odvtedy kalórie nepočítam. (Občas išla váha 2-3kg hore, vtedy som pár týždňov si dávala pozor a potom zas niekoľko mesiacov ok).

dejna_
24. máj 2021

@nicolettep určite odporúčam na začiatok schudnúť ..mam veľa kamosiek čo majú psco a pomohlo im práve toto že schudli ako schudli prišlo aj tehotenstvo.....tebe by určite pomohlo keby sa ti podarilo dostať sa pod 100 kg...myslím že s váhou 99 kg čo by mal byť tvoj prvotný cieľ by sa ti mohlo podariť otehotnieť ...len treba sa zatat a začať už dnes nie od zajtra či od pondelka ..ber dnešný pondelok ako začiatok 💪...aj ja som sa dala už na to ..stiahni si aplikáciu kaloricke tabuľky kde získaš aspoň jaky taky prehľad čo má koľko kalórií a hlavne skrytych kalorii ...a až keď sa ti podarí schudnut a nebude sa dariť až potom tiež centrá lebo prvá veta čo ti tam povedia že musíš zredukovať váhu 🤷

ibajaanikiny
24. máj 2021

@nicolettep nehnevaj sa na mna,asi budes ta baba,co zalozila dalsi prispevok,ako nakontaktovat obezitologa. Tak mlada a dotiahnut to na 145kg?? Ved to je uz morbidna obezita. V prvom rade zmenit zivotny styl-strava,cvicit,na PCO je super hormonalna joga,dat sa aj na bylinky-alchemilka zltozelena napr. Ale asi sa musis dat vysetrit cela,t.j. cez obvodneho od hormonalneho profilu,cez stitnu zlazu,cukrovku atd. Najprv schudni a potom sa snaz o dieta,lebo tehotenstvo su predsa aj kila na vyse a ako chces aj neskor pri babatku schudnut a drzat sa zdravej stravy?je to mozne,ale najlepsie je nastavit sa na to este pred babom…

luciador
24. máj 2021

@any_soj Ďakujem,budem študovať 👍😄 Je tam toho dosť popísané.Dakujem,ze si sa podelila o svoju skúsenosť 👍

kkovacovak
24. máj 2021

@nicolettep ono treba k tomu pristupovať tak trošku zodpovedne. Mala som omnoho menej kíl ako ty ale aj tak som bola pri tele a vstúpila som si do svedomia. Chcela som otehotnieť tak som sa začala viac hýbať a lepšie stravovať lebo som vedela že to prospeje mne a aj bábätku. Jedna vec je otehotnieť ale uvdeom si že môžeš počas tehotenstva pribrať aj cez 20kg. Ako sa budeš hýbať a fungovať? Nie je to sranda a toto si povedia v každom centre. Najskôr treba začať riešiť viditeľný problém a potom tie skryté. Problémy môžu prameniť práve z toho. Dieťa chceš ale treba pre to aj niečo spraviť nie čakať že to nejako dopadne. Držím palce

janetinka27
24. máj 2021

@nicolettep ahoj, ja chodim ku dr na endo-dia, schudla som, ale tehotenstvo neprislo. potom sa mi vaha zastavila, rada by som schudla este aspon 20 kg, aj ked idealne 30. mne dr sama odporucila jedno centrum, kde poradia jedalnicek, maju aj svoje produkty, ktore ale kupovat nemusis. este som tam nebola, ale chystam sa. dr mi vravela, ze mala aj niekolko starsich pacientov s vysokou vahou a zlym stavom cukru na inzuline, ludi bez chuti nieco menit, starsi chlap nepojde do diety o vode a chlebe ako my zeny. ale ze tam mnohym pomohli, aj tazkym pripadom. samozrejme, treba aj chciet, takze nebolo to pre kazdeho. tak nad tym uvazujem, len este idem na jeden zakrok, tak nejdem nic nove zacinat, drzim si stravu, pohyb, ale vaha sa nehybe. tak vyskusam este tuto moznost v tom poradenskom centre.

christinka1
24. máj 2021

@nicolettep ahoj PCO som mala aj ja... A to som riešila s endokrinologičku... Skús sa obrátiť na ňu... Predpísala mi lieky ktoré mi upravili cyklus aj ovuláciu a po 3 mesiacoch od užívania som otehotnela

lolinecka888
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rita0123
25. máj 2021

ahoj rozmýšľam že keď som bola u toho 19.5.a povedal mi že ovuláciu som už mala a keď som sa pýtala keby nastala tak povedal tak dva dni dozadu a potom ten zapal mohla som aj otehotnieť vieščo prsia ma bolia a pichá má ako keby v maternici ale neviem či je to ten zapal alebo uhnezdenie.alebo prichádza menzes ,,,🤷🤷🤦

nicolettep
autor
27. máj 2021

Ďakujem za odpovede. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre