Ako rýchlo klesá AMH?

frida1990
10. feb 2023

Ahojte, mám takú teoretickú otázku, týkajúcu sa najmä žien s nízkym AMH. Vieme, že AMH sa znižuje postupne vekom ako sa míňa ovarialna zásoba, keď sa postupne každou ovuláciou uvoľňuje vajíčko kým nedôjde k oplodneniu (pri IVF sa ovariálna zásoba vyčerpáva o to viac). Naopak, keď sa už podarí otehotnieť, za celých 9 mesiacov tehotenstva samozrejme k žiadnej ovulácii nedôjde a žiadne vajíčko sa neuvoľní, logicky mi z toho vychádza, že AMH (a ovariálna zásoba) sa v tomto období ďalej neznižuje, rovnako tak aj počas dojčenia ak žena dojčí - je to tak? Máte niekto pomeranú hladinu AMH pred otehotnením verzus po pôrode príp. po ukončení dojčenia? Ostalo vám AMH na plus mínus rovnakej úrovni? Vopred ďakujem za odpovede.

roztlieskavacka
10. feb 2023

Ja si myslim že v tehotenstve a pri kojeni máš stále folikularne vaječníky ale folikuly nedozrievaju a postupne tiež zanikajú, takze asi neušetriš nič, môj názor.. Ja som bola merať po roku teraz, AMH z 3,15 mi kleslo o pár desatín a to som kojila 7 mesiacov z toho roku.. A to som ešte aj brala HAK a to je to iste, folikuly sú ale nedozreju

frida1990
autor
10. feb 2023

@roztlieskavacka aha, takto ma nenapadlo sa na to takto dívať, to dáva tiež zmysel, uf no veru asi sa to nedá zastaviť

roztlieskavacka
10. feb 2023

@frida1990 Skus sa spýtať na poradni tu na MK a potom má tagni prosím ak budeš mat odpoved, tiež by má to zaujimalo 🙂

roztlieskavacka
10. feb 2023
frida1990
autor
10. feb 2023

@roztlieskavacka skúsim, ale asi dostanem rovnakú odpoveď, no neprečurkám to asi nijako

taktotedanie
10. feb 2023

Nic sa neusetri, vajicka starnu kazdym dnom a je jedno ci je zena tehotna koji alebo nekoji
V tomto hra rolu cas ktory sa nezastavi tym ze niekto je tehotny alebo koji alebo berie hak

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre