Ahojte viete mi poradit či je bolestivé prefuk som objednaná a tak trosku sa toho bojím a neviem čo ma čaká a ako dlho to vyšetrenie trvá ....
"Prefuk vaječníkov"
Pi, 07/25/2003 - 09:13 — Neprihlásený
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem Vás požiadať o vysvetlenie pojmu "prefuk vaječníkov". Ten prefuk je nejaký ľudový názov, lebo odborný som si nezapamätala. Mám takýto zákrok podstúpiť a rada by som vedieť, čo sa za tým skrýva. Ďakujem
Odpoveď:
"Prefuk vaječníkov" je naozaj ľudový názov pre vyšetrenie, ktorým sa zisťuje priechodnosť vajíčkovodov. Pri tomto vyšetrení sa do dutiny maternice aplikuje kontrastná látka a sleduje sa jej ďalší prienik cez vajíčkovody do brušnej dutiny buď röntgenologicky /HSG vyšetrenie/ alebo laparoskopicky. Vyšetrenie sa robí pri ťažkostiach s otehotnením, keď je potrebné vylúčiť ako príčinu týchto ťažkostí nepriechodnosť vaječníkov. "Prefukom vaječníkov" sa môže nazývať aj preventívne podávanie roztoku do vajíčkovodov na zabránenie vzniku zrastov, najčastejšie po operáciách na vajíčkovodoch. Takéto zrasty by mohli spôsobiť nepriechodnosť vajíčkovodov a tým znemožniť oplodnenia vajíčka
@rainbow82 a ešte ten doktor zabudol podotknúť, že sa to robí v úplnej narkoze, kde žena leží na operačnom stole, ktorý otočila s nou dole hlavou a napupmuju brucho ako balón, aby sa sonda lepšie dostala k maternici cez vajíčkovody.. Jedna jazvu ka mala je v dierke pupku a druha na ľavej strane (teda aspoň ja mam len dve jazvicky, niekomu urobia tri) absolvovala som to v apríli 2017 a týždeň po laparoskopii som bola PN doma, lebo som mala brucho boľavé dva dni po operácii a nafucane ako balón 🙂 ale prešlo... Po prebudení z narkozy ma nič nebolelo, len nepríjemný pocit keď nemôžeš hneď všetko robiť ako si zvyknutá.. Do týždňa som nevedela, že som bola na nejakej laparoskopii, čo sa fyzickej stránky týka... A po psychickej stránke som to prežívala ešte dlho-zistené u mňa-ne priechodnosť vajickovodov oboch až do otvoru maternice
A ako dlho trvá to vyšetrenie??mne sestrička po tel.povedala že je to bezbolestne len musim veľa piť a aby som sa najedla lebo zvykne prísť pacientkam po zákroku zle.ja idem do Košíc k mudr.Juhas tak uvidím čo ma čaká už teraz som nervozná....
callisia-tak to si ma nepotešila hysofy ano ja na to idem a platí sa 120€o to nejde ale aspoň aby určili spravne že kde je problém...takže to tiež asi neurčí presne či sú prechodne alebo nie!!!
@brekov911 mne to robili, ale už dávno. Bez akejkoľvek vedomosti som tam prišla, Dr. ma nepripravil na to, že to boli, iba povedal, že je to nepríjemné. Celý čas ma držal za ruku, zákrok robil iný Dr. Žiadna narkoza a prežila som. Bolelo to dosť, ale nič také, čo sa nedá zvládnuť.
@eriksonka1234 Aj mne to robili už dávno, bez narkózy, zistili, že mám jednu stranu neprechodnú. Nakoniec som bola po čase spokojná, že som tam bola, lebo sa mi podarilo otehotnieť.
Ked Ti budu robit len prefuk vajcovodov, tak vtedy sa to nerobi v celkovej anesteze. Nie je to prijemne vysetrenie, jedna to znasa lepsie, druha horsie.
V celkovej anesteze sa robi az ked je tento ukon spojeny aj s inymi vysetreniami, ako hysteroskopia alebo laparoskopicka diagnostika (vtedy nafuknu brucho plynom, zavedu do brusnej dutiny kameru a nastroje).
Ja som prefuk podstupila v anesteze, nakolko u mna robili aj ostatne spominane vysetrenia a i ked nebol ziadny nalez, vajcovody sa ukazali ako priechodne asi mi to pomohlo, lebo dalsi mesiac som bola tehotna ...😊 A podla mojho doktora nie som zdaleka prvy takyto pripad.
Ja som už objednaná v stredu tak už len dufam že to bude dobre a že už aj ja budem mať svoju vlastnú rodinku že sa to podarí...
@brekov911 určite absolvuj najprv toto. Potom prípadne laparoskopiu, načo ťa zbytočná zaťažovať keď nebude treba??
A vôbec to nebolí, možno taká menštruačna bolesť. Počkaj na pôrod🤣🤣ten bolí!
Ja som z takýchto príspevkov prišla na tento zákrok taká v strese že až. Je to všetko len nepríjemné, ale dá sa vydržať.
@brekov911 ja tým, že som išla pid narkozu tak som smela jest len do 12.00 v deň príjmu.. Potom mi dali sirup-prehanadlo, ktorý som vypila a za ním som musela vypiť veľa vody, aby som sa vycistila.. A od polnoci nejesť nepiť nič.. Na druhý deň laparoskopia.. Ráno o 08.00 oblbovak tabletka,previezli ma do operačnej šály, tam mi dali anesteziju, zaspala som a trvalo to asi 20 minút..a prebudila som sa na izbe.. Ale keď ty ideš na inú metódu tak to neviem...
@brekov911 Ahoj
Ja som bola na HySoFy (konkrétne v Heliose v KE tuším 140€) - dalo sa to zvládnuť (je to taká bolesť ako niečo pred menštruáciou a trvá to pár minút. So mnou sa lekár aj sestrička rozprávali- všetko mi na monitore ukázali,vysvetlili. Keďže ja nemám ľavý vajickovod (v marci som mala mimomaternicove 😢) chcela som vedieť ako je na tom práva strana. A vyzerá to tak, že sa nám zadarilo tento mesiac 🙂
Prefuk vajcovodov mne robili bez narkozy a bolo to ako bežné vyšetrenie aspoň som krasne videla keď mi tým gelom krásne cez vajcovody preteká trvalo to do 10minút som hádam bola naspäť pri manželovi.
Dobrý deň prosím vás moste mi poradiť
Či sa môžem objednať sama na prefuk .
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@brekov911 ja som to mala ale pod narkozou.Uspali ma.