Ako funguje žlté teliesko?

zara1984
24. mar 2021

Ahojte, mávam pravidelný menštruačný cyklus, 26 - 28 dní. Posledná menštruácia bola 1.3. Na 20ty deň som začala krvácať, od vtedy len troška špiním hnedé. Mám tlaky v podbrušku ako pred menzes. 22.3. lekár konštatoval: ovulačné krvácanie, alebo implantačné krvácanie, žiadny zdravotný problém.
Ja si pamätám, keď som v minulosti chodila na folikulometriu, tak bolo vidno folikuly a keď 1 dozrel, nebolo na sone vidieť nič, len opäť malé folikuly. Teraz lekár videl žlté teliesko, aj to premeriaval. Ja sa chcem len spýtať, ak by to nebolo tehotenstvo, môže sa tam držať to žlté teliesko až do menštruácie? Keď v podstate o 5 - 6 dní by som mala dostať menzes. Nezdá sa mi, že by som mala tak neskoro ovulaciu.

petra_bororo
24. mar 2021

Ahojky, sice netusim ako zlte teliesko funguje ale tiez som na tom podobne, poslednu MS som mala 3.3. a ovulacia prebehla na 16 DC cize 18.3. Mavam cykly 26-28 dnove a do MS mam este 7 dni. Dufam ze sa konecne po x mesiacoch zadari a budu //. Uz totizto 6 DPO mam strasne bolesti v podbrusku a bolestive prsia, normalne sa citim strasne divne, v prvom tehu som taketo priznaky nemala vobec. Ach, som zvedava ako to cele dopadne. Drzim palceky 🙏😊

zara1984
autor
24. mar 2021

@petra_bororo Aj ja držím palce. Tiež mi tie divné pocity v podbrušku začali 6 dní po pohl. styku. Iné ťažkosti ale nemám. Len tlak v podbrušku a špinenie s prestávkami od 20teho dňa cyklu.
Sleduješ si ovulaciu, keď vieš kedy prebehla?

bebotka
24. mar 2021

@zara1984 žlté teliesko zaniká príchodom menzesu, takže ho doktor kľudne mohol vidieť na sone, tvorí sa v ňom progesteron a ak dojde o otehotneniu tak zostáva a tvorí hormony pokým túto funkciu nepreberie placenta cca 12tt

jhalena
24. mar 2021

@zara1984 Po ovulácii folikul nadobudne nový vzhľad a dostáva nové pomenovanie. Keďže zožltne, nazýva sa už žlté teliesko (latinsky - corpus luteum ) a začne vylučovať hormón progesterón, ktorý blokuje ďalšiu ovuláciu, udržiava endometrium – sliznicu maternice pripravenú pre uhniezdenie novovzniknutého života, ak prišlo v danom cykle k počatiu. Ak neprišlo k počatiu, žlté teliesko zaniká ( cca po 14 dňoch), čo spôsobí náhly pokles hladiny progesterónu a následné odlúpnutie vnútornej výstelky maternice, ktorá odchádza z organizmu menštruačným krvácaním.

petra_bororo
24. mar 2021

@zara1984 no kedysi som si merala BT ale pre mna je to absolutne obmedzujuce a nevycitala som z toho nic. Ja ovulaciu viem spoznat, pretoze mam krce v podbrusku a vzdy plodny hlien. Pred porodom som ani hlieny nikdy nemavala a po porode sa zrazu kazdy mesiac objavili 🤷‍♀️ a zo zvedavosti som si urobila tento mesiac prvy krat ovu testy ktore vysli podla mna pozitivne aj ked testovacia ciarka nebola tak silna ako kontrolna...Prvy ovu test som robila den pred ovu hlienom a vysiel duch. V den ovu hlienu (ako vajcove bielko) som mala silnejsiu ciarku a predsa to bola ovulacia. Ja to mavam kazdy mesiac takto 😊 len bohuzial sa nedari....🤔 ale tento mesiac mam fakt take pocity divne ci pri prvom vobec nebolo

zara1984
autor
24. mar 2021

@bebotka Čiže, ak tomu dobre rozumiem, žlté teliesko je vidieť na sone až do príchodu menštruácie, aj v pripade, keď nedôjde k oplodneniu?
22.3.bolo vidno žlté teliesko, pohl. styk bol 15.3. večer. Je šanca, že sa zadarilo?

zara1984
autor
24. mar 2021

A navyše tie tlaky v podbrušku a špinenie, nikdy v živote som to nemala.

petra_bororo
24. mar 2021

@zara1984 Tazko povedat, mudrejsie budeme asi az ked otestujeme v den prichodu ms alebo par dnovom meskani

bebotka
24. mar 2021

@zara1984 presne tak, žlté teliesko sa urobí na mieste kdebol predtým folikul, ktorý keď praskol tak nastala ovulácia. doktori sa tým žltým telieskom uistia, že prebehla ovulácia a či dôjde k tehotenstvu tak to je niekde medzi nebom a zemou, tak šanca je každý mesiac tobôž keď bola potvrdená ovulácia držím palce

any_soj
24. mar 2021

@zara1984 žlté teliesko vytvára progesterón, to je hormón, ktorý okrem iného bráni nástupu menštruácie. Keď zanikne, spustí sa krvácanie. Obdobie od ovulácie do MS trvá 12-16 dní, podľa toho, ako má ktorá žena kvalitné žlté telieska. Ak je obdobie kratšie, znamená to, že žlté teliesko nedostatočne alebo krátko plní svoju funkciu, vtedy treba dopĺňať progesterón. Keď sa embryo uhniezdi, žlté teliesko už nie je potrebné, impulz na progesterón už dostáva telo z babča. Len teda problém je krátka lutealna fáza (luteum=žlté teliesko), lebo vtedy bábätko nestihne čo má a žiaľ je odplavene s menštruáciou.

zara1984
autor
24. mar 2021

@any_soj Čiže, keď mám ovulaciu na napr. 20ty deň cyklu a na 26ty deň sa dostaví menštruácia , môže problém súvisieť práve aj s nedostatočnou funkciou žltého telieska a to by znamenalo malo progesteronu? Čiže to môže vyvolávať krvácanie?

any_soj
24. mar 2021

@zara1984 áno presne tak. Ak by si mala problém zohnať lekára, čo také rieši (niektorí lekári až po opakovaných potratoch sú ochotní zobrať hormonalny profil), lekári z plodar.sk sú v tomto skvelí. Ja chodím ku Wallenfelsovi.

any_soj
24. mar 2021

@zara1984 ja vždy 3 dní po ovulácii beriem preventívne progesterón 10 dni.

zara1984
autor
24. mar 2021

@any_soj Nikdy som taký problém nemala, cyklus ukážkový 28 dní, ovulácia pravidelná. Dve prirodzene otehotnenia a pôrody za sebou. Momentálne sa špinenie po 5tich dňoch ustálilo, ale stále mam tlaky v podbrušku ako na menštruáciu. 22.3. lekár podľa sona povedal, že na menštruáciu to nevyzerá. Očakávam 28.3.

zara1984
autor
24. mar 2021

@any_soj Hormonálny profil mi pravidelne kontroluje, mám PCOS ale mám šťastie, že sa mi to po pôrodoch upravilo, lebo hormóny nemôžem brat, hrozí mi trombóza.
Ale pre istotu som sa objednala ešte do nemocnice k primarovi. Termin mi dali až 29teho, takže dúfať, že to stihnem a ešte nedostanem menzes. Potom ma vyšetrí až po menštruácii.

slllnko
26. jan 2024

Ahojte dievčatá včera som bola na prehliadke u gynekológa ten mi na Sone ešte videl žlté teliesko takže ešte v ten deň sme sa s priateľom milovali. Je niaka pravdepodobnosť že by sa nám to podarilo aj keď som v ten deň bola v 24 DC.
Ďakujem.

any_soj
26. jan 2024

@slllnko žlté teliesko zaniká až pred menštruáciou, čiže nejakých cca 14 dní po ovulácii. Vajíčko žije max 24 hodín po ovulácii. Takže to, že videl žlté teliesko hovorí len, že ovulácia už prebehla, ale nie o tom, či dnes alebo pred týždňom... Samozrejme môžeš mať ovuláciu aj čojaviem 24 DC (a menštruáciu cca 14 dní potom), ale to my žiaľ nemáme odkiaľ vedieť kedy si ju mala a samotný deň cyklu nehovorí o tom nič. Odporúčam sledovať si znaky plodnosti, kde vieš naozaj dosť presne (plus mínus deň) zistiť ovuláciu. Kuk niečo o symptotermalnej metóde na lpp.sk

bessdonna
Dnes o 10:57

@any_soj ahoj.citam tvoje komentare a chcem sa spytat,ak je moja lutealna faza 13 dni,tj zacnem spinit az na 14.den,tak je progesteronu urcite dost?aj ked je tam jednodnove spinenie pred krvacanim?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre