Ahojte, po pol roku užívania agolutínu na vyvolávanie ms som bola odcestovaná a dávky prerušila. Cyklus sa znovu zastavil (sú to 2 mesiace pomaly). Na vnútornom sone malej panvy mi bolo povedané že mimo vaječníkov sú 2 folikuly a na strane pravého vaječníka dozrievajúce vajíčko. Moja otázka znie: Ako dlho sa vo vaječníku udrží vajíčko ? (mohlo sa stať že folikuly/cysty len bránia v ovulácií a zostalo tam zabudnuté ?) Myslela som si prvotne že mohlo ísť o tehotenstvo (sprevádzal ma hustejší každodenný výtok, únava, pobolievanie v podbrušku v priebehu 2 týždňov po styku) len bolo priskoro na pozitívny test (aj tak som to každý týždeň skúsila) ale po 7týždni od styku bol xy-tý test negatívny a rozbehli sa vyšetrenia a tie soná ohľadom folikúl. Naskočila som naposledy znovu na vyvolávačku ms ale je to už 10 dní ms nikde len ma bolia prsia, vzlykám a som hrozne unavená. Najbližšie ma čaká konzultácia o odstránení folikúl zákrokom. Som ale hrozne zmätená zatiaľ som nič konkrétnejšie nezistila okrem prítomných folikúl, dozrievajúceho vajíčka ktoré nie je ochotné sa hýbať, testy negatívne a pocity ako pms ani po vyvolávačke ms nikde. Nejaké skúsenosti s čímkoľvek z opísaného ? Ďakujem
@janetinka27 Ďakujem za upresnenie toho priebehu. Moje folikuly v lekárskej správe sú pod názvom paraovariálne cysty rozmer: 19x22mm a 20x19mm a ešte jeden 20mm folikul (tým zrejme myslel doktor to dozrievajúce vajíčko čo ma tak zmiatlo). Ohľadom toho vyberania, navrhol to doktor a povedal že by som to mala silno zvážiť lebo sa mi to bude vracať keďže túto nerovnováhu mám odkedy som mala náznak prvej ms (14 rokov a odvtedy som až do 21 cyklus pravidelný nemala bez podania liečiv) a musela by som len konštantne dodávať hormón (ako si hovorila). Povedal že však pri konzultácií ma môžu pravdepodobne odmietnuť,ale určite by som to mala skúsiť. Bojím sa však že ma odmietnu.
@0zuzana0 tak to nie su velke cysty, mozno by bolo dobre ich odsledovat. take male paraovarialne cysty mozno ani nevyberaju, iba sa sleduju. ale tazko povedat - asi preto ti povedal, ze ta mozu odmietnut, vyberaju asi iba vacsie cysty.
ten folikul 20 mm je fajn, dozrieva v nom vajicko a ak sa vsetko podari, tak prebehne ovulacia.
nediagnostikovali ti PCO? Endokrynologa, ineho gynekologa si neskusala na konzultaciu?
@simca06022011 stále je to v priebehu riešenia, momentálne ma pozreli a konzultovali 3 doktori. V nemocnici mi bolo nakoniec povedané že cysty, ktoré mám sú v poriadku a sú prirodzené a u žien bežné a som vlastne v poriadku :( (to počúvam od 14tich rokov). To by bolo najlepšie, ale problém sú naliate prsníky, ťahavá a pichavá bolesť v podbruší a tlak od pupku na kríže taký že som nedokázala stáť viac ako hodinu bez prestávky (pochybujem že to sú účinky agolutinu, ten som od začiatku príspevku znovu neužila). (Takže moja cesta zjavne len tak nekončí) Ešte "pre istotu" mi odobrali krvnú vzorku pre test onkomarkerov. No ... nejaký z tých zápalových faktorov mi vyšiel zvýšený. Takže ma na ďalšie (asi tretie) sono objednali pomaly o mesiac aby ma pozrel pán primár a slovami pani doktorky "nič nenašiel" tak ako nenašla ani ona a potvrdili že som v poriadku aj napriek zvýšeným zápalovým hodnotám. Začína to byť náročné na psychiku už.
@simca06022011 oprava počtu doktorov, podpísaných mien ktoré so mnou pracovali alebo konzultovali moje výsledky mám už 6 + moja gynekologička. Je to cirkus. V našej univerzitnej nemocnici je to niekedy ťažko, keď vám pridelia nováčika predsalen menej skúseného tak sa len môžete modliť aby vám vychádzal v ústrety kým sa to nevyrieši. Ďalšie info budem mať 14.nov. po prehliadke prednostom. Dúfam sa konečne niečo užitočné dozviem.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@0zuzana0 ahoj a rozmer tych folikulov je kolko? kazde vajicko dozrieva vo folikule. je to taky jeho obal. dolezite su rozmery. ak ti ich maju vyberat, je mozne, ze su uz prilis velke, to znamena, ze nepraskli a zmenili sa na cystu (ale to sa len domnievam, malo info). nevies rozmery?
ak mas dozrievajuce vajicko a nepraskne, bude z neho dalsia cysta. tieto cysty ale zvyknu prasknut pri ms (ja som mavala cysty do 4 cm), ale vacsie zvyknu vyberat. mozu sa stale opakovat, treba im predchadzat a nahradzat hormon, ktory sposobi prasknutie folikulov v spravnom case, aby sa uvolnilo zrele vajicko