Ahojte, máte niekto podobnú skúsenost? Už druhý cyklus po sebe mám anovulacny. Predtým ukážkové cykly (podľa Bt) prvý mesiac som mala dlhu ms 13 dni s tým že prvých 8 dni som mala len slabé krvácanie bez zrazenin a potom normálna ms. Tento mesiac to iste. Slabé krvácanie 8-10 dni a potom normálna ms. Dnes 13 dc som bola u Dr. Sliznica je vysoká 14mm a videla aj neprasknuty folikul 27x21mm (už asi ide o cystu) dala mi agolutin aby sa mi zastavila ms teraz a aby sa znovu spustila už normálna. Stalo sa vám niečo podobne? Brala mi aj krv na Hp aj Hcg keďže ta výstelka sa jej zdá vysoká na to že krvácam. Testy som mala negatívne. Ďakujem
@janetinka27 ahoj, ďakujem to veľmi pekne za takúto obšírnu odpoved a vážim si že si si našla čas mi to napísať. Dnes som volala s Dr a teda mám nízke amh a čakám kým mi pošle výsledky z Hp. Odporučila navštíviť centrum. Zatiaľ teda budem dúfať že sliznica bude ok. Akurát teraz aj krvacam a dosť silno - vidím že odchádza sliznica takze verím že je to dibry znak. Ďakujem pekne ešte raz 😍
Ahoj, ano, verim, ze budes ok a vsetko sa da doporiadku 🙂
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ahoj, ano, treba zistit pricinu, co sa dene - vek, narast hmotnosti, inzulinova rezistencia... ta sliznica je vysoka, lebo bez ovulacie sa nevytvori zlte teliesko a tym padom sa neprodukuje progesteron, ktory je potrebny pre spravny rast sliznice. Ked chyba progesteron, sliznica nie je spravne formovana a pri krvacani neodide.
Ked krvacas, nie je to menstruacia, ta prichadza v klasickom cykle pri poklese progesteronu. V tvojom pripade je to krvacanie mozno napr. z tzv. spadu hormonov.
Totiz vo faze, kedy rastie folikul, stupa estradiol.ked estradiol dosiahne vrchol, tzv.peak, dojde k ovulacii, vytvori sa zlte teliesko a tvori sa progesteron.
V anovulacnom cykle sa moze stat to, ze estradiol stupa a stupa, folikul rastie, ale nepraskne. Estradiol teda rastie dalej a zena moze pocitovat priznaky plodneho hlienu, tento hlien pretrvava casto az do prichodu krvacania, pretoze vtedy uz estradiol dosiahne taku hodnotu, ze sa zastavi jeho produkcia a spusti sa krvacanie. Ked merias bazalnu teplotu, javi sa takyto cyklus ako akasi harmonika, teda nie je to klasicky graf s vystupenim teploty.
Toto krvacanie nevyplavi sliznicu dostatocne, lebo sliznica bola ovplyvnovana prilis dlho estradiolom a vobec progesteronom.
Ked sa taketo cykly opakuju dlhsie, sliznica hrubne a telo sa snazi aby sliznica odkrvacala a preto zena krvaca dlho, pripadne silno. Neskor moze krvacat viackrat pocas cyklu, po styku a pod.
Riesenim je snazit sa najst pricinu a popritom dodavat dostatok progesteronu, aby sliznica mala spravnu konzistenciu.
Neriesenim situacie moze dojst okrem znacneho nepohodlia a docasnej neplodnosti (bez ovu nie je co oplodnit) k premene sliznice. Zhrubnutie sliznice sa potom nazyva hyperplazia, ta moze byt simplexna abo komplexna a moze byt bez atypii alebo s atypiami. Atypie su uz zmeny v jadre bunky sliznice. Je to predrakovinovy stav.
Nemusi samozrejme k tomu vobec dojst, takyto stav sa vyvija dlhodobo, teda kym dojde k zmene v jadrach, k rakovine dojst nemusi, no je to uz rizikovy stav.
Pri hyperplazii je potom problem otehotniet, pretoze sliznica je ina, hruba, ma inu strukturu.
Pri liecbe sa moze pouzit napr.vyssia davka progesteronu uzivana niekolko mesiacov kazdy den, co pomoze sliznici rast spravne, pricom krvacanie moze byt vtedy dlhe a silne, no pomoze to sliznicu upravit (postupne odkrvaca).
Dalsou moznostou je vlozenie telieska.
Su urcite aj ine moznosti liecby, akurat u niektorych zien ihned po vysadeni liecby sliznica opat narastie vysoko.
U mnohych zien vsak preliecenie pomoze a sliznica opat rastie normalne.
Ja som mala liecbu taku, ze som si sledovala bliziacu sa ovu, pichla som si hcg a potom som uzivala progesteron.
U mna uz bola hyperplaziame vsak v takom stave, ze to nepomohlo.
Ty si si sledovala BT a preto tusis, ze anovulacne cykly boli len dva, lebo moze sa stat, ze u niektorych zien su anovulaky uz dlhsie, akurat si to zena nevsimne, pretoze sliznica este nie je taka hruba,cize zena krvaca akoby normalbe, mozno s pardnovym omeskanim. Opakovanym anovulacnych cyklov zacne byt krvacanie ine, dlhe, silne. Ale niekedy staci jeden anovulacny cyklus a zena vidi znacny rozdiel.