Dámsky bicykel - tip

elanor1
20. júl 2024

Ahojte,
nemate nejaky tip na slusny damsky vsestrannejsi bicykel do 500 Eur na vysku 170 cm? Chcela by som vyuzivat aj po meste, aj do terenu (nic extremne). Pacia sa mi Cube Access, ale cenovo nemam sancu a na bazare zase nie je nic v okoli Malaciek ci BA. Dakujem.

madeincssr
20. júl 2024

@elanor1 najprv si zvol typ bajku (skladaci, mestsky, trekingovy (crossovy), horsky, gravel, cestny...) podla prevazujuceho sposobu jeho vyuzivania. Take uni su tie crossove/trekingove (mesto aj lahsi teren). A ci vyzadujes mat damsky ram s "rurkami" len dole. Potom popozeraj napr. na heureke dane typy bajkov a daj si nejake filtre (typ bajku, damske, maximalna cena...), aby si sa zorientovala, ake su moznosti a ceny. Vacsina bajkov su skladacky z menej ci viac kvalitnych standardnych komponentov. Vacsina "vyrobcov" len stanovuje tvary a dizajny ramov. Urcite preskenuj bazos - prave damske bicykle sa najcastejsie najdu v top stave (takmer nepouzivane) za dobre ceny. A idealne je navstivit (nemusis hned kupovat) zopar velkych cyklo predajni v okoli tvojho bydliska. Niektori ti chalani vedia poradit, co je v danom cenovom limite mozne - aka vybava a cim sa lisi od lacnejsej a drahsej triedy.
Co silno doporucujem su nie prilis siroke plaste a hlavne aby mali v strede spojitu vzorku (takeho "hada, nie samostatne oddelene "stuple"). Na asfalt kolesa viac nafukas a plaste idu ticho po tej stredovej vzorke s mensim odporom.

vanilkovazmrzka
20. júl 2024

Ved tie cube access su nieco malo cez 500€

Podla tvojich poziadaviek pozeraj krosove bicykle, je ich hrozne vela na vyber

elanor1
autor
22. júl 2024

Dakujem. Ved prave to, ze je tych bicyklov velmi vela a ked pozeram ich parametre, nic mi to nehovori. Takisto sa neorientujem v tom, ktora znacka je spolahliva a kvalitnejsia. Muz vravi, ze staci ti za 200 eur, aj tak vela nenajazdis, ale tiez nechcem na tom bicykli "trpiet" a o rok ci dva kupovat dalsi len preto, lebo teraz usetrim. Pozeram aj bazar a dufam, ze tam niektory z tych lepsich bude. Tych 500 je naozaj hranica, ktoru nechcem prekrocit. 🙂

pralinka86
22. júl 2024

Mozes skúsiť ísť do obchodu vyskúšať, nech tam poradia.. na kazdom sa inac sedi, velkost ramu si overis, zistis co ti bude vyhovat..
Potom pozries aj bazar trebars
Horský ctm charisma je fajn, podla vybavy je cena, najdes aj za cca 500e

vanilkovazmrzka
22. júl 2024

Pozri si napr nejaky kellys, ctm, marin, cyclision... Ono zas tie bicykle nie su raketova veda, aj lacny ti vydrzi roky, na take obcasne pouzivanie. Raz za cas do servisu - popritahovat, premazat.

Tu v podstate hocijaky, vyber si aky sa ti paci. V predajni ti poradia, na to tam su.
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/krosove/?ac...

Alebo uplne v pohode do decathlonu, tie ich znacky su tiez uplne fajn, a robia tam aj servis

gemerka17
22. júl 2024

@elanor1 každý jeden bicykle je skladacka. Vyrobí sa ram v Ázii a zvyšok sú komponenty od iných znaciek. Kvalitu bicykla nevieš merať. Bude ti fungovať aj za 500 eur aj za 2000 eur. Rozdiel bude najmä v hmotnosti a keby si jazdila dlho, závodne, technicky tak tam začneš vnímať rozdiely v komponentoch.

Bicykle za 500 eur začínajú, ak chceš nový, tak toto je minimalna hranica. Za 200-300 eur by som nič nekupovala, zväčša sa tam nachádzajú systémy ešte spred 20 rokov, takže také retro.

Ideálne chod sa pozrieť do bikovych obchodov a niečo aj vyskúšať. Možnosti máš bud ísť do horského dámskeho bicyckla s vhodnou geometriou na 29 palcových kolesách alebo crossovy bicykel na 28 palcovych kolesách.

Ešte si skus pozrieť, pripadne aj založiť príspevok na najväčšom bikom slovenskom fore : mtbiker.sk

elanor1
autor
22. júl 2024

Dakujem za rady 🙂

vanilkovazmrzka
23. júl 2024

Ak chces “lepsiu” znacku tak urcite ber ten posledny ;) aj vyzera byt v super stave, podla popisu

madeincssr
23. júl 2024

@elanor1 no tie prve su naozaj take velmi zakladne a ani ten posledny Specialized (v panskych farbach) nie je nic moc. Na druhej strane do 300€ sa vela toho neda ocakavat. Ak to potrebujes rychlo, tak ten Specialized pansky (skoda ze pri vymene nedal univerzalnejsie plaste Schwalbe Smart Sam so "spojitou" vzorkou v strede). Inak este hladat dalej.

madeincssr
23. júl 2024

@elanor1 a BA je uz pridaleko? Mozno taketo cosi zanovne trekingove damske aspon celohlinikove (nie velmi tazke) a s hydraulickymi kotucovymi brzdami za 299€:

https://sport.bazos.sk/inzeraty/166082660/

Na asfalte sa bude lahsie slapat a polnu resp. strkovu cestu zvladne tiez.
Trosku nevyhodou su tie galuskove ventilky dusi, ale s tym sa da naucit ako to fukat hoci aj na benzinke

elanor1
autor
24. júl 2024

Dakujem za odpovede. Ja ked si citam aj tie popisy komponentov, ako by som citala cudzi text. Ten Specialized sa mi paci asi najviac, ale napr. aj ta Vedora, len tu som mala problem najst na nete...nove som nasla a nazory na tu znacku boli aj pre (lebo nasa) aj proti (ale dovody preco nie neboli).
Uvedomujem si, ze za malo penazi nieco super nebude.
@madeincssr v BA aj Pezinku a okoli som tiez pozerala, ale problem to odviezt. A odtial domov na bicykli to nedam 😁.Cize uz sa zameriavam len MA a okolie.

madeincssr
24. júl 2024

@elanor1 kazdy inzerat na bazosi ma svoje (zvacsa 6-ciferne) cislo a ked das na pocitaci na stranke bazos.sk vyhladat toto cislo, tak ti ho najde. Kupeny bajk by sa mozno dal dostat domov do MA vlakom.

avanka
24. júl 2024

@elanor1 určite za 200 nie, veď to sú smejdy. Aj deti majú drahšie. Napr ja jazdím do práce denne 12 km a mám CTM Christina 3.0. , stal 430€ , mám ho 5 rokov a najazdenych vyše 9 tisíc km na nom na jazdu po horách mám CTM charizma 6.0 za 1000€.
Je dôležitá aj výbava, aby mal vzduchovú vidlicu, už je bežné len 1 prehadzovacka..
Keď investujem do kvality, dlhšie ti vydrží. My sme spokojní so značkou CTM,máme biky len od nich, v cenách od 400 až po manželov zjazdový za skoro 3000€. Je pravda, že jazdíme viac, okolí 3000km ročne,ale nie je nad to, užívať si jazdu na kvalitnom bicykli s dobrým pružením, hoc len na vzdialenosť 5,6 km.
A čo sa týka bazára, áno, aj tak sa dá, manžel si takto kúpil pred 2 mesiacmi cestný CTM za 500€ z pôvodnej ceny 1000€, ale je dôležité, aby si si bicykel vyskúšala, presne, akú veľkosť rámu a kolies potrebuješ. Teraz už nestačí povedať, koľko máš cm, treba ho skúsiť, každá z nás má rôzne dlhé nohy a bicykel sa vyberá tak, že sa meria vzdialenosť od rozkroku po zem .
A teda,ak bicykel z bazára, hľadať tak, aby si si ho mohla osobne pozrieť,skúsiť..

avanka
24. júl 2024

@elanor1 CTM Twister je pánsky..taký neber, hľadaj pre damy
https://www.ctm.sk/p/charisma-3-0-29-2023
Takýto rám..teraz sú aj zľavy na nové, keď pohľadas, kúpiš nový aj za 430

madeincssr
24. júl 2024

@avanka hej, slovenske CTM su jedny z najlepsim pomerom vybava/cena. Len pri cenovom strope okolo 300€ sa asi neda trvat na vzduchovej vidlici (pre obcasneho amatera to ani nemusi byt badatelny prinos) a radeni bez predneho presmykovaca. Aspon celohlinik a hydraulicke kotucove brzdy by nebolo zle. A samozrejme, pokial mozno, ake take vybavenie (nie uplny zaklad Tourney, gripshift a pod.) Ale pri extremne zachovalej jazdenke vyssej rady by som sa nebal ani brzd V-brake ci mensich 27,5" kolies (podla vysky ci mohutnosti postavy AUTORKY).
Ano, ta CTM Charisma 3.0 sa da kupit nova aj pod 500€, cize jazdenku ma naozaj zmysel kupovat len do cca 300€.

avanka
24. júl 2024

@madeincssr áno,to mi je jasné. My sme kupovali nové,lebo jazdíme naozaj veľa. Ja som na Tom lacnejšom vzduchovú nemala, manžel mi ju dal vymeniť asi po 3 rokoch,ale nie je to to isté, ako originál vo vyššej cene.
Ale manžel teraz cestak kupoval jazdeny, v záruke, pán presedlal na MTB. Takže perfektný stav s malo najazdených km.
Len vždy by som bike chcela vidieť naživo,pojazdit si na ňom.

elanor1
autor
24. júl 2024

@avanka @madeincssr ano, aj cez bazar planujem ist najprv vyskusat a preto skor hladam v okoli. BA, Pezinok... uz je trochu od ruky a vlakom je to zase na dlho. Vacsinou mozem az po praci, ci cez vikend. Neponahla mi to (aj ked som nedockava), tak budem pozerat, ci nieco lepsie nepribudne a mozno po lete budu aj nejake extra vypredaje a nakoniec kupim aj novy.
Baz, dakujem za kazdu radu.