Aký šport pre 13-ročnú dcéru, ktorá začala priberať?

echo
20. okt 2023

Ocením rady zo skúseností s podobným problémom a ak je tu niekto kto mi poradí odborne budem rada. Mám 13 ročnú dcéru a po prázdninách začala výrazne priberať (partie zadok, stehná). Cez prázdniny bola veľa vonku, viac pohybu. Teraz sedí doma, kamarátok má málo, a tie čo má sa venujú športu súťažne, na bežný športový krúžok nemá partáčku. Tak chcem-musím nájsť niečo kam bude chodiť so mnou. Teraz sa mi podarilo nahovoriť ju na aquaerobik , len to je len jeden krát do týždňa. Moja otázka znie aký šport by bol pre ňu najlepší, aby to čo nabrala nespevnila ale schudla a potom spevnila. Žiaľ rodinná predispozícia je nižšia postava (krátke nohy) tak neplatí že "ona sa ešte vytiahne". Čo sa týka diéty, ovocie je minimálne a zeleninu skoro vôbec, viem že vekom jej šaláty zachutia. Prosím o radu čo sa týka športu zameraného na chudnutie v spomínaných partiách. Napadlo mi k tej aque pridať korčuľovanie na ľade, behanie, steper? Ďakujem za všetky rady.

medyna
20. okt 2023

bicyklovanie, korčule, dlhé prechádzky, turistika

anjelicek26
20. okt 2023

Ja som prichodom dcerinej puberty musela upravit stravovanie a jedalnicek celej rodiny, lebo to, co ona jedla v rastovom spurte - ku koncu rastoveho spurtu a po nom proste objemovo a obsahovo kaloricky jest uz nemohla a zacala to ukladat kade-tade... tri mesaice som prestriehla stravovanie, nekupovala domov kraviny a upravilo sa to, teraz si to drzi... ale ona sama pochopila, ze xy blbin jednu cez druhe uz "dospela" zena proste do tela davat nemoze, metabolizmus je svina 😂 Zo sportu dava len jogu a poziarnicke vycviky, to su 3-6h v tyzdni makaju vzdy nieco ineho... podla mna to staci... plavat tiez chodime, ale ona to dost flaka, len kazdy druhy tyzden ide s nami...

echo
autor
20. okt 2023

@medyna ďakujem, napadlo mi že stacionárny bicykel by jej mohol zadok a stehná len spevniť, mýlim sa?

pribinak
20. okt 2023

Plavanie, korculovanie, lyžovanie, bicykel, ….je toho dosť môže si vybrať

Ale nie že po tréningu zje aj svetlo z chladničky. Treba domov kupovať normálne potraviny a nie kraviny
Napr nás tréner odporúča po treningu ľahké teple jedlo

echo
autor
20. okt 2023

@anjelicek26 ďakujem, toho jedálnička sa bojím, keďže dokopy nič neje o to je to horšie potom priberie aj zo vzduchu :( ...pokúsim sa to zmeniť

pribinak
20. okt 2023

@echo stacionárny bicykel vo väčšine domácnosti slúži ako dokladač na oblečenie

Nirmalny bicykel von a urobiť 20-30 km.

medyna
20. okt 2023

moju dcéru skôr zaujíma bicykel klasický, aspoň niečo uvidí, stále chodíme na iné miesta, stacionárny ju nezaujal, je to pre ňu nuda... ja zas preferujem pobyt na vzduchu, nie medzi stenami, veď v škole sa nasedí dosť

vikes
20. okt 2023

@echo Len jej ako matka nehovorte, že je tučná. Dokáže to dosť poznačiť dieťa. Radšej jej zmeňte jedálniček a dajte šport, ale nie preto, že je tučná. Život nie je len o výzore, na svete je veľa žien, ktoré sú upravené a pekné, kým neotvoria ústa.

lucia13022023
20. okt 2023

Chod na ňu prosím opatrne. Nie ze podme sa bicyklovať lebo si pribrala. Môže to spôsobiť veľkú neplechu v budúcnosti. Nevravím, že je to váš prípad, no musela som to spomenúť.
Ale radila by som pozroet sa na stravu keď si písala ze nič neje, tak ci nemá prázdne kalórie, čokoláda, chipsy atď...
Mňa vždy bavilo plávanie, korčuľovanie, bicykel, rýchla chôdza, beh. Pripadne ísť spolu do fitka, alebo sú také trampolíny kde sa skáče tuším, zumba atď 🙂

prasiatko30
20. okt 2023

Hlavne skusaj to sposobom ze pod pojdeme spolu alebo s kamoskami- lebo podla mojej skusenosti kupit stacionarny bike a povedat, ze ma cvicit kazdy den aspon 30mins k nicomu nevedie. nakoniec aj tak ostane ten bike ako vesiak na handry. skor by som navrhla spolocnu permanentku do fitka/na plavaren/hrat tenis/korculovat- prihlasit sa na nejaky kurz bud spolocne alebo s nejakou kamkou, zacat navstevovat nejaky sportovy klub a pod, ale skor take aby ti robila spolocnost tebe

macekovam
20. okt 2023

@echo zaobstarajte psa a nech venci... Dlhšia prechádzka pomôže zredukovať stehná a zadok..

michaela329
20. okt 2023

@echo určite potrebuje niečo, čo ju bude baviť a s čím možno trochu "vynikne". Kedysi som chodila na aerial hoop s 15 ročnou kočkou, tiež trochu baculka, malo kamarátiek. Tá baba pri nás úplne ožila, začala sa sama zaujímať o stravu, pridala beh a ďalší tanec k cvičeniu. Vychádzalo to však z jej vnutornej motivacie - našla sa v tom športe. Ako píšu dievčatá, nekupovat blbosti a vysoko spracované jedlá. Zeleninu ale pridávaj ppstupne, nenapadne a snaž sa prejst s celou rodinou na zdravší štýl, nech to dcéra neberie ako svoj osobný trest.

moga
20. okt 2023

@echo ahoj, plávanie pod dohľadom trénera, aby mala aj správnu techniku

echo
autor
20. okt 2023

@vikes ďakujem, presne toho sa bojím, preto som to zvalila na seba že ja potrebujem mať pohyb a nemám s kým ani tie diéty jej nechcem navrhnúť aby neprestala jesť úplne, musíme len zmeniť jedálniček.

echo
autor
20. okt 2023

@prasiatko30 áno presne tak som to spravila, kúpila som nám permanentku, s dôvodu že ja nie ona

echo
autor
20. okt 2023

@michaela329 ďakujem, veľmi by ju podľa mňa bavilo cvičenie na kruhoch ale nechce o tom ani počuť, sama nikam nepôjde...

denkabemommy
20. okt 2023

@echo "nič neje a potom priberá aj zo vzduchu". Úprimne, pozrela by som si to "nič", lebo ak by sa z ničoho priberalo, Somalsko by trpelo obezitou 🙂🙂. V každom prípade, treba jej ukázať smer zdravej stravy - nie, to neznamená, že má jesť šalát. Zdravá a vyvážená strava obsahuje kľudne aj čokoládu, no zároveň dostatok bielkovín a zdravých tukov. Keď začne jesť normálne, tak prestane toľko priberať. Plus jej nejak jemne vysvetliť, že pokiaľ sa nebude hýbať, pôjde jej to do postavy. Ale to naozaj veeeľmi jemne, lebo 1. Je v puberte 2. Každú ženu zasiahne akákoľvek negatívna poznámka k postave.

echo
autor
20. okt 2023

@macekovam prechádzky dobrý nápad, no psík by zostal na pleciach časom mne a ja toho už mám dosť s deťmi +manžel ďalšie dieťa 🙂 Skúsim zistiť či nemá nejaká kamoška psa, že by chodili spolu, dík

echo
autor
20. okt 2023

@denkabemommy začala jesť blbosti, tiež som nad tým rozmýšľala nejaký "odborný" jedálniček na zdravú stravu, len tam je všetko z vecí čo mi nezje, nehovorím, že časom nezačne, ale aktuálne je len klasické kombinácie

michaela329
20. okt 2023

@echo choď s ňou predsa. My sme tam boli veková kategória 15 - 47 😀 A bolo to super. Vek nie je limit - a tie fotky cvikov na instagrame...

myrepose
20. okt 2023

..ja by som na to šla práve tak, že chceš tráviť kvalitný čas spoločne, že tá konkrétna aktivita bude proste váš čas mama-dcéra, nech je to motivujúce. úplne sa vyhnúť komentovaniu postavy, dá sa to citlivo obísť a ja mám názor, že všetkým nám v dnešnej dobe len prospeje upraviť jedálniček, celým rodinám, nie len jednotlivcom. zdravé návyky sa budujú doma. držím palce

yanni
20. okt 2023

@echo necitala som komentare ale skoda, ze nesportovala pravidelne od mala. teraz nieco zacat je dost tazke a vyzaduje aj sebazaprenie. Hlavne ak to ma byt pravidelne. Zalezi, co ju bavi. Nemusis mat partacku, najde si predsa niekde v oddiely. Nik nehovori, ze musis nieco robit sutazne. Ak ju bavi plavanie, opytala by som sa v najblizsom oddiely, ci maju aj hobby skupinu, ktora plava 1-2 krat tyzdenne. Tam by ju naucili aj spravnu techniku. Ak chcete nieco spolu, tak napr. tanec Zumba, alebo joga, pilates, beh. A naucit ju jest. Neviem si predstavit, ako pises, ze nic neje. Asi sa laduje blbostami.

enoula
20. okt 2023

Mozte zaradit aj rodinne vylety, ze kazdy vikend nejaka lahsia turistika, hrad, rozhladna, pleso a pod aby to bolo aj zaujímavé, podla kondicky zvysovat, predlzovat..
A to cvičenie, mozno nieco s tanecnymi prvkami? Kde sa aj zabavi, zadychci..Nezamerala by som sa praveze len na 1 oblasť tela, potrebuje aj vrch formovat, aby bola sumernejsia

echo
autor
20. okt 2023

@yanni áno normálne jedlo je veľmi málo a kým som v práci je samé kraviny, nachádzam len obaly aj keď je v chladničke navarené. Nemôžem na ňu nahučať budeš tučná, to by neskončilo dobre, tak jej len náznakmi hovorím, že bude mať zlé zuby, keď nebude cvičiť bude ju bolieť chrbát, kĺby...snažím sa, no je tvrdohlavá (pubertiačka), verím, že ju ničo chytí a bude chcieť aj sama... je utiahnutý typ, nechce ísť nikam sama "veď tam si niekoho nájdeš", preto sa jej nanucujem ja, ale to sa jej veľmi nepáči, všade s mamou :(

januska12323
20. okt 2023

Keď ju to nebude baviť nepôjde na žiadne cvičenie. Možno by stačilo prestať domov kupovať kraviny a objaví aj normálne jedlo v chladničke. Najviac sa priberá z tých prázdnych kalórií lebo je z toho hladná tak si dá ešte a ešte.

yanni
20. okt 2023

@echo a odkial ma tie "kraviny"?

solange7
20. okt 2023

@echo kolko stihla za ten mesiac aj pol pribrat? Nieje to skor nejaky zdravotny problem resp. prirodzene pubertalne zaoblovanie sa? Pretoze za mesiac aj pol predsa nemoze clovek pribrat tak, aby to bolo az tak vidiet.

michaela329
20. okt 2023

@echo nemáš sestru? Švagrinú? Jednoducho ochotnú tetu? Mohlo by to byť schodnejsie. Ale určite ju vytiahni aj Ty na tu zumbu, kruhy, jumping... Hocičo.

echo
autor
20. okt 2023

@yanni nakúpi si, ale určite aj doma sa niečo nájde, ale už sa to zmenilo a domov už skoro nič nekupujem, odkedy je bez pohybu

solange7
20. okt 2023

@echo a chce vobec schudnut? Vyzera to trochu tak, ze to chces len ty. Take intenzivne riesenie vahy, chudnutia, jedalnicka ju moze dost negativne poznacit.