Ahojte mamičky, neraz sa mi stalo, že sme v piesku našli nejakú zabudnutú formičku, hračku, autíčko..... ja by som to tam asi nechala ale malá si to hneď chcela privlasniť a ani nechcela ísť beh toho domov. mne sa už tiež stalo, že sme niečo vonku zabudli a ani ma nenapadlo, že to tam ešte bude. preto nenosíme drahé hračky vonku. Takže otázka je mamičky, ak nájdete nejakú hračku vonku a nie je tam nikto komu by to patrilo tak si ju vezmete alebo ju necháte či sa niekto po ňu vráti, resp.si ju niekto iný privlastní. Alebo je to krádež ? 😕
PS: mamičky, ktoré nechcete reagovať na položenú otázku, tak radšej nekomentujte, že jaká tupá otázka alebo podobne, lebo v posledných dňoch je tu veľa takých prispievateliek, čo si radi z iných uťahujú a zosmiešňujú. ďakujem za porozumenie.
nie, beriem len svoje veci a co nie je nase necham tak... jedine ak viem ze nieco je napr kamoskine tak jej to vezmem, aby sa to k nej este dakedy dostalo, inac nie
Ako sa to vezme. My vacsinou co najdeme v piesku tam nechavame. Ale raz sa nam stalo, ze deti nasli hracku a nechceli bez nej odist. ale vacsinou fakt tie hracky nechame tam kde ich najdeme.
nechavame hracky, kde su. este sa po ne niekto moze vratit. napr. na nasom ihrisku sa vytvorila pekna zbierka erarnych hraciek, s ktorymi sa mozu hrat deti, ktore si momentalne nic nepriniesli. Mne sa parkrat zdalo, ze sa nejake dieta hralo s naou loptou, autickom, formickou, ked sme odchadzali, tak som to tam nechala a nabuduce sme si to tam nasli a zase vzali. skus dcerke vysvetlit, ze je to niekoho ineho a bude smutny, ked tam pride a hracka tam uz nebude.
my si z ihriska berieme len to, co tam prinesieme. Mala (2r) si tiez chce brat volnepohodene hracky z ihriska, ale zatial si vzdy dala povedat a vysvetlit, ze to nie je nase a ze si to moze iba pozicat. 🙂
Parkrat sa nam tiez stalo ze sme nasli nieco v piesku, a aj ked to maly chcel povedala som mu, ze to je nejakeho ineho dietata a ked si pre to pride a nenajde to tu bude smutny. Takze neberieme. Mozno sa pre to niekto este vrati. 🙂
pieskove hracky som konecne oznacila, aby aj muz vedel co zbierat,,, lebo zahadne miznu a nepribudaju, berieme teda len vlastne, aj to niekedy nie vsetky sa zadari 😀 ..ale tiez sa nam stalo ze sme si lopatku po 4 dnoch nasli, pripadne aktualne sa v piesku povaluje par hraciek uz dlhsie a nikto nema zaujem 😉
u nás na ihriskách (BA-Lamač) to funguje tak, že hračky sa bežne nechávajú na pieskovisku (myslím konkrétne formičky, autíčka, loptičky a čokoľvek, čo si tam kto nechá alebo zabudne), na druhý deň si to tam nájde. Niekedy aj nie, ale to s tým rátam, že formička môže aj prasknúť. Niekto to teda nosí hore-dole, niekto to tam necháva. Nikdy ma nenapadlo brať domov, čo nie je moje. Dcére vysvetlím, že to nie je naše, že si to tu niekto zabudol alebo nechal, že by bol smutný, ak by tu prišiel a nenašiel to, rozlúčime sa s hračkou a ideme preč (má 2 roky, takže to chápe). Drahé hračky vlastne von nenosíme.
my sme este nic nenasli 😀 😀 ale ja by som to tam asi nechala. ved potom by som to dalsi raz vzala von, a ako by som vyzerala, keby sa najde majitel?
Najdene hracky neberieme, ale ak by mala mat mala kvoli tomu hysak a nemam zrovna chut a silu s nou bojovat, tak nech si vezme. Zatial sme v takej situacii neboli, hoci na pieskovisku je vzdy kopec hraciek, ale nebol problem, ze by si ich chcela vziat.
nie, ak nieco najdeme, dame to na nejake viditelne miesto (murik, plot, lavicka.. atd), aby si to vlastnik mohol neskor najst.
...no malému dovolím sa pohrať, keď chce, ale "máme dohodu", že sa hračka nechá na mieste, aby si ju detičky našli... niekedy síce dojednáva, niekedy aj slzičku pustí, tak sa ho snažím dajako "ukecať", že sa sem prídeme pohrať, keď sa vyspíme, najeme atď... alebo že jeho hračky by boli smutné, že niekomu zobral hračku, keď má svoje, že brať si hračky môžu len deti, ktoré doma hračky nemajú... ale ja som proti tomu, aby si malý bral čokoľvek, čo nie je jeho... zober si situáciu za pár rokov, nájde peňaženku s peniazmi a vo svojej "hlúposti" to minie na blbosti s tým, že veď našiel, tak je jeho... ja sa pri výchove snažím myslieť aj do budúcnosti...
My sme nikdy nebrali hracky co nie su nase, aj nam sa stalo ze sme nieco zabudli a velmi nas potesilo ked sme to tam nasli, co sa nie vzdy stalo. Samozrejme ze aj moj syn si niekdy chcel nieco odniest co tam majitela nemalo, no vzdy som mu vysvetlila ze co nase nie je si nemozme len tak vziat, ze to tam moze niekto hladat a on si rcyhlo spomenul ako mu bolo smutno ked sa jeho stratene hracky nenasli, takze to chape a respektuje 🙂
nie, nie je to nase, nepatri to nam, tak to nechame tam, kde to bolo. aj za cenu cirkusu. nam sa naopak stalo, ze sme zabudli na ihrisku loptu a ked sme sa pre nu o hodinku vratili, uz tam nebola.
ani my neberieme,len co je nase, a skoda,ze to tak nerobi kazdy 😔 minule sme stratili Summerkinu oblubenu Diddinku, s ktorou spavala od jej pol roka. bola mimochodom v takom stave,ze ja by som taku nezdvihla, ale mala ju zboznovala, bravala ju vsade, bez nej sme sa nepohli, je na skoro kazdej fotke v Summerkinej ruke, ale bola proste uz dost odrata. no com som vlastne chcela... Summerke vypadla z kocika,skoro hned sme si to vsimli a vratili sme sa spat domov cez tu cestu ako sme sli, a uz sme ju nenasli... niekto to hned zdvihol aj ked to uz ani pekne nebolo 🙄 a nechapem naco to je niekomu dobre, aby to hodil do kosa 😠
takze NIE berieme len nase, a mali by to take robit vsetci a tak aj ucit deti ...
my sme tiez vzdy ponachadzali vela formičiek v piesku, ale nikdy som ich nebrala, maleho to ani nenapadlo, tan by tam nechal aj svoje 😀 a tu by bol asi aj pruser, keby sme si privlastnili, nam sa tu pred domom na pieskovisku uz rok valaju tie elektricke motorky(bohuzial uz vybite), odrazadla, furmicky, auticka a podobne, urcite maju nejakeho majitela, tak sa s tym maly vzdy len pohra a necha to tam...
my nechavame hracky ktore nie su nase na pieskovisku, byvame na dedine a vela krat sa stane ze majitel si ich najde dalsi den alebo tak. podla mna to neni kradez,ale proste stale sa moze stat ze ten clovek to tam bude hladat na druhy den. a nechcem aby si maly zvykal ze si moze len tak zobrat hracku,ktora nie je jeho.... 😉
z pieskoviska berieme len vlastné 😉 😉 zabudli dnes - zoberú zajtra 😀 😀
Nie nikdy. Niekto sa po ne moze vratit a uz by ich tam nenasiel... Hoci aj na druhy den.
Nie, neponechavame. Naposledy, ked sme boli na ihrisku, tam maly objavili loptu, tak si zahrali futbal a ked sme odchadzali, tak ju vratili tam, odkial ju zobrali 🙂 .
Urcite by som nevzala domov. Dcerka sa s tym pohra a ked ideme prec, nechame. Tiez by si to vzala, ale jej poviem, ze to je druheho babatka a ze ono by plakalo, keby to tu nenaslo, ked sa vrati. Viem, ze je pravdepodobne, ze si to privlastni cudzi. Vela mamiciek sa stazovalo, ze cosi zabudlo a uz nenaslo. Ale to, ze ini kradnu (nazvime to pravim menom), nie je dovod, aby som to robila. Spravajme sa k druhym a ich veciam, tak ako chceme, aby sa spravali oni k nam a nasim veciam.
ahoj, aj my nechávame nájdené hračky na mieste, kde sme ich našli...veď ten, kto si ich tam zabudol, tak nech si ich tam aj nájde... 😉 ...berieme len vlastné... ale môjmu manželovi sa už stalo, že prišiel aj s nejakou cudzou formičkou - farebne bola ok, ale akosi mala to byť korytnačka a bol to hrošík 😅 ...skrátka si ich vymenili, neriešim to...
kedysi som ja dbala na to, aby sme zobrali všetky naše hračky, aby sme nič nezabudli...(keď sa deti hrali, tak nepozerali na to, koho je ktorá hračka...) a teraz už nechám, nech si pobalia hračky, keď odchádzame, ak niečo zabudnú a bude im to chýbať, tak si budú dávať nabudúce väčší pozor😉
My když najdeme a malá si ji chce vzít tak ji to vysvětlím, že je to jiného dievčatka nebo chlapčeka a že by byli smutní kdyby ju tu nenašli.. a když na tom trvá tak ju nechám at si ju zbalí a jak odcházíme zas ju nenápadně vybalím 😎 je to menší zlo než se s nou hádat 😀
my máme hračky podepsané, protože se semnou už maminka hádala, že formička kterou má malá je její a pak jak viděla podpis ani se neomluvila ☹ bože mě to tak trápí jedna formička..no některé maminky jsou horší jak děti 😀 bez urážky babule 😉
neberiem. necham ju tam. vacsinou vysvetlim a obcas ideme domov s placom...
Z právneho hľadiska je to krádež. Lebo aj keby si našla obálku s 5000 eurami, nemala by si právo si ich privlastniť, ale ohlásiť to na políciu, ak nepoznáš vlastníka obálky. Kľudne by si sa za to mohla dostať do basy.
Iné je to samozrejme napr. s hračkami alebo inými vecami, ktoré zrejme nemajú nejakú veľkú hodnotu (z nášho hľadiska). Ja keď som niečo stratila, vždy som to bola hľadať a keď som to nenašla, bola som veľmi sklamaná a nechápala, kto mi to mohol zobrať... A preto by som nájdené hračky nebrala...
Nie, neberiem veci, co nie su nase. Aj my sme uz prakrat stratili hracky, max. do pol hodiny sme sa vratili na miesto, kde sme ju stratili, ale zial nasu stratenu hracku sme este nikdy nenasli, nejaka "dobry dusa" uz to nasla a zobrala. 😖 A musim sa priznat, ze ja som z toho vzdy viac sklamana, ako dcera.
Nie, nechame tam..., veď možno niekto len zabudol..., aj my sme sa tešili keď sme zabudli sitko a našli sme si ho tam.... 🙂
Vždy keď riešim nejaku dilemu, poviem si ako by to bolo medzi dospelými..., nenechala by som si predsa cudziu peňaženku, lebo som našla a nechala /dokonca je na to §/, prednedávnom sa riešila kauza na policii ako si nechavali peňaženky..., všetci to hneď komentovali, aj keď hračka je menšia, podľa mňa je princíp ten istí...
myslim, ze tu dostanes len jednu odpoved a to, ze nie, nezoberiem....lebo, kto by sa ti takto verejne priznal, ze jasne, nasla som, zobrala som..ved to by tu bolo ako samovrazda 😅 😀 ,,a moja odpoved nie je, ze sa verejne priznavam ja, alebo ze niekoho upodozrievam..je to len konstatovanie....my sme zatial ziadnu hracku nenasli..v dedine je ihrisko, ale kazdy si tu svoju hracku pozna..v detskych kutikoch kam chodime su uz hracky, tam nic svoje nenosime a najspokojnejsi sme u nas na dvore, co si tam nechame to tam aj najdeme 😉
jasne, ze dostane odo mna odpoved nie. verejne sa priznavam, ze som ziadnu cudziu hracku nevzala pred odchodom z pieskoviska. Mam ciste svedomie. Keby to bolo naopak, tak sa priznam.
nemyslim si ze je spravne vziat hracku s pieskoviska ktora nieje nasa ked som bola dieta a nieco som si niekde zabudla alebo stratila bola som velmi smutna ked som to uz nenasla pretoze som nemala vela hraciek raz mi otec kupil takeho maleho trolka v hrackarni a ja som si ho dala za pas teplakov a vypadol mi hned asi o minutu som si to vsimla a ked sme sa vratili trolka hladat uz sme ho nenasli 😢 taka som bola smutna dodnes si to pamatam ale zas mam brata vtedy mal asi rok a pol a isla som s nim do mesta sedel v kociari a isli sme okolo trznice tam boli jablka a on si jedno uchmatol vsimla som si to asi az o desat metrov dalej a samozrejme z jablka uz bolo poodhryzovane 😀 tak som ho ani nesla vratit a peniaze som nemala kedze som mala len 12 rokov tak som zan ani nezaplatila a prasila som co najdalej aby si to pan predavac nevsimol 😀 😀
my sme minule nasli formicku v piesku ale vedeli sme komu patri, tak sme mu ju potom vratili. 🙂