Najkrajšie ilustrované knižky

smilla_jaspersen
30. jan 2013

Ahojte maminy a oteckovia,
píšem jeden textík o ilustráciách v detských knižkách a zišla by sa mi inšpirácia...Budem veľmi rada, ak mi napíšete obľúbené ilustrácie vášho dieťatka,
konkrétnu knižku, ktorú má rado (najmä) kvôli obrázkom. Preferuje vaše dieťa realistické obrázky s množstvom detailov, farby, alebo skôr abstraktné ilustrácie? Moja dcérka je zatiaľ malá (2,5 roka), takže čím väčší a farebnejší gýč, tým lepšie 🙂 Veľa sa hovorí o tom, že dobrá ilustrácia by mala byť skôr abstraktnejšia, dávať dostatok priestoru pre predstavivosť detí...ale napríklad za mňa môžem povedať, že najväčší zážitok som mala z detailne vypracovaných kresbičiek - napr. taká Pipi dlhá pančucha s obrázkami Petra Kľúčika bola pre mňa úplným zážitkom... 🙂
Ďakujem za podnety!

syslica
31. jan 2013

@smilla_jaspersen Ahoj, som rada, že sme sa zas virtuálne stretli. 😉 Starší syslík sa už orientuje viac-menej podľa obsahu textu knižky, ilustrácie sú vítaným spestrením, čím farebnejšie, detailnejšie a realistickejšie -tým lepšie. Mladší, keďže ešte nevie čítať, má rebríček preferencií kníh práve podľa ilustrácií. A na samom vrchu je séria od Josefa Švarca (vyd. Viktoria print) V prístave, U starých rodičov, Čo robia smetiari, hasiči, železničiari, policajti? práve kvôli farebným, detailným a realistickým obrázkom, o ktorých je schopný rozprávať veľmi dlho. Nasledujú knižky o zvieratkách - podmienkou je opäť realistické zobrazenie (takže nie Disneyovky ako Bambi, Dumbo a pod.). S abstraktnými kresbami by som u chlapcov asi nepochodila...

smilla_jaspersen
autor
1. feb 2013

jéj milé stretnutie! práveže ani s mojou grétkou by som s abstraktnosťou nepochodila, takisto aj z môjho detstva si pamätám najmä na tie knižky, kde bolo množstvo detailov, ktoré sa dali skúmať - tie boli pre mňa najväčším zážitkom a také myslím prežili dodnes - sekorov Ferdo mravec, spomínaný Kľúčik a pod. Mám ale taký pocit, akoby dnes ilustrátori presadzovali skôr abstrakciu - ako niečo hodnotné a tak podobne, neviem neviem či to nie je skôr pohľad dospelákov. V stredu sa mám stretnúť s nejakými ilustrátormi, tak som zvedavá čo z toho vyplynie 🙂 Veľmi ďakujem za príspevok, idem si skúsiť rovno vygooglovať toho Švarca 🙂