Mobil pre 9 ročného chlapca na Vianoce

kopanec
8. nov 2015

ahojte aky mobil dat 9 rocnemu chlapcovi na vianoce

zuska2001
8. nov 2015

žiadny. alebo len obyčajný tlačidlový bez možnosti hier a pripojenia na internet. sestra má 9 ročného a mobil nemá. Ano, pýta ho, ale rodičia mu rozumne vysvetľujú, prečo ešte nie. Namiesto toho skúste logické hračky, športové potreby, vzdelávacie knihy a tak. Čumenie do mobilu zabíja kontakty s inými deťmi.

janinah
8. nov 2015

obyčajný,aby ste sa mu mohli dovolať a on rodičom a poslať sms,nič iné netreba....

monicm
8. nov 2015

@kopanec Taký, na aký máte finančne. Z praktického hľadiska je to zbytočnosť, ale v dnešnej dobe to je už skôr prestíž. Len si stanovte k tomu nejaké podmienky. Aj náš ho dostane, ale už teraz vie, aké budú podmienky. Nebude ho môcť nosiť do školy, len na krúžky ak na ne pôjde sám (cháp bez môjho "dozoru"), čas na ňom bude mať denne obmedzený a to, či ho vôbec bude môcť používať bude musieť dokázať svojimi známkami, správaním a poslúchaním. Už teraz majú limitované hry na PC, na mobile to bude to isté, vlastne ešte trošku prísnejšie.

@zuska2001 Myslím, že v dnešnej dobe dať dieťaťu obyčajný tlačidlový telefón asi nemá zmysel, tie deti ho nepotrebujú na volanie, ale na hry a internet. A to sú veci, ktorá treba ustrážiť a dieťaťu vysvetliť. Úplne zakázať to podľa mňa len zhorší situáciu. Akonáhle sa k nemu v staršom veku dostane, nebude sa s ním dať tak pracovať a "tvarovať" ho, aby nepodľahol príliš veľa. Ak ho dnes naučím ako s ním správne zaobchádzať, naučím ho k tomu tie správne hodnoty, verím tomu, že to prinesie len ovocie. Pochopí, že mobil je síce na zábavu, ale najskôr si musí splniť svoje úlohy a musí si to zaslúžiť. Ale samozrejme, každé dieťa je iné a každá si to svoje poznáme.

alaguema
8. nov 2015

@monicm aké sú tie správne hodnoty, ktoré svoje deti učíš k mobilu, ak smiem vedieť? A ak mobil nepotrebujú na volanie a ono je to, dúfam, že sa zhodneme, stále ešte telefón, takže zariadenie na telefonovanie, tak na akého oného im vlastne je? Hry sú predsa aj na PC, pripojenie na internet má doma už každý. Asi vôbec nebudú závislí, keď nevedia počkať, kým prídu domov, aby si zahrali, alebo surfovali po webe.

mirkakab
8. nov 2015

tiež by som zvažovala či ho naozaj potrebuje. dcera ma 9 rokov a v triede maju tušim dvaja mobil. Dcera tiež chcela, manžel jej dal jeho starý, kupil jej sim kartu a dopadlo to tak, že ju zaujímal do prveho vybitia. takže som rada že sme neinvestovali.

monicm
8. nov 2015

@alaguema Ja ho neučím hodnotám k mobilu, ale celkovo hodnoty. No a ja nie som si istá, či je stále v dnešnej dobe mobil len telefónom. Ja sama mobil používam vlastne len na volanie, internet v ňom nevyužívam, hry si nemám kedy zahrať, ale viem, že v tomto patrím k menšine. Neuchránim ho od všetkého, rozumnejšie je ho naučiť narábať s vecami, ktoré ho môžu "ohrozovať". A keďže je vo veku, kedy sa s ním dá komunikovať, vysvetľovať a dohadovať, využijeme to a uvidíme, či bolo naše rozhodnutie správne. Ako som povedal, už teraz vie podmienky, aby mu telefón mohol zostať. Ak ich nebude vedieť dodržiavať, príde oň.

P.S: Čestne priznám, že tvoju poslednú vetu neviem pochopiť. Možno je to únavou, to je však jedno. Ja si za svojím názorom stojím, a je mi jasné, že sa nebude zhodovať s názorom každého jedného človeka.

monicm
8. nov 2015

@kopanec A k tvojej pôvodnej otázke, náš dostane náš starší Samsung galaxy, dostane do neho len novú SIM. Ak dokáže, že sa vie oň postarať, nestratí ho na prvom výlete a nerozbije, tak neskôr môže dostať aj niečo novšie.

anuska74
8. nov 2015

nedala by som na Vianoce mobil v žiadnom prípade žiadny.

slnecnica174
8. nov 2015

Kupila by som mu knihu a nie mobil. Za chvilu uz pat rocne deti budu mat mobil. Chore toto.

alaguema
8. nov 2015

@monicm posledná veta je myslená ironicky a ak som unavená, tak jedine z rodičov, ktorí deťom kupujú nepotrebnú elektroniku a tieto deti "nakazia" pol triedy a ostatní rodičia o to viac doma vysvetľujú. Najľahšie je vo všetkom ustúpiť, strčiť mobil do ruky, hodiť k tomu nejakú stručnú kázeň a mať svätý pokoj.
A ešte k obsahu tej poslednej vety, myslím si, že dieťa, ktoré "potrebuje" v škole (v družine, alebo na krúžku) mobil kvôli hrám a pripojeniu na internet, je na najlepšej ceste vypestovať si na týchto veciach závislosť, ak už závislé nie je. Lebo dieťa, ktoré sa vie zabaviť aj bez toho, si v pohode počká, kým príde domov a strávi chvíľu pri PC a niekedy ani nie, lebo ide radšej von, alebo proste robí niečo iné. Našťastie, ako tak čítam aj túto diskusiu, zatiaľ asi prevládajú rodičia so zdravým prístupom. Kiežby to tak ešte dlho bolo.

aliza
8. nov 2015

@kopanec ziadny 😉.
@monicm Dcera ma 10 a pol a mobil nema. Tiez pyta, ale obidve dobre vieme, ze na telefonovanie ho nechce, nema totiz komu volat 😀. A rozhodne nenecham doveru tak malemu decku co sa tyka internetu. Mozes vstepit tie najlepsie hodnoty, staci tlak okolia (spoluziakov, kamaratov) a je po hodnotach. V tomto veku nemozu niest taku zodpovednost. Aj ked vedia, co je spravne a co nie, stale su to len deti, co chcu zapadnut a byt 'in' a vtedy idu vsetky hodnoty bokom. A v hrani hier ich absolutne nepodporujem, je to chora zavislost a odstrihnutie od realneho zivota a realnych ludi. A trosku si neviem predstavit, ako chces limitovat hranie hier na mobile, ked bude mimo domu a teba.

nikawero12
8. nov 2015

@kopanec v prvom rade aby bol praktický a hlavne nie veľmi drahy, lebo deti v tomto veku často strácajú alebo neopatrnosťou ničia svoje veci. Ale o kúpe mobilu by si sa mala poradiť skôr s nejakým odborníkom v tejto oblasti a nie tu na MK

worker_falcon
8. nov 2015

@nikawero12 uz aj kupu mobilu konzultovat s odbornikom?

celasapremenim
8. nov 2015

syn zacal mobil nosit do skoly v 10, ked uz na druhom stupni nema druzinu a chodi domov aj sam
predtym mal mobil funkcny, po nas, taky na dozitie a stale niekde vymlateny, velmi sa nim nezapodieval laptop ma svoj 🙂 uplne v pohode, ziadna zavislost, zalezi od zivotneho stylu rodiny :D

whitecat666
8. nov 2015

@kopanec

podla mna nie je vobec nic zle na tom, ze chcete 9 rocnemu kupit na Vianoce mobil (aspon sa s nim budes vediet hocikedy spojit a on si bude moct zavolat so spoluziakmi ked bude potrebovat upresnit domace ulohy alebo ich pozvat na oslavu a podobne).
skus sa ho nenapadne spytat po akom by tuzil a kup presne taky pokial ti to financie umoznuju.

celasapremenim
8. nov 2015

inak kupila by som na tvojom mieste, teda ak to ma byt riadny darcek nejaky sikovny nie prilis drahy lenovo🙂 ale je to podla mna naozaj predcasna investicia, hoci ak prahne iba po tom, tak mozno najlepsi dar pod stromom :D:D:D:

sirinka
8. nov 2015

@kopanec akykolvek lacny telefon, moja ma staru tlacitkovu nokiu a pod stromcek tiez dostane nejaky lacnejsi smartfon a stara nokia pojde neskor dalsej v poradi. ale v prvom rade som im vysvetlila, ze ten telefon maju vylucne na dohovorenie sa s nami, nie na hry, takze nech nepocitaju s tym, ze tam budu mat natahene xy hier. pokial chlapec tuzi po telefone najme kvoli hram a vy ako rodicia s tym nemate problem, tak asi treba prihliadat na velkost pamate a rychlost procesora? ci tak nejako? 😝 no a to uz asi zas taky lacny telefon nebude... inac radit konkretny typ je tazko, mnohe maju velmi podobne parametre, mne sa celkom pozdavaju lenovo aj lg napriklad.

musim povedat, ze som dost prekvapena, kolke pisete, ze napriklad u 10 rocnych ma len malokto v triede mobilny telefon, ja som bola prekvapena, ked som zistila, ze ako druhacka na prvom stupni je moja dcera posledna, co telefon nema...

barny
8. nov 2015

moj syn mobil potrebuje, chodi do mesta do skoly, ja som na rd, kedze ho nechodievam bravat denne, ( mam nastasie kamaratku, ktora mi s tym pomaha ) ale niekedy sa stane, ze sa neda a dozvie sa to v skole, mobil ma a ma 8 rokov, mobil ma stary 6 rocny po mne a chcel novy, tak na vianoce dostane samsung g318h a neriesim, kto aky ma, je to nasa volba ( a to teda jeho spoluziaci maju ovela lepsie mt )

alaguema
8. nov 2015

@sirinka ja to asi rôzne, ale dcéra je druháčka a telefón majú v triede len niekoľkí. Tiež už začína rozprávať o mobile, ale zatiaľ sme povedali nie. Vozíme ju z a do školy, mobily majú počas vyučovania zakázané a predstava, že cez prestávku decko rýchlo, rýchlo zapne mobil aspoň na 5 minút...to je už fakt ako nejaký závislák. Hry hráva na laptope, majú tiež svoj (môj starý) a to podľa mňa úplne stačí.

barny
8. nov 2015

@alaguema moj si ho zapina az v druzine a len vtedy, ked mi potrebuje zavolat, ze mam po neho prist 🙂 ja sama som trvala na tom aby ho nosil

celasapremenim
8. nov 2015

ja som mu skor nedala preto, lebo by sa s tym v skole hral a akurat by dostal poznamky, alebo by ho niekde rovno stratil :D az teraz v desiatich ho skutocne potrebuje a nema ho nadarmo a tiez sa vie ustriehnut 🙂 ale su aj take deti, zodpovedne od piatich rokov pomaly 🙂 (napr. moja dcera), ktorym by mozno na nieco ten mobil bol aj skor, toz :D este ze ho nechcela :D

celasapremenim
8. nov 2015

@barny sag jasne, ze potrebujete byt v spojeni, ked ti chodi z mesta sam domov...tiez tak pouzivame 🙂

akvi
8. nov 2015

zvazila by som - ci ho velmi chce a je to vyslovene jeho vianocne prianie, alebo to ma byt vlastne barlicka pre rodica, aby ste mali dieta pod kontrolou..
Ak je to prianie, tak sa opytaj syna, ze aky by chcel, 9 rocne dieta uz urcite vie.
Ak to ma byt len pre kontrolu, tak by som ho ako darcek nedavala, ale ak mas pocit, ze ho potrebuje, lebo chodi sam domov, ci na kruzok, tak by som mu ho dala a vobec nieriesila, ze aky, asi by som zacala nejakym starsim, co mate doma a neskor sa uvidi..

monicm
8. nov 2015

@alaguema Mrzí ma, že prispievam k tvojej únave a opäť sa mi raz potvrdilo, ako ľahko niekoho zhodnotiť na základe pár slov a viet. Prepáč, neodpustím si ironickú poznámku, ale si lepšia, ako ktorýkoľvek psychológ, keď ma vieš zhodnotiť na základe pár slov. Nevadí, tu je to úplne bežné. Želám ti krásny večer, túto debatu uzatváram, lebo nikam nevedie. 🙂

Mimochodom, potom svoje deti neveď ani k športu, lebo aj ten sa môže stať závislosťou, ani k jedlu, lebo aj to môže viesť k závislosti, ani k PC, lebo aj to môže viesť k závislosti..................

monicm
8. nov 2015

@aliza Napr. tak, že mobil nebude nosiť do školy, len vo výnimočných prípadoch, kedy budem vedieť, že ho bude potrebovať,.....................a pod. Sama viem, aké chcem robiť opatrenia, aby som zabránila veciam, ktoré nechcem, aby sa stali. Ak by som sa mala báť každej jednej veci, ktorá sa môže v jeho živote stať, lebo..................... tak ho nemôžem pustiť ani z domu, pretože.......................... Ale samozrejme každý máme svoj názor a to je v poriadku. Každý vychovávame podľa najlepšieho vedomia a svedomia (teda ja určite). Uži si zvyšok víkendu, netreba si ho pokaziť nezmyselnou hádkou, kam táto debata vedie. 🙂

sirinka
8. nov 2015

@alaguema ved ja som bola dost sokovana z toho. Moja mala vysvetlene, ze jej telefon nie je treba, ze nikam nechodi sama a ani nejako extra nepytala. V skole maju pravidlo, rano telefony vypnu a odovzdavaju triednej ucitelke a ta im ich vrati az po poslednej hodine. Inac nehravaju moje deti vobec hry, lebo ked prisli ipady, tak prve co ich zaujimalo po prichode domov boli hry. Potom sa pokazil a nedala som ho opravit tristvrte roka a odvtedy uz nic. Na tom starom mobile je nejaka chvilocku ich to bavilo a dnes uz ani to nie. Rano jej musim pripominat, ze si ma brat telefon zo sebou.

alaguema
9. nov 2015

@monicm nikde som nehodnotila teba osobne. To len ty si si to na seba vztiahla a to je už tvoj problém. Porovnávať mobil s jedlom, alebo športom je absurdné.