Kupujete hračky deťom mimo sviatky?

7. okt 2024

A ako často? Môže nejak vplývať na dieťa, keď často dostane hračky ? Stále keď niekam ideme cez víkend, na ihrisko, detské centrum, koncert,hrad, múzeum… vždy skočíme niečo kúpiť do hračkárstva. Len tak cca do 20€ hračku. Väčšinou si vyberie nejaké menšie lego. Je to moc často? Alebo keď idem z prace donesiem plysaka keď sa cestou stavím niekde. Muž donesie občas lego keď je na nákupe a zaujme ho niečo. Dieťa sa teší hráčkam a stále keď niečo dostane aj od rodiny alebo kamarátov sa poteší, aj kindervajcu, nemyslím že mu nejako škodí, že mu dávame darčeky často. Len mi vytkla svokra, že kupujeme hračky často.

januska12323
7. okt 2024

Kam to všetko dávate?

bublinka1426
7. okt 2024

ano, ale drobnost. nech dieta pozna hodnotu penazi, a nech si nemysli, ze to je normalne stale daco dostavat.

autor
7. okt 2024

@januska12323 s čím sa nehrá viac ako rok posúvame do detských domovov, alebo rozdáme…

tomcimka
7. okt 2024

Áno, kupujem. Podľa toho,čo ich aktuálne baví. Najčastejšie je to puzzle, nejaké tvorivé hračky a zvukové hračky, knihy, nalepkove zošity... Plyšáky nekupujeme vôbec. Napríklad syn od začiatku leta sa dosť často hraje s vláčikom. Mal zopár koľajničiek,tak sa mi podarilo z druhej ruky zohnať ďalšie koľajničky. Do Vianoc ďaleko a do narodenín- meniny ešte ďalej. To isté staršia - bavilo ju navliekanie. Tak som jej kúpila sadu na navliekanie. Ďalej, kupujem im na striedačku mini hračky napríklad v šumivých bombách, dezerty s prekvapením, kinder vajíčka.

tamitamitami
7. okt 2024

Ja tiež kúpim niečo nové tak raz za týždeň. Bavíme sa o hračkách za 5€-10€. Drahšie hračky kupujem tak raz za 2-3 mesiace.

cimage
7. okt 2024

Pre mna je to vela. Naco potrebuje za vsetko hracku? My chodime na vylety, ale nikdy nic nekupujeme (okrem stravy), ani magnetky, zbytocne vyhadzovanie penazi aj ked to stoji 2€, ale je to pracholapac. Neideme niekde, aby sme kupili hracky. Ak nieco chcu, alebo potrebuju, tak to kupime. Kupujeme knihy, kreativne potreby ak je treba doplnit. Hracky dostavaju od rodiny na sviatky, ale u nas sa tocia tie iste hracky uz roky, nove ich pobavia par dni a ked zapadaju prachom, tak idu prec. Tak konecne aj rodina od toho upusta. Cim menej, tym lepsie pre deti. Lego maju spolocne, velku krabicu, male nekupujem.

4stanka4
7. okt 2024

My ako rodicia nekupujeme darčeky ani na narodeniny ani meniny. Tento rok sme sa so 4 ročnou dohodli ze namiesto darčeka nech si vyberie výlet kam by chcela ísť tak sme boli v Trenčíne na hrade a potešilo ju to viac ako nejaká hračka ktorá by bola zapadnuta prachom. Keď jej kúpim tak skôr omalovanku, pastelky, fixky proste niečo kreatívne. Na dovolenke si mohla vybrať jednu hračku a teraz jej manžel zo zahraničia priniesol jedného plyšáka. Na narodky jej kúpi darcek väčšinou krstná-aj to chce väčšinou len jednu vec a od ostatných dostáva € ktoré jej odkladáme, ani na Vianoce to nepreháňame-jednu hračku co chce, spoločenskú hru a knižku. Ona je celkovo taky typ ze si vystačí s malom tak ju a vlastne ani nás zbytočne nezaplavujeme haldou hraciek.

simca06022011
7. okt 2024

ano kupovala som aj mimo (ja teda hlavne mimo, na sviatky u nas isli take vacsie darceky) sviatkov ale nie kazdy vikend

ukgirls
7. okt 2024

nie-ako darcek ma vylet, cas na hranie,zmrzlinu etc... hracky nedostava zakazdym - musi si vediet zasluzit .. inak ti casom prerastie cez hlavu ...teraz je to 20 neskor 200

nika23t
7. okt 2024

Áno, kupovala som a aj kupujem, v rámci možností samozrejme. Niekedy maličkosť, niekedy aj s drahsou hračkou sme odchádzali z obchodu. Na narodky a Vianoce tiež dostanú vždy niečo väčšie. Na výlety chodíme často, nie je to ako dar, je to pre nás výlet. Moje deti majú veľa hraciek, a každú jednu si vážia, hračky mali aj majú uložené. Mladšia si raz dokonca kúpila koňa bez oka, lebo si to všimla v obchode a keby ho tam nechala, nikto by ho nekúpil. Doma mu oko dorobila z modulitu (nebola som s nou vtedy 🤷🏼‍♀️). Každopádne, nikoho nič nie je do toho, co a koľko toho kupujeme. Toto riešime s manželom len my.

henka123123
7. okt 2024

Nie a nekupujem ani na narodeniny a meniny.iba na vianoce ale moje deti sa sa nehravaju s hrackami

erickatt
7. okt 2024

Nie! A to som babina. Rada jej kupim casopis, dnes sa velmi tesila teplacikom.
Ked k nim idem donesem ovocie, kapsicky.
Aj ked boli u nas kolotoce, na jeden som ju zobrala ja, na druhy dedko. Dala som dcera € , nech zaplati radsej plavanie.

nops
7. okt 2024

To čo opisujes u vás je podľa mňa príliš.Kúpime niečo malé prilezitostne ak je situácia ako nepríjemné vyšetrenie,stresujúce obdobie,choroba,určite nekúpim blbosť len tak po ceste z práce alebo na každom výlete.Jedine knihy,farbičky,niečo na tvorenie kúpim kedykoľvek

janka_266
7. okt 2024

Áno, ale snažíme sa to začať obmedzovať. Naš chce stále nejaké auto, zz ich mame asi milión 🙈 snazili sme sa aj babkam vysvetlit. Že najbližšie hračky donesie jezisko, na malého to ako tak funguje……na babky menej 🤦‍♀️

mili2016
7. okt 2024

Nekupujem často , väčšinou keď ma niečo naozaj ,, zaujme,, a viem že to nie sú vyhodené peniaze. Pri prvom dieťati synovi som kupovala oveľa viac už som sa poučila. Dcérka sa momentálne viac zabaví somnou v kuchyni s vareškami ako hračkami 😁

maminkadeticiek
7. okt 2024

Nie,mimo menin,narodenim,Vianoc nekupujeme.

simona20201309
7. okt 2024

Super!!! To som potrebovala pocut ze nie som jedina. A to som si myslela ze ja kupujem často - priemerne 1x za mesiac ale nie z kazdeho výletu, alebo len preto ze idem okolo hrackarstva. Dokupujem hracky s ktorými sa hra a keď je nejaká akcia, alebo nám pri hre niečo chyba tak to kúpim. Alebo keď ma niečo zaujme. Ja viem ze deti sa zaobídu aj bez hraciek a podporujem aj takú filozofiu, že dieťa nepotrebuje hračky, ale moja dcéra (+ ja! Priznavam) sa hráme veľmi rady s hračkami. Nezapadá to prachom, vždy kúpim len kvalitné a funkčné hračky, nie lacné plastové hlúposti.
A dieťa sa hrá s hračkami len veľmi krátke obdobie, preto nečakám do Vianoc ani do narodenín aby konečne mohla dostať babiku. A hrať sa bude až o pol roka? Ma 5r.... koľko ju ešte budú baviť hračky? 3-4roky? Možno do 10r sa bude hrať s bábikami? Možno!!! Tak prečo si neuzit to kúzelné rozprávkové detstvo? Aj teraz mam v košíku nové oblečenie pre babiky + jednu novú do partie.
Vianoce majú u nás aj tak úplne iné čaro ako len darčeky.

h2
7. okt 2024

Kupovala som často, kým bol menší. Nie až tak, že vždy, keď sme niekam išli, ale zase oveľa častejšie, než len na sviatky. Nevšimla som si, že by ho to nejako negatívne ovplyvnilo, je skromný, veci si váži. Aktuálne má 13 rokov.

mclissa
7. okt 2024

My frcime na autickach malych 😂😂 ked zratam euro k euru, lebo vsak auticko 1.50-4£ max. A ma toho plnu krabicu 🙈😂 ale tomu sa potesi aj sa hra.
A ano viem mu kupit ked vidim v tescu, lidli v dobrej cene nieco. Naposledy som mu spolocensku hru, potom helicopteru ktora bola zlacnena zo 16£ na 2£ vsak to by bol trest tam nechat 🙈😂
Na sviatky skor dostava potrebne veci, malokedy dostane hracku. Lebo vsak sa mu kupuje pocas roku.

nika23t
7. okt 2024

@simona20201309 krásne si to napísala 😊 Ja to vidím rovnako. 14rocna už hračky nepýta. Niektoré pekne zabalila, iné vyložila na poličky a niektoré darovala mladšej sestre. Tak krátko sú deťmi, tými malými, hravými, tak preco im nedopriat? Ved je to také krásne, bezstarostne obdobie pre ne. Potom už je to o inom. Ak si to vedia vážiť, nevidím problém.

mamamasama
7. okt 2024

Kupujeme celorocne, ale z narodenin a Vianoc nerobime velke halo. Dostanú hocijaku hracku, aku by dostali aj bezne cez rok.

maciatkolulu
7. okt 2024

@nika23t no,len oni z tých hračiek prejdú na iné veci a myslia si,že sa v tom môže zvesela pokračovať.... Však akože ok. Len nejako neverím,že si tie deti vážia veci a rozumejú,že to nie je piiiiiip karta,ale hodiny práce,minimálne otca. 🤷 Ja som to zosekala a úprimne napíšem,že v minute 12. Malý ma 11 a dostáva naozaj drobnosti na Vianoce sú pekne veci už aj teraz schované. Niet nič krajšie,ako keď dieťa dostane niečo,čo si prosí dlhší čas a nie,že mu doslova všetko padá k rukám pomaly každý deň. To proste nemôže byť tá úprimná radosť,či na narodeniny,či Vianoce. O Tom ma nikto nepresvedču😉

kleopatra114
7. okt 2024

Nie , dokonca ani na meniny nič extra . Ale zato si to užijú pod stromčekom - už teraz premýšľajú, čo všetko si prajú. Keby to mali stále, mysli, žeby sa im to zovšednelo a nevazili by si to.

nika23t
7. okt 2024

@maciatkolulu ale to nie je pravda. Alebo teda, nie je to pravidlo. My sme tiež dostávali a nejako si nepamätám, aby mi naši plnili sny aj v puberte. Aj moja najstaršia proste už hračky nepýta par rokov, ale nie je náročná, nechce toho veľa a ani nič drahé, ak nerátam tenisky dvakrát do roka. Z toho na jedny si našetriť sama. Toto je vždy na rozhodnutí rodičov.

sablinka
7. okt 2024

@nika23t súhlasím so svokrou, menej je niekedy viac

nika23t
7. okt 2024

@sablinka to bolo asi autorke určené, nie? 😊

gab1sol
7. okt 2024

S deťmi máme takú dohodu, hračky kupujeme na sviatok. Dohodli sme sa tak preto, že keď sme išli kúpiť hračku pre kamarátov na oslavu, tak nerobili scény, že aj im musíme. Pekne vybrali pre kamaráta/kamarátku a bolo všetko v poriadku. Na druhej strane, ak povedia, že chcú ísť do kníhkupectva, tak to im nikdy neodmietneme. Knižku kúpime aj každý druhý deň, ak chcú. Samozrejme, ak uznáme za vhodné, hračku kúpime aj mimo sviatku, či na nejakej dovolenke alebo výlete. Ale vedia, že to nie je automaticky, lebo chce. Ale kupovať hračku len preto, že idem okolo hračkárstva, alebo len tak, lebo je ďalší týždeň, to je za mňa už veľa.

biba_18
7. okt 2024

@ukgirls to nemusí byť pravidlo. synovi som rada kupovala darčeky - a on bol schopný vážiť si tričko čo dostal na vianoce. obyčajné tričko 🤦‍♀️

vilma7
7. okt 2024

Áno, kúpim hocikedy, ale nie ze týždenne...lebo už to nemáme kam dať a deti sa so starými hračkami nevedia ešte rozlúčiť.

chiarisimo
8. okt 2024

Pri kúpe hračiek zvážim koľko sa s tým bude hrať.
Keď bol väčší a vedel mi povedať, prečo hračku chce a bol to dobrý dôvod, nevidela som problém kúpiť hračku za rozumnú cenu a v priebehu roka, ale to bolo tak raz do roka. Som skôr za praktické darčeky...
Možno viac vyčarí deťom úsmev na tvári, keď sa s nimi pohráte, vyhradíte si pre ne čas...