Kupujete deťom hračky?

4. nov 2024

Ahojte. Mám takú otázku a zaujíma ma to veľmi. Kupujete svojim deťom hračky? Ano hlúpa otázka, ale vysvetlím. V mojom okolí čo poznám mamičky tak svojim deťom nekupujú hračky…myslím plyšákov, bábiky, autíčka atd… kupujú samé montessori hračky. Aj keď pozriem na Instagram a tie influencerky žiadne hračky len samé skladačky, puzzle no proste hocičo také náučné. Už som aj videla ako niekto učí trojročné dieťa plus, mínus, deliť čo je pre mňa nepochopiteľne… a keď už aj hračky kúpia tak samé tie pastelové alebo béžové farby nič farebné. Keď som bola dieťa ja tak som mala kopu hračiek. Zvieratká, bábiky, domčeky proste hocičo. Nič ako montessori hračky ani žiadne “náučné” som nemala a nie som ani hlúpa ani pozadu..😅 normálne sa sama seba pýtam či to som jediná, ktorá dieťaťu kúpi hračku…bábiku, zvieratká, niečo do piesku a nie je to béžové ani pastelové. Naozaj ma to zaujíma, pretože tejto dobe nejako nerozumiem prečo to takto je… prídem niekde do pepca napríklad a všetko tam sú farby tieto…béžová, hnedá, biela alebo tie starorúžové farby, pastelové… to je naozaj taká doba, že deťom sa kupujú veci a farby, ktoré sa páčia matkám, aby to zapadlo do ich “aesthetic” bytu?…

klip0
4. nov 2024

Kupujem bez ohľadu na farby, chcem aby sa to páčilo dieťaťu, nie aby mi to ladilo k bytovým doplnkom

autor
4. nov 2024

@klip0 presne si toto hovorím ja, že deti tie farby “farebné” potrebujú… ešte aj ako im urobia izbu všetko bielo béžové a vôbec to nevyzerá ako detská izba… tak som rada, že nie som jediná, ktorá kupuje farebne hračky

tamitamitami
4. nov 2024

U nás zlatá stredná cesta, samozrejme má aj "hlúposti" ktoré si vyberá sama a aj náučné hračky ktoré jej vyberám ja. Na farbe si nepotrpím hlavne aby sa to páčilo jej.
Ale teda má 3 roky a +/- ju už začínam pomaly učiť, vidím že je šikovná, všetko sa teraz rýchlo učí tak to využívame na maximum (nevidím na tom nič zlé).

hsara99
4. nov 2024

Kupujem podľa malého. Bavi ho citat, kreslit, vypĺňať pracovne zošity, skladať puzzle - to kupujeme vo velkom. Klasické hračky nejaký autíčka vláčiky a zvieratká sa nájdu, ale takých “edukačnych” zábaviek ma viac - ale nie preto, že by som chcela ja, ale preto, že chce on 🙂

lonsdaleka88
4. nov 2024

Ja sa mozem na cele aesthetic vy...toto 😁 ano mame doma aj montessori hracky ale aj rozne zvukove a auticka a proste co sa mi paci to kupim. A u nas dost idu obrazkove knizky. Aboslutne neriesim farby a ci sa mi to hodi do bytu. Ani by som si nevedela predstavit mat byt bez krasnych farieb.

autor
4. nov 2024

Jeziiis som rada, že sú ešte stále mamičky, ktoré nie sú ošialené z tých bledych farieb…ja dieťaťu tiež kupujem to čo chce a nie to co chcem ja… myslela som si, že som jediná, ktorá nejde v tejto aesthetic beige dobe 😅

ivik4
4. nov 2024

Kupovala som ja osobne len hracky ktore mu pomahali v motorike. Mal a stale mu kupovali take tie bezne hracky vsetci ostatny, obe rodiny . Takze mal hraciek, plysakov atd . Na celu izbu stale.
Kazdeho pol roka som pravidelne vyhadzovala s cim sa nehral a dodnes tak triedim

kik2022
4. nov 2024

Ma aj montessori hračky aj hocijaké farebne iné. Hlavne veľa knižiek 🙂

autor
4. nov 2024

@kik2022 máme aj my samozrejme knižky aj také, ktoré sa stláčajú aj to kúzelne čítanie. Ale niektoré len takéto veci kupujú žiadnych plysakov bábiky autíčka atd…😏😏😏

lenkakravcova
4. nov 2024

My máme hlavne lego Duplo (polovica z toho boli rôzne narodeninové darčeky), knižky, koníky, pár autíčko, detský kočík, detský foťák, potom maľovanky a hračky na vonku - odrážadlá, kriedy, hračky do piesku.
Neviem no, ale moje deti veľmi nemusia drevené montesori hračky. Čo sme dostali alebo som kúpila, tak stalo v kúte (alebo sa tým ohadzovali čo nebolo práve bezpečné), takže som to vzdala a popredavala ich. Plysakov máme pár v izbe, asi 3ks len na spanie. Ostatní sedia v taške zabaleni na horšie časy 🤣 (plysaky sú u nás tiež hračka, ktorá veľmi nejde, len na ne padá prach, tak som ich odložila).

kik2022
4. nov 2024

Tak tomu ani ja nerozumiem. Pretože som čítala, že deti potrebujú farby. A nie všetko len drevené pastelové.

feketka
4. nov 2024

Mne sa hrozne pacia tie drevene hracky, ked vidim v dobrej cene nieco tak kupim,ale vacsinou z bazaru lebo mi pride hlupost davat za to tolko penazi ako to je nastavene. Napr. taka grimms duha mi pride predrazena za 80eur! To by som nikdy nedala. Ale samozrejme mame viac beznych hraciek, tiez mam rada roznost. kupujem edukacne, ale aj na potesenie, tych je asi viac. Ale syna bavia obe, takze to neriesim. A ladit to vsetko do farieb interieru? No kaslat na to. Dieta potrebuje farby,farby a farby 🙂

biba_18
4. nov 2024

ja mám syna a on mal nie len že plyšákov, ale aj 2 bábiky - jedno babatko a jednu malú som mu ja ušila z ponožiek (takú chcel, asi to niekde videl v rozprávke) - tú moju má dodnes doma a kopec plyšákov tiež 🙂

biba_18
4. nov 2024

a čo sa týka farieb - mám farebný aj interiér, takže jedna zelená alebo oranžová hračka navyše až tak nevadila 😂😂

nikoleta1234
4. nov 2024

Samozrejme mame aj plysaky, vasinou krasne disney z rozpravok ktore poznaju a maju radi, babiky, aj naucne, spominane montessori :D mame extra farebnu detsku izbu :D momentalne ficime napr. na barbie...

lucia13022023
4. nov 2024

Ja osobne nie. Kupujem hračky ktoré mu pomahaju v rozvoji, kde trénuje hrubu aj jemnú motoriku.
Rodiny mame az až, ti mu kupujú hocičo, či to je ružové, plastové, drevené, za 5eur alebo za 100eur. Kupujeme co sa mu páči, len to mame rozdelené ☺️

mamatroch
4. nov 2024

Ja som hracky dceram kupovala (teraz uz su na to velke) a kupujem aj synovi. Robili sme aj montessori aktivity, ale vela na ne som si povyrabala doma, kupene sme mali cca. 3 original pomocky na to. Pozri, zbytocne by si dietatu kupovala montessori veci, ak by Ti to nic nehovorilo. Lebo ved uznaj, pojdes s nim robit montessori aktivitu, len pre to, ze nejaka co ja viem DobraVila375 hovori, ze je vdaka tomu jej dieta mudrejsie nez vsetky deti v okoli? Vrelo Ti odporucam nesledovat ziadnych influencerov a travit cas s dietatom tak, aby to robilo radost Tebe a dietatu. Kupuj hracky a hry, ktore potesia Tvoje dieta, nie take, ktore odporuca nejaka influencerka.
Inak akurat citam s dcerami zaujimavu knihu Dokonaly svet od Silvie Demovicovej, odporucam precitat. Je to taky pohlad na svet socialnych sieti, ze nie je vsetko zlato, co sa blysti.
Jedine, na co som si pri kupe hraciek davala pozor ja, bolo mnozstvo (som minimalista) a vzdy mam vopred premyslene miesto, kde ta hracka bude byvat (ja som v tomto tak trochu sisi, i synovi som tak auticka vacsie kupovala az po tom ako som odmerala policku, ci sa tam zmestia :-P ). U nas sa skratka hracky nevalaju po koberci a podobne.
Dcery sa hrali normalne s babikami, legom (ano, s normalnym plastovym legom a to je podla mna naj hracka, aku kedy mali...teraz sa s nim hrava syn, cize to lego uz 12 rokov stale niekto aktivne vyuziva na hru), ale bavilo ich aj puzzle, neskor spolocenske hry. Mali riadiky na hranie, syncek ma auticka a zeleznicu. No a knihy, tie u nas idu. Starsia dcera sice nie je nejaky nadseny citatel, ale mladsi dvaja by citali snad aj Hospodarske noviny, keby sme ich mali 😀 Synovi (5 r.) kazdy vecer citam a ked od neho odidem, on si kolkokrat este aj hodinu cita knihy... Momentalne ho dost zaujima ako co funguje, cize ano, ma aj take tie naucne, lebo zaujem treba urcite podporit. Ale vsetko v prijemnej miere, cize ano, zaujima ho vesmir, tak ma zo dve-tri knihy o vesmire, primerane veku a jednu pre starsie deti... Urcite by som to teraz ale nerobila nasilu, ze pocuj, susedovie Ferko uz vie vymenovat vsetky suhvezdia, pod, idem Ta ich naucit. A po dalsie, to, ze teraz ho zaujima vesmir, dokaze precitat jednoduche texty a pod., neznamena, ze bude v skole lepsi ziak alebo ze bude v zivote uspesnejsi ci mudrejsi ako ostatne deti. Lebo mudrost nie su len naucene vedomosti, skutocna mudrost je nieco uplne ine.
A chodime aj normalne von, kde rozozna tak mozno 3 kvety (uprimne, ja ich viac tiez nepoznam, no keby sa pytal a zaujimal, hecla by som sa a zistila) a normalne "bezducho" sa vonku hojda na hupackach, smyka na smyklavke a nahana s detmii, ci prehana na bicykli.
Poznam ale aj deti, co v jeho veku chodia uz druhy rok na anglictinu, poznaju anglicke pesnicky, farby, cisla... moj nie. A nemam pocit, ze nieco zmeskal. Nauci sa v skole (tak ako sa ine deti naucia v skole o vesmire). Ma kamaratov, co chodia na futbal... Jeho to tymto smerom vobec nelaka, tak naco by som ho k tomu nutila? Treba si uvedomit jednu vec: je to stale este dieta, ma svoju zivotnu cestu a nie je na svete na to, aby naplnal moje zivotne ambicie a uspokojoval moju potrebu vesat prispevky na socialne siete (osobne to nerobim, to len na zamyslenie) a kedy si ma uzit detstvo a venovat sa tomu, co ho tesi, ak nie teraz? Povinnosti bude mat dost od septembra, ked nastupi do skoly. Zatial su jeho povinnostou slusne spravanie a upratovat si po sebe a pod.

annm81
4. nov 2024

Neviem, či patrím do kategórie, ktorú kritizuješ, alebo nie. Plyšáky nekupujem - deti dostali zopár kusov, keď boli maličké, každý má po 2-3 obľúbené, s ktorými spia a občas sa zahrajú. Na ostatné sadal prach, rozdali sme a viac ozaj nepotrebujeme. Hračky do piesku majú farebné, ale tie nemáme vnútri v byte. Sto autíčok nepotrebujeme a tie čo máme, dostal syn od iných ľudí. Ja uprednostňujem autá z lega, alebo iných skladačiek. Dcéra si teraz obľúbila logickú hru, kde musí do nákladiakov naukladať kocky rozličných tvarov. Ako pri autách, tak aj inde uprednostňujem, ak má hračka viac možností využitia.

Krikľavé farby nemusim. Nekupujem len béžovú, môže byť aj živšia farba, ale musí to mať nejakú estetiku. Tak ako pri oblečení, aj pri hračkách si myslím, že vkusu by sme mali deti učiť od mala. Z duše nenávidím, že 80% dievčenských hračiek je v ružovej farbe a určite by som dcére nekúpila kuchynku, ktorá hrá všetkými farbami.

Absolútne uprednostňujem edukačné hračky. Nie som ale zástanca montessori systému, skôr naopak. Myslím, že je skvelý trend, že sa dnes rodičia deťom venujú a rozvíjajú ich, čo v minulosti takmer neexistovalo. Na druhej strane je pravda, že mnohí to vzali zo zlého konca, čo je napr. tvoj príklad s učením počítania u batoľaťa - a to vravím ako rodič, ktorý deti veľmi intenzívne vedie k matematike.

Hračky vyberám ja a deťom vysvetľujem, prečo som niečo ochotná kúpiť a prečo niečo iné nie. Trojročná nemá na výber, sedemročný už áno a berie za úplne samozrejmé, čo som ho naučila o trvácnosti, využití a vkuse.

P.S. Moje najväčšie životné víťazstvo je, že som presvedčila starých rodičov, ktorí by celý majetok minuli na hračky pre vnúčatá, aby sa pri výbere darčekov najprv poradili so mnou 🙂

gab1sol
4. nov 2024

Hračky nekupujeme, len na sviatky. Spolu s darčekmi od blízkych či kamarátov, ktoré dostanú, majú toho viac než dosť. A o aké hračky ide, sa snažím korigovať. Nechcem tie lacné plastové somariny na pár použití (aj keď aj také majú). Plyšákov sa tiež snažíme obmedzovať, lebo sa v tom drží extrémne veľa prachu. U nás vyhrávajú knižky. A kreatívne hračky, s ktorými sa môžu hrať spolu obe naraz. Také sme mali aj my ako deti (rôzne stavebnice a pod.).

ivik4
4. nov 2024

Za mna fakt zbytocne kupovat dietatu klasicke hracky ked som vedela ze ich dostane od komplet zvysku nasich rodin milion a nik iny mu nic na rozvoj nekupi ,len ja

biba_18
4. nov 2024

@annm81 farebné hračky s estetickým vnímaním nemajú spoločné nič, to len tak mimochodom 😉

janikk54
4. nov 2024

za mna je to teda uplne nonsens cele to montessori, ale tak to je moj nazor 😀 hracky sme vacsinou dostavali, takze uz nebolo potrebne viac dokupovat, ale ano, ked sa mi nieco fakt ze pacilo a malo to aj realne vyuzitie, ze to proste dietatu aj nieco da, tak som kupila. neriesila som, ci mi to bude ladit k nabytku alebo nie 😀 to je nezmysel.

iwesska
4. nov 2024

Ja som aj tu videla detsku izbu,do ktorej mamicka kupovala len pastelove hracky aby ladili🤦‍♀️ Tak to uz je ozaj diagnoza. Ja som kupovala podla zaujmu dietata. Ked som videla,ze je fascinovane pismenkami,tak dostal v 3r.vkladacku abecedy,ale samozrejme mal okrem toho aj drevenu vlacikovu drahu,plastovu garaz...Prve dieta plysaky neznasalo,druhe zas nebavilo nic naucne a plysaky by nakupovala do nekonecna. Takze riadim sa detmi,nie instagramom.

lasona
4. nov 2024

Kupujem také, aké sa dieťaťu paci. Mame par puzzle, aj drevené kačky mame..ale páčia sa mu hasiči, autíčka, tak kupujem to. Aku radosť ma, keď to vydáva zvuk. Ale nekupujem príliš veľa. Lebo dom nemám nafukovaci

benimnadir
4. nov 2024

Máme aj také aj také, mám tri baby takže u nás sú v kurze celé roky domčeky, česacie bábiky, barbie, skoro všetko ružové fialové..kúp podľa dieťaťa, nie podľa doby.

milanemila
4. nov 2024

Maju vela naucnych hraciek, ale kupujem aj auticka aj babiky. Dcera miluje puzzle, rozne skladacky a logicke hry, aktivity zosity atd. Ma domcek s maileg myskami a nabytkom.
Ja neznasam velke farebne plastove haraburdy a kopec blbosti na ktorych je nacapena labkova patrola alebo podobne 🙈 takze ano uprednostnujeme pri kupe pastelove farby a drevene hracky. Nie kazdy je vyznavacom ciganskej diskoteky a aby bola hracka co najfarebnejsia, najblikavejsia a vydavala co najviac zvukov (to ti povie aj neurolog, ze to nie je dobre a deti su tak akurat prestimulovane) Nechapem, preco mas pocit, ze detom sa pastelove alebo teda nie uplne kikirikave farby nemozu pacit 🤷🏼‍♀️
100 rokov dozadu mali deti hracky vyrezane z dreva, drevene kocky a latkove babiky, ziadne super kikirik farby. Pre mna je len plus, ze sa vraciame aj pri hrackach k prirodnym materialom a farbam.

radkaradix
4. nov 2024

kupujeme to, co ho bavi.. ked bol malicky, nakupila som mu kadejake drevene montessori skladacky a vyprdol sa na to :D najviac ho bavili ziarive, blikajuce, hrajuce hracky po mojom bratovi.. takze tak :D

hederamonstera
4. nov 2024

Ci oblecenie, ci hracky…uprednostnujem minimalizmus a aj estetiku. Mame farebne kocky, knizky ale absolutne neznasam kriklavost a mega svetielok a pod, ci na obleceni, ci hracky. Nemaju montessori hracky, to je novodoby biznis, montessori je proste zit zivot, takze sa hraju s mojou kuchynou, vysavaju mojim vysavacom a pod.

annm81
4. nov 2024

@biba_18 Vkus nie je vrodený, ale získaný. Osobne tiež nevidím dôvod, prečo kúpiť nevkusnú hračku, keď hneď vedľa mám na výber inú, ktorá aj nejako vyzerá.

oskvarka
4. nov 2024

ja to tiez tak trochu robim aj ked kupujem aj spolocenske hry co si deti zelaju inak hracky nie ale iba preto ze naozaj kopec rodiny im kupi a maju tolko ze sa mi zda privela takze mame aj farebnych aj nenaucnzch aj lega.. len ja som ich nekupila,.. keby sme nemali kupim.. tak ja viac knihy hry pripadne naucne.. nie ze by som v zivote auto nekupila ale velmi malo.. skorej take naucne veci...a plysaky ja teda nekupujem zo zasady aj tak ich mame doma az privela ale aj keby sme mali malo tak nekupim..