Je pre dieťa lepšie hopsadlo alebo chodítko?

nikusssik
2. jan 2014

Ahojte, viem, že chodítka sa neodporúčajú, ale aj tak sa chcem opýtať, čo je pre dieťa vhodnejšie, lepšie?

tamarka
2. jan 2014

ani jedno ani druhé... podľa mňa sú to "odkladače" detí 😉

moni244
2. jan 2014

ja som mala chodítko, dcérka v ňom bola asi mesiac, keď som potrebovala si niečo nevyhnutne spraviť a nemohla ju nechať bez dozoru, lebo je to od malička torpédo, ale keď sa naučila štvornožkovať, tak už tam nechcela byť, lebo jej to išlo pomaly a nedostala sa tam kam chcela 😀 ale nám sa dosť oplatilo to pomocné chodítko, keď vie stáť, tlačí ho pred sebou a učí sa rovnováhe 😉

luba28
2. jan 2014

ja som mala aj pri jednom aj pri druhom choditko,ale len trosku cca 1 mesiac,lebo dcera sa skoro puistila chodit a syn sa prevratil,tak som to zrusila,....ale ja osobne v tom nic zle nevidim,....

martina646
2. jan 2014

Ani jedno. Ak dieta same nesedi, nema sediet, ak same nechodi, nema chodit. A visiet uz toboz nie. Najmudrejsia veta, ktoru som citala o chybách pri starostlivosti o deti bola: NAJVIAC MU POMOZETE VTEDY, AK MUNEBUDTE POMAHAT VOBEC (to sa tyka akehoklovek podkladania pri sedeni, vodeni za ruky alebo davania do choditka) Ak to chces ako zabavku pre dieta, radsej kup nejaku hraciu deku, lehatko s hrazdickou alebo interaktivny stolik.

jamimija
2. jan 2014

Ahoj, no my sme mali oboje. Najprv hopsadlo a potom aj chodítko - tiež nás doktorka varovala, že tam dieťa nemáme dávať, lebo potom bude chodiť po špičkách a pod. - alebo že bude potom stále hľadať oporu, tak ako je to v chodítku. Ale vôbec to tak nebolo. Jasné, že by som tam dieťa nenechávala moc dlho, na pol dňa, ale na pol hodinku doobeda a zas poobede - aspoň ja som to tak robila a je zdravá a nič sa jej nestalo..
Do hopsadla som dávala asi od 7.meho mesiaca, keď už dieťa vie samé sedieť a nepadá na stranu - síce tam bolo napísané,že od 4.mesiaca, ale to sa mi zdalo moc skoro. Malej sa tam páčilo, ale už v 10.-11.mesiaci jej bolo dlho, pretože je to predsa len statická hračka, hoci je tam mnoho aktivít, ale už tam neobsedela resp. neobskákala, chcela sa pohybovať, takže sme riešili chodítko.
Neviem, či som pomohla 🙂 ale to je moja skúsenosť. Ja by som nemenila, mali sme aj to aj to a super sme využili obe.

linda20111
2. jan 2014

S hopsadlom skusenosti nemam, ale choditko sme pouzivali a bola som velmi spokojna. Maly sa tesil ze sa dostane na miesta kde by inac nevedel, objavoval vsetko okolo co mame v dome, sam si chodil kde chcel - do kupelne, do detskej, do spalne, pozeral vsetky veci okolo, proste objavoval svet. Co sa tyka toho chodenia na spickach to sa stava vtedy, ked ma dieta nevhodnu obuv do choditka - s tvrdou podrazkou. Ja som obuvala malemu len taku obuv, ktora ma makku kozenu podrazku, alebo ked bolo teplo tak mal len ponozky s protismykovymi bodkami. Nikdy na spickach nechodil, ale syn mojej kamaratky rovnako stary na spickach chodil prave preto ze ona nevedela aku obuv mu nema davat ked je v choditku a davala klasicke papucky s tvrdou podrazkou. Do choditka som davala cca od pol roka, vtedy ked dotiahol nozickami na zem. Choditko je podla mna super vec, budeme ho pouzivat aj ked budeme mat druhe dieta.

whiterosses
2. jan 2014

my sme mali chodítko, a malá v tom nechcela byť. som rada, že som to kúpila z bazáru a nie čistonové lebo sme to vôbec nepoužili ..

maribell
2. jan 2014

my sme nemali ani jedno ani druhe ... maleho sme ani nevodili za ruky ..citala som odborny clanok v casopise ze to nieje dobre..tak sme to nechali na nom v 11 mesiacoch sa dokazal postavit bez opory a v 12 mesiacovh urobil prvy krok 🙂 takze dlho mu to netrvalo .. nikto mu nepomahal iba ak tak nabytok ktoreho sa pridrziaval ked sa este nevedel sam postavit 🙂 ... zbytocne sme nevyhadzovali peniaze a nemame poobijany nabytok ako nasi znami 😀

sense
2. jan 2014

my mame choditko a bola to najlepsia vec aku sme kupili, mala to miluje samozrejme len par minut denne i ked teraz ked chodi samam okolo nabytku tam uz byt nechce

blueeyeska
2. jan 2014

hopsadlo je na hranie,nie na chodenie...my sme vyuzili na chodenie choditko a na hranie sa hospadlo vyuzilo tiez a vyuzava ho mala doteraz a ma dva roky..

magdalenkami
2. jan 2014

pozri aktivne centrum-je to nieco medzi,ale samozrejme len na par min denne

durik
2. jan 2014

Pri chodáku dieťa chodí po špičkách, nezaťažuje prirodzeným spôsobom kĺby, neuvedomuje si rovnováhu a potom má väčšie problémy chodiť samé. Tak ako bolo uvedené v predchádzajúcich príspevkoch, dieťa samo začne chodiť keď bude svalová a kostrová sústava pripravená. Akékoľvek ponáhľanie je pre správny vývoj škodlivé. Mám dve deti a ani pri jednom sme nepoužili chodák alebo inú pomôcku a deti sa naučili chodiť keď prišiel ich čas.

emma2310
2. jan 2014

my sme mali oboje a v hopsadle mala nechcela byt a bola v nom tak pevne ze sa jej to asi nepacilo ale v choditku sa jej velmi pacilo chodila vsade za mnou a nespickuje ani nic podobne a tiez zacala chodit v 12 mesiacoch

matozazzo
2. jan 2014

Ahoj, mala som oboje, v hopsadle len chvilocku, velmi nechceli byt, preto som ho predala a radsej kupila klasicku malu hojdacku 🙂 choditko vyuzili obe, mali sme auticko s hracim pultikom. Na chvilu, a ako aj pisu vyssie, je to aj uzasny odkladaci priestor, ked ti vsade lezie... Aspon som mohla v klude na zachod bez obavy, kde ju zase najdem :D Nenechavala som dlho, radsej 3x denne na 10 minut, obe dcerky v nom boli skoro rovnako, malo 3 polohy, starsia zacala chodit v 11 mesiacoch , mladsia v 13 mesiacoch, boli v nom asi v obdobi, od kedy sa stavali na nozicky, dala som im pevne topanocky na nozku, a asi v 9-10 mesiaci uz by z neho vyliezli. Chodili za mnou po byte alebo v kuchyni okolo mna, bolo to super a hlavne ich to zabavilo 🙂 A nazory ortopedov? So starsou sme zili v CR a Rakusku, a nezakazovali, len nech nedavam na dlho, a pri druhej na SR mi ortoped povedal to iste... ze sa to vraj neodporuca, ale aj jeho deti tam manzelka niekedy davala, ked to nevidel :D

hameeda
2. jan 2014

no ono zleží aj od toho aké máš dieťa, možno budeš musieť skúšať obe, moja najstaršia bola v chodítku, ale len málo pretože sa skoro naučila chodiť, druhý syn, ten bol v chodítku dlhšie, tretí tiež krátko, a posledná dcera v ňom nebola ani minútu, nechcela v ňom byť, vôbec nechápala že s tým sa dá pohybovať, tak isto ani hopsatko, ani žiadne odrážadlo, všetko také ignoruje, vôbec nechápe že čo s tým, aj teraz keď už behá tak na jej odrážadle sa skôr chlapci vozia, ona to ignoruje, ale inak ja som bola s chodítkami veľmi spokojná, mala som kvalitné chodítka, deti sa mi nikdy neprevrátili, nechodia a ani nechodili po špičkách a ani v chodítku nechodili po špičkách, a chlapci s ním lietali dosť, a sú normálny zdravý, majú pekné držanie tela...