Hračky pre deti - aké, koľko a či vôbec

luba_buba
13. nov 2017

Ahojte mamičky, veľmi by ma zaujímali vaše rôzne názory. Začínam riešiť dilemu, aké hračky a koľko hračiek dieťa potrebuje k životu. Na trhu sa to hemží kadejakými pestrofarebnými, hovoriacimi, spievajúcimi, blikajúcimi, vibrujúcimi hračkami a výrobcovia nás presviedčajú, aký majú pozitívny vplyv na rozvoj detí. Dilemu začínam riešiť hlavne preto, že babky už vyzvedajú, aké hračky majú pokúpiť malej pod stromček (dcérka má 7 mesiacov). Ak má niečo podporiť rozvoj dieťaťa, som samozrejme za, ale tiež by som rada vychovávala dieťa skôr k skromnosti (a tiež nechcem mať zaprataný byt), teda rada by som našla nejaký kompromis. Hlavne možno už skúsenejšie mamičky, čo máte staršie deti a viete to tak nejako spätne posúdiť, aký máte na to názor? Tiež by ma potešili tipy na nejaké kvalitné, pekné, možno nejaké alternatívne hračky, ktoré sa vám osvedčili a odporučili by ste ich.

martinka6282
13. nov 2017

@luba_buba u nás to je tak, že čokoľvek čo svieti, blika a hrá sa malej nepáči.... má rada drevené hračky, plysove, babiky, akékoľvek lopty a knižky... na Vianoce dostane hojdacich kohutov a vo februári bude mať dva roky, dostane drevenú kuchynku (už má jednu podomácky vyrobenu a hrá sa tam rada, tú má u babky, tak aby mala aj doma).... ale každé dieťa je iné, moja na prvé Vianoce dostala od babiek tiež kopu hračiek a pri stromčeku sa hrala s puzdrom na okuliare, ktoré sme my kupili babke 😉 tým chcem povedať len toľko, že naozaj to netreba s hračkami preháňať 🙂 pre 7 mesačné dievčatko by som isto kupila nejaké drevené kocky a leporela, s tým sa bude hrať aj keď bude trošku vacsia a zaujme ju to aj teraz 🙂

dadka74
13. nov 2017

PROSBA. Ahojte mamičky, chcela by som sa vás spýtať a veľmi vás poprosiť,či niektorá z vás nemá doma plyšového psíka z fotky. Psíka dostal môj syn v roku 2008 a bol kúpený v IKEY. Tento rok sme boli na dovolenke a stratil sa nám kufor, v ktorom bol tento psík. Nikde ho nemôžem zohnať a v IKEY mi povedali, že hračky sa tam neopakujú.Ak by ste ho niektorá našla doma a bola ochotná nám ho predať, budem vám vďačná. ĎAKUJEM.

dominika6
13. nov 2017

@luba_buba kedže sa tu bavíme o 7 mesačnom dieťati,čo ešte nevníma pointu hračky,či je náučná,alebo ju bude iba oslintávať,tak myslím že najideálnejšie sú iba hračky,čo sa neskladajú z maličkých častí,ktoré by mohla prehltnúť..kocky,krúžky,drevené hračky,penové knižky atd atd..čiže výber velký nemáš

deti95060810
13. nov 2017

u nás každé dieťa malo inú obľúbenú hračku...Takže radiť ktorá bola naj je ťažké - tvoje dieťa nemusí vôbec zaujať. V 7 mesiacoch to boli skôr také hrkálky do ktorých deti hrýzli - išli zúbky.... aj plastové leporelá, ....

gondyo
13. nov 2017

nášho syna tiež bavili všelijaké krabičky,puzdrá,fakt sa deti niekedy zaľúbia do všakovakých vecí...mali sme látkové hračky-zvieratká od českej firmy šapito,toto mal veľmi rád a tiež kocky a drevené hračky-skúste pozrieť vnímavé hračky

luba_buba
autor
13. nov 2017

@martinka6282
@dominika6
@deti95060810
@gondyo
Ďakujem vám. Viem, že zatiaľ toho moc nepotrebujeme, skôr som chcela vedieť, čo do budúcna, keď bude mať už okolo roka a neskôr. Že ako sa k tomu postaviť, či dovoliť babkám kupovať hovoriace a spievajúce hračky, stolčeky, klavíriky. Alebo radšej hneď zatrhnúť, kupovať radšej len drobnosti, kocky, knižky.

nana1710
13. nov 2017

Ja odporúčam autíčko, ktoré dieťa tlači pred sebou keď už sa učí chodiť ( to sa bude za chvílu hodiť). Tie autíčka aj hrajú ( keď tak sa vyberú baterky alebo sa po vybití bateriek dva týždne nedajú nové a je ticho😆). U nás malo toto úspech pri všetkých deťoch. Plus hrozne radi otvárali sedák toho autíčka a dávali tam rôzne veci a presúvali po byte. Zároveň to bolo aj na vozenie. Proste multifunkčná hračka na všelijaké využitie a na viac rokov. Tie všelijaké spievajúce somariny ich moc nebrali to len na chvíľku, ale mali sme aj to človek sa tomu nevyhne.

nana1710
13. nov 2017

Takéto niečo som mala na mysli:

https://www.dracik.sk/odrazadlo-minnie-mouse-2/

jumama
13. nov 2017

@luba_buba Pozri si tu na koni skupinku montessori a ziskas trochu iny pohlad na hracky 🙂 Nehovorim, ze dieta nema mat ziadne hracky, alebo ze ho treba obklopit montessori pomôckami. Treba si najst pre teba vyhovujuci kompromis, inspirovat sa a na svoje potreby a povahu si pretvorit trebars aj tie mntessori principy. Kazde dieta ma svoju vlastnu povahu, talenty a zaujmy, uz od malicka. Rodic ho moze podporit tym, ze mu pripravi podnetne prostredie. A to niekedy znamena presne to, co citis - nepreplenene prostredie. Hracky s ktorymi sa uz dieta nehra odkladat prec, ak pochopilo ich princip a nasytilo sa ich, potrebuje nieco, co ho bude dalej rozvíjat. Neznamena to, ze s jednou hrackou sa nemoze hrat viac hier, len tie hry budu stale ine a stale zlozitejsie, ako bude rast, stale viac svojich znalosti na tu hru dieta zuzitkuje...

havranocka17
13. nov 2017

No ja by som jednoznačne odporúčala Lego Duplo, mám dve deticky, jedna 3;5 a druhá 9mesiacov a staršia od roku a pol sa s tým hravá, je to drahšie, ale viem že aj mladšia sa s tým neskôr vyhra. Aj my dospelí sa hráme spolu s nou. Alebo rôzne knižky, ktoré majú drevené, také tvrdé strany, aj s tým sa mi deti vedeli prebaviť, listovať dookola.

jumama
13. nov 2017

@dadka74 Skus vyhladat na ebay ja som takto tiez oblubeneho dcerkinho plysoveho psika - strateneho, co uz na sk nikde v obchodoch nemali nasla 🙂 Bude k Vianociam a hadam prekvapi i potesi.

0silvia0
13. nov 2017

@luba_buba niektorí rodinný príslušníci majú veľký talent kupovať somariny. Do budúcna radšej zaveď zoznam hračiek, ktoré majú babky a dedkovia kúpiť, poprípade im to odfoť, pošli kde to majú kúpiť akej farby atď. Napríklad jedna babka kúpi bábiku, druhá kočík. Jedna babka kúpi odrážadlo, ďalšia hojdačku atď. Niektoré babky sa dokonca pretekajú ktorá kúpi lepší a drahší darček a ktorá tým stúpne v očiach dieťaťa. Ak nechceš byť zaprataná somarinami, hneď od začiatku si darčeky manažuj sama...

dadka74
13. nov 2017

@jumama ďakujem za tip, skúsim

vilaamala
13. nov 2017

@luba_buba Práve je v špeciáli Dieťaťa článok o tom prečo nie tie pípajúce, hrajúce, rozprávajúce hračky... Pripájam, ak to bude čitateľné 🙂

luba_buba
autor
14. nov 2017

@jumama
ďakujem za skvelý tip, o montessori som počula už pred tým, aj som to tak nejak vnímala, že je to niečo pozitívne pre rozvoj dieťaťa, ale to je asi tak všetko, nenapadlo mi sa o to zaujímať viac. Tak som sa už pridala do skupinky a naozaj sa mi začínajú otvárať nové obzory. Takže na vianoce som pestrofarebné blikajúce plasťáky na zatiaľ zatrhla. Nevravím, že možno aj po takom niečom ešte siahneme, ale zatiaľ to dcérka naozaj nepotrebuje, skúsim sa viac zamerať na prírodné materiály, nezávadné, a určite budem inšpirácie hľadať aj v montessori skupinke.

luba_buba
autor
14. nov 2017

@havranocka17
ďakujem za tip, áno aj na duplom rozmýšľam, ale našla som už takéto skladačky aj drevené, tak možno by som šla do takých 🙂

luba_buba
autor
14. nov 2017

@vilaamala
Ďakujem! Je to síce jednostranný článok propagujúci jednu firmu, ktorá predáva hračky. Ale zas mi to pomohlo vidieť aj iný pohľad. Takže ďakujem, už sa budem snažiť obzerať viac po prírodných materiáloch 🙂 Aj keď sa možno do budúcna nejakej blikajúcej plastovej veci nevyhneme, ale budem sa snažiť viesť malú skôr k tým prírodnejším a doma vyrábaným hračkám 🙂

anketkarka
14. nov 2017

Podla mna na Duplo mate este cas. U nas sa osvedcil psík od Fisher price a nepoznam dieta, ktore by ho nemilovalo. Naucna, pestra hracka, s ktorou sa moje deti vyhrali dlho. Jedina nevyhoda, ze sa neda prat. Aj drevene kocky s obrazkami su fajn...naprv ako veza a neskor skladat obrazok. Veza z poharikov je tiez viacfunkcna...Pohariky sme pouzivali v lete aj do piesku a bazena a celorocne do nich nskladame co pride. To su take hracky na dlhsie, ako to Duplo.

marcipanovatorta
14. nov 2017

Kedysi som citala taký článok (alebo rozhovor?) jednej maminy, ktorá tam opisovala svoju skúsenosť, že vytriedila všetky hračky, nechala len skutočných tuším 20 kusov hračiek k dispozícii a ostatné buď vyhodila, predala, rozdala, alebo uskladnila - neviem presne - a keď dostalo dieťa jednu novú hračku od niekoho na sviatok alebo tak, jednu starú z tých 20 muselo vyradiť. Pripadne raz za čas niečo obmenila z tých uskladnených. Ale stále dodržiavala ten počet. (Vysvetlenie - lego = 1 hračka, aj keď ma 358 častí) Celkom dobrá myšlienka, čo aj ja som začala zavádzať. Neviem, ci mame presne 20 hračiek, ale veeeela ich mám uskladnených v skrini, pretože aj tak sa dcéra reálne hrá s 2-3 denne. Baví ju viac domáce veci, zelenina, topánky, šaty, práčka, hrebeň, menstruacne vložky 😀 skratka veci, čo sa bežne používajú. Žiadne hracie somariny. Dôvodom odstrániť to množstvo je kvoli tomu, že deti sa údajne nejak strácajú v množstve, potom to uz len rozhadzuju a nehrajú sa s žiadnou poriadne. Menej je viac. Ale to žiaľ aj tak nevysvetlíš niektorým babkam - napr aj jednej našej. Neviem, ci si kompenzuje, že my sme nemali, tak nech aspon naše deti majú, alebo čo. Ja keď aj manazujem darčeky, ako bolo už spomenuté, poviem presne, čo ma kúpiť/doniesť, tak okrem toho donesie ešte 5 dalších vecí. A tak vzniká v domácnosti bordel a chaos. 🤔

jasminet
14. nov 2017

7 mesacne dieta na vianoce ziadne hracky moc nemusi - fakt nieco na zuzlanie, najaku lopticku za ktorou sa bude nahanat stvornozky a tie pyramidove hrnceky plastove... ale napr. u nas sa od roka uzivil hraci klavirik - to dostala najsarsia dcera k roku, prezilo to syna a teraz sa s tym hra dvojrocna dcera... duplo je super, ale tak od 1,5r.

yanni
14. nov 2017

@luba_buba no 7 mesacne nepotrebuje fakt ze nic. daj mu prazdnu falsu, varechu, noviny atd.

Do buducna poradim, kupuj si hracky sama. Ja som babky, dedkov atd zrusila. Prirodne materialy, drevo napr kocky, nasa od ca. roku najradsej vari, tak k druhym narodeninam dostala kuchynku. A dokupuvame riadiky atd.

My sme sa na velke sviatky ako narodky a vianoce (meniny neoslavujeme) dohodli na nehrackovych daroch. K prvym narodeninam dostala stvorkolesove odrazadlo, k druhym odjednych starkych dvojkolesove odrazadlo, druhi babkovci zaplatili plavecky kurz.

Kazde dieta je ine a ma rado ine veci, ma ine zaujmy. Chlani su velki, vyberaju si sami. Mala ma dva roky ale vzdy Bola na pohyb, ma Rada knihy a Rada kresli.
takze si pozoruj dieta a uvidis. Zaujmy sa casom a vekom mozu aj menit.

Ja som uz pred rokmi striktne zakazala celej rodine kupovat "prekvapenia". Vzdy sme sa dohodli.
Napr. ani ziadne oblecenie nechcem. To vyberam ja.

essenceee
27. feb 2019

dieta sa vyvija a aj jeho potreba hrat sa je stale ina a n ainej urovni. Raz je to obdobie kreslenia, potom obdobie lega, dievčata maju inu potrebu hrania sa ako chlapci. DOma mam dievča a chlapca, maju 7 a 5 rokov, teraz som im kupila na hraniu stavebnicu, su to veke kocky. V poslednom čase vymysleli to, že si z toho na dvpre spravia labyrint a jazdiatam na kolobežke.

incusa
16. sep 2021

dnešné deti majú toľko hračiek, že si to potom ani nevážia, ani sa s tým nehrajú...ja som sa aj s babkami dohodla, aby vždy kúpili len 1 maličkosť. Veľmi pekné boli napr figúrky zvieratiek, čo nám babka priniesla naposledy. Taká drobnosť, ale deti sa z toho tešili a pekne sa vyhrali

hana_halenarova
27. sep 2021

@incusa to ste dobre vymysleli, tiež zastávam názor, že aj maličkosti vedia deti potešiť. A čo je to prosím za zvieratká, kde ste ich kupovali?

skajkalet
27. sep 2021

Pekný deň, čo sa týka hračiek, najprv všetci chápali, ze nemajú kupovať a po 1 roku sa to nejak pokazilo a naozaj mám zaprataný dom hračkami. Každé dieťatko je iné,ťažko je povedať,čo by vašej malej vyhovovalo. U nás to boli hlavne nehračky-plastové fľaše, ovládače, misky a pod. 😅 čo sa týka hračiek máme naozaj rôzne,aj drevené,plastové,plyšové, bábiky... aktuálne ju baví kočík s babikou, nákupný košík s ovocím a zeleninou. Veci,ktoré môže prekladať kocky,obyčajné autíčko,hračkársky telefón,a drevené zvieratká v arche od Little Dutch. Ostatné ide bokom. Hračky jej točím, takže zakaždým si nájde niečo iné. Baví ju veľmi kresliť s pastelkami do ručičky. Keď bola menšia bavil ju hračkarsky klavír. Bude mať 15m.

jana_eyre_2
27. sep 2021

Mám tri deti.. keď bol prvý syn maličky, strašné som sa snažila o nejaký minimalizmus.. ja som mu kúpila pár hračiek.. ale keďže mám obrovskú rodinu, kopu deti, ktoré mali kopa hračiek a veľa sme dedili, moje plány čoskoro vyhasli.. najprv som sa vzpierala, skúšala nastavovať pre všetkých hranice a zažila som aj urážanie sa až som dospela do takého štádia - moje deti odomna dostanú hračky LEN na sviatky a v dohodnutom počte..
ostatní keď ich chcú obdarovať, nech ich obdaruju.. už sa s nikým nehadam, vezmem hocičo, podakujem a keď to nie je vhodný dar pošlem dalej..

máme doma veľa hračiek (pri troch deťoch a 10detoch z rodiny, kamarátov atď sa toho nazbieralo) a ja sa snažím ich darovať ďalej ak už nie sú zaujímavé a hrane.. deti k životu určite hračky potrebujú, o tom som presvedčena.. nie síce v takom množstve ako sa to dnes robí, ale nevadí.. dôležité je deťom vysvetľovať aby si uvedomovali hodnotu, dôležitosť hračiek a aby sa ich vedeli vzdať ak majú také s ktorými sa nehrajú.. a tak to u nás je tak, hračky dostaneme a posunieme, moje decká si ich posúvajú aj medzi sebou (napríklad dávajú z vlastných hračiek súrodencom ako bolestné 😅 syn si cez leto popálil ruku, mal obriu popáleninu.. súrodenci mu obaja dali hráčky zo svojich zásob.. najstaršieho syna prednedávnom postipala osa a napucjla mu ruka - najmladší syn ho zahrnul svojimi hračkami) ..

taktiež vekom detí sa hračky u nás redukujú a menia a je ich čoraz menej a menej..

ivikdurdik
29. sep 2021

aj ja sa snažím o minimalizmus pri kupovaní hračiek 🙈

maggieee
1. okt 2021

vnukom kupujem každý rok iba nejake maličkosti, ten starší zbiera figúrky zvierat, takže u neho je to jasné, že vždy iba dokúpim nové kúsky