Darčeky pre krstné dieťa

niki101988
5. mar 2014

Dobrý deň milé mamičky a spol.,
som krstnou mamou krásneho chlapčeka, mám aj nevlastnú dcérku a oboch milujem rovnako nakoľko vlastné deti nemám.
S dcérou a partnerom spolu žijeme takže starostlivosť o ňu je pre nás prioritou, naše dieťa má všetko čo by si mohlo priať.
Krstné dieťa býva kúsok od nás takže časté návštevy sú u nás na dennom poriadku. Myslím , že rovnako dobre sa má aj moje krstné dieťa.
Darčeky a všetko kupujeme s partnerom takmer na rovnako pre obe deti.
Keď sa malý narodil nakúpila som mu darčeky, hračky, oblečenia, doplnky pre dieťa za takmer 30 tisíc. V priebehu roka sme k ním chodili na návštevu aj s dcérkou a moja kmotra stále jaaj toto mámte zase nové, tamto máte pekné a podobne.
Keď mal malý rok tak dostal súpravičku do snehu, odrážadlo a zase hromadu oblečenia. Podotýkam všetko značkové tak ako to kupujeme aj pre dcéru.
Nakoľko s partnerom spolu často cestujem po služobných cestách nemám problém nakúpiť kadečo za celkom dobré ceny.
Nikdy som sa nedívala na peniaze čo sa deti týkalo až do dňa..
Mala som narodeniny jednu oslavu sme mali s priateľmi a známymi, druhú pre rodinu tam sme pozvali aj mojich kmotrovcov.
Nečakala som žiadne extra dary, mám spokojného partnera zdravé dieťa tak mi nič nechýba nakoľko viem, že to nie je samozrejmosť.
Kým neprišli moji kmotrovci, veľké gratulácie, veľké keci a pod. a na rad prišiel dar. Milujem sviečky, topánky, striebro a biele zlato.
Dar od kmotrovcov bola sviečka akú kúpite v darčekovom obchode na 490CZK. Priznávam slzy na krajíčku. Nedávam malému dary pre to aby sa cítili, že mi majú niečo vrátiť, ale aby našej dcére darovali farbičky a omaľovánku tak to ma dostalo. Tak a teraz dilema ☹ Moj muž jednoznačne povedal, že sme skončili so systémom ako nášmu tak aj Vášmu, že už ho nezlomia ani reči typu jeeej tohle máte krásny, jeej a tahle bundička je Adidas? Jeej až budete příště kupovat malý kupte i našemu a podobně. Najhoršie je, že moj muž povedal, že sú to len vyžierači a zneužívači, keď sme potrebovali postrážiť dieťa nemali čas, vybrať zo školy, neboli doma a pod. Kým oni ako mladá rodinka šli na večeru len u nás zazvonili a strčili nám ho, podotýkam bez plienok, Nutrilonu a pod. takže šup do obchodu a nakúpiť to.
Teraz na Vianoce dostal od nás LEGO a snehule a stop. Chceli aj overal tak ho drahý kúpil dal aj s účtom im ho zaniesol cestou z práce, že peniaze mu nech dajú alebo mne. Je marec a stále nič, chodia stále ako chodili, tvária sa rovnako. Včera tu boli a moj muž nadhodil otázku, že či mi dali peniaze za overal. Ticho hrobové nastalo a potom odpoveď,, Ja som si myslela, že je to dar veď Vy máte peňazí dosť..
A teraz dilema? Nechcem sa s nimi hnevať, hnevá ma však ten prístup.
Čo mi poradíte? Nechcem aby mi zakaždým niečo kupovali ale narodky mám raz do roka.
Malému sa ja rozhodujem čo mu kúpim a ak chcú niečo naviac myslím, že pýtať peniaze nie je zlé alebo??..

silaviat
5. mar 2014

krstna mama nieje o tom aby kupovala drahe dary,ale aby dieta pripravila na cirkevny zivot a tiez aby ak by sa nebodaj rodicom nieco stalo postarali o dieta.... nieje vase vlastne a preto by som mu nic drahe nekupovala... male dieta sa tesi z malickosti a je mu jedno ci ma na obleceni znacku alebo nie..ak rodicia vyslovene povedia,ze chcu daco kupit tak si pytat peniaze dopredu... alebo povedat ze sa da objednat z netu a ze im rada pomozes s objednavkou aby nabuduce vedeli ako na to .... 😀

andrea.m
5. mar 2014

@niki101988 no neviem ja mám 4 krstné deti a keby som každému kupovala narovnako ako mojím dvom tak neviem neviem ☹ moje krstné deti sú vo veku 18, 12, 7 a 3 roky. moje vlastné deti maju 11 a 7 rokov. ked som bola ešte slobodná tak som Kristínke najstaršiemu krsniatku stále kúpila nejakú hračku na vianoce, narodeniny, meniny deň deti a podobne. potom druhé krsňa Erik mal na mojej svadbe rok a hned som to aj stopla tie darčeky. neznamená to že sa s nimi nestretávam a nekomunikujem. naopak stretávame sa, komunikujeme len si nedávame dary. zásadu som porušila akurát na Tinkinu 18 ked som jej poslala pohľadnicu a pribalila 20€

a ešte niečo: krstní rodičia nie sú na to aby dieťa zasypávali darmi ale na to aby biologickým rodičom pomáhali pri výchove dieťaťa v kresťanskej viere a po prípadnej smrti bio rodičov sa o dieťa postarali. myslím si že táto podstata tvojím kmotrovcom akosi ušla

andrea.m
5. mar 2014

@niki101988 a absolútne súhlasím s tvojím mužom že vás len využívajú a vyžierajú 🙄

janinah
5. mar 2014

okamžite by som to stopla,len ozaj niečo malé symbolické na narodeniny a stačí,ja nedávam krstným deťom nič ani na Vianoce, len na narodky...ale ak na to finančne máš a chceš,tak môžeš krstniatku sporiť a dáš mu to až keď bude dospelý do jeho rúk a nie jeho rodičom /rodičia by o tom ani nevedeli,že sporíš,lebo by to zas zneužili/.....je to z ich strany jasné využívanie po každej stránke,ja takých ľudí vypočítavých neznášam

nigguska
5. mar 2014

@niki101988 budem hnusna,ale tak ako ste si naucili,tak mate ....... sa necuduj,ze nieco od vas pytaju......
ale ked s tym chces prestat,za to,ze sa ti nepaci,ze tvojej dcere dali LEN omalovanku, tak jednoducho nekupuje...poviem,ze nemali,nebolo atd....nech skusia kuknut na nete,ze tam mozno este budu mat..... ja som nesmierne rada a strasne vdacna,ze mojho muza stestra,ktora zije v taliansku,mi posiela po malom veci,ktore su mu uz male,lebo ja jednoducho nemam peniaze na to,aby som mohla malemu vsetko kupit.....a ked tam ideme,raz za dva roky,tak tiez donesiem malemu LEN zopar malych,lacnych hraciek,lebo jednoducho nemam za co tie drahe nakupit..... oni su v akej financnej situacii? maju dostatok penazi? pokial ano,tak nemusis kupovat vobec nic,len na narodeniny....a pokial nie,preco im nepomoct pokial na to nemaju? nemyslim teraz drahymi vecami zo znackami od vymyslu sveta.....

niki101988
autor
5. mar 2014

Tak asi zrejme im to ušlo. Cirkevný život? Ja nie som vydatá ale do kostola chodíme aj s partnerom a dcérou, podotýkam partner nie je veriaci ale akceptuje ma a ide so mnou. Malý v kostole od krstu nebol a oni tiež nie. Na Vianoce sme boli v kostele celá rodina vrátane partnerovej taktiež neveriacej, lebo keď už majú v rodine Slovenku tak mi to týmto dávajú najavo, že ma akceptujú. Volali sme aj ich odpoveď bola: Je tam zima, malý by ochorel
Pomáham im s výchovou veď je u nás stále, starám sa o neho len ma mrzí, že mi to nemožu vrátiť aspoň tým, že nám občas tiež postrážia dieťa.
Ak chceme niekam ísť volame opatrovateľku za peniaze, alebo ju vezieme k starkej od Prahy cca 80km

niki101988
autor
5. mar 2014

@nigguska majú sa veľmi dobre, on podniká a ona nepracuje, lebo nechce a dieťa je vyčerpávajúca záležitosť 😀
My sme im dali lyže čo mala malá ako dvojročná tak nám ich vrátili lebo sú červené. Viem, že som urobila aj ja chybu, lebo som rozmaznávač. Len teraz sú oni urazený a dotknutý
Moje sestry tiež nemajú deti takže malú rozmaznávajú, ale v štýle , že keď sú v Prahe varia jej, berú ju do ZOO, botanickej a vyžijú sa s ňou v tomto smere.

janinah
5. mar 2014

a nič mu nekupuj tak,že kúpiš a oni ti majú dať peniaze..lebo nedajú....hádam vedia, kde sú obchody kamené či cez net,takže ozaj sa spamätaj a sekni s tým rázne,správaj sa asertívne a ani dieťa nestráž resp. povedz,ok,dnes ho postrážime,ale v sobotu postrážite vy naše dieťa....

andrea.m
5. mar 2014

@niki101988 pekne na nich vetou oznamovacou. som veriaca pre mňa znamená byť krstnou mamou to a to a ked ste si to vysvetlili ináč máte smolu. a nech sa k tomu postavia ako chcú. kedže nežiju vieru aktívne ako krstný rodič im chýbať nebudeš iba ako sponzor ale časom pochopia 😉 držím ti palce

janinah
5. mar 2014

ešte mi napadlo,čo z takých detí vyrastie? majú všetko,len rodičia sú akí sú...kostol nepoznajú ,ale idú sa zabiť za značkovými vecami...to len tak na okraj....

niki101988
autor
5. mar 2014

Nechcem sa hnevať, lebo som ju brala ako kamošku kým nemali syna. Chodili sme spolu cvičiť na kozmetiku s malou von a pod. V Prahe veľa ľudí blízkych nemám tak som to brala fajn pre obe až doteraz

nigguska
5. mar 2014

@niki101988 tak to musis jednoducho stopnut....to,ze budu urazeni,je uz ich vec.......pokial sa maju dobre tak by som to neriesila...je to ich dieta tak nech sa staraju......netrap sa teda nad tym....konaj tak ako ty uznas za vhodne...miesto darov,mozes aj ty decka zobrat do zoo,na vylet...to ze aj ich dietatu tam kupis malinovku,zmrzku a tak,nie je az tak financne narocne....ja uz dlho praktikujem TAK AKO TY MNE,TAK AJ JA TEBE......v ramci mojich financii a moznosti.....ked mi niekto postrazi maleho,postrazim na oplatku aj ja....ak maleho niekto niekam zoberie,na oplatku zoberiem aj ja....len s tymi darmi to neoplacam,ale to je uz ina kapitola kvoli peniazkom,ale to vsetci vedia a ani nic neocakavaju v tomto smere....

niki101988
autor
5. mar 2014

@janinah neviem čo z neho vyrastie.
Dcéru sa snažím vychovávať v tom, že sama nikdy neprežije a priateľov a rodinu vždy bude potrebovať.
Má všetko, ale aj ona dostane na zadok, má niečo zákázané a vie, že isté veci si treba zaslúžiť.
Musí sa podeliť s deťmi v škole, musí sa podeliť na ihrisku bez debaty

andrea.m
5. mar 2014

moja dcéra ma spolužiačku ktorá na nej dosť visí. Tami si ju pozvala aj na oslavu narodenín. Naty neprišla, lebo mala v tom čase kiahne ale po marodke jej doniesla do školy darček: knihu a dve balenia značkových farbičiek. Natalkiný rodičia sú iný finančný level ako mi takže ja Natálke určite nebudem kupovať na oplátku drahý darček. dokonca v prípade že Tami na oslavu nepozve alebo tam Tami zo zdravotných dôvodov nepôjde nekúpim nič. a nebudem mať žiadné výčitky svedomia kedže jeden z Natalkiných rodičov má takú výplatu ako mi dvaja s manželom dokopy. darček kúpim len ak moja dcera bude pozvaná a zúčastní sa oslavy a samozrejme podľa toho koľko si budem môcť dovoliť na to peniažkov uvoľniť.

izuskam
5. mar 2014

moj nazor je, ze jednoznacne prestat s tym obdaruvavanim. OK je to tvoj krstny syn tak by som to obmedzila na narodky, meniny, vianoce. Mimo sviatkov nejaka sladkost, zmrzka, vylet. Jeho rodicia si zvykli, urcite sa im to nebude pacit 😝 hadam sa preto nerozkmotrite a ak ano tak aspon uvidis ze im mozno neslo o priatelstvo medzi vami ale skor o vyuzivanie. Alebo tak ako si pisala ze na vianoce ste kupili lego a snehule a oni chceli este overal. Ja neviem ale ked sa mna niekto z rodiny ci rodicia alebo krstny rodicia pytaju co maju kupit detom bolo by mi trapne pytat nieco drahe aj keby som vedela ze na to maju. Ani mne by sa nepacilo ze vam donesu maleho ked si chcu vyjst von a vy si musite platit opatrovatelku... Mozno by bolo dobre si s nimi sadnut a vydiskutovat si to.

monciky
5. mar 2014

@niki101988
nazor manzela je super, drz sa ho, ja viem, ze maly za to nemoze, ale ked ma takych vypocitavych rodicov, co Vas evidentne vyciciavaju, tak dokedy to budes tolerovat?
a keby ste na to nemali? by si videla aka by si bola pre nich rodina, tak ako prestanes byt, ked prestanes nakupovat..., to co si napisala, ja si myslim, ze si az prehnane myslela na to dieta, keby malo aspon inych rodicov, ako k tomu pride dcerka Tvoja, dostava narovnako s bratrancom a pritom ona je Vasa, tu nejde o lakomovost alebo chamtivost z Vasej strany, evidentne si Ty aj manzel dobrej povahy, ale myslim, ze prekypel pohar....
krstna mama nie je na darceky, nikto nemoze ocakavat zakazdym dary a neviem co, pokial viem mas nanho mysliet na narodeniny, meniny, Vianoce, Mikulasa a mozno sem tam nejaku ale ozaj drobnost...,

paskolinka
5. mar 2014

"Úlohou krsthých rodičov je spolu s rodičmi priniesť dieťa na krst, pomáhať rodičom s kresťanskou výchovou dieťaťa, aby si v budúcnosti plnilo povinnosti, ktoré s krstom súvisia. Aby sa pripravilo, keď príde čas, aj na prijatie ostatných kresťanských sviatostí. Účasť krstného rodiča pri krste je pre neho záväzkom, že ako pri krste vyznal spolu s rodičmi dieťaťa kresťanskú vieru, tak sa ju bude usilovať vyznávať aj životom, aby v ňom krstný syn resp. dcéra našli vždy príklad, oporu a povzbudenie na ceste k Bohu." ... u nas sa uloha krstnych zial casto neberie vazne a obmedzuje sa na dar pri krste a potom na darceky k sviatkom na na Vianoce. vyzera to tak, ze aj teba si kmotrovci presne na to vybrali za krstnu, aby si dieta zasobovala darmi a ty si to tak ochotne aj robila... az kym ti nezalaca vadit ich vypocitavost a nevdak 😒 uz si na to zvykli, tak podla mna mas teraz velmi tazku ulohu nejako z toho vykorculovat, aby si si ich nepohnevala a zaroven prestala s tym nezmyselnym obdarovavanim. kazdopadne drzim palce.

zdena12345
5. mar 2014

myslim, ze obdaruvanie kopou drahych veci nie je nutne. Nemam krsna, ale ako vidim po rodine, tie dary co ste davali vy, su prehnane. Chapem, ze ked na to mate a tesi vas to, tak chcete urobit krstnatu radost, ale treba to brat trosku pragmaticky. Co z toho naozaj potrebuje? Resp, urcite sa to da zredukovat na par potrebnych veci a nieco pre potesenie. Su ludia pre ktorych sa mozes rozkrajat a ked nieco potrebujes... Urcite vas vztah uz ostane tymto naruseny.
Ked su na tom financne dobre, urcite si vedia kupit, takze povedat im, kde ste kupili a mozu sa postarat oni🙂
inak ani mi si nedavame v rodine velke dary, pre surodencov i rodicov radovo 10-20e. A ani ja nechcem velke dary. moj nazor je, ze vsetko dolezite mame, ak nie je nieco co by som chcela v takej cene, tak radsej nech mi kupia napr len bonbonieru a vino (pripadne sviecku). Urcite, ze pre dieta je toho viac co sa da kupit, ale pre dospeleho? Mozno nie su tej povahy vymyslat originalne dary pri kazdej prilezitosti.
Skor by som to brala stylom, kolko oni vam, tolko vy im. Alebo sa zmierit s tym, ze vy budete davat vzdy viac a oni to budu brat ako samozrejmost- pokial vam tato moznost nevadi- lebo aj takych poznam...

niki101988
autor
5. mar 2014

@monciky
@zdena12345
Tak v rodine mojho muža skoro manžela sa dávajú veľké dary aj keď nie sú veriaci pri narodení dieťaťa a na okrúhle narodeniny. Na Vianoce sú taký trošku úchyláci a muži majú rovnaké košele a ženy a deti šaty resp. sukne, keď som do ich rodiny prišla tak mi to bolo divné na Vianoce ale je to milé.
Trávili sme ich tento rok už aj s našimi u nich doma a každý rok majú strom 250cm a na ten nakupujeme ozdoby, vždy jednotnej farby takže toto je dar pre rodičov a hlavne to, že majú všetky svoje deti pri jednom stole.
Ja som na okrúhle narodky dostala šperky krásne ale bolo to od neho, jeho rodičov, jeho dvoch sestier, tety a strýka. Takže je pochopiteľné, že ten dar mal cenu akú mal.
Inak sa u nich doma vždy hovorí čo komu a kupujú sa skôr praktické veci, sestra prerábala dom, dostala chladničku, príbor, my sme začali spolu žiť dostali sme krásnu drevenú posteľ. U nás v rodine je to podobné nám zase naši zaplatili dve splátky hypotéky na moje narodky a Vianoce zároveň.

monciky
5. mar 2014

@niki101988
je vidiet ze nie ste lakomi z Tvojich prispevkov, ale v pripade tvojho krsnata musite brzdit....

niki101988
autor
5. mar 2014

@monciky noo chyba je asi vo mne, že som nevedela povedať nie tým chutným veciam a najma túžbe, že som vždy chcela syna.
V prípade partnerovej maminky boli deti vytúžené takže je to u nich ako je. Ja deti mať nemožem takže rodina, ktorú mám je pre mňa všetko. Ako moja tak aj partnerova. Na meniny som dostala smsky a čokoládu, takže dary sa u nás dávajú na narodeniny a dosť.
Taktiež aj jeho sestra keď mala teraz bábo vo vyššom veku dostala od partnera vecičky po malej, nových sme kupovali pár kúskov.

monciky
5. mar 2014

@niki101988
na chybach sa ucime....
inak ja mam podobneho muza, nie sme sice az tak dobre zabezpeceni🙂 ale podobneho v povahe, tiez by sa rozkrajal, ale ked to prekroci medze tak nepozna nikoho, vtedy vie byt pekne hnusny, ale pravom...

bronia13
5. mar 2014

wow nechcela by si aj mne ist za kmotru??? 🙂 moj syn 2 krstne a jedna ani len nezagratuluje k narodeninam, asi ani nevie kedy ich ma ☹ nedostal od nej ani JEDEN darcek ci narodkam,Vianociam...nic!!!! takze bud tebou sa tak nerozdavam aj ak mate $$$ tak si setri,ved dieta ma rodicov nech mu kupia uz si sa dost nadavala podla mna

niki101988
autor
7. mar 2014

@bronia13 teraz už asi nechcem ísť za kmotru nikomu

niki101988
autor
7. mar 2014

@monciky
@andrea.m
Tak milé dámy po rozhovore s mojím partnerom, ktorý mi povedal, že dopraje komukoľvek ale všetko má medze. Citlivo a slušne mi povedal, že všetko má hranice, že nečaká, že všade je to ako v ich rodine. Hnevá ho však, že nečaká revanš ale začal mu vadiť prístup, nikdy nemožu postrážiť dieťa, ktoré ma 7 rokov a nie je zdivené, keď sme odcestovaný vybrať schránku tiež nemožu. Hnevá ho najma prístup, že na jeho peniaze sa pozerajú ako na samozrejmosť.
Tak sme sa rovno dohodli na darčekoch nateraz. Ona bude mať narodeniny kúpil jej sviečku Ralph Lauren ako provokáciu a malému sme kúpili v Tescu mikinu a tričko(cena za všetko 240CZK).
Na 2 narodeniny som kúpila sadu HIPP kozmetiky a zhodli sme sa na odrážadle. Vianoce sme naplánovali vyriešiť v Nemecku až pojdeme do outletov. Medzi tým nič čokoládky, sladkosti nič. Dieťa strážiť mi striktne zakázal a ak áno tak v jednej plienke a nakŕmim ho čo bude doma žiaden Nutrilon, BIO kozie a pod.
Tak som zvedavá ako to bude ako to vezmú 😀

andrea.m
7. mar 2014

@niki101988 držím palec 🙂 pozdravujem manžela 😀

monciky
7. mar 2014

@niki101988
velmi dobre, len to musis vydrzat, drzim palce🙂