Bicyklovanie s dieťaťom - sedačka a doplnky

18. feb 2024

Ahojte, dcéra bude mať v máji rok, s mužom sme vášnivý cyklisti, radi by sme začali na jar už chodiť aj s dcérou. Aké máte sedačky na bicykle? A kupovali ste deťom nejaké špeciálne oblečenie čo neprefúka alebo v lete nejake aby sa nepotila či to je zbytočne. Plus máte aj doplnky k tým sedačkam napríklad štít? Celkovo čo by ste mi odporučili že nemá chýbať na cyklo s dieťaťom. Ďakujem
Zatiaľ pozeráme sedačku Thule yepp nexxt mini ale rada si nechám poradiť aj iné
Ďakujem

luckajozko21
18. feb 2024

My mame urban iki prednu (thule yepp nam nepasovala) na ebiku. Kupovali sme aj stit aj prilbu rovnakej znacky. Maly nemal ani rok a boli sme na vikend v AT na bike. Vydrzal perfektne. Ked sme ho zlozili zo sedacky tak plakal lebo on sa este chcel bajkovat. Uplne to miluje, celou cestou si nieco rozprava. Vsetci co sli oproti sa na neho usmievali a on na nich. Ten stit je perfektna vec. Vobec na neho nefukalo, ani mu do tvare nelietal hmyz. My sme boli na jesen, takze pod helmou mal tenucku ciapku, aby mal prekryte uska (tu samozrejme viem, ze by ho helma 100%tne neochranila, ak by sa nieco stalo). Specialne oblecenie nemal, normalne podla pocasia. Tuto jar dokupim slnecne okuliarky a mozu s tatinom vyrazit.

Akoze najbezpecnejsie je asi mat to dieta vzadu, ale pri takomto krpcovi sa nam to nepozdavalo, tak sme zvolili prednu, aby sme ho videli. Ak by sme boli naozaj sportovci, tak zvazim aj cyklovozik. Tam bude dietatu predsalen najlepsie/najbezpecnejsie.

danielahamar
18. feb 2024

My mame tu sedačku, mala som aj štít, ale predala som ho, na nás bike nebol vhodný. Mame elektro 🚲. Môj ma aj taky vankúšik, ak zaspí, aby sa mal kde oprieť, dopredu hlavu. Len pozor je len do 15kg a napr. môj mal 15 už pred 3 rokom😁. Inak sme ho nosili odkedy vedel poriadne sedieť.

bubuzu
18. feb 2024

My sme mali takú bežnú polisport, tiež dopredu. Nie sme športovci, ale bicykel máme ako bežný dopravný prostriedok do mesta, čo je asi 4 km od nás. Stačila aj tá, ale kedže malý často v nej zaspal, spätne by som pozerala nejakú, čo sa dá polohovať aspoň trochu, nech mu hlava nekydá, keď zaspí. Špeci oblečenie nie, ale keď je vpredu, treba počítať, že ho viac prefúkne, ako vzadu. Plus, že mu môže byť zima aj keď ty sa šlapaním zahreješ. Čiže my sme veľa využili gumené gate nepremokavé, čo mal na hrátky do dažďa (klasické lúpilu, Tchibo), keď bolo chladnejšie.

len_nig
18. feb 2024

My máme tiež prednú Urban Iki, nemáme štít, dávam mu väčšinou okuliare 😊

motylik21
18. feb 2024

keď mala staršia dcéra cca rok a pol, tak sme kúpili cyklovozík qeridoo.... keďže sme plánovali aj druhé dieťa, tak sme kúpili rovno ten pre 2 deti... najprv sa v ňom vozila dcéra sama, neskôr sa k nej pridal aj bráško 🙂

annm81
18. feb 2024

My máme už pri druhom dietati sedačku Hamax. Je to super na cestu do škôlky alebo do obchodu, ale na cyklovýlety podľa mňa absolútne nevhodné. Kamkoľvek ideme dlhšie, vždy používame cyklovozík - je pohodlnejší, dieťa si v ňom aj pospí, ak ho nebaví sledovať cestu, môže sa tam hrať, je chránené pred slnkom aj pred dažďom.

lucik194
18. feb 2024

prednu sedacku za mna nikdy.....

kazda jedna mucha, kamienok, prach zostane na dietati, plus predné sedacky su ovela menej bezpecne ked je uraz , pruser na bike a nemusis ho sposobit ty ale niekto iny....

v zadnej je dieta viac v bezpeci, plus exisuju polohovatelne, takze sa vie aj vyspať

hovorim ako matka, ktorej muz odvozil vzadu dve deti,
ked boli vacsie a mali bike, boli na tyči.....

simona20201309
9. mar 2024

@lucik194 k prednej sedačke kúpiš aj šilt. Dieťa máš celý čas pred očami. Celu cestu si s ním v interakci. Rozprávate sa...
Stabilita je oveľa lepšia a bezpečnejšia ako keď ti sedi dieťa vzadu. Ideálne by bolo skúsiť si obe a potom porovnať, a nie súdiť len z toho, čo si myslíš.
Ja som skúsila obe a za mňa nikdy zadnú. To je neporovnateľne s prednou. Hrozna stabilita

tilly
9. mar 2024

Ak chceš bicyklovať viac, ako len pár km okolo domu, tak jednoznačne cyklovozik. Je to oveľa bezpečnejšie a pohodlnejšie. My sme pojazdili s dieťaťom pár štátov Európy a teraz máme cyklovozik pre psa.
Za mňa to bola najlepšia investícia z detských vecí. Používala som to potom neskôr aj ako kočík.

autor
9. mar 2024

Ahojte, ja som zabudla odpovedať vtedy mala som toho veľa, cyklovozik u nás neprichádza do úvahy, dcéra tam plače a nevydrží takže len sedačka môže byť

eternity24
9. mar 2024

Ja mám tiež urban iki ružovú. Ma nadherny dizajn a samozrejme spĺňa všetky predpoklady na bezpečne bicyklovanie. Rovnako som uvažovala nad prednou, ale nakoniec som kúpila zadnú. Jednak dlhšie vydrží, ma väčšiu nosnosť a jednak ti nezavadzia medzi nohami. Tie predné sedačky sú skôr na také mestske bicyklovanie, keď sa ideš niekam s dieťaťom povoziť na promenádu alebo okolo Dunaja. Keď ste vášnivý cyklisti, určite pozeraj zadnú. Aj pre teba to bude pohodlnejšie. A pre dcerku som nekupovala žiadne špeciálne oblečenie, ale do batoha som vždy nabalila pre ňu aj neprefukavu vetrovku, aj nepremokave oblečenie a všetko, aby v prípade zmeny počasia mala aj adekvátne oblečenie. Samozrejmostou je prilba. A tiež som nosila pre ňu také dlhanske chrumky alebo lyzatko, keď ju jazda nebavila, aby sa zabalila jedením 😀

lucik194
9. mar 2024

@simona20201309 nerozprávaj o bezpecnosti prednej sedacky, pokial si nezazila nehodu (nezavinis ju ty, ake niekto iny a dieťa mas v prednej sedacke). .....

predomnou cyklista vrazil do mamičky na biku a dieťa mala v prednej sedacke....
ver mi nechces to vidiet.
dieta bolo odvrchu dole komplet zosuchane a od krvi.... jeden blby naraz. a to malo prilbu a padli na cykloceste asfaltovej.......

annm81
10. mar 2024

@lucik194 Absolútne súhlasím. Osobne netuším, ako niekoho napadlo práve pre najmenšie nakrehkejšie deti niečo ako predná cyklisedačka. Z toho, ako sa bicykel s jazdcom správa pri páde, je zadná sedačka neporovnateľne bezpečnejšia. Už len náhle zabrzdenie, keď ti niečo vbehne do cesty, môže skončiť veľmi škaredo.