Ahojte, chceli by sme ist žiť s priateľom a dcérkou do Holandska o taký polrok. Tí, ktorí tam už žijete cez aku agentúru alebo cez koho si vie priateľ vybaviť prácu? Angličtinu vie základy ale začína sa učiť a aj po holandsky aby vedel čo najviac. Chceme niečo seriózne a nie agentúry ktoré si ešte vypytajú peniaze. A ešte mám jednu otázku kde alebo ako sa vybavujú veci ako je zdravotné poistenie a čo ešte všetko potrebujeme aby sme tam vedeli žiť. Dakujem velmi pekne 🙂
@niky6 môj muž tam nedávno začal pracovať a veľmi radi by sme tam s deťmi isli žiť..🙂aspoň skúsiť, aj keď deti už mame školopovinné. On vie výborne po anglicky, ja viem tiež celkom dobre, keďže sme v minulosti žili par rokov v Londýne. Čo tam plánujete robiť a prečo ste sa rozhodli pre Holandsko. Pracovala mi tam sesternica ale chválila poľské agentúry ( robila v sklade).
@melynda Môžeš aj mne❤️
@laurikagab moj priatel vie základný anglictiny tak sa budeme spolu po večeroch trocha učiť po anglicky a po holandsky aspoň niečo nech vieme.. No priateľ tam najskôr pojde a potom by smenmy chceli ísť za ním a kvôli tomu že tu budúcnosť žiaľ nevidím ani co sa týka deti ani nás, tu si ani našetriť na nič nevieme a malá má polroka čiže do škôlky by už tam chodila a jazyk by sa naučila od mala 🙂 ja budem s malou doma a priatel pracovať by chcel v odvetví buď v nejakom sklade alebo ako stolar lenže tam potrebuje lepšiu angličtinu, tak uvidíme a ja zatiaľ neviem to je ešte ďaleko 🙂ale skôr asi nejakú kancelarsku prácu alebo niečo také, mozno sa to časom zmení 🙂
Vidis to moc ruzovo. Z coho tam chcete zit, ked nemate nic nasetrene?
Kamarátka zas v Holandsku bývalá a vrátila s domov na Slovensko, priateľ je ešte stále tam a.chodi na turnus. Ona tam s deťmi ostať nechcela.
@belllinka ako mame našetrené presne na toto keby sme niekam odišli bývať aby sme mali aspoň na mesiac z coho žiť ale bokom nemáme 🙂 a priateľ chce ísť pracovať tak aby mu hradil zamestnávateľ ubytko co je vela zamestnavatelov takých takže na tom by ušetril pár mesiacov kým by sme prišli 🙂
@niky6 ako nechcem ti brat iluzie ale na kancelarske prace potrebujes 100%holandstinu a tak isto aj anglinu ak je to nejaky korporat, a urcite plus, ktore budes mat ako nieco naviac co im moze poskytnut drviva vacsina NL uchadzacov - expert v logistike, zahranicnom obchode - clovek zbehly v papierovackach pri import/export, uctovnictvo, etc. musis si uvedomit, ze v NL aj ludia co pracuju za kasou v supermarkete sa super dohovoria v 4-5 jazykoch, to ze ty vies lamavo anglicky nie je nieco co by ich v tvojomCV mohlo zaujat.
@prasiatko30 ved jasne ja rozumiem, ak na to nebudem mat tak sa tam dá nájsť aj iná práca kde toľko jazyku nebude treba 🙂 ale dovtedy sa naučím po anglicky alebo po holandsky 🙂
@niky6 odvážnym šťastie praje, ale … žijem tu už 14 rokov a poznám minimum párov, kde ona je doma s dieťaťom a on ich živý a ešte aj šetria. Tu je materská 16 týždňov. Čiže ty dostaneš max prídavky. Na jedno dieťa cca 200 EUR za 3 mesiace. To bude tvoj príjem. Na kanceláriu zabudni aspoň najbližších pár rokov ak neovládaš jazyk. Na začiatok budete potrebovať danove číslo a bývanie. Záleží do akého mesta pôjdete, ale počítaj na začiatok 3x nájom. Napríklad Den Haag, maly byt do 1000 EUR (ak máš šťastie) x 3. Plus tu si platí zdravotné poistenie každý sám. A je jedno či si zamestnaná alebo nie. Zdravotné je cca 120 EUR na osobu, dieťa zadarmo. Dodám už asi len toľko, že všetko je možné, ale začiatok je vždy ťažký a treba to zvládnuť. Momentalne je ideálna doba na hľadanie prace. Všade chyba personál, naozaj každé odvetvie hľadá. Špeciálne restiky, hotely a obchody majú nedostatok personálu. Čiže je obrovská šanca sa zamestnať a aj sa dobre zamestnať. Držím palce
@niky6 Podarilo sa vam odist??
Mám kamarátku v Holandsku, začali tam s mužom žiť, tak jej cinknem a skúsim pozisťovať ako to je aby som ti mohla napísať 🙂