Zdravotníctvo v Holandsku

1. dec 2023

Baby chcem ísť za priateľom s dcérkou do Holandska nakoľko tam pracuje a chceli by sme tam zostať, lebo u mojich rodičov sa to nedá už vydržať psychické deptanie a branie materskej uz je toho dosť… ale neviem ako to tam funguje zo zdravotníctvom, keby potrebuje mala lekára alebo ja keby nám niečo je viete ako to je s deťmi, a tie ktoré tam žijete alebo ste žili poviete mi niečo viac ? Čo treba tam vybavit a tak ďalej ? 🙂

stellarstar
1. dec 2023
bessie12
1. dec 2023

@stellarstar no dakujem 😀
Autorka, ake stare mas dieta ? V prvom rade musis vybavit BSN cislo a zdravotne poistenie + registracia na Gemente ( nieco ako miestny urad na SVK ). Materska, respektive rodicovska dovolenka v NL netrva 3 roky ako je tomu na SVK. Dieta bud do jasli ( nie je to lacne ) a ty do prace, popripade vybavit opatrovatelku alebo aj ked ostanes doma, tak to zdravotne poistenie platit musis. Mesacne to vychadza cca okolo 130€. Uplne najzakladnejsie zdravotne poistenie.

autor
1. dec 2023

@bessie12 môžem sa spýtať a ten mestský úrad kde to nájdem ? Lebo už som z toho jeleň vôbec neviem kde začať a ako, ja viem anglicky ale môj priateľ nevie a on mi nevie poradiť kde čo

bessie12
1. dec 2023

v meste, v ktorom budes byvat. Pre viac info by som napisala email na slovensku ambasadu v Den Haagu. Oni ti urcite budu vediet lepsie poradit. https://mzv.sk/web/haag/kontakt
Inak tvoj priatel byva kde ? V dome od agentury alebo v podnajme ?? Pretoze, ak mu byvanie poskytuje agentura, tak pravdepodobne nebudes moct ist za nim. Najskor by musel vybavit nejaky podnajom a ten nie je lacny.

guudy
1. dec 2023

len doplnim, ze aj na ziskanie BSN su nejake podmienky, asi nedavaju len tak hocikomu. Konkretne neporadim, my sme velmi specificky pripad…

stellarstar
1. dec 2023

@guudy daj preč @ od autorka lebo týmto si neoznacila autorku témy ale iný na mk existujúci nick - len pre info

guudy
1. dec 2023

@stellarstar dik, myslela som, ze len ‘autor’ je nick 🙂