Výdavky a život v Holandsku

2. máj 2021

Ahojte, dostala som prac. ponuku v Holandsku - do Amsterdamu. Plat 40tis € ročne (pred zdanením). Chcela by som vedieť či z tohto platu v Holandsku dokážem vyžiť?
Viete mi niekto zhrnúť, aké výdavky ma čakajú v Holandsku? Napr. Koľko ma približne výjde prenájom 1. izbového bytu, potraviny pre mňa (nie som vegán ani vegetarián), doprava... a iné výdavky. Na nete človek nájde všeličo, ale rada by som pohľad Slovenky.
Chcem si to premyslieť, aby som neurobila hlúposť a nakoniec mi po daniach, ubytovaní a jedle nezostane ani 1€.
Ďakujem!

liljana
2. máj 2021

Holandsko a Amsterdam su uzasne, aj keby ti nic nezostalo, chod tam aspon na rok a precestuj cez vikendy cely Benelux.

loginexistuje
2. máj 2021

tak ako s tymto prijmom nejako neusetris odvod je progresivny v tvojom pripade cca 38% tj mesacne ti ostane 2066 eur prenajom tisicka dolu a zvysoknti ostane zalezi ci si budes varit potraviny o kusok viac ako u nas drahe napr cigarety ak budes byvat v bikovej dostupnosti do prace netreba ti auto ani mhd a budes setrit bez vyletov restik nakupov oblecenia a pod tak ti 200 -300 eur ostane mozno

number19
2. máj 2021

Z tych 40tis/rocne si mozes aplikovat 30% facility/30% tax ruling?
Zila som tam 5 rokov. Nechcem sa priamo vyjadrit k tvojmu prijmu...prepac.
Amsterdam je drahy. Tak ak chces nieco naakumulovat, treba si to premysliet.
Inac je tam super zivot pre mladych, neviem ale ako teraz pocas korony. Klima je mizerna, skoro kazdy den prsi/vietor/mraky a ked je 25 stupnov tak sa to tam naziva ako topische dagen.
Holandania su tiez specificka mentalita. Ale Amsterdam je super multikulty, takze tam sa to vykryje.
Nikdy by som sa tam ale s detmi a rodinou natrvalo neusadila.
Pri hladani ubytovania sa vyhni Zuid Oost a ciastocne Amsterdam Noord.
Jazyk je tiez specifikum. S anglictinou pochodis sice vsade, ale kto chce zit v krajine ktorej jazykom nie je schopny komunikovat?
Na isty cas skusenost super.

autor
2. máj 2021

@loginexistuje
@number19 vďaka za info. Ono to nie je úplne v Amsterdame ale Schiphol letisko, takže bývať by som tak či tak musela v Amsterdame, predpokladám. Ešte ak môžem vedieť Váš názor, koľko € by mal aspoň človek zarábať, sám, aby dokázal aj niečo odložiť a nielen žiť z výplaty do výplaty? Momentálne si viem dať bokom 800-1200€ z výplaty, ale už mám toho dosť a chcem ísť niekam inam. Len si nechcem uškodiť nízkym platom a vysokými výdavkami v inej EU krajine. Dík