Práca v Holandsku - poistenia, lieky, zubár

23. máj 2024

Ahojte 😊
Nemám v takýchto veciach veľmi skúsenosti, ani mi z okolia nevedeli poradiť (obvodnej som sa tiež pytala) takže spýtať sa takto tu vás či máte skúsenosti s dlhodobou prácou v inej krajine (myslim tym nie len 3 mesačne či sezónne roboty), u mňa konkrétne Holandsko.
Ako ste riešili zdravotku, resp.ak potrebujete brať lieky, odhlásili ste sa tu a prihlasili ste sa tam? Mne obvodná povedala že sa treba skôr tam zahlásit a potom odtiaľto mi lieky vypise (samozrejme preplacat si to cele budem ja ale nieje to nastastie velka suma) no a niekto z rodiny mi ich vyberie a pošle poštou. Vidí sa vám to ako dobry nápad / robil to takto niekto z vás? Robota do ktorej idem ponúka k mnohym výhodám aj zdravotne poistenie.
Je mi jasné že takého zubára napríklad si tak ci tak budem musieť platiť v plnej sume, to tiež vás prosím ak má niekto skúsenosti, koľko ste platili/ ako ste boli spokojný? (Bohuzial si nestíham všetky malé kazy dorobiť,keďže zubára riešim už 2 roky a stale to nemám všetko doriešené a tu tiež platím také ceny ze dovidenia 100-200eur za zub)
Druhá vec iné poistenia a piliere atď? Zdravotne mam Union , Životné mam v NN banke a 2pilier mam v Alianze napríklad.
Naozaj vás prosím o slušne komentáre a dobre mienene rady, v živote som mimo krajiny nerobila a jednoducho nemám s týmto absolútne skúsenosti 🥲

kiki68
23. máj 2024

Predpokladam, ze mas dve moznosti, da sa bud ist k lekarovi tam ( budes mat poistenie a podla mna nieco vrati poistovna ked zaplatis), necakaj nejake ine sumy ako v Bratislave. Druha, ze sa da cez formular z holandskej poistovne ist k zubarovi na Slovensko a poistovna pokryje vykony v tej vyske ako v Holandsku. Hlavne sa spytaj kolegov tam kde ist a co odporucaju. Tiez sa mozes spojit s ich poistovnou a ziskat Info od nich. Dolezite je po predlozeni prac zmluvy odhlasit sk poistovnu a prihlasi zamestnavatel do tej v Holandsku. Ak maju nejaky privatny Model poistenia k tomu, tak to riesis uz separatne tam podla ponuky. Ale nejake zle to nemoze byt, nakolko si stale v Europe a ten system funguje viac menej podobne. Ja zubara riesim v Rakusku aj na Slovensku. Podla situacie

namornicka
23. máj 2024

Autorka, ak pracuješ v Holandsku, musis sa podľa ich zákona prihlásiť do niektorej z ich poisťovni na zdravotne poistenie. Na toto si daj pozor inak ti hrozí pokuta.

evikk77
25. sep 2024

Prosím aké cestovné poistenie ste riešili pri práci v Holandsku?