Isť žiť s dieťaťom do Holandska alebo nie

michalka1991
28. aug 2020

Ahojte sme rodinka z 5 ročnou dcérou no priateľ nie je otcom chceli by sme isť žit do Holandska ale neviem ako to tam funguje čo k tomu všetko potrebujeme vie nám niekto poradiť kto ma z tým skúsenosti a žije v Holandsku aj z deťmi hlavne ohľadne malej z toho mam najväčšie obavy.

stakacso
28. aug 2020

@michalka1991 ahoj ja ti pomôcť neviem, ale mám zákazníčku (Slovenku) ktorá tam žije,,, link a2223 možno ti pomôže,,,

rybka80
28. aug 2020

@michalka1991 ahoj, ja žijem 13 rokov v Holandsku. A mám 6,5 ročného syna. Deti chodia do školy od 4 rokov, čiže tvoja dcérka by už išla do školy. Máte už vybranú prácu akú by ste tam robili?

lavender273
28. aug 2020

@michalka1991 Holandsko je nadherna krajina. Moj muz tam zil 8 mesiacov a tazko si hladal pracu kvoli jazyku. Rozprava len anglicky. Drzim palce, keby som mohla hned som tam aj ja 🙂

michalka1991
autor
28. aug 2020

@rybka80 tak práca by tam bola môj priateľ tam ma známeho on by nám prácu vybavil to nieje problém firma nevyžaduje ani Jazyk ale behačky po úradoch a na prihlásenie do školy atd. by bol dosť problém keď že mame jazykovú bariéru aj mala. Práca je v Eindhovene. Čítala som aj to že sú tam aj slovenske školy ale nie tam kam by sme išli my.

tenerifka
28. aug 2020

@michalka1991 dieta das do skoly a za par mesiacov vas ona bude ucit holandsky, nauci sa velmi rychlo, cim mensie dieta, tym lepsie

rybka80
28. aug 2020

@michalka1991 určite vyberte holandsku školu. Deti sa jazyk učia rýchlo. Tie slovenské školy sú neni denné, to sú len také víkendové a podobne. Dajte si pozor, aby v ubytovaní kde budete bola možná registrácia na gemeente (mestský úrad). To znamená, že butete mať legálne ubytovanie. Tým pádom budeš dostávať aj peniaze na malú. A všetky úradné veci budú jednoduchšie.. Na tomto gemeente úrade treba vybaviť BSN. To je číslo k povoleniu tu žiť a pracovať. Bez toho sa nepohnete. Je to ako u nás rodné číslo. To vám už zostane do konca života.

rybka80
28. aug 2020

@michalka1991 čo sa týka škôl, tu deti nie sú zaťažované zbytočnými domácimi úlohami. 5 ročná bude mať úlohy možno raz za 2,3 týždne. Všetky pomôcky majú v škole. Nič nemusíš kupovať. do školy jej stačí svačina a oblečenie na telesnú. Každá škola má iné metódy vyučovania. Čiže je to tu rozmanité.

lenuliatko84
28. aug 2020

@michalka1991 ist do krajiny ktorej jazyk neovladama a este aj s dietatom je riadne kamikadze. Neviem si ani predstavit ako sa s nou budes ucit do skoly a ako zvladnete napriklad ist k lekarovi. Bez jazyka by so nesla nikdy. Aj ja som isla do zahranicia,ale vedela som dany jazyk na dobrej úrovni ,aby som si vedela zabezpecit podnajom,obvodneho doktora, a vexi podobne

nikuska744
28. aug 2020

Išla by som tam hned...krásna krajina. Žila som tam 10 mesiacov. ALe ten jazyk bol pre mňa strašný...

rybka80
28. aug 2020

@nikuska744 ten jazyk sa aj mne zdal strašný keď som prišla.. Ale keď sa mi narodil syn zmenila som názor.. Veď predsa, keď počujem syna rozprávať je to pre mňa krásny jazyk 🙂

erikaa09
28. aug 2020

Len pozor ak je otec dietata v rodnom liste treba suhlas

stanzi
28. aug 2020

@michalka1991 Spominas jazykovu barieru, aky jazyk myslis, holandcinu alebo anglictinu? Bez holandciny to zvladnete, ale ak nevies ani po anglicky tak to by som uz nesla.

michalka1991
autor
28. aug 2020

viem že ak človek chce dá sa naucit všetko a my chceme veľmi tak sa naucime a aj mala ano o súhlase druhého rodiča viem to vybavím 🙂

michalka1991
autor
28. aug 2020

@stanzi prečo by si nešla môj priateľ vie trosku po Anglicky a dorozumieme sa nejako nohami rukami ved to nieje problém alebo si vybavíme niekoho kto nám pôjde prekladať na zciatok to hlavne čo budeme potrebovať.

nikuska744
28. aug 2020

@michalka1991 takže ty si už vlastne rozhodnutá... Len choďte, sú tam lepšie možnosti ako na SVK A krajina skutočne nádherna.

rybka80
28. aug 2020

@michalka1991 pokiaľ nevieš ani holandsky ani anglicky, odporúčam ti začať sa učiť holandsky. Na internete je mnoho stránok kde sa učiť online, videá na YouTube. Kým prídete budeš vedieť aspoň niečo. 😉

martinuska
28. aug 2020

V dnesnej dobe by som bez znalosti aspon anglictiny nesla ani do Madarska. A uz vobec nie, ze ani jeden neviete jazyk. Na vasom mieste by som poslala priatela, nech zacne pracovat a pripravi vsetko na vas prichod. Ubytko, nejake zakladne veci ako povolenia, skola, lekar atd. Daj dieta tu do skolky a ty na intenzivny kurz anglictiny, pripadne popozeraj holandstinu ci niekde nemaju.
Do Holandska by som isla ale nie hrhr, ale pripravit to.

ovaaa
28. aug 2020

Suhlas s martinuskou.Mal by vycestovat najskor priatel, ostatne uz napisala.

stanulienkat
28. aug 2020

Vy ste velmi odvazni. Neovladate ziaden jazyk, ani anglicky,ani nemecky a spoliehat sa, ze sa dohovorite ruksmi-nohami? Velmi naivne. Ako si zavolas sanitku,ked sa ti nieco stane? Co urady? Co rodicovske zdruzenie? Co pri havarii? Keby ste mali 20 rokov a bez dietata-budis. A spoliehat sa na niekoho,ze vam vybavi pracu.... Velmi romanticke predstavy mate.

matkahelka
28. aug 2020

@michalka1991 rukami a nohami sa nedohovoris, ak ti ochorie dieta a pojdes s nim k lekarovi. ci ak ta zastavi policajt, ako mu budes rukami nohami nieco vysvetlovat? budete stale so sebou niekoho tahat, aby vam robil tlmocnika? ako je vyssie uvedene, so znalostou anglictiny by som urcite nesla. rukami nohami sa dovoris akurat tak v balkanskych krajinach, iste nie v holandsku. akonahle ste zacali uvazovat, ze chcete odist, uz si mala byt prihlasena na intenzivnom kurze anglictiny, aby si sa vedela opytat aspon na najblizsi obchod ci odchod autobusu.

sense
28. aug 2020

Nech ide priateľ, urobí zázemie a potom vycestuj ty s dieťaťom a zatiaľ sa učiť jazyk... Tiež by dom vez znalosti jazyka nešla s dieťaťom na blink, sama áno s dieťaťom nie

diewcatqoo
28. aug 2020

Predstavujes si to ako hurvinek valku, prepac. Ak nevies ani ceknut po anglicky, priatel vie anglicky len trochu a do toho dieta, tak to nie je dobre kombo. Zit v tom, ze ved si na zaciatok najdete niekoho, kto vam pomoze, je sice pekne, ale velmi naivne. Ktokolvek ti moze naslubovat hory doly a potom sa na teba vykasle. O slovakoch v zahranici to plati obzvlast, bohuzial.
V Holansku je uplne ina mentalita ako tu. Tam sa tak lahko nedohovoris rukami a nohami. Ak zacuju vychodoeuropsky prizvuk, je dost mozne, ze sa s tebou ani nebudu bavit, nie to, aby ti trpezlivo pomalicky vysvetlovali nieco, aby si to so svojoi mizivou anglinou pochopila.
Na tvojom mieste sa zapisem na nejaky intenzivny kurz anglictiny a aspon rok pockam s odchodom do zahranicia, kym nebudem ovladat jazyk aspon na takej urovni, aby som vedela aspon zakladne veci. A ja osobne by som si vybrala asi aj inu krajinu pre zivot ako Holandsko.

stanzi
28. aug 2020

@michalka1991 Uz tu napisali baby vsetko za mna. Ak nevies ziadny cudzi jazyk, je hlupost sa tam stahovat s dietatom. Co ked sa nieco stane? Ako sa budes dohovarat rukami-nohami v nemocnici? A u lekara? A na urade? V Holandsku je vela expatov, myslis ze niekto niekde s tebou bude stracat hodinu cas len aby ti nieco vysvetlil rukami-nohami? 🙂 Holandania taki nie su, su sice relativne mili, ale s ludmi sa neparaju...

belllinka
28. aug 2020

Rukami nohami sa mozno dohovoris niekde na trhu, ked si na dovolenke v cudzine. Ale nie dolezite veci, ktore budes vybavovat v roznych instituciach.

michalka1991
autor
28. aug 2020

Za odpovede ďakujem dozvedela som sa čo som potrebovala vase názory už nepotrebujem vediet

nikuska744
28. aug 2020

@michalka1991 potom napis ako si sa rozhodla.

marco2
28. aug 2020

No viem že dieťa sa narodilo v Holandsku, od dvoch rokov chodila do školky od štyroch rokov do školy, v ktorej nezvládala jazyk, tak sa kôli nej presťahovali na Slovensko a tu vškole v pohode

lujza123
2. sep 2020

@michalka1991 pozri ísť niekam bez znalosti cudzieho jazyka a ešte aj s dietatom je teda riadny úlet, ale zase odvážnym patrí svet.
Niekedy je takáto naivita na škodu, ale niekedy je to zase výhoda, proste bez rozmýšľania do niečoho vletiet. Poznam ľudí čo nič nevedeli a zahraničie skončilo fiaskom, iba co prišli s holou ritou domov ale poznám aj ľudí čo šli von s angličtinou že vedeli iba yes, no a fuck off a dnes sú z nich úspešní ľudia s vynikajúcou pracou

sundew
6. sep 2020

@michalka1991 ako uz bolo spomenuté,ak nevies dobre ani po anglicky tak by som tiez neodporúčala ist hned;najskor priateľ a navštíviť ho pr krat a az potom sem prist.mala sa nauci jazyk rychlo o to sa neboj,ale ostatne moze byt tazke. A hlavne system tu funguje trochu inak ako na SK takze bez jazyka tu mozes byt pekne stratena.zober si naprikald ze mala ti ochorie ,co spravíš?pojdes k DR?tu tazko,musis zavolat vysvetlit a vacsinou ti len povedia ostat doma a dat pralen a teple mlieko.takze moze to byt dost frustrujúce pre teba aj malu. zo SK navyknuta na zdravotnú starostlivosť ze ked potrebujes ides,odsedis v čakárni a ides k DR,ale tu je to uplne vsetko inak. Preto treba ten jazyk,aby si vedela o co ide,pochopila kultúru,ako to funguje atd.

katka1425
9. sep 2020

Dobrý deň viete mi poradiť či sú v Holandsku komunitna školy alebo ak to tam je...chceli by sme sa prestahovat tam ale nevieme ako to je zo školami synovia tu na SK navštevujú jeden 7 ročník druhý 4 ročník a 3 ma 4roky ďakujem za radu