Poraďte mi prosím urológa kt. nie je zástancom obriezok, ale vie mi poradiť a predísť obriezke kt nám odporúčajú.
Syn má 3 roky a diagnoza - fimoza.
tiez nerozumiem preco mas tak velke obavy.... co som citala... tak do buducna to bude + 😉 co sa tyka hygieny aj po sex.stranke....
nas ma opku 14.09. ale tak tragediu z toho nerobim 😉 a to ma 6.... do teraz sa na to vyprdli... ale tak vzdy lepsie akoby mu to robili ked uz bude skolak, alebo stredoskolak 😉
Obriezka praveze ma negativa... dokonca som pocula ze aj na plodnost, predsa je to nieco neprirodzene,odrezavat cast organu co ma funkciu,moji maju tiez fimozu a teraz v 4 rokoch sa to upravuje samo,ma to cas,aj do puberty,ja by som urcite nedala syna rezat kym je dieta,samozrejme su aj extremy,ked ma problemy s mocenim a tak,to by som tiez hladala dobreho urologa.
@diusik precitala si si co pises... odrezana cast organu??? To snad nemyslis vazne 😉
@adrietkaj Nemusíš sa báť, ja som to tiež stále odkladala, odkladala, až mal malý pomaly z toho už traumu, pretože sme ho každý deň nútili preťahovať si to, mali sme takisto predpísanú mastičku, po používaní sa to trošku zlepšilo, ale potom to zasa akoby zarástlo a stále dookola, až sme sa rozhodli pre operáciu - no a už máme za tým, zahojilo sa to a malý už ani nevie, že sa mu niečo robilo. Ak je treba, tak je treba ... Dúfam, že keď bude starší, nám ako rodičom to nebude vyčítať ...
neviem naco odkladat, radsej to spravit v detstve ako keby tam musi ist ako dospelak. Dieta si to ani nebude pamatat,ale dokopat do toho dospeleho chlapa...kamoska mala takeho ex,co mu nespravili obriezku napriek fimoze, on sa bal s tym ist k lekarovi, nemohli mat normalny sex. zivot,lebo jeho to dost bolelo.
Takze radsej by som myslela na buducnost a na to,ze nebude musiet behat ako 20 rocny chalan po doktoroch. Nemyslim si ze by nieco rodicom dieta vycitalo, ved jemu to ulahci partnersky zivot v buducnosti.A nejde o ziadnu cast organu, to by snad moslimovia a zidia mali odrezane tam dole organy? 🙂
@philipha22 no vazne to myslim, a to nie je vyplod mojej hlavy,predkozka je predsa cast pohlavneho organu a ma svoju funkciu,podla teba to tak nie je?
@diusik vsak ide aj o inu anatomiu, tak nemoze byt funkcia rovnaka.... technicky ma cca. 1,5- 2 miliardy muzov obriezku na svete... Vsak podľa urologov na sk 30%muzskej populacie kvoli fimoze a inym problemom... Samozrejme, ze najdes par kusov, kde to nefunguje tak, ako ma... Ale tak priklad z reality - v mojom okoli ma kazdy chlap obriezku, a musela by si dlho prevelmi dlho hladat niekoho, kto problemy ma...
no nam doktorka od narodenia kazala po kuskoch stahovat...rozne rady, ze nechat tak, som nechcela skusat, manzel sa toho chytil a maly nemal este ani rocik a slo mu to takmer uplne dole, teraz ma 20 mesiacov, pravidelne (nie uplne kazdy den) mu to manzel stahuje pri kupani. Ak to nie je vyslovene vrodena chyba, ak neprekaza pri cikani, s obriezkou by som pockala. Treba fakt dobreho urologa...ja som tiez nazoru, ze je to cast organu, ktora ma svoju funkciu a netreba hned vsetko "rezat"...
@nevenka u nas to synovi absolutne neslo,vobec nic do tých 3 rokov,robil sa mu ten balonik a teraz ma 4 a po kupani sme to pozerali a cuduj sa svete,normalne to do polky zislo stiahnut,a to sme ani nepretahovali ani nic,a najstarsi to ma najhorsie,ale pokial vidim progras,aj ked len milimetrik,tak to urcite nebudem riesit s urologom,obvodnej som to ukazovala a tiez povedala,ze pokial sa to postupne zlepsuje a nema problem s mocením,tak to proste nemam riesit
Jasne, nieco je urcite aj o genetike, a ked pediater toto povie, tak tiez by som len skusala a nie hned rezat. Manzel mal s tym problemy, museli mu trosku "pomoct", ked bol maly, svokra spominala, ze vsetci synovia s tym mali problem, no mozno je nas syncek "po niekom inom", ze mu to pekne ide, mame asi stastie. Ale suhlasim, ze je to cast organu. A "sajrajt" sa tvori, to je jasne, ale vsak hygiene treba ucit od malicka... 😝
@diusik napriklad si precitaj,
Hovorí sa, že obrezaný muž v posteli vydrží viac, pretože jeho žaluď nie je taký citlivý, ako v prípade neobrezaných mužov. Toto je pravda, čo však neznamená, že by mali obrezaní lepší sex. Naopak. Predkožka je podľa odborníkov najcitlivejšou časťou mužského penisu. Obsahuje viac ako 20 000 mimoriadne citlivých nervových zakončení. Po jej odobratí sa u muža výrazne zníži vzrušivosť a schopnosť reagovať na stimuly. Obrezaní páni nevedia, o čo prišli, no mnohí z nich v dospelosti toto rozhodnutie rodičom vyčítajú.
Ženám je to jedno
Na pohľad možno ženy uprednostňujú obrezaných mužov, no aj pre ne má z hľadiska sexuálneho uspokojenia tento kúsok kože význam. Počas styku totiž slúži ako prirodzený lubrikant, ktorý tým, že sa zhŕňa, ochraňuje steny pošvy pred zodratím. Väčšina žien, ktoré mali skúsenosť s obrezanými mužmi si tých nedotknutých pochvaľovala viac.
Koľkí z nás sú obrezaní?
Napriek tomu, čo vídate vo filmoch pre dospelých, väčšina mužskej populácie obriezku nemá. Až 85 percent pánov si užíva svoju kompletnú výbavu. Amerike je jedinou krajinou, kde sa obrezáva vo veľkom z iných, ako náboženských dôvodov. V Európe je menej ako 5 percent pánov, ktorí sa podrobili tomuto zákroku.
O nič nejde
Obriezka u malých chlapcov je považovaná za bežný zákrok, pri ktorom nejde o nič vážne. Väčšinou si rodičia nepripúšťajú možnosť, že by si procedúru mohol chlapec pamätať. Odborníci však tvrdia, že obriezka je mimoriadne bolestivý zákrok, ktorý môže spôsobiť traumu. Ide o odstránenie väčšieho množstva zdravého tkaniva, pričom psychológovia v ňom zároveň vidia chlapcov prvý zážitok v súvislosti so sexuálnym orgánom. Podľa nich sa môže neskôr v živote chlapca prejaviť nejaký druh traumy z tohto zážitku, ktorý si v podvedomí nesie odmalička.
Je zbytočná?
Okrem sexuálneho uspokojenia, predkožka má pre muža aj ochranný význam. Má chrániť tenkú pokožku žaluďa proti zodretiu, ale aj infekciám, či podráždeniu. Okrem toho chráni aj citlivé nervové zakončenia na žaludi, ktoré sú pre sexuálny život dôležité. O tom, či má pre muža význam nemožno pochybovať.
ja sa nestacim cudovat.. obriezka ze nema jedno jedine negativum? videla som uz par rozhovorov a citala som nazory muzov s obriezkou,ktori to uz na svojich synoch z kadejakych nezmyselnych (nabozenskych) dovodov nepachaju a praveze maju problemov dost.. ta predkozka tam narastla a ma nejaku funkciu a nie je to zbierat "sajrajt".. ma chranit najcitlivejsiu oblast pohlavneho udu,ano,oni si vyhonia v pohode,aj v sexe mozu byt vytrvalejsi,ale to nemusi byt prave plus - vytrvalost sa pripisuje prave tomu,ze zalud maju stale odokryty,nechraneny,sucha sa o oblecenie a postupne sa ta citlivost znizi,preto prezivaju inak aj sex,aj orgazmus,dotyky,vsetko.. to nie je ako ked zena pride o panensku blanu,ale o pysky ohanbia!a potom by to mala vsetko odokryte.. dceram by ste to asi neurobili dobrovolne vsak?ale toto je len kusok koze a moze bez toho zit.. aj bez malicka na lavej ruke by ste vedeli zit,tak dajte radsej odrezat ten..
btw o pipika sa treba chlapcekovi starat od narodenia,cistit,zmakkcovat predkozku a po milimetroch stahovat.. my sme sa tomu venovali dost a ako odmenu sme mali bezproblemove stiahnutie uz cca s 10.mesiacoch.. autorke temy prajem vela zdaru a ak ste neskusali,tak kupele v bylinke slezu nebadaneho,je dostat v lekarni a vela rodicom uz pomohol pred operaciou 😉
Ahoj, moja skusenost je taka, ze 3 rocne dieta posielat na obriezku je absolutne uponahlane. Mam syna a ked mal 3 roky mal zuzenu predkosku tak, ze ledva otvor na cikanie 🙂 boli sme u starkych a moj otec ,ked to videl bol zhrozeny, ze toto musia obrezat...s detskou lekarkou som hodila debatu o tom, ze penis je organ, ktory sa vyvija este dlho po narodeni a uplne stiahnutie predkozky moze nastat aj v 5-6 roku. Mali sme trenovat, ale v ziadnom pripade nie na silu!!! Ked mal syn takmer 6 rokov, bol na tom uz lepsie tak 50%..Poslali nas na urologiu. S malou dusou som sla a bola som prestastna, ze sme natrafili na pani doktorku, ktora tiez tieto veci zbytocne neurguje. Na rovinu mi povedala, ze obriezka su jatky a pokial nema dieta vyplyvajuce zdravotne tazkosti ako bolesti, zapaly ona tomu nechava cas...chlapec vraj pride do puberty a bude trenovat jedna radost a vsetko povoli ako ma 🙂 Mame nadalej trenovat pri vecernej hygiene, doporucila slezove kupele (kupit v lekarni) kontrola len pri tazkostiach... Lekarka je v detskej fakutlnej nemocnici s poliklinikou banska bystrica, mudr elena dobrikova, detska urologicka ambulancia... Nie som odporca obriezky, len treba zvazit, ci je naozaj taka akutna v tak malom veku. Vela stastia.
@diusik no s tou plodnostou nie je statisticky velmi podlozene. V usa ma viac nez polovica muzov obriezku pricom drviva vacsina z hygienickych dovodov a okolo 10-15% z nabozenskych. Staci sa len pizriet ako plodne su minority, ktore obriezku praktizuju z kulturnych dovodov;) to su skor take povery, ze jeden pocul a posunul dalej. Who statistiky ani narodne statisticke urady nic take neponukaju. Prepichovanie usi malych dievcatik ma tiez dost vela rizik... Ale malokto sa nad tym pozastavi... Nevnucujem obriezku nikomu, ale ked ma niekto indikaciu na obriezku hlavne zo zdravotnych dovodov, tak je stopro lepsie to vykonat este v detstve nez cakat kym sa to mozno poriesi. Ono to boli o dost viac v dospelosti. Ked ti to robi skuseny doktor v nemocnici a sterilnom prostredi z mojho hladiska nie je co riesit. Rozhodnutiia pre a proti je najlepsie urobit na zaklade vedeckych, medicinskych faktov, nie podla toho co publikovalo dake forum alebo stranka bububu obriezka (to je myslene s nadsazkou;)
Existuje taka diagnoza, pri ktorej koniec predkozky zhrubne. Mavaju to aj deti. Neda sa s tym nic robit, iba obrezat. Preto, ak vase dietatko ma takuto diagnozu (uz nvm ako sa vola), tak sa nebojte ho dat obrezat.
Moze sa stat to, ze si jedneho dna predkozku stiahne a uz nenatiahne. Vtedy to moze mat velmi zle nasledky, dokonca odumretie pipika. Stava sa to aj dospelym chlapom.
Preto, ak sa vam nieco nezda, radsej sa opytajte urologa. Urcite toho videl viac ako my tu dokopy 🙂
Obriezka preto nemusi byt len z nabozenskych dovodov, hygienickych, ci akych...
Navyse obriezka moze byt uplna ale velakrat staci ciastocna 😉
@nicolle21 nabozenske obriezky su problemove lebo su casto praktizovane lekarsky nekvalifikovanym jedincom v nesterilnom prostredi. Deti v moslimskych kulturach mozu mat obriezku kedykolvek od 7 dni do zaciatku puberty - a cim starsi tym vacsie riziko. Hygiena nasledne po zakroku pokryvkava nakolko ani pacienti a ich rodiny nemaju casto vseobecne vedomosti o starostlivosti o otvorene rany. Staraju sa o to ludovo, ako ked mi si prikladame surovy zemiak na slapy pri teplotAch lebo babina tak povedala - jednemu pomoze, druhy skonci s febrilnymi triaskami. Nik tu neodporuca takyto typ obriezky, ale netreba strasit od lekarsky vedenej obriezke v nemocnici. Zenska obriezka je daleko invazivnejsi zakrok a tie panenske blany tiez vedia poriadne potrapit a predsa to vacsina z nas podstupi. Nemam nic proti stahovaniu a zmakcovaniu ako robia ti, co operaciu nechcu. Ako som spominala otalanie so zakrokom sa nemusi vzdy vyplatit, ale ked to niekomu zabera a dieta sa nebrani, tak dobre pre nich. Ale strasit dokumentami o negativnych nasledkoch obriezky lebo som zhliadla par negativnych dokumentov je nevyvazena argumentacia. Treba si nastudovat aj lekarske zurnaly a statistiky muzov a deti, co to mali spravene lekarom, co sa na take specializuje, ci uz chirurg alebo urolog. Potom sa da urobit informovane rozhodnutie
@ruthike reagovala som na "Obriezka nema jednu jedinu nevyhodu." od evica01.. takze tak,ako odporucas mne "nastudovat" si,tak by si mohla aj inym.. vies,aby to bolo spravodlive.. okrem toho som ja nicim nikoho nestrasila
ja taketo nastastie riesit nemusim,ale obrezat by som dieta dala len vo velmi krajnom pripade,proste s tym nie som stotoznena
@nicolle21 reagovala som na jednostrannost materialu/zdroja informacii, ktore si pouzila. Nechcela som nikoho urazit. K obriezke nenutim, kazdy nech sa rozhodne sam, ale prislo mi vhodne poukazat na sirsie spektrum problematiky. Nemyslim, ze evica vyzyvala k ritualnym obriezkam, ale vyjadrovala sa k pozitivam odborne vedenej obriezky - teda dufam;) a s tym sa ja stotoznujem. Neviem, ci ma to robi nespravidlivou, celkova objektivita sa asi nikdy neda dosiahnut
@ruthike nie neda,ani sa nechcem chytat za slovicka.. len ma trochu prekvapuje,ze jej jednostranny nazor si vies odovodnit ako vyjadrovanie sa k pozitivam odborne vedenej obriezky a moj jednostranny nazor (ktory bol evidentne podrazdena reakcia na vyssie spominany vyrok) ako zavadzanie,strasenie,"studovanie" jednostrannych materialov.. len toto sa mi nepozdava,nic viac
@adrietkaj ahoj, a preco nechces obriezku? vsak to je pohodicka, my sme mali operaciu aj obriezku a pokoj svaty s tym. nevidim v tom problem. kym sa stihne do troch rokov, tak si to dieta ani nepamata. nas maly si nepamata ziadnu bolest, a to ma tri operacie za sebou. dieta si to nezapamata, akurat si spomenie nejaku bolest v podvedomi a to je vsetko.
A preco sa tak bojis obriezky, ked mu poriesi problem a este aj do buducna to bude lahsie s obriezkou?ono to boli par dni, ale nic hrozne