Terapeut pre 35 mesačného syna - autistu

mimacia
18. feb 2017

Dobrý deň mamičky . Tak a moje obavy su od včerajška potvrdené . Môjmu 35 mesačnému synčekovi bol potvrdený autizmus . 😔😢. Nechcem sa rozpisovať ako mi to je ľúto ...Hladam maminky ktoré maju skúsenosti , ako , kde začať . Poradí mi niekto nejakého terapeuta , ktorý by ho nakopol napríklad s piktogramami ... Naučil ho sústrediť pozornosť ... Hocičo co by mi mozno pomohlo . ESme z Bratislavy.

bosorkabb
18. feb 2017

@mimacia skus pozriet Andreas v BA oni sa venujú takýmto detickam.

lucylka25
18. feb 2017

Ano, urcite centrum Andreas, naucia vas ako sa k nemu mate spravat, co robit. Su v nom vynikajuci. Potom za mna doporucujem urcite homeopaticku liecbu, treba dat dietatku presny liek na mieru, presne podla toho co robi a ako sa sprava, kazdy autista je uplne iny, dokaze sa to po homeopatikach zlepsit. Ja som homeopat, mam v liecbe par mesiacov jedneho autistu a mamicka neveri vlastnym ociam, tiez chodia aj do Andreasu. Tiez moja kolegyna homeopatka uz "vyliecila" pomocou homeopatik autistu. Teda, rodicia povedali, ze je to teraz normalne dieta bez ziadnych prejavov. Takze za mna urcite doporucujem. Ja pracujem v BA, keby si mala viac otazok, kludne napis IP.

lauri33
18. feb 2017

lucylka25 Chapem,ze chces pomoct,ale toto mi trosku zavana zneuzitim situacie,mamicka po oznameni dg spravi pre zazrak vsetko,ci zial zneuziva vela ludi.Autizmus sa vyliecit neda...Je mi luto,ze to takto musim napisat natvrdo...mimacia-tu na koniku je skupina-mam autisticke dieta,cesta a vyzva zaroven...Su tam maminky aj z BA,nasmeruju Ta.

lucylka25
18. feb 2017

@lauri33 to som si aj ja povodne myslela, videla som vsak pripady, ked pomohla a mam teraz aj osobne skusenosti, ak moja liecba bude nadalej pokracovat uspesne, urcite to zverejnim, nechcem zneuzivat situaciu, len som ponukla pomoc, mamička sa moze touto cestou vidat aj neskor, len aby vedela aj o tejto moznost. Zelam jej hlavne vela sily a energie.

meluela
18. feb 2017

@lucylka25 ze vam to neni blbe. nehovoriac o tom ze homeopatia je sprostost

anuska74
18. feb 2017

@lucylka25
Zváž čo si napísala, autizmus sa vyliečiť nedá, dajú sa zmierniť príznaky, skúšať dietu atď.

mimacia
autor
18. feb 2017

V prvom rade dakujem za každý príspevok . Do Andreasa sme objednaní ale oni ma nevezmú pokial Teo nema este 3 roky . Ale chystám sa tam . K Lucylke asi toľko . Dakujem , urcite daj vediet o stave toho tvojho liečebného dietata . Hoci mam skeptické názory celkovo k homeopatii , clovek nikdy nevie , ci to neskúsim . Ta choroba je tak neprebádaná ... paradoxné názory odborníkov ci na príčiny , liečbu ... Neexistuje rovnaký autista , takze ja skúsim asi všetko . Kamoska zije v Švajčiarsku a tiež ma syna autistu . Uz ma 4 roky a rok chodí na terapie , piktogramy .... do kolektívu .... a ma pokroky . Dufam že budem mat šťastie na psychológov a ľudí , ktorí nám pomôžu .

meluela
18. feb 2017

@mimacia ahoj, krasneho synceka mas. drzim vam velmi palce. diagnostiku vam robil niekto spolahlivy? lebo som si ista ze vela psychologov by vedelo vyrobit autistu aj s len trosku odlisneho dietata, moj syncek by v tom veku urcite schytal nejaku diagnozu kebyze s nim idem. odporucam knizku O kolecko min (http://www.martinus.sk/?uItem=195477) ktoru napisal dospely autista/asperger, je velmi dobre vidiet vdaka tej knihe svet a problematiku z jeho pohladu. On je skor toho nazoru, ze autizmus nie je choroba, ale proste ine nastavenie mysle, zapojenie mozgu. Urcite je dobre ked budete pracovat na rozvijani a trenovani socialnych zrucnosti a vsetkeho s cim je problem a dosiahnut tak dobry zivot pre dieta aj rodinku, ale brat ho takeho aky je, jeho ako osobnost bez nalepky autistu a nedufat v nejake zazracne "vyliecenie". Snad som to dobre napisala, ale aspon taky vo mne zanechala dojem ta knizka.

mimacia
autor
18. feb 2017

Dakujem kupujem . 🙂Moj muz bol problémové dieta a ma vela spoločných čŕt co mu jeho mama hovorila , počnúc sústredenia , rad ma písmenka a čísla , pri jedení je veeeeelmi vyberaný ... Tak preto je muz kľudnejší ... Ze to ma po ňom . Ale na to sa spoliehať nemôžem . Ale uz sme aj hovorili , ci nie je socializovaný asperger 😉Lebo bol velmi nadaný na jazyky a ľahko si zapamätá . a ma aj dosť vyberaný jedalnicek .

meluela
18. feb 2017

@mimacia ono sa to aj vola poruchy autistickeho spektra .. cize vela ludi ktori su trosku menej autisti bez povsimnutia funguju normalne v spolocnosti .. ci uz je to ta ticha predavacka za pokladnou, trosku podivny ucitel matematiky atd. Ja som btw. zrejme tiez trosku asperger 🙂 a mam nejake veci s ktorymi musim bojovat a obcas nejake spolocenske trapasy, ale kedze som dievca nikdy to nebolo az tak napadne ze by bolo treba to riesit. A moj muz tiez nie je uplne "normalny" 😀 Preto mam take dost volnejsie vnimanie normality u deti, moj sa v 3r vedel tak zaseknut, ze som ho nevedela obliect, boseho som ho musela odtiahnut od kamosky z bytu a na ulici sa obuval. Doteraz v 6r zje 5 jedal, rozpravat zacal po 3r, zahrat sa nevedel dlho inak nez hromadenim a presypanim auticok. Na reci intenzivne pracujeme, ale uz mu je rozumiet. Motoriku ma pozadu, ine veci velmi popredu, aj cisla ma rad, pred rokom som mu musela dokola hovorit stale cisla, takze som varila a nahlas pocitala do 200-300-400.... Ale uz sa s nim normalne da vychadzat a z vacsiny veci proste vyrastol. Myslim ze je tak na hranici toho co sa este povazuje za normu ale vekom sa jej myslim vyrazne priblizuje.
Syncekovi diagnostikovali aspergera? Ked pises ze aj muz bol "iny", ono to moze byt kludne len ta genetika. Ale jasne treba to odsledovat, aby ste ho podporili ako sa da.

mimacia
autor
18. feb 2017

Nie nebola mu diagnostikovana .A myslim ze vtedy sa to neriešilo . Bol problematické dieta a hotovo . To dostalo len posledné roky dg . Moj maly ma rad skladať písmenka čísla do radu . Niky žiaden systém proste stale Inac . Ked idu titulky , reklamy , tipos losovanie , pocasie to ma rad . Ale aj rozprávky . Piť pije len z fľašky , papa tak ze ja mu musim nabrať a on si to uz vloží do úst . Este pred troma dňami to robil tak , ze vidličku vložil mimo taniera teraz to uz vkladá do taniera 🙏neukazuje prstom co chce , kocky nesklada do veze alebo lego nespája , len rozkladá ... autíčka , loptu nezáujem .

esther03
18. feb 2017

@mimacia z mojcih skusenosti, nam velmi pomohli terapie u dr. Sedibovej, je na Jozefskej, konkretne sme chodili ku Karen (syn mal dva roky, doagnostikovany v andrease aj u Sedibovej ako autizmus). A za nas super aj auti trieda v MS na Iljusinovej. Btw, tiez nas viaceri odbornici diagnostikovali ako autizmus a nakoniec (ano makali sme s malym- terapie, skolka) bol autizmus vyluceny (az ako 4 rocnemu) a u nas to bola NKS, ktora mala ciastocne prejavy ako autiznus, prave z dovodu reci. Takze nestracaj nadej. Keby si cokolvek potrebovala pis IP 🙂

mimacia
autor
18. feb 2017

NKS - prepáč nedochádza mi co to je ?

lucylka25
18. feb 2017

@anuska74 autizmus je zluk rôznych symptomov, prejavov správania, na základe ktorých doktori určia diagnozu - autizmus. Ak postupne odstránis tieto symptómy, rôznymi terapiami, psychologickými postupmi, atd. a prídeš k doktorovi s dieťaťom bez prejavov týchto symptomov, nemusi dieťaťu už vôbec diagnostikovať autizmus.

mimacia
autor
18. feb 2017

@esther03 Inac na tu jozefsku ulicu ma odporučila aj psychiatrička u ktorej sme boli . Je to myslim poradenské a vzdelávacie centrum v oblasti autizmu F 84 , ze ?Inac Teo ma okrem toho mladšiu sestru ktora ma teraz 13 mesiacov , dosť mi je jej ľúto , lebo tak by sa s nim hrala , a on ju ma na háku . Ale aspon ze nie je agresívny .

anuska74
18. feb 2017

@lucylka25 Tak mne nemusíš nič o tom písať😉. Pokiaľ viem zatiať autizmus vyliečený nebol, pretože ani nie je ešte zistená príčina, prečo vzniká.

esther03
18. feb 2017

@mimacia je to narusena komunikacna schopnost. Maly pouziva gesta? Komunikuje? Ako sa maliky sprava pocas dna? Daju sa vyrobit rozne karticky na suchy zips a podla nich sa dieta uci co bude nasledovat, uci sa farby, spoznava rozne situacie...

esther03
18. feb 2017

@lucylka25 naozaj vies o com pises?

mimacia
autor
18. feb 2017

Ci používa gestá ? Ked je naštvaný sa chmuri ale place , tak nútene . Ked nieco chce pride , pohladká ma a to viem ze asi bude chcieť nieco co mu chcem obmedziť , totiž telku alebo i pod s rozprávkami alebo jeho písmenka magnetické . Dnes som to robila tak ze som mu povedala ked sa mi bude pozerať do oci ked na nho zavolám ... tak budu aj písmenka . Musi si zaslúžiť . A akceptuje to . Niekedy si minútku poreveale potom si nájde inú činnosť . Ked chce vodu tak povie cku cku -od slova vodičku . Čko je mliečko. Kovačik je koláčik co zvykne papat ked sa zobudi poobede . Mama papa a to je asi všetko . Ma rad pesnicky . Casto im spievam . Fíha tralala , anglické chuchutv ... mascha a medveď , na tom sa rehli , jonalu ... to ma rad . Ked trafím to co chce pozerať povie jeeej . Aj Rúčky da hore ... a tak

esther03
18. feb 2017

@mimacia ukazuje ti nieco co ho zaujme? Ukazuje napriklad na obrazku kravicku a povie mu, macicku mnau atd? Da papa ked niekto odchaza od vas? On je este malicky podla mna na uzavretie diagnozy autizmu resp. niektoru z foriem pervazivnych poruch. Skuste tu terapiu na jozefskej, nas to nastartovalo, dovtedy si vozil auticko zlava zprava a mohla som robit cokolvek. Spievanie mal tiez rad, najmä spievankovo, fihy sa dlho bal. Neboj, myslim, ze to este netreba uzatvarat ako autizmus 🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karkulka1
18. feb 2017

Ahoj, ako už spomínala lauri tu je link na tému o autizme:
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/mam-autisticke-dieta-cesta-a-vyzva-zaroven/

Tvoj malý mi veľmi pripomína môjho syna, keď bol malý, tiež mal také kučeravé vlásky, potom sme ho dali ostrihať a odvtedy je takmer "rovňák".

Začiatky bývajú ťažké, ale keď nájdeš vhodnú škôlku, kde s ním budú pracovať, alebo aspoň budete tam môcť chodiť na nejaké terapie, uvidíš, že ho to posunie dopredu, možno pomaličky ale predsa len dopredu. Držím palce!

mimacia
autor
18. feb 2017

@esther03 práveže neukazuje na nic .Vobec . Akoby sa bál požívať ruky . Aj ke i pod slebo ovládač , všetko mi da do ruky nech to robím ja

meluela
18. feb 2017

@mimacia este ma napadlo, ze pred par dnami jeden znamy na fb spominal ze syncekovi ktoremu tiez diagnostikovali autizmus platia terapie podla The Early Start Denver Model (ESDM), ze je to jedine ktore z dostupnych terapii nasli ze za tym stoja aj nejake vysledky z vyskumu ... ci to ma nejaky zmysel, neviem, ale mozno sa vam to zide aspon pregooglovat co je to zac

esther03
18. feb 2017

@mimacia to moze byt naozaj aj NKS, v tomto veku je ju este tazke rozlisit od autizmu, nakolko symptomy cu casto rovnake alebo podobne. Kazdopadne v oboch pripadoch je potreba vcasna a cielena intervencia dobrych odbornikov. Chod na Jozefsku za Dr. Sedibovou, nech zhodnoti stav a ak si to mozete dovolit odporucam terapie + pozri aj tu skupiny autizmus + NKS. Neviem odkial ste, ale my si nevieme Iljusinku vynachvalit. Ale je problem sa tam dostat. Na Zehrianskej je tiez statna auti skolka, ale tam su uz tazsie pripady. Po case ako bude malinky napredovat, spravi sa rediagnistika. Teraz je to velmi skoro uzatvarat. Dolezitejsie je s nim pracovat, denne dokola kartickovat, ukazovat zvieratka, "nutit" ho aby ukazal co chce, casom pomenoval. Kym nezvladne gesta, nebude napredovat v reci, lebo prave tie su jej zakladom.

mimacia
autor
18. feb 2017

Dakujem všetkým za vaše príspevky .Na začiatok skúsim dr.Sedibovu na Jozefskej . Snáď u nej nebudem moc dlho cakat na termin . Zatial prajem všetkým dobru noc . Moje detičky uz skoro 2 hod spinkajú , tak si to tu užívam . Zajtra je zas novy deň . Este raz dobru noc

lauri33
18. feb 2017

@mimacia Je mi ľúto čo zažívaš...

Skúsim nájsť pár pozitív. Za akési šťastie v nešťastí považujem, že si z BA. Lebo v BA je najväčší výskyt autistov (logicky). Tým pádom i mamičiek.A to je najväčšia pomoc. Veľmi Ti prajem, aby si našla spriaznenú dušu/duše medzi nimi, niet väčšej opory...Jasné, s každou mamou, ktorú som stretla (a bolo ich množstvo) som si nepadla okolo krku, ale - našla som medzi nimi blízke priateľky a aj mnohé z tých, s kt. sa neobjímam a stále nekontaktujem - sú pre mňa dôležité a veľa mi dali...Pomohli...A pomáhajú....To je moja prvá rada...

Homeopatia a spol. - prirodzená fáza...Prejde si ňou asi každá mama. Potom sa nabalia diéty, detox, očkovanie, počúvanie hudby v spánku, parazity, výčitky svedomia, míňanie peňazí, pravdepodobne nejaké to placebo, drahé doplnky, možno sa v tom na nejaký čas nájdeš, možno nie. Tiež som skúsila. Najväčší kameň zo srdca mi padol v deň, keď som prestala...To je môj príbeh. Poznám príbehy aj iné, mnohé mamičky skúšajú roky, prijali to za životný štýl. Voľakedy ma bavilo s nimi diskutovať a presviedčať, už to nechávam tak...Každý máme svoju cestu,možnosti, či iné dôvody...Ale - a toto môžem myslím napísať úplne objektívne - každá jedna, ktorej dieťaťu bol správne diagnostikovaný autizmus, toho autistu doma stále má. Lebo tu ide o spôsob vnímania, myslenia, nazerania na svet. A ten asi homeo prípravok nezmení. Lebo vymazať celú osobnosť dokáže čo? Asi nič...Ale to je tak na mieste o pár rokov si uvedomiť, mrzí ma, že to sem píšem, je to len v kontexte rád a ponúk, ktoré si dostala...Ale rešpektujem a mám veľmi rada mnohé maminky, ktoré naozaj sú odborníčky na zdravú stravu, ktorú nejako dopĺňajú, skúšajú a časom objektívne priznajú - že autizmus síce nevyliečia, ale takto majú pocit, že niečo robia(môj pohľad je iný, ale každý máme ten svoj).

Čo sa týka nádejí, ktoré som tu zazrela v zmysle - mohlo ísť o diagnostický omyl - áno mohlo. Prejavy NKSCH(alebo VD), prípadne iných porúch psych. vývinu a autizmu sú temer totožné v istom veku. Nestíham čítať všetko, takže rada - diagnostika len na kvalitnom pracovisku(ja teda viem odporučiť len jedno, ale to je iba moja skúsenosť - respektíve na základe skúseností mamičiek a detí, ktoré poznám) . Viem o x deťoch, ktoré nastúpili do ŠMŠ pre deti s autizmom a učiteľkám sa hneď nezdali a potom, čo prišli na kvalitné pracovisko, sa ukázalo, že ide o NKSCH, či iný problém (čo tiež nie je sranda, ale teda prognózy veľmi o inom- v prípade NKSCH....).Čiže sa vraciam k začiatku - si z BA - odborníci na dosah-či už v rámci BA, alebo TT, v prípade potreby kvalitné špeciálne škôlky (tie štátne síce plné a s čakačkou - ale kvalitné).

A asi na záver - teraz sa nezahlť, každý bude chcieť poradiť, terapiu, odborníka, doplnok, diétnu úpravu, čokoľvek...Nezabúdaj na seba...Musíš sa v rámci možností vyspať, i cez deň vypnúť a ak sa dá - zrelaxovať....Rozmaznávaj sa(ak Ti to pôjde) ...Život Ti dal facku, nezabudni na seba...A choď po krôčkoch...Nemusíš spraviť všetko v prvý mesiac...Pomaličky...Nájdi odborníka, nájdi mamičky, potom sa naučíš, ako s dieťatkom komunikovať, pracovať ....neskôr rieš škôlku, prípadne to, čo vyselektuješ, ako "skúseniahodné"...Zvládneš to...

esther03
19. feb 2017

@lauri33 suhlas so vsetkym napisanim az na jednu drobnost v tomto veku casto ani kvalitny odbornik neodhali autizmus od NKS. Vid u nas. Diagnostikovali nam ho v Andrease aj u dr. Sedibovej a az neskor ho Janosikova rediagnostikovala a urcila diagnozu NKS. Ako pises, tie prejavy su tak podobne, ze jednoznacne urcit v tomto veku diagnozu autizmu sa da len u maleho % deticiek.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 Samozrejme...Ale su i pracoviska(pracovisko),kde ak to nie je jednoznacne,diagnoza sa neuzatvara a tym sa predchadza situaciam,ktoru si zazila...Mne je strasne luto mamiciek,ktore schytaju na dvoch pracoviskach autizmus,zruti sa im svet a az v Trnave im to zmenia -co je dost casty scenar...

esther03
19. feb 2017

@lauri33 ja si stale myslim, ze keby sme v tom veku boli u janosikovej tak to uzavrie rovnako teda ako suspektny autizmus (v tomto veku je vzdy nariadena rediagnostika, nik ani andreas neda v tak malom veku z fleku diagnozu autizmus). Kazdopadne pre mna bolo dolezite, ako s dietatom pracovat (v tomto pripade je jedno ci autizmus alebo NKS) a co bude dalej uvidime po rediagnostike. Janosikovu pokladam za jednu z top odbornickok na SK, ale nemyslim si, ze je jedinou dobrou. Myslim, ze minimalne so Sedibovou su na rovnakej urovni.